Átjelentkezés az április 3-i választásra

Sok ezer fiatal tanul vagy dolgozik Budapesten és más nagyvárosokban, akiknek nincs ott bejelentett lakcímük. Nekik is joguk van szavazni, akkor is, ha nem tudnak hazautazni április 3-án: lehetőségük van átjelentkezni, és a tartózkodási helyükön leadni a voksukat. Az átjelentkező szavazók minden városban/kerületben egy erre kijelölt szavazókörben szavazhatnak, mégpedig az otthoni jelöltekre – így lényegében a szavazat utazik, nem a választó. 

Az átjelentkező választóknak komoly jelentősége lehet. A billegő körzetekben néhány száz szavazat fog dönteni, így az egyetemisták vagy a városban dolgozók voksai megfordíthatják az eredményt néhány választókerületben, és így az egész választáson is!

Az átjelentkezés viszonylag egyszerű: be kell nyújtani egy egyoldalas kérelmet, amin a lakcímkártyán szereplő adatok mellett meg kell adni, melyik településen vagy kerületben kívántok szavazni. 

Akinek van Ügyfélkapu hozzáférése, megteheti online is, és az értesítést is kérheti e-mailben. Akinek nincs, az papíron – személyesen vagy postán – kell beadja a lakóhelye polgármesteri hivatalában működő helyi választási irodába.

Az átjelentkezés határidő: március 25. (visszavonni is eddig lehet papíron, de online akár április 1-jén is meggondolhatod magad).

Az átjelentkezéshez szükséges nyomtatvány letölthető itt.

Az online átjelentkezés elérhető itt (Ügyfélkapu szükséges).

Részletes útmutató a hivatalos oldalon olvasható.

Az átjelentkezésre kijelölt szavazóköröket itt lehet lekérdezni (Zuglóban a 76. számú szavazókör lesz az, a Szent István Gimnáziumban, az Ajtósi Dürer sor 15. szám alatt).