Folytatják a hazudozást, és nem hagyják abba, ha nem kényszerítjük őket

A Fidesz választást nyert azzal a hazugsággal, hogy megvéd bennünket a részben az orosz agresszió, részben saját kókler kormányzásuk okozta válságtól. Milliókat csaptak be, és ha tétlenül nézzük, megint milliókat fognak becsapni. 

Tegnapi hír, hogy érkezik az eddigi legmocskosabb „nemzeti konzultációnak” nevezett propagandaakció, az Oroszország elleni szankciókról. Pont ez hiányzott most, egy jó „nemzeti konzultáció”! Manapság, amikor sorra zárnak be az önkormányzati intézmények, amikor az óvodásoknak csak fél kiflit tudnak adni, amikor olyan drága lett az energia és az ennivaló, hogy emberek tömegei számolgatnak kétségbeesetten, a kormányzó pártnak támadt egy ötlete: küld mindenkinek egy levelet, és még meg is tolná az egészet pár milliárd forintnyi hirdetéssel. 

Fontos mindenkinek megérteni: a kormány nem a gazdasági válságot akarja kezelni (az teljesen kicsúszott a kezéből, a valódi válságkezeléshez a rendszer alapjait kellene megváltoztatni), hanem az emberek haragját akarja irányítani. Nemes egyszerűséggel meg akarja mondani, hogy ki a hibás, mielőtt még azt találná gondolni bárki, hogy a 13. éve, kétharmados többséggel kormányzó Fidesznek némi köze lehet a megélhetési válsághoz. 

És a dolog működik! Egy felmérés szerint már az ellenzéki szavazók többsége is felmondja a kormány álláspontját az ukrajnai háború és a szankciók ügyében. A dolog így működik, a kormány eluralja a kommunikációt, és a bevált goebbelsi módszerrel a hányásig ismétli a szlogenjeit. A végén már az is elhiszi, aki amúgy nem akarta, egyszerűen az idegrendszer megadja magát. Így jön létre a Fidesz saját, különbejáratú valósága. 

Mi erre a helyes ellenzéki válasz? A bátor visszavonulás? Hallgassunk arról, hogy a szankciók amúgy bizonyítottan működnek és a fegyverszállításon kívül az egyetlen eszközt jelentik az orosz agresszió megállítására? Ne beszéljünk az igazságról? Ne beszéljünk arról, hogy az őrült válságot az orosz agresszió és a kormány inkompetenciája okozza? Amíg tétlenül nézzük a propaganda sortüzeit, minden kommunikációs csatát el fogunk veszíteni, minden választást el fogunk veszteni és mindent megérdemlünk, ami az országban velünk történik. 

Ha nem teszünk ellene, a propaganda győzni fog annak ellenére, hogy a hazug, inkompetens és korrupt kormány okozta válság valóban hatalmas feszültségeket fog kelteni. De ezek a feszültségek csak akkor hoznak bármiféle változást ha azt jó helyre irányítjuk és konkrét, elérhető követelések elérésére fordítjuk. Két egészen konkrét követelés megfogalmazása egyszerűen elkerülhetetlen: az MTVA vezetőjének leváltása és a fizetett kormányhirdetéseket tiltó törvény elfogadása. Vissza kell foglalni a „köznek” csúfolt az állami médiát! 

Tanuljunk a történelemből! Ne felejtsük el, hogy 1848-ban a márciusi ifjak a nyomdát foglalták el, 1956-ban pedig a rádiót ostromolták meg a forradalmárok. Mert pontosan tudták, hogy tömegtájékoztatás nélkül mit sem érnek. Ezen érdemes gondolkodni nekünk is! 

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük