Propagandafigelő 11.

Az M1 Híradó 2023. június 18-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 40mp 
A hanyatló, háborúpárti Nyugat bemutatása: 2p 40mp
Az USA-elnökének lejáratása: 3p 25mp 
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 5mp
Megjött a nyár: 3p 39mp 

A hétvégén elkezdődött a vakáció, a meteorológusok az elkövetkező napokra az idei első igazi nyári meleget ígérik. Talán még emlékszünk azokra az évekre, amikor a közmédia esti hírműsorai a műsoridő felében ilyenkor a tanévzárókkal és a gyerekek nyári táboroztatásával, a strandszezon kezdetével, a balatoni büfék áraival foglalkoztak, esetleg balesetvédelmi tanácsokat adtak a motorosoknak. Például felidézhetjük, hogy 10 évvel ezelőtt, 2013. június harmadik vasárnapján melyek voltak az esti Híradó főcímei

1. „Átvágták a gátat Bátánál, ezzel gyorsítják az apadást a faluban”;

2.„Magyarország veszi át a visegrádi országok elnöki posztját. A következő év célja a versenyképesség növelése lesz”; 

3. „A Hagyományok Házában elkezdődött a közmédia Felszállott a páva című tehetségkutatójának selejtezője”;

4. „Holnap kezd a Balatoni nyár. A strandszezonnal együtt elindul a közmédia szórakoztató-informatív műsora”.

Ehhez képest 2023 júniusának közepén a vasárnap esti Híradó 18 órás kiadása ezekkel a főcímekkel indult:

1. „Kórházban ápolják a makkhetesi migránsleszámolás sérültjeit. A helyiek félnek, hogy újra kitör a harc a bevándorlók között”;

2. „Tankok és rakétavetők között fesztiváloztak az emberek Litvániában. A NATO-buli pár száz kilométerre volt az igazi háborútól”;

3. „Az angol királynőt éltette Joe Biden legutóbbi beszédében. A britek szerint az amerikai elnöknek elment az esze”;

4. „Jövő héten Magyarországot is eléri a kánikula, akár 36 fok is lehet. Kerülni kell a napot és sok folyadékra lesz szükség.”

A Híradó beszámolói:

1. Három embert lőttek meg a szabadkai migránsleszámolás során (3p 40mp)
Szombaton délután órákon át ropogtak a fegyverek a makkhetesi erdőben, „migránsok csaptak össze” – tudósít a Híradó. Száguldozó rendőrségi és mentőautókat látunk, az adás a helyiek rettegéséről tudósít. Egyikük el is mondja a műsornak: „ez valami háborúhoz hasonlít”.

Horváth József az Alapjogokért Központ szakértőjeként arról beszél, hogy egy szuverén országban „területszerző háborúk zajlanak”. Elemző kollégája, Pindroch Tamás nyomán a műsor elmondja: „Az úgynevezett no-go zonák kialakulása és a migránsok közötti összecsapások Nyugat-Európában már mindennaposak. Ezt a problémát akarja Magyarországra is rákényszeríteni a migránskvótával az Európai Unió.” Pindroch „vezető elemzőként” halálosan komolyan saját szavaival folytatta: „ez Soros György terve, a Soros-terv része a migránskvóta.” A szerkesztő tovább összegezte Pindroch vezető elemzői gondolatait, hogy a Híradó átlagnézői erre a vasárnap estére se maradjanak napi rettegés és félelem nélkül: „Brüsszel kevert nemzeteket szeretne, ezért támogatja az illegálisan érkező felfegyverzett határsértőket, a háborús menekültekért viszont nem aggódik ennyire”.

2. NATO-fesztivált rendezett Litvánia (2p 40mp)
„Miközben az orosz-ukrán konfliktusban tízezrek halnak meg, és milliók menekülnek el a harcok elől, addig néhány száz kilométerre a háborútól a litvánok az élet kioltására alkalmas eszközök között szórakoztak” – hangzik el Kontra György tolmácsolásában a Híradó felkonferáló szövege.

A bejátszás a litvániai hadgyakorlatra érkező német harcjárműveket mutat, egy német katona beszélt az eseményről. Ezután a szombati vilniusi NATO-fesztivál képeit látjuk: családok gyerekekkel szórakoznak, kicsik ugrálnak a tankokon – mint a világon bárhol egy haditechnikai bemutatón. Ismét elhangzik a felkonferáló szövegben elhangzott mondat, majd fiatal nőket látunk egy harcjármű előtt pózolni. „Sokan fényképeket is készítettek a harci eszközökkel” – állapítja meg a közmédia hírműsora. A bejátszás Litvánia fegyverkezéséről beszél, és megszólaltat egy fiatal helyi férfit, aki támogatja ezt. A végén megtudjuk, a jövő hónapban Litvániában lesz a NATO csúcstalálkozója. 

Nehéz megindokolni, hogy közel három percben ennek a témának milyen relevanciája van a magyar közmédia vasárnap esti hírműsorának nézői számára. Legfeljebb arra gondolhatunk, képeket látunk a – kormányzati narratíva szerint – „háborúpárti” Nyugat naiv és megtévesztett polgárainak életéből, éppen egy olyan országból, amely Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója és Oroszország ellenfele. (Az adás természetesen nem foglalkozott a bicskei Erőmű-tónál harckocsizókkal.)

3. A szerb elnök szerint még nincs miről tárgyalnia a koszovói vezetéssel (41mp)
A bejátszás célja mindössze az, hogy Vucić szerb elnök köszönetet mondott Magyarországnak és a KFOR-egységeknek is a legutóbbi konfliktusban „mutatott kiállásukért”. Majd az „őszinte és igaz barát” magyarok után egy lendülettel a „több megértést és igazságosabb hozzáállást mutató” Oroszországnak is – csak azt nem tudjuk meg, konkrétan miért is?

4. Kínos baki: a királynőt éltette Biden (3p 25mp)
A Híradó, amely napok óta nem foglalkozik a Trump elleni vádemeléssel, legfeljebb, ha valamelyik magyar rajongója – például Szijjártó Péter külügyminiszter – utal erre, ismét folytatja hosszú ideje tartó sorozatát, az amerikai elnök bakijainak bemutatását. A műsor elkötelezett nézői bizonyára ezen a vasárnap este is összekacsintanak a szerkesztőkkel, s az általuk idézett brit külpolitikai szakértővel: „Joe Bidennek elment az esze”.

5. A Párbeszéd-Zöldek növelné az apasági szabadság időtartamát (29mp)
Jávor Benedek beszél a témáról.

6. LMP: Nem pótolja az ország- és vármegyebérletek okozta bevételkiesést a 2024-es büdzsé (36mp)
Bakos Bernadett sajtótájékoztatóján volt erről szó.

7. Már a vakáció első hétvégéjén sokan elindultak a Balatonhoz (3p 15mp)

8. Érkezik a kánikula (24mp)

9. Folytatódnak az áradások Szerbiában és Romániában (2p 25mp)

10. Szijjártó Péter felajánlotta Magyarország segítségét az árvíz sújtotta Szerbiának (22mp)
A Híradó ezzel leközölte a külügyminiszterrel kapcsolatos mai pozitív hírét is.

11. Életfogytiglani büntetést kaphatnak a drogbanda tagjai (2p 14mp)

12. Belgiumba szállították a Magyarországon tavaly nyáron elfogott brazil drogbárót (44mp)

13. Átadták a Petőfi zenei díjakat (3p 2mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Átlátszó: 722 milliárd forint közpénzt költött el a kormány a Covid alatt közbeszerzés nélkül

24.hu: Súlyos százmilliókkal támogatja Debrecen a nemzetközi iskolát, ahol a szülők évente többmilliós tandíjat fizetnek

HVG: Hadházy Ákos szerint a bíróság arra utasította az ügyészséget, hogy vizsgálja Orbán Viktor pisai útját

Telex: Több tanár is felmond az ország egyik legjobb gimnáziumában

Telex: Döntöttek a Fertő tó jövőjéről Lázár Jánosék

Népszava: Egyre több területet ér el az elbocsátás, az Orbán-kormány nem is egyeztet az érdekvédőkkel

444: Ettől a hétvégétől kezdve újra a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti rakpart