Propagandafigyelő 19.

Az M1 Híradó 2023. június 27-i, 18:00-as kiadása (29 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A háború- és migrációpárti brüsszeli bürokraták bírálata: 3p 49mp
Orbán Viktor békéért esedezik a német sajtóban: 2p 29mp
Az ellenzék lejáratása: 10p 22mp (!)
Ellenzéki pártok véleménye: 59mp
Szijjártó Péter külgazdasági sikerei: 2p 42mp
Varga Judit az EP-be megy: 1p 27mp

A Híradó tudósításai

1. Vlagyimir Putyin: polgárháborút akadályoztak meg az orosz fegyveres erők (4p 4mp)

2. Orbán Viktor a Bildnek: békére és tűzszünetre van szükség (2p 29mp)
A Híradó két és fél percben összegzi a „a békéért, a békéért, a békéért könyörgő” és fegyverszünetet követelő magyar miniszterelnök interjúját a német bulvárlapnak.

3. Varga Judit: az uniós elnökségi trióprogram fontos eleme lesz a migrációs kihívások kezelése (56mp)
Június 27-én este a Híradó nézői még nem sejthették, hogy ez az unalmas híranyag Varga Judit miniszteri leléptetésének kezdete. Röviden nyilatkozott az EU-s országok uniós ügyekért felelős minisztereinek találkozója kapcsán és elmondta a majdani elnökségről, hogy az érintett országok „nagyon jó munkatervet tettek le az asztalra”. Ennek a hírnek és az általa elmondottaknak nagyjából semmilyen jelentősége és információértéke nincs.

4. Magyar Nemzet: Varga Judit lesz a Fidesz listavezetője az EP-ben (31mp)
A pártlap gondosan kiszivárgó hírét ismertetik és Varga Judit Európai Unióval kapcsolatos ismereteit dicsérik.

5. Orbán Viktor: Komolytalan Brüsszel költségvetési javaslata (3p 49mp)
Június 20-a óta egyfolytában hasonló hosszúságú anyagokat közöl a Híradó a „brüsszeli” költségvetés módosításáról, hiszen ezzel jól lehet támadni a „brüsszeli” elitet a költségvetési módosítás céljai, azaz Ukrajna támogatása és a „brüsszeli bürokrácia működtetése,” a „migránsok befogadása” miatt. A harcba most Orbán Viktor is beszállt, aki a témáról folytatott videokonferencián vett részt európai politikusokkal közösen. De a lényeget a szerkesztő fejti meg nekünk, s közben a tengeren hánykódó menekülteket látunk: „Brüsszel ahelyett, hogy megállítaná az illegális bevándorlást, újabb milliárdokat akar költeni az illegális migránsok Európába áramlásának támogatására.” Bemutatják azt is, hogy Orbán mit mondott ugyanerről hétfőn a pozsonyi V4-es csúcson. A végén Palóc André, a Századvég „elemzője” mindezt megerősíti, aki Ursula von der Leyen felelősségéről is beszél a költségvetés módosítása miatt. 

Most is majdnem négy percen át sikerült a nézők agyába ültetni a kormánypropaganda szokásos és végtelenül egyszerű üzenetét: Brüsszel = bürokrácia + migráció. Az erről szóló kulcsmondatokat, frázisokat legalább kétszer a szerkesztőnek, Orbánnak és a „szakértő elemzőnek” is sulykolnia kell egy-egy „híradásban”. Egyébként a magyar költségvetés vitáját két hete egyetlen adásban „elintézte” a Híradó. Vajon a magyar költségvetés állandó módosítgatásairól miért nem látunk hasonló bírálatokat a közmédia hírműsorában?

6. Szijjártó Péter: brutális gazdasági öngyilkosság lenne az Európa és Kína közötti gazdasági kapcsolatok elvágása (57mp)
A Híradó igazi politikai főszereplője, a száguldó külügyminiszter már Tiencsinben, egy gazdasági fórumon hangsúlyozza a kínai gazdasági kapcsolatok fontosságát.

7. Szijjártó Péter: kereskedelmi és konzuli képviseletet nyitott Magyarország Kigaliban (25mp)
A külügyminiszternek arra is volt ideje, hogy Kínában találkozzon és megállapodjon a ruandai információs és technológiai miniszterrel, majd a Facebookon ezt közzétegye, hogy a Híradó megoszthassa velünk ezt a külgazdasági sikert. A magyar vállalati jelenlét egyre nő Ruandában.

8. Szijjártó Péter: két újabb kínai vállalati beruházásról született döntés 35 milliárd forint értékben (1p 20mp)
A külügyminiszter Tiencsinben két beruházásról, tehát még újabb sikerekről számolt be. Közép-Európában a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja vagyunk. (Ezzel a személyes hírblokkja véget is ért a mai Híradóban.)

9. Magyar Nemzet: régóta homály lengi körül Karácsony Gergely bukott mozgalmának finanszírozását (5p 35mp)
Ezt nem foglaljuk össze itt: akit érdekelhetnek a részletek, olvassa el a tegnapi propagandafigyelőt (vagy persze a kormánymédiát). Ha valaki pedig arra kíváncsi, hogy a témáról mit mondott a sejtelmesen somolygó Kocsis Máté a magyar közszolgálati média ellenzék lejáratásáért felelős szakújságírójának, Császár Attilának, az nézze meg a műsort. Egyébként Kocsis szerint 1990 óta egy „konszenzus” volt a magyar politikai szereplők között arról, hogy nem vesznek igénybe külföldi támogatást „az ország szuverenitásának megvédése érdekében”. „Ezt a hallgatólagos, íratlan szabályt a baloldal felrúgta,” mondja Kocsis, tehát jogászkodás helyett a politikai normák(!) miatt sajnálkozik 2023 nyarán. A Híradó elmondja, a külföldi kampányfinanszírozást tiltó törvény már előkészítés alatt van.

Meglepő volt a „konszenzus” kifejezést hallgatni éppen a Híradó egyik, az ellenzéket lejárató napi rendszerességű anyagának negyedik percében, ráadásul egy Császár Attilának nyilatkozó Fidesz-politikus szájából. 

10. Nem beszélt a Karácsony-féle mozgalomnak utalt gyanús pénzekről a párbeszédes Perjés Gábor (4p 27mp)
A mai Híradó Császár Attila „oknyomozását” mutatja be a tegnap is ismertetett témáról. A szerkesztő ennek érdekében átnézhette az elmúlt hónapokból az ellenzéki politikusok összes kijelentését az archívumban, ráadásul valamikor elment az Országgyűlés irodaháza elé, hogy a biciklijét lekötő Tordai Bencét is megkérdezze. Az „oknyomozás” során, ha jól vágjuk egymás mellé a nyilatkozatokat, egy csomó ellentmondást lehet találni az ellenzéki politikusok kijelentései között. Témajavaslatunk a szerkesztőnek: Kocsis Máté ötlete nyomán az általában aktuális hírekkel foglalkozó napi hírműsor helyett érdemes lenne dokumentumfilmet forgatnia a NER elmúlt tizenhárom évének politikatörténetéről „Konszenzusok a magyar politikai nyilvánosságban” címmel.

11. Gyöngyösi Márton: a Jobbiknak nem volt köze a pártfinanszírozáshoz (35mp)

12. A DK szerint a kormány támogatta a fegyverszállításokat (24mp)
Molnár Csaba beszélt erről.

13. Fidesz: Gyurcsány és a dollárbaloldal ízig-vérig háborúpárti (20mp)
Ha DK-s vélemény, akkor fideszes gyurcsányozás a válasz.

14. 105 tonna út menti hulladék gyűlt össze a Magyar Közút szemétszedési akcióján (23mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: Kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válna Magyarország, Rogán és köre tűnik fel a projekt mögött

Portfolio: Nagyot javult a magyar gazdaság finanszírozási igénye. Látszik már az uniós forrás hiánya

Népszava: „A jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humánerőforrás” – Már látja az orvoshiányt az Országos Kórházi Főigazgatóság

Magyar Hang: Benyújtotta a lemondását a köznevelési helyettes államtitkár

Átlátszó: Lázár minisztériuma tesz az adatvédelmi hatóságra, bíróságon akadályozza a kisvasút-hosszabbítás adatainak kiadását

Portfolio: Bejelentette a kormány: 350 milliónyi ingyenpénzre pályázhatnak a vallásos könnyűzenészek

24.hu: Patkányok szaladgálnak a Déli pályaudvaron

Magyar Hang: Trump katonai titkokat oszthatott meg a golfklubjában

Blikk: Egy ukrán lap állítja: Oroszország felajánlotta Magyarországnak, hogy újabb ukrán hadifoglyokat adnának át