Propagandafigyelő 8. nap – Szaniszló Ferenc szelleme

Az M1 Híradó 2023. június 13-i, 19:30-as kiadása. Az adás itt nézhető vissza.

A témák megoszlása műsoridő szerint:
Erőszakos események Nyugat-Európában: 6p 53mp
Amerikai és sorosista összeesküvések: 5p 5mp 
A migrációpárti EU támadása: 6p 39mp
Békekövetelés: 2p 56mp
A kormány „védelmi” költségvetési intézkedései: 5p 28mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 7mp

A Híradó tudósításai:

1. Hárman meghaltak, hárman megsérültek Nottinghamben: a terrorelhárítás is nyomoz (3p 6mp)

2. Migrációs hátterű bűnbandák állhatnak a svédországi erőszakhullám hátterében (3p 10mp)
Nézőként csak találgathatjuk, hogy a még tisztázatlan hátterű nottinghami gyilkosságsorozat inspirálta-e a Híradó mai szerkesztőit, hogy az adás elején, elvileg a legfontosabb hírek között, újra elővegyék évek óta rendszeresen sulykolt kedvelt témájukat, a Svédországban tomboló migránsbűnözést. Ennek apropója, hogy a hétvégén Stockholmban két halálos áldozatot követelő lövöldözés tört ki. A Híradó rendszeres nézői jól tudhatják: erőszakot, gyilkosságokat és hasonló bűnöket csak Nyugat-Európában vagy a határkerítés túloldalán követnek el. A hírműsor világképe alapján a bűnözés Magyarországon a baloldali korrupcióval azonos.

3. Elemző: a kötelező migránskvóta egy újabb front, ahol támadni lehet Magyarországot (3p 34mp)
A híradás elején a migrációhoz köthető erőszakos nyugat-európai esetekről láthatunk összefoglalót, majd ismertetik a múlt heti Európai Uniós döntést a migránsok szétosztásáról. Orbán véleményét is idézik a ránk kényszerített migránsokról és a 2016-os népszavazásról – és továbbra is elhallgatják, hogy a tagállamoknak nem kötelező átvenni migránsokat, pénzzel is kiválthatják ezt. Ezúttal vezető „elemzőként” Boros Bánk Levente a Nézőponttól a Kossuth Rádiónak adott interjújában fejtette meg a jelenség okát: az EU visszaélését a hatalmával és a Soros-tervet.

4. Lengyelországban akár idén ősszel népszavazás lehet a kötelező migránskvótáról (3p 5mp)
A Híradó, amely hírműsorként elvileg napi aktuális híreket sugározna, de helyette sokszor inkább morális pánikot kelt, ezúttal a Magyar Nemzet írását összegzi, mely lap megtalálta egy konzervatív lengyel hírportál véleménycikkét: „innentől kezdve, megnyílik egy csatorna, amelyen keresztül a jövőben akár kétszázezer, sőt akár kétmillió illegális bevándorlót is Lengyelországba telepíthetnek.” Ezután bemutatják azt, hogy lengyel politikusok az elmúlt napokban hogyan utasították el a migránskvótát.

5. Ukrajna hadi sikerekről, Oroszország a támadások sikeres visszaveréséről számolt be (29mp)

6. Pentagon-szakértő: a háború megnyerhetetlen, el kell kezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat (2p 28mp)
A Híradóban a migránsveszély 10 percnyi bemutatása után csak fél perc jutott a harcok aktuális fejleményeire, hogy utána két és fél percig ismertessék a Foreign Affairs folyóiratból egy amerikai szakértő elemzését az Alapjogokért Központ segítségével. Ez persze nemcsak a kormány narratíváját erősíti a témáról, hanem a nézők műfaji zavarodottságát is: egy napi hírműsort látunk vagy pedig egy külpolitikai véleményeket ismertető magazinműsort? 

7. Szijjártó Péter az ENSZ BT-ben: a legfontosabb az életek mentése (46mp)
Szijjártó Péter ma üzemavatás helyett már az ENSZ-ben járt. Egy részletet látunk beszédéből, amelynek semmilyen aktualitása nincs.

8. Szijjártó Péter: itt az ideje, hogy a globális többség felcsavarja a hangerőt (48mp)
A száguldó külügyminiszter nyilatkozott is az M1-nek.

9. Sokan rótták le kegyeletüket Silvio Berlusconi házánál (1p 51mp)

10. Több tízezer embert várnak Silvio Berlusconi holnapi temetésére (4p 46mp)

11. Megkezdődött a jövő évi költségvetés vitája, a cél a családok, a munkahelyek, a rezsicsökkentés megvédése (3p 40mp)
A tudósítás először bemutatja Varga Mihály beszédét a – Fidesz kommunikációs bűvszavával – „védelmi” költségvetésről, és ismerteti annak céljait. Hangsúly a nyugdíjasok, a családok, a rezsi „megvédésén.” Közben ugyanazokat a vágóképeket látjuk, amelyeket az elmúlt napok adásaiban is többször: postás érkezik a nyugdíjjal, bekapcsolnak egy gáztűzhelyt, egy asszony bepakolja a szennyest a mosógépbe, édesanya tartja ölében gyermekét. Varga Mihály az inflációról, a reáljövedelmek növekedéséről és a fogyasztás dinamizálódásáról, a beruházások növekedéséről is beszél. Ezután a védelmi kiadások növekedését indokolja a „háborús időkkel”. A nézők megtudják azt is, „nagy összegeket fordít jövőre a kormány az oktatásra és egészségügyre.” A tudósítás itt kizárólag abszolút számokat említ. Arról is beszélnek, hogy „a tervek szerint” folytatódnak a közszférában dolgozók béremelései. A Híradó természetesen később sem elemezte a büdzsé kiadásainak szerkezetét és alakulását – a kormányzati jó szándékok említésén túl – alaposabb összehasonlítások segítségével.

12. Az ellenzék bírálta, a kormánypártok támogatásukról biztosították a jövő évi költségvetés tervezetét (3p 55mp)
Mai adásban az ellenzéki pártok véleménye – a költségvetés tervezetéről – ebben a tudósításban jelent meg 2 perc 7 másodperc hosszan. 

13. Origo: több szálon is kötődik egymáshoz David Pressman és Alexander Soros (4p 25mp)
A szerkesztőknek az Origo segítségével ma is sikerült megtalálni a napi „hírértéket” Soros György kapcsán: ezúttal az Origot idézik, amely lap az amerikai nagykövetre reagált, aki Orbán Viktor egyik – Sorossal visszavonulásával foglalkozó – Twitter-bejegyzésére válaszolt.Napi hírek közlése helyett tovább folytatódik a vélt külpolitikai összefüggéseket bemutató hírmagazin: ezúttal Pressmann és az „erőszakos” és „gátlástalan” Alexander Soros összefonódását mutatják be. Pindroch Tamás az Alapjogokért Központ vezető „elemzője” segíti a nézők értelmezését: „a magyar baloldali pártok azok Soros tenyeréből esznek.” Vágóképeken ellenzéki pártok sajtótájékoztatóit látjuk, miközben Pindroch – egy Leopard 2A4-es tank képével a háttérben – megmagyarázza nekünk, hogy a baloldali pártok Soros hatására nem a békében, hanem a háború eszkalációjában gondolkodnak.

14. Volt francia miniszterelnök: öt éven át hallgatott le az amerikai titkosszolgálat (40mp)
Ezúttal a Mandiner nyomán Francois Fillon véleményét ismertetik arról, hogy egy csomó vezető francia és európai politikust valószínűleg lehallgattak az amerikaiak: „a franciaországi külföldi beavatkozások nagy része mögött az Amerikai Egyesült Államok áll.”

15. Elismerte a Magyar Orvosi Kamara elnöke, hogy zavaros körülmények között akartak közgyűlést tartani (3p 58mp)
Császár Attila még a „balliberális sajtó” szalagcímeit is megmutatta a nézőknek, hogy tudósítson arról, hogy „baj van” a szervezet működésével. Sajnos a Kamara nem válaszolt a szerkesztő kérdéseire, amelyek többek között annak átláthatóságát(!) kérték számon.

16. Tart a károk felmérése a villámáradások sújtotta településeken (3p 10mp)

17. Jelentősen emelkedett a hazai tavak vízszintje (2p 53mp)

18. Novák Katalin nemzetközi Fair Play díjra jelöli Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívót (2p 49mp)

19. Jövő szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája, országszerte több mint 2200 programmal (2p 35mp)

20. Ugyanaz az elkövető mindhárom nottinghami gyilkosság gyanúsítottja (37mp)
Az adás végén friss híreket mondanak még a mai vezető hír kapcsán, azonban a gyilkosságsorozat elkövetőjéről és motivációjáról még mindig nem tudtunk meg semmit.

A Híradóból kimaradó témák:

Ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál, Orbánéknak osztálynaplót akartak átadni – tudósított a 24.hu.

Lényegesen kevesebb végkielégítésre számíthatnak azok a pedagógusok, akik nem fogadják el a státusztörvényt – számolt be erről a Népszava.

Kiszorulnak a magyar tudósok a nemzetközi kutatásokból – a Magyar Hang röviden így foglalta össze a helyzetet, amelybe a hazai egyetemek kerültek a magyar kormányzatnak köszönhetően.

Tovább trükközik a kormány annak a pénznek a kifizetésével, amit Budapestnek ígért az atlétikai létesítmény engedélyéért – írta meg a Népszava.

Schadl Völnerre hivatkozva követelte egy monori végrehajtói iroda osztalékának felét az egyik tanú szerint. Schadl György perének aktuális fejleményeit – szemben a brüsszeli elit vagy az amerikai kormányzat vélt korrupciójával – ismét nem láthattuk a Híradóban. A HVG viszont tudósított róla.

A Vatikán pénzügyi vizsgálatot indított a Zirci Ciszterci Apátságnál az iskoláival kapcsolatos panaszok nyomán – a VálaszOnline tényfeltáró cikke szerint.

Háromszor is nyomozás indult a lélegeztetőgép-biznisz miatt, azonban azt mindegyik alkalommal hamar lezárták. Erről Mellár Tamás, a Párbeszéd politikusa kérdezte Pintér Sándort a Parlamentben – az Mfor cikke mutatja be részletesebben az ügyet. Mellár azt is megkérdezte tőle, amiről a Népszavában is olvashatunk, hogy hány magyar óvodáson végeztek nemátalakító műtétet az elmúlt öt év alatt?

A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt a nyírmártonfalvai fideszes polgármester, amikor levetette egyik közmunkása nevető fejes szmájliját egy lombkoronasétányos Facebook-bejegyzés alól, miközben kirúgással fenyegette meg – írta a Szabad Európa.

Miközben a Híradó tájékoztatott arról, hogy az USA beavatkozik a francia politikába, arról nem tudósítottak, hogy hatalmas orosz dezinformációs kampányt lepleztek le Franciaországban

Megvette a Librit a Fidesz káderképzője, a közpénzekből felhizlalt MCC – számolt be róla többek között a Népszava.

Elküldte Miklósa Erikát a köztévé az RTL show-ja miatt – a Blikk írta meg, hogy a közismert operaénekesnőt az RTL „Voice” című műsorában való szereplése miatt kezdte mellőzni a közmédia.