Propagandafigyelő 17. – Kitört a banyatank-botrány!

Az M1 Híradó 2023. június 25-i, 19:30-as kiadása (52 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 8p 13mp
Kormányzati sikerek és pozitív intézkedések: 7p 43mp
Az ellenzék lejáratása: 3p 48mp
A független média lejáratása: 3p 40mp
A brüsszeli elit bírálata: 3p 4mp
Ellenzéki pártok véleménye: 0mp 

A brüsszeli bürokraták, a Soros-szervezetek által felbujtott migránsok támadása, valamint az infláció elleni védekezés után egy komoly gond szakadt tegnap a kormánypárti média, így a Híradó nyakába is: az RTL megtámadta a nyugdíjas asszonyokat: 2023. június 25-én Magyarországon kitört a banyatank-botrány.

A Híradó tudósításai:

1. Kivonultak a Wagner-csoport tagjai az orosz városokból (3p 50mp)

2. Deutsch Tamás: Tagállami fejlesztési pénzeket adott a bürokrácia Ukrajnának? (3p 4mp)
A Híradó már nagyjából hatodik napja tartja napirenden a témát. Hatodik napja nézi a friss hírekre vágyó ártatlan és naiv néző Von der Leyen bejelentését az uniós költségvetés módosításáról és Ukrajna támogatásáról, ugyanazokkal a vágóképekkel együtt. De csak azért, hogy a napi „hírértéket” Deutsch Tamás Kossuth rádiós megszólalása szállítsa. Ma rá hárult a propagandaminisztériumban gondosan kitalált narratíva felmondásának feladata: a gonosz brüsszeli bürokraták a Magyarországnak jogosan járó fejlesztési pénzeket elvették, hogy a háborúzó Ukrajnának adják. Ezt videójában influenszerkedve erősíti meg Hortay Olivér a Századvég „szakértője” is. Egészen véletlenül, ellenvéleményeket ebben a bejátszásban se hallhattunk.

3. Elemző: komoly veszélyt jelentenek a migránsokat segítő radikális baloldali NGO-k (3p 37mp)
Híradó vasárnap este tovább folytatja a hírek helyett a vélemények közlését. Császár Attila ezen a napon Varga Márk a Migrációkutató Intézet munkatársa, és Lomnici Zoltán M1-es nyilatkozatainak tolmácsolásával segíti a nézőket a rettegésben. A képeket megszokhattuk: fekete emberek, többnyire férfiak hajókon ostromolják a kontinens határait. A Híradó pedig majdnem minden nap gondoskodik arról, hogy ne feledjük: a háttérben Soros-szervezetek mozgatják a szálakat, olyan radikális szervezetek, akik a „migránsokat gyakran buzdítják szélsőséges magatartásra.”

4. Balkáni migráció: háromszor annyian próbáltak Szerbiába szökni keletről, mint egy éve (4p 36mp)
A szerb-bolgár határszakaszról tudósít a Híradó az illegális migránsokról, akiknek csak nyomait láthatjuk a képeken: eldobált holmik, leégett tűzrakás egy romos házban. Majd a hasonló határ menti tudósítások koreográfiája szerint egy helyi nyilatkozik, aki már látta őket nagy csoportokban. Dimitrovgrádban egy marokkói migránst sikerült is szóra bírni a stábnak, aki elmondja: folyamatosak a feszültségek a csoportokban, „a különböző nemzetiségű emberek ugyanis nem férnek meg békésen egymás mellett.” Más migránsok is arról beszélnek a műsornak, hogy mindenki Nyugat-Európába akar jutni. A tudósítás végén kiderül a lényeg: Brüsszel a kötelező kvóta formájában el akarja osztani őket. (Közben a figyelmes néző észreveheti, a Híradó migrációs vágóképek hiányában szenved, vagy csak a munkatársaik slendriánok, mert sikerült pár ugyanazon képet használniuk, mint az előző anyagban.) A veszélyek fokozását Orbán Viktor 9 nappal ezelőtti rádióinterjújának gondolataival – a Soros-birodalom visszavágásáról és Brüsszel puccsszerű döntéséről – zárja a közmédia napi hírműsora.

5. Több mint 200 milliárd forintot igényeltek a falusi CSOK-programban az elmúlt négy évben (3p 30mp)
Miután a Híradóból megtudtuk 11 percen át, hogy az élet a határokon túl csupa veszély és rettegés, jöhetnek a pozitív anyagok a kormány jótetteiről.  Ilyen például a falusi CSOK. (A napi aktualitásokról a propagandafigyelő már rég lemondott ma.) Egy nagyon kedves család példáját látjuk erről Zala vármegyéből. A falusi CSOK jelentősen megemelt keretösszegéről beszél a műsor, miközben a Zala vármegyei anyuka kiveszi a hűtőből a tortát, és átadja – a tortadíszről láthatjuk – éppen 9 éves éves kislányának. Ezután a komoly adatokat mutatják ábrákon: minden szám emelkedik rajtuk. Szentkirályi Alexandra elmondja, milyen hatékony és sikeres az intézkedés. Az NKE szakértője pedig a falusi CSOK pozitív hatásait fejtegeti.

6. Jövő hétvégén indul az online árfigyelő rendszer (3p 43mp)
Szilágyi Béla, ahogy hetek óta állandóan teszi a Híradó, ma is bemutatja nekünk, hogy a kormányzat hogyan töri le az inflációt, és véd meg minket attól a kötelező akciózással. Az infláció lefékeződésének a „hajtómotorja az online árfigyelő rendszer lehet.” Szentkirályi Alexandra is elmondta ugyanezeket az M1-nek, ma is kiegészítve azzal, hogy „elkezdődött a vásárlókért való küzdelem és verseny és harc.” Szilágyi szerkesztő a végén nem felejti leszögezni: mindez növeli a fogyasztást, és „emeli a GDP-t”

7. Szijjártó Péter: október végétől heti három közvetlen járatot indít a Wizz Air Kairóba (30mp)
A miniszter minderről a közösségi oldalán beszélt. Hosszas diplomáciai tárgyalásokra volt szükség a kairói repülőtéri engedélyek megszerzéséhez, viszont megérte, mert külügyminiszter így 2023. június 25-én is bekerült egy jó hírrel a közmédia napi hírműsorába. Reméljük, arról is tudósítanak majd, ha az első járat utasai között lesz.

8. Promotions.hu: vérig sértették az időseket az RTL Híradójában (3p 40mp)
Ez a beszámoló nem a közszolgálati Híradó szilveszteri kiadásának anyaga. A Promotions.hu tényleg arról írt, hogy egy olvasójuk bepanaszolta náluk a kereskedelmi csatorna hírműsorát, amely „banyatanknak” nevezte a „gurulós bevásárlótáskát”. „Vérig sértették az időseket a híradóban, felháborító, hogy ez élő adásban megtörténhetett” – írta a Promotions.hu. A Híradó konkrétan idézi is, ahogy mindez az RTL Híradó tudósításában konkrétan elhangzott: „Simábban gurul a banyatank a bevásárlás után, mint egy évvel ezelőtt.” Mielőtt a nézők elkezdhetnének gondolkodni, mire is utalhat az RTL hírműsora, gyorsan átadják a hangot a morális felháborodásnak az idősek sértegetése miatt. „Nyugdíjasok tízezreit sértették meg a Híradóban.” Ezután röviden összegzik az RTL különféle bírságait és elmarasztalásait a médiahatóság által. 

Reméljük, a Híradó szerkesztési alapelveinek megfelelően még napokig sulykolja a témát, ebben segítünk nekik egy kis összeállítással. A Metropol az elmúlt években kétszer is banyatanknak nevezte a gurulós bevásárlókocsit. A Mediaworks-sajtóbirodalom részét képező Békés (vár)megyei hírportál idén májusban az orosházi foltvarró asszonyok tótkomlósi szerepléséről számolt be így: „az asszonyok kezei nyomán a művészi hatás, a végeredmény. Legyen az ágytakaró, konyhai edényfogó, vagy terítő, netán »banyatank« vagy divatos női táska, vagy lakásdísz.”

9. Mandiner: nem elégszik meg az ügyészség pénzbüntetéssel a szeméremsértésért elítélt Donáth Lászlóval szemben (3p 48mp)
A két hete – akár hétvégi adásokban – állandóan tárgyalt téma kapcsán a szerkesztőknek ismét sikerült megtalálni a napi „hírértéket”, hogy az ellenzék lejáratása a mai adásból se maradhasson ki. A Gyurcsány Ferenc tíz évvel ezelőtti kijelentését idéző Origo cikkét is idézi a napi hírműsor.

10. Felhőszakadás okozott károkat Borsodban, több száz ház sérült meg Jánoshidán (3p 11mp)

11. Még mindig tart a péntek éjszakai vihar okozta károk elhárítása Jánoshidán (2p 42mp)

12. Településeket zárt el, utakat öntött el a lezúdult csapadék Erdély több megyéjében (2p 45mp)

13. Orbán Viktor is részt vett Pápai Lajos volt győri megyéspüspök gyémántmiséjén (1p 11mp)

14. Idén is népszerű volt a Múzeumok Éjszakája (3p 43mp)

15. Megkezdődött az összmagyar középiskolás tábor (3p 39mp)

16. Új kompok és katamaránok érkeznek a Balatonra (3p 4mp)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Közmeghallgatást követelnek az ácsiak az új katódgyár ügyében

24.hu: Ismét sár ömlött a recski bánya alatti házakhoz

Magyar Hang: „Ideje lenne őszintén elmondania a hatalomnak, hogy a rekordmagas inflációnak elsősorban belgazdasági okai vannak”

444: Becsomagolták a Csákberényben felállított szovjet emlékművet

24.hu: Lemondott a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója

Népszava: Az összeomlás szélére került a Péterfy Sándor utcai kórház, sorra álltak le a műtők a főigazgató lemondása előtt

Euronews: „Szerbia az erőszak ellen”: nyolcadszorra is tömegek vonultak utcára Belgrádban