Propagandafigyelő 18. – Az űrbe megy a banyatank

Az M1 Híradó 2023. június 26-i, 19:30-as kiadása (54 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Háborús veszély: 4p 52mp
Migrációs veszély: 7p 55mp 
Gazdaságdiplomáciai siker és pozitív pénzügyi intézkedések: 6p 56mp
Az ellenzék lejáratása: 7p 22mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 19mp
Banyatank-botrány: 3p 52mp
Magyarok az űrben: 2p 18mp

A Híradó tudósításai:

1. Ukrán hírszerzés: bármelyik pillanatban felrobbanhat a zaporizzsjai atomerőmű (3p 52mp)
„Atomveszély” – ezzel a főcímmel kezdte adását a mai Híradó. A tudósítás az atomkatasztrófa veszélyéről beszél, bemutatják a folyamatos támadás alatt álló atomerőművet. Ez a Híradás arra is jól példa, hogy elvileg hogyan dolgozhat fel aktuális témákat egy normális napi hírműsor: ütközteti a különféle szereplők ellentétes véleményét. Érdekes, erre a Híradó leginkább csak a külpolitikai anyagaiban képes. Itt is a cél persze az, hogy az egymásnak ellentmondó ukrán és orosz álláspontok után ismertessék a „háborúpárti” Biden és a „békepárti” Trump állításait. Idézik Trumpot, aki szerint „annak van veszélye, hogy az Egyesült Államok több száz milliárd dollárt ad Ukrajnának.” A támogatás összegének nagysága a szokásos Trump-féle túlzás, de a szerkesztőt ez nem érdekli.

A téma kiváló alkalmat ad arra is, hogy Szijjártó külügyminiszter figyelmeztesse a nézőket, hogy az Európai Unió a „harctéri megoldásokat sürgeti, Magyarország szerint viszont béketárgyalások kellenek”. A tudósítás témája jól illeszthető a kormány békepárti narratívájába, amely szerint a nyugati országok táplálják a háború tüzét. Oroszország és Moszkva „háborús pszichózisáról” a magyar külügyminiszter és a Híradó sosem beszélnek.

2. 4000 katonát küld Németország Litvániába (1p)

3. Kihasználhatták az ukránok a feszültséget Oroszországban (2p 53mp)

4. Agrárminiszter: összefogással a brüsszeli bürokratákat is jobb belátásra lehet késztetni (3p 36mp)
Nagy István agrárminiszter „győzelemként” értékelte, hogy hazánk már térségbeli országokkal együtt kártalanítást kap az ukrán gabona miatt. Szilágyi Béla szerkesztő, ahogy tőle megszoktuk, jó hírt közöl. Amit azért tehet meg, mert az érintett országok összefogtak Brüsszellel szemben az ügyben.

5. Orbán Viktor: nagyra értékeljük Vucić elnök lépését (4p 57mp)
A szerb elnök Orbán Viktor közbenjárására szabadon engedte a korábban általuk a szerb-koszovói határ térségében elfogott három koszovói rendőrt. A magyar külpolitika és a magyar-szerb barátság szép sikere ez – kommentálhatjuk a hírt Szijjártó külügyminiszter közleménye nyomán. Orbán – egyébként Pozsonyban – persze ennek kapcsán is az Európai Uniót ekézte: szerinte megengedhetetlen, hogy Ukrajna esetleg előbb kerüljön be az Unióba, mint nyugat-balkáni barátaink. A szerb-koszovói feszültség képeit látjuk. A Szerbiában hosszú ideje tartó rendszeres kormányellenes tüntetésekről a Híradó még egyszer sem tudósított.

6. Folyamatosak a migránsok közötti összecsapások a határ mentén (4p 25mp)
Automata puskákat és hozzájuk való lőszereket mutat a Híradó a tudósítás elején, amelyeket a szerb rendőrök az „illegális bevándorlók rejtekhelyén” találtak a román-szerb határ közelében. Egy erdei sátortábort látunk, ahol állig felfegyverzett rendőrök razziáznak. Majd megtudjuk, a magyar-szerb határ környékén is „lövésekre ébredtek a helyiek.” Egy közösségi médiába feltöltött videón a Híradó szerint a távolban a makkhetesi erdőt látjuk, ahonnan sorozatlövések hangja hallatszik. Ismét egy helyi lakos beszél erről, majd felfegyverzett rendőröket mutatnak nekünk. Felidézik az egy évvel ezelőtti lövöldözés esetét is. Majd elmondják, hogyan óvják mégis a magyar hatóságok az országhatárt, hány migráns ellen kellett intézkedniük. 

Tíz napja állandóan ismétlődő képsorok ezek esténként a Híradóban, mióta az az uniós belügyminiszterek – Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – elfogadták az EU új menekültügyi megállapodását, amely a magyar kormány és a Híradó itt bemutatott narratívájával ellentétben nem a migránsok kötelező áthelyezéséről, hanem a tagországok közti szolidaritásról szól.

7. Orbán Viktor: van megoldás a migrációra, csak az EU nem akarja megvalósítani (3p 30mp)
Erről Orbán Pozsonyban beszélt a V4-ek csúcstalálkozóján, ahonnan tudósítanak. Ebben a migráción kívül egy szó sem esik más témákról, így a V4-ek közti feszültségekről se az ukrajnai háború miatt. A Híradó a pozsonyi találkozót a migráció témájával keretezte, azt hihetjük, az országok között teljes a harmónia. „A V4-ek egyetértenek abban, hogy meg kell védeni az Európai Unió külső határait” – mondta a lengyel miniszterelnök. A magyar kormányfő migrációról szóló kijelentésében éppen az az érdekes, hogy azt kéri számon és követeli az Uniótól, amely a nemrég elfogadott menekültügyi megállapodásban is áll, amelyet viszont állandóan támad a kormányzati kommunikáció: „csak az léphet be az Unió területére, akinek lefolytatták a menekültügyi eljárását, és engedélyt kapott erre valamelyik tagállamtól.”

8. Történelmi győzelmet aratott az AFD a türingiai választáson (3p 2mp)
Megtudjuk, hogy a párt „elsősorban bevándorlóellenes politikájáról ismert.” Jelenleg viszont már a második legnépszerűbb politikai erő Németországban.

9. Titkosszolgálati jelentés: 500 millió forintot kapott Karácsony Gergely mozgalma külföldről (4p 10mp)
Tovább göngyölíti az ún. dollárbaloldal finanszírozásának leleplezését a Híradó. Ma azt mutatják be a nézőknek, hogy a tavalyi ellenzéki előválasztás előtt hogyan kapott a Karácsony Gergelyhez kötődő Kilencvenkilenc Mozgalom készpénzben 500 millió forintot. Ezután Márki-Zay mozgalmának amerikai támogatását tárják fel a nézőknek. Nagyjából ugyanazokkal a képekkel, ugyanazokkal a mondatokkal, ahogy az elmúlt hónapokban a Híradó törzsközönsége megszokhatta. Az Origo azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a két ügy szálai összeérnek. Gyurcsány Ferenc viszont azt állítja, nem tudott ezekről a pénzekről. A titkosszolgálat szerint az ügy – azaz a negyedszerre is kétharmaddal tönkrevert ellenzék külföldi kampánytámogatása – „nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

10. Mandiner: a befizető egyetlen ember, Perjés Gábor párbeszédes politikus volt (2p 42mp)
Sikerül tovább fűzni az ügyet a Mandiner cikkének szemlézésével: a félmilliárdot befizető Perjés Gábornak mindössze egymillió forint megtakarítása van. A napi Híradó bemutatja a politikus portréját és vagyonnyilatkozatát.

11. A DK szerint megszorítás, hogy sokakat kizárnak a babaváró hitelből (25mp)
Ráczné Földi Judit kritizálhatta a kormányt majdnem fél percben.

12. Fidesz: Gyurcsányéknál babaváró támogatás sem lenne (27mp)
A mai Híradóban nem szerepel pozitív hangulatú kisfilm a kormány jóléti intézkedéseiről. De a szerkesztők trükkösek: beszéljen a DK, amit majd cáfol a Fidesz egy jó gyurcsányozással. A lényeg: a „háborúpárti” baloldal mindent jót és szépet eltörölne, és „újra adókat emelnének”. Ezzel szemben a kormányzat „a háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat”. Mint párszor már említettük, a kormányt fényező beszámolókban valamiért sose jelenhetnek meg konkrét ellenzéki vélemények, kritikák.

13. LMP: Hatályon kívül kell helyezni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt (30mp)
Csárdi Antal tartott sajtótájékoztatót a témáról.

14. Az MSZP javasolja a nyugdíjak értékállóságának növelését (24mp)
Korózs Lajos mondta el, hogy vissza kellene térni a „vegyes indexáláshoz” ennek során. Ha ebből a 24 másodpercből bárki bármit megértett, az nyugdíjszakértő.

15. Júliustól több változás lesz a magyar gazdaságban (3p 20mp)
Szilágyi Béla és egy elemző segítségével a Magyar Állampapírt promotálja a kormányzat. A jegybank is segíti a családok eladósodottságát megakadályozni a hitelfelvétel szabályainak szigorításával. Az online árfigyelő rendszer indulását nagy várakozás övezi – mondja el a szerkesztő. Napok óta ismét megtudjuk, a kötelező akciózással együtt hogyan törik le az inflációt.

16. RTL: a „banyatank” egy olyan kifejezés, amely elterjedt a magyar köznyelvben (3p 52mp)
Tegnap sikeresen megjósoltuk, a témát ma is sulykolja a közmédia. Ismertetik az RTL válaszát az M1 kérdésére, közben újra megismétlik a tegnapi „híradásukat” szóról szóra, képről képre. A Médiatanácsnak az RTL-ről hozott különböző határozataival együtt, amelyek arról szólnak, hogyan „szégyenített” meg a csatorna műsoraiban különféle szereplőket.

Mivel a Híradó a kormánypárti sajtóval együtt teljesen befeszülve tudja kezelni a kérdést, ezért halálosan komolyan érdemes megjegyezni: a populista politika tipikus eszköze a vele nem egyetértő média lejáratása és hiteltelenítése. Ebben Donald Trump volt úttörő a közösségi médiás bejegyzéseiben, amikor minden érdemi cáfolat nélkül egyszerűen „féknyúzozta”, azaz álhírnek minősítette az őt bíráló lapok állításait. Azóta Trump gyakorlatát nagyszerűen utánozzák a magyar kormányzat egyes politikusai is. „Simábban gurul a banyatank a bevásárlás után, mint egy évvel ezelőtt” – mondta az RTL tudósítása. Míg a „banyatank” problémáján rágódunk, nem foglalkozunk a mondat igazi értelmével, a jóval üresebb „gurulós bevásárlókocsival”.

17. Nógrád vármegyébe látogatott az államfő (1p 17mp)

18. A Semmelweis Egyetem is részt vesz az űrhajósprogramban (2p 18mp)
A leendő magyar asztronautákat, Farkas Bertalan utódait mutatja be a tudósítás, majd Merkely Béla osztotta meg a nézőkkel annak a tudományos konferenciának az eredményeit, amely a majdani magyar űrhajós egészségügyi megfigyelésével foglalkozott. A rektor mögötti falra lógatott képeket mozgatta a huzat, finoman lebegtek, ezért egy pillanatra azt is hihettük akár, hogy már az űrből nyilatkozik a Híradónak. A Hunor-programról Ferencz Orsolya nyilatkozott.

19. Kábítószer-ellenes világnap: a drogok veszélyeire hívták fel a figyelmet (2p 28mp)

20. Emberéleteket követeltek az áradások Koszovóban és Erdélyben (2p 52mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Portfolio: Tényleg a magyar a leggyengébb gazdaság egész Európában?

Népszava: Elveszi az Orbán-kormány a védőnői szolgálatokat az önkormányzatoktól, de a rezsit és a béren kívüli juttatásokat mindenütt velük fizettetné meg

Népszava: Nem lesznek kötelező menekültkvóták, Magyarország kivásárolhatja magát a kötelezettségből

Media1: Szeptembertől 170 millió forintból utazhatnak külföldre az MTVA dolgozói

Átlátszó: Az Integritás Hatóság nem adja ki közpénzes szerződéseit, mert „azok nem tartoznak harmadik félre”

Telex: Leváltották a Péterfy Sándor utcai Kórház teljes menedzsmentjét

Népszava: Egy volt szovjet hírszerző azt állítja, hogy Donald Trumpot beszervezte a KGB