Miért van szüksége a Fidesznek a Facebook-törvényre?

„Hogyan lenne képes bárki az internet korában elnyomni a szólásszabadságot?” – ezt a kérdést Orbán Viktor tette fel, több mint tíz éve, amikor a médiatörvény miatt vonták kérdőre az Európai Parlamentben. A miniszterelnök biztos sokat gondolkozott az akkor költőinek szánt kérdésen, mert mára rájött, hogyan lehet elnyomni a szólásszabadságot az internet korában. Ezen dolgozik tíz éve, és jelenleg is erre készül.

Egy évtizede Orbán még azzal büszkélkedett, hogy 2010-es „választást az interneten és a Facebookon nyertük meg“. Ez persze nem volt igaz, a közösségi média befolyása akkor még a töredéke volt a mainak. Mai fejjel viszont a miniszterelnök pontosan tudja, hogy a következő választást adott esetben elveszítheti a Facebookon, ezért is igyekszik a befolyása alá vonni. Nincs ezzel egyedül, Ankarában, Moszkvában vagy éppen Varsóban ugyanezen dolgoznak Orbán barátai.

A sajtó nagyobb részét már sikerült, az Index átállításával a folyamat már majdnem befejeződött (de csak majdnem, a független sajtó maradékának felszámolása még tart). A közösségi média viszont olyan terület, amire nincs befolyásuk. Illetve lehet, csak fizetni kell érte – és ők fizetnek, nem is keveset. Bár a Fidesz mindig sokkal több pénzt tud elkölteni a Facebookon, mint az ellenzék, valószínűleg úgy döntöttek, hogy a jövőben nem szeretnék ezeket az összegeket erre fordítani.

A Facebookkal egyébként sok gond van, de nem az, amit most felrónak a cégnek. Elsősorban nem az a baj, hogy eltávolítanak ezt-azt, sokkal inkább az, hogy sok mindent hagynak szabadon terjeszteni. A legvadabb összeesküvés-elméletek, hazudozás, gyűlöletkeltés és az emberi méltóságot semmibe vevő lejáratás gond nélkül mehet, nem sérti a közösségi alapelveket (van ezzel kapcsolatban tapasztalatunk, egyáltalán nem pozitív).

A kormány érdeke az lenne, hogy ez így is maradjon, de Donald Trump fiókjának letiltása azt jelzi, talán lesz változás ezen a téren. Az orbánihoz hasonló rezsimek ettől okkal tartanak, nem véletlen, hogy Varsóban is készül a hasonló törvény. A Fidesz egyáltalán nem a szólásszabadságot félti, ezt tartsuk észben! Nekik az a fontos, hogy megmaradjon a lehetőségük hazudozni és lejáratni – ha pedig erre kevesebbet kell költeniük a jövőben, az már csak a hab lesz a tortán!

Oszd meg, válassz platformot!