Kell-e Zuglónak a Városközpont?

Csütörtökön mutatták be a zuglói Városközpont projekt koncepcióját a képviselő-testület ülésén. Bár ma még nem vagyok Zugló képviselője, esélyes jelöltként okkal kérdezték tőlem többen, mit szólok hozzá. A kérdést képviselőjelöltként sem tudom és nem is áll szándékomban megkerülni. A legfontosabb: határozott véleményem, hogy nem az én véleményem számít, hanem a zuglóiaké. Ekkora beruházást akkor szabad megcsinálni, ha az a lakosok többségének támogatását bírja és erről valóban konzultálni kell velük. A zuglóiak döntésénél pedig az alábbi szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni:

1. Biztos, hogy kell valami a Csömöri út, Bosnyák utca és Rákospatak utca határolta területre. Az, ami ma ott van, Zugló és egész Budapest szégyene. Az pedig az ország és a magyar politika működéséről mond el sokat, hogy a Mundo/Városközpont projekt már az ötödik(!) zuglói polgármester asztalán van, én megértem, ha Horváth Csaba szeretne pontot tenni a történet végére.

2. Sajnos a beruházó kiléte adottság, a terület nagyobb része magántulajdon. Ami nagyobb baj, hogy a számára kedves vállalkozót segítve a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Városközpontot, ami teljesen eszköztelenné teszi az önkormányzatot. A kiemelt státusz ugyanis azt jelenti, a vállalkozó gyakorlatilag azt épít, amit akar. A kormányváltás után ez nem így lesz, akkor az önkormányzatnak – és így a zuglóiaknak – ismét lesz ráhatása az építésre. Minden ilyen határozatot felül fogunk vizsgálni és visszavonjuk a kiemelt státuszt minden olyan esetben, ahol nem áll valódi közérdek a beruházás mögött (ebből a projektből a lakópark és az irodaház, illetve pláza pont ilyen, csak magánérdekeket szolgál).

3. Bár szívem szerint és csak egy új piacot építenék és egy nagy parkot hoznék létre ezen a területen, ez a hajó valószínűleg elment (mondjuk ki: előző önkormányzat hibázott, amikor belement a lakások építésébe). A feladat most az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a helyzetből. Legyen minél több közérdekű beruházás és minél nagyobb zöldterület! Ha már elindul ez a projekt, érdemes az egész kerület építési szabályzatát felülvizsgálni, hiszen Zugló már most is a túlzott beépítéstől szenved!

4. Lássuk, mi mennyibe kerül! Jelenleg egy 13 milliárdos összegről van szó, állítólag ennyibe kerülne az új piac, városháza és rendelőintézet. Ez már most is nagyon soknak tűnik, nem beszélve a szinte borítékolható drágulásról. Nem sok szó esett arról, hogy mégis miből valósulna meg a nagy terv, arról még kevesebb, hogy mennyit spórolna a kerület a régi épületek kiváltásával. Nagyon fontos azt is látni, milyen biztosítékok vannak, hogy nem szállnak el a költségek, hogy átlátható lesz a folyamat és hogy nem csúszik éveket az egész beruházás. Döntést csak akkor szabad hozni, ha a projekt pénzügyileg teljesen megalapozott!

5. A közlekedés kulcskérdés: egy ekkora beruházást nem lehet arra alapozni, hogy ott áll meg a 7-es busz, jelentős közösségi közlekedési fejlesztések szükségesek (gondoljunk csak bele, egész Zugló ide járna az orvosi rendelő miatt). A Csömöri-Thököly útra kötöttpályás kapcsolat kell, ami lehet a 4-es metró, ha van erre szándék és pénz, de megoldható ez egy villamosvonallal is – ha kimondaná a főváros és a kormány, hogy nem épül meg a 4-es metró második szakasza. Az ígért tanulmány az első lépés, de konkrét tervek nélkül nem szabad belevágni az építkezésbe!

6. Ezt a projektet nem szabad ráerőltetni a zuglóiakra, ki kell kérni a véleményüket minden részletkérdésben. A látványtervek bemutatása nem elég! Valódi információk kellenek, fórumok, ahol tényleg lehet kérdezni és hozzászólni, egyszóval tényleges beleszólást kell biztosítani a polgároknak!

Oszd meg, válassz platformot!

3 thoughts on “Kell-e Zuglónak a Városközpont?

  1. A Civilzugló Egyesület az önkormányzati projekt alternatíváit hiányolta. Biztos, hogy szükséges új hivatalépületre költenünk, miközben több önkormányzati épület, óvoda, bölcsöde felújításra vár, pl. a Családsegegítő teteje évek óta beázik? Amikor a 114 önkormányzati bérházunk egyike sem lett egy évtizede felújítva, vizes-dohos lakásokban lakik 1000 bérlő család, amikor 250 lakásunk évek óta üresen ál, mert nincs 1-2 millió felújításra? Kell-e új modern piac épület, le kell-e rombolni a főváros utolsó, közkedvelt és olcsó hagyományos piacát, a Bosit? Vagy elég egy rendbetétel? Kell-e összevont szakrendelő, és ha igen hol legyen? Melyik épület mennyibe kerülne? És miből lenne finanszírozható mindez, melyik épületért hajlandóak a zuglóiak akár egy évtizedes hitelt felvállalni? Ezeket a kérdéseket kell egy helyi népszavazáson tisztázni. A népszavazás a 2022-es országgyűlési választással lebonyolítható lehet, ez csak a kerületi képviselő-testületen múlik. Vagy megpróbálhatnak ráerőltetni ismét egy megalomán, véleményem szerint financiális katasztrófába jutó beruházást. Újabb Liget projektet, félkész biodomot.

    1. A régi, és elmaradt kötelezettségeket oldják meg először . Újabb adóságokra nincs szükség. Ne építsenek újabb helyi népsürüséget növelő létesítményeket infrastruktúra nélkül.

  2. Ez a projekt nem szolgálja a jelenlegi zuglói lakók érdekét .
    A piac elvesztése lenne a legnagyobb kár. Rengetegen vásárolnak itt őstermelőktől egészséges termékeket. Fiatalok és i9dősek is.
    Átépítése és „korszerűsítése ” szándékos csúsztatás, csak meg kell nézni mi lett a Fény utcai, a Lehel téri, a Hold utcai, a Garay téri piacok „modernizásálása” után. Mindergyik a beton rengeteg.

    A jelenlegi rendelők jó helyen vannak, ezeket kellene feljavítani felszereltség és ellátás szempontjáből.
    Városközpont szerep értelmetlen, ott van az Őrs vezér tér, mint központ és a Liget.

    Most nem megyek bele a „szakmai” kérdésekbe, mint metro hiány és közutak elégtelensége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük