Nem új pártokra, hanem hálózatra és új politikai kultúrára van szükség

Divatba jött a pártalapítás az ellenzéki oldalon, legalább négy kezdeményezés jut eszembe a közelmúltból. Sokan kérdezték a véleményemet, ezért gyorsan összefoglalom, mit gondolok erről: 

Először is mindenkinek sok sikert kívánok! Lehet, hogy ha valódi demokrácia lenne Magyarországon és valódi, tisztességes választások, némelyik kezdeményezésnek lenne is helye a politika palettán. Sajnos azonban ez nincs így, a játékszabályokat a Fidesz írja, annak jut hely a Nap alatt (és annak lesz plakátja az utcán), akinek a kormánypárt megengedi. Az újonnan alakuló pártoknak – és persze a jelenleg a parlamentben ülőknek is – inkább azon kellene dolgozniuk, hogy kiharcolják ezeknek a játékszabályoknak a megváltoztatását. Valódi pártoknak valódi választásokon van értelme indulni, az első feladat tehát annak a feltételeinek a megteremtése.

Azt látom, hogy a pártalapítási hullám egy válságtünet. A 2022-es vereség jól megmutatta, hogy mennyire tehetetlen és motiválatlan a létező ellenzék, egy része konkrétan a rendszer kiszolgálójává vált. Elhiszem, hogy ebben a helyzetben vannak, akik úgy gondolják, ők jobban tudnák csinálni. Azért felmerül a gyanú is, hogy egyes szereplők csak zavaró repülést végeznek. Láttunk már ilyet, a néhai Berki Krisztián főpolgármesteri indulása is hasonló volt, a pornómilliárdos kalandor próbálkozásáról ne is beszéljünk. Egyrészt azt a látszatot keltik, hogy van választási lehetőség, másrészt lehetőséget ad rá, hogy a sok szereplőt összemosva az egész ellenzéket komolytalannak tüntessék fel. 

Fontos elmondani, hogy a baj nem az ellenzéki pártok számával van, nem túl sok vagy túl kevés a szereplő. A gond az, hogy ezek mögött a pártok mögött – ide értve a parlamenti pártok egy részét is – nincs semmilyen szervezet, háttér és valódi támogatás. Az újonnan bejelentett pártok is inkább egyszemélyes produkciók, kérdéses, hogy így juthatnak-e valamire. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben nem újabb pártokra van szükség, hanem hálózatosodásra, szerveződésre. 

Egy olyan hálózatra, amely jelen van mindenhol, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, a tanárok, a gyári munkások és a biciklis pizzafutárok közt is! Hatalmas feladat ez, de enélkül lehetetlen kiharcolni a tisztességes választás feltételeit, és legyőzni a Fideszt. És van egy ennél is nehezebb feladat is: új politikai kultúrát, egy ellenkultúrát kell létrehoznunk. Annak a hálózatnak, amiről én beszélek, nem csak az a feladata, hogy plakátot ragasszon és szórólapokat osszon (ezt ne nézzük le, hiszen mindennél fontosabb, hogy mindenhol legyen látható ellenzék). Hanem hogy létrehozza azt a politikai kultúrát, amire érdemes leváltani a Fidesz-rendszert, és amely képes hosszú távon is stabilitást biztosítani.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu 

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük