Propagandafigyelő 10.

Az M1 Híradó 2023. június 16-i 18.00 órás kiadása (26 perc), az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Orbán háborúról és békéről: 4p 30mp
Migrációs veszély: 5p 51mp
Pedagógusok életpályatörvénye: 2p 56mp
Az ellenzék lejáratása: 2p 39mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 41mp

A Híradó tudósításai:

1. Orbán Viktor: a háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb (3p 32mp)
„Két atomnagyhatalom urántartalmú lőszereket akar bevetni Magyarország szomszédjában, amiből látható, a háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb” – kezdi a hír felvezetését a műsorvezető, aki természetesen Orbán Viktor péntek reggeli közrádiós interjúját idézi. Amiben a miniszterelnök rutinosan elpufogtatta a kormányzati – háborús félelmet keltő – narratíva összes jól ismert elemét: Soros György háborús spekuláns, a Biden-adminisztráció urániumot tartalmazó lőszert küld Ukrajnába, Európában háborús pszichózis van, legyen tűzszünet és béketárgyalások. Szerencsére a Magyarország biztonságáért felelős vezetők, a védelmi tanács készenlétben áll, hogyha bármi is történik, „akcióképesek legyenek.” A Fidesz kommunikációs retorikájának jól ismert formáját láthatja és hallhatja ma is a Híradó közönsége: a fenyegető külvilággal szemben itthon Orbán ezen a pénteken is felkínálja a békét és biztonságot. Szerényen azt se felejti el, hogy ezt Donald Trump is meg tudná tenni.

2. Csak ideiglenes a banki megtakarításokra vonatkozó intézkedés, a háború idejére (58mp)

3. A kötelező migránskvótáról szóló döntéssel a Soros-birodalom visszavágott (3p 50mp)
Erről is Orbán beszélt az interjújában, mondja el Kontra György műsorvezető a pengés drót mögül, aztán a röszkei ostrom képeit látjuk, majd a Híradó péntek este a Nyugat-Európában tomboló migránsterrorról sugároz összefoglalót. Orbán értékeli is a „kötelező migránskvótát”, amit szerinte egy „puccsszerű, nagyon gyors döntéssel” nyomott le a Soros-birodalom az európaiak torkán. Magyarország miniszterelnöke reggeli külpolitikai összefoglalójában azt is hangsúlyozza, hogy a már Alexander Soros által vezetett hálózat mozgatja az illegális migrációt is; a nyáron pedig Sorosék „fellázítják a migránsokat, és egy komolyabb offenzívát kell visszavernünk.” Majd a műsor bemutatja a brüsszeli „kötelező migránskvóta” elleni európai reakciókat.

4. Századvég: a közvélemény nemet mond a kötelező betelepítésre (39mp)
A közvélemény szerint is „tovább kell harcolni a betelepítési kvóta ellen” – vajon mikor látunk olyan közvélemény-kutatási eredményt a Híradóban, amely ellentmond a kormány álláspontjának?

5. Olasz belügyminiszter: Európa számára az elsőrendű cél az illegális migránsok megállítása, nem a szétosztásuk (32mp)

6. Balkáni migráció: a bevándorlók is bevallják, hogy illegálisan haladnak (1p 50mp)
Tudósítás Belgrádból, ahonnan megtudjuk, „a migránsok az utóbbi években teljesen megszállták a szerb fővárost.” A belgrádi képek után az illegális migránsok a magyar határkerítést ostromolják.

7. Magyarország támogatja a balkáni országok uniós csatlakozását (3p 20mp) (orbán: 1p50)
A Híradó Orbán albániai látogatásáról tudósít, aki majdnem két percig szorgalmazza a térség uniós integrációjának gyorsítását. Őt Szijjártó külügyminiszter követi, aki ezen a helyszínen se tagadja meg önmagát: a magyar külgazdasági sikerekről beszél (És azt is megtudjuk, a helyi napenergia-iparba befektető magyar vállalkozás 2 és fél milliárd forintos állami támogatást kapott). A helyszíni tudósító Joó Csaba rózsaszín nyakkendőt kötött – nem lesz ebből véletlenül baja?

8. Maruzsa Zoltán: az életpályamodell hozzá tud járulni a pedagógus hivatás presztízsének erősítéséhez (1p 7mp)

9. Tart a vita a parlamentben a pedagógusok új életpálya törvényéről (1p 15mp)
A beszámolóból nagyjából az derül ki, hogy az ellenzék bírálta (20 másodpercben!), a kormánypárt támogatta a törvényt. Hollik István természetesen felmondta a szokásos „érvet”: a baloldali politikusok Brüsszelben 6 és fél millió forintért azért dolgoznak, hogy a pedagógusok ne kapják meg a bruttó 800 ezer forintos fizetést. Vajon a Híradó rendszeres nézői közül hánynak jutott eszébe, hogy a műsor „migrációs veszéllyel” foglalkozó hat percét arra is áldozhatta volna, hogy alaposan, több szemszögből is bemutassa, ez a törvény hogyan érinti az oktatás szféráját, és a tervezetére hogyan reagáltak az érintettek? 

10. Tüntetés a pedagógusok új életpályatörvénye ellen (44mp)
Az élőképet mutatják, miközben a műsorvezető hangsúlyozza, hogy „elemzők szerint” ez inkább párt és nem szakmai demonstráció – pártzászlók vannak jelen, valamint Potocskáné Kőrösi Anita és Hadházy Ákos képviselők is.

11. Jámbor András a pedofilügyről: én nem követtem el semmit (2p 39mp)
Jámbor András lejáratása napok óta folytatódik a közmédiában is. Így újra és újra elmesélheti a Híradó azt is, hogy hónapokkal ezelőtt szélsőséges nyugati „antifák”, hogyan bántalmaztak békés járókelőket Budapesten – Jámbor akkor is „tagadta felelősségét.” Vajon a nézők hány ilyen híradás után hiszik el végképp: a baloldal azonos a pedofíliával és az erőszakkal?

12. A DK béremelést javasol a rendvédelmi dolgozóknak (25mp)
Mustó Géza beszél.

13. Az LMP szerint zsákutca az akkumulátorgyárak telepítése (28mp)
Tetlák Örs ismétli meg az LMP állandó üzenetét.

14. Mi Hazánk: siker, hogy nem kell engedélyeztetni egyes kutakat (28mp)
Dócs Dávid elmondja, ezt még baloldali képviselők is elismerik. Míg azok a kordont rángatták a Karmelitánál, ők valóban a magyar emberek érdekeit képviselték.

15. Senkinek ne kelljen lemondania a családalapításról azért, mert karriert szeretne (60mp)
Novák Katalin az MCC Női Közéleti Vezetőképző programjának diplomaosztóján vett részt.

16. Ma 34 éve volt Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése (1p 52mp)
A kormányt Menczer Tamás államtitkár képviselte, aki megemlítette háború és béke kérdését is.

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: Idén valószínűleg nem lesz GDP-növekedés Magyarországon

HVG: Az ország bóvliba sorolásának veszélye miatt is módosították a sztrádakoncessziót 

HVG: EU-rekorder lett májusban is a magyar infláció, majdnem 10 százalékpontot vertünk a második legrosszabbra

Népszava: Megszorításokból jeles: idén kevesebbet költ oktatásra az Orbán-kormány, mint 2010-ben

Népszava: A Fidesz-frakció már régen átengedte volna a svéd csatlakozás ratifikálását, ám „odafentről”, a Karmelitából mondtak nekik nemet.

Ahogy a tegnapi, úgy a mai Híradó se tárgyalta ezt a problémát: 100–125 milliárddal dobhatja meg az élelmiszerek árát egy új díj bevezetése (24.hu)

Szabad Európa: Akkumulátorgyárak: Nem akar újabb botrányos közmeghallgatást a debreceni polgármester

Telex: Fudan Egyetem nélkül is lett kínai tulajdonú főiskola Magyarországon