Nem új pártokra, hanem hálózatra és új politikai kultúrára van szükség

Divatba jött a pártalapítás az ellenzéki oldalon, legalább négy kezdeményezés jut eszembe a közelmúltból. Sokan kérdezték a véleményemet, ezért gyorsan összefoglalom, mit gondolok erről: 

Először is mindenkinek sok sikert kívánok! Lehet, hogy ha valódi demokrácia lenne Magyarországon és valódi, tisztességes választások, némelyik kezdeményezésnek lenne is helye a politika palettán. Sajnos azonban ez nincs így, a játékszabályokat a Fidesz írja, annak jut hely a Nap alatt (és annak lesz plakátja az utcán), akinek a kormánypárt megengedi. Az újonnan alakuló pártoknak – és persze a jelenleg a parlamentben ülőknek is – inkább azon kellene dolgozniuk, hogy kiharcolják ezeknek a játékszabályoknak a megváltoztatását. Valódi pártoknak valódi választásokon van értelme indulni, az első feladat tehát annak a feltételeinek a megteremtése.

Azt látom, hogy a pártalapítási hullám egy válságtünet. A 2022-es vereség jól megmutatta, hogy mennyire tehetetlen és motiválatlan a létező ellenzék, egy része konkrétan a rendszer kiszolgálójává vált. Elhiszem, hogy ebben a helyzetben vannak, akik úgy gondolják, ők jobban tudnák csinálni. Azért felmerül a gyanú is, hogy egyes szereplők csak zavaró repülést végeznek. Láttunk már ilyet, a néhai Berki Krisztián főpolgármesteri indulása is hasonló volt, a pornómilliárdos kalandor próbálkozásáról ne is beszéljünk. Egyrészt azt a látszatot keltik, hogy van választási lehetőség, másrészt lehetőséget ad rá, hogy a sok szereplőt összemosva az egész ellenzéket komolytalannak tüntessék fel. 

Fontos elmondani, hogy a baj nem az ellenzéki pártok számával van, nem túl sok vagy túl kevés a szereplő. A gond az, hogy ezek mögött a pártok mögött – ide értve a parlamenti pártok egy részét is – nincs semmilyen szervezet, háttér és valódi támogatás. Az újonnan bejelentett pártok is inkább egyszemélyes produkciók, kérdéses, hogy így juthatnak-e valamire. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben nem újabb pártokra van szükség, hanem hálózatosodásra, szerveződésre. 

Egy olyan hálózatra, amely jelen van mindenhol, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, a tanárok, a gyári munkások és a biciklis pizzafutárok közt is! Hatalmas feladat ez, de enélkül lehetetlen kiharcolni a tisztességes választás feltételeit, és legyőzni a Fideszt. És van egy ennél is nehezebb feladat is: új politikai kultúrát, egy ellenkultúrát kell létrehoznunk. Annak a hálózatnak, amiről én beszélek, nem csak az a feladata, hogy plakátot ragasszon és szórólapokat osszon (ezt ne nézzük le, hiszen mindennél fontosabb, hogy mindenhol legyen látható ellenzék). Hanem hogy létrehozza azt a politikai kultúrát, amire érdemes leváltani a Fidesz-rendszert, és amely képes hosszú távon is stabilitást biztosítani.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu 

Oszd meg, válassz platformot!

One thought on “Nem új pártokra, hanem hálózatra és új politikai kultúrára van szükség

  1. Kedves Hadházy úr! Minden tiszteletem az öné, azért a munkáért amit végez. Ha megengedi szeretnék az itt leírt gondolataira reagálni . Hogy ebben a országban „valódi demokrácia” van ,vagy nincs , ennek a megítélése értelmi színvonal függő (mit tdnak a valódi demokráciáról). Addig amíg 7 536 144 választásra jogosult Mo-i lakosból, 5 654 860 elment szavazni ,és abból a kínálatból ami volt(megjegyzem kb. 3mill a fideszre ,2mill az ellenzéki pártokra összesen , a többiről most inkább nem ) szavazott ahogy jónak érezte, addig az emberek hittek abban, hogy szavazással lehet változást elérni. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy az összefogásuk csak tovább ártott a szavazással változást hinni akarók körének . De akkor az a kérdés, hogy ha szavazni sem mennek el eztán, mert belefásultak a egészbe (és ezért az ellenzéki összeálló pártok is felelősek) akkor ki fog megmozdulni „Egy olyan hálózatra…..” . Ön ismeri a parlamenti képviselők viselt dolgait .Tudja hogy ki miben sáros , azt is tudja hogy ki ellen milyen eljárás folyik . Feltételezem, hogy azt is tudja , kik azok a képviselők, akiknek helye lenne egy demokratikus magyar parlamentben ,akik az emberek ,és magyarország érdekeit képviselnék. Szerintem (és én úgy érzem, hogy többünk szerint ) igenis kell egy olyan párt ami alkalmas (mert még nem járatta le magát benne, egy poltikus sem ) arra hogy alternatívát nyújtson egy választáson azoknak a szavazóknak, akik változást ,és tényleg egy valós demokráciát szeretnének . Mert szerintem többen vagyunk. Tisztelettel : Vass Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük