Propagandafigyelő 26. – Egy hónap összegzése

Az M1 Híradó 2023. július 7-i, 19:30-as kiadása (51 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A héten volt egy hónapos a Propagandafigyelő. Mivel számoljuk a kormánypropaganda egyes témáira szentelt időt is a hírműsorban, ezért csináltunk a június 5. és július 4. között látott 22 darab Híradó – ebben voltak 18 órás rövidebb és 19:30-as hosszabb kiadások is – alapján egy kis összegzést:

– Összesen 891 perc műsort láttunk, azaz 53460 másodpercet.

– Nem meglepő, hogy az általunk látott adásokban a migrációval foglalkoztak legtöbbet: 7044 másodpercig, amely a műsoridő 13%-a. (Ez az érték a következő hónapban minden bizonnyal jóval nagyobb lesz, mert ez EU migrációs paktumának elfogadása után kezdték el igazán sulykolni a témát.)

– Alig valamivel kevesebb, szintén 13%-nyi műsoridő, 6914 másodperc jutott az ellenzék, vagyis ahogy a Híradóban illik mondani, a „baloldal” lejáratásának.

– A kormányzati sikerek és pozitív intézkedések 4462 másodpercet, azaz 8%-ot kaptak.

– 3387 másodperc, 7% jutott az EU, azaz Brüsszel kíméletlen bírálatának és a korrupt bürokraták leleplezésének.

A műsoridő 5%-ában, 2635 másodpercig leplezték le a háttérhatalmat, azaz a háborúpárti Egyesült Államokat, néha a komplett nyugati világgal együtt, a Biden család zűrzavaros ügyeit és bakijait, valamint Soros György és fiának világuralomra törő szándékait.

– A műsor az ideje 4 százalékát, 2129 másodpercet fordított arra, hogy ellenzéki politikusok véleményét mutassa be. Azaz többnyire két mondatot monologizáltak egy (web)kamerába, hogy néha a Fidesz egy közleménnyel rögtön meg is cáfolja őket.

– Mivel külön számoltuk, ezért az is tudjuk, hogy csak egészségügyi sikereket mutattak be 970 másodpercig, azaz a műsoridő 2%-ában.

– Ezekhez képest minden másra jutott a műsoridő 48%-a. Például az ukrajnai háborúra, különféle katasztrófákra éppúgy, mint Novák Katalin programjára vagy Áder János podcast adásaira.

A péntek esti Híradó érdekessége az volt, hogy négyszer is elhangzott a kormánypropaganda kedvenc frázisa a „családok, a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés” megvédéséről. Továbbá a „szankciós infláció” kormányzati „letörésén” lelkendező Szilágyi Béla – gazdasági optimizmusért felelős – szerkesztőt füllentésen csíptük. „Egyre több a vásárló, akik egyre több pénzt hagynak a pénztárakban” – nem először hallottuk tőle ezt a rutinszerű fordulatát, de most már tudjuk, az összes friss gazdasági adat a kiskereskedelmi forgalom erőteljes csökkenését mutatja. Persze a Híradó átlagnézői erről talán nem is hallottak.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 12p 13mp
Az USA elnökének lejáratása: 3p 9mp
Az ellenzék lejáratása: 8p 54mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 28mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 9p 31mp

A Híradó tudósításai

1. Elfogadta az országgyűlés a jövő évi költségvetést (5p 15mp)
Az első híradás a „védelmi költségvetés” parlamenti elfogadását mutatja be. Ahogy felvezetőjében Kontra György a pénzügyminisztérium közleményét idézi: „háborús időkben védelmi költségvetés készült, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést”(1. említés). Szilágyi Béla tudósítása a rezsiszámlákat ellenőrző idős házaspár képével kezdődik. „Nagyon ügyelni kell a fogyasztásunkra”, mondja a középosztályi nappaliban ücsörgő férfi a mellette lévő feleségének – legalább kétszer láttuk őket az eddigi propagandafigyelés során. Nézőként itt már jól tudtuk, a bejátszásban a postás ismét meghozza majd a nyugdíjat, amit gondosan leszámol egy asszony kezébe; igaz, hogy nyár van, de egy másik családnál begyújtják a gázkonvektort; ugyanaz az asszony fog bepakolni a mosógépbe, és nemsokára ugyanaz a lábos kerül fel valahol a tűzhelyre. Ami vizuális újdonság volt: egy gyermekes család boldognak látszó életéből láttunk jeleneteket. A Híradó nézői és a Fidesz elkötelezett támogatói könnyen azonosulhatnak ezekkel a képekkel, s miközben szinte magukra ismernek a műsorban látott mindennapi helyzetek segítségével, megtudják, a „védelmi költségvetés” – és ez hírműsor – nekik készül. Szilágyi Béla és a kormánypolitikusok pedig biztosítják őket, hogy a míg Orbán Viktor és a kormányzat a helyén, addig helyettük is ügyelnek az élet kiszámítható menetére. 

Ennek érdekében megnyugtató és atyáskodó hangján Szilágyi szerkesztő sokadszorra sulykolja a fejünkbe, az Európai Unióban legolcsóbb rezsi megőrzését a „kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a családok, a nyugdíjak és a munkahelyek megvédése mellett” (2x). Ezután Varga miniszter parlamenti beszédéből megtudhatjuk: „háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.” (3x) Szilágyi Béla arról is biztosít minket, hogy hiába sürgeti az Európai Bizottság az energiatámogatások megszüntetését, a „kormány ezt a kérést nem teljesíti.” Arról is beszámol, hogy a honvédelmi alapba 1310 milliárd forint kerül, így teljesül a NATO elvárása is – úgy látszik, a fegyverkezésre fordított kiadások szempontjából, és az EU ellenében, a NATO nem politikai ellenfelünk. Ezután a szerkesztő és Dömötör Csaba azt mondják el, hogy a kormány hogyan védi meg „Európa egyik legsokszínűbb családtámogatási rendszerét.” Az egészségügyi és oktatási kiadások is nagyobbak lesznek – arról nem beszélnek, ezek az abszolút számok hogyan viszonyulnak az infláció mértékéhez. Idén nem lesz, de a jövő évre a szerkesztő a nyugdíjprémium lehetőségét is meglebegteti: ha a GDP növekedése akkor eléri a 4%-ot, „várhatóan 12 ezer forint plusz pénzhez juthatnak a nyugdíjasok.” A tudósítás végén Szilágyi szerkesztő szinte arról is meggyőz minket, milyen jó lesz, ha az infláció miatt növekszik a nyugdíj is, hiszen hat százalékos infláció jövőre „éves szinten számolva 150 ezer forint többletnyugdíjat eredményez az érintetteknek.” Miután a nézők megtudhatják, lesz 13. havi nyugdíj is, a Híradónak a végén hirtelen eszébe jut megmutatni a büdzsé „sarokszámait” is.

2. DK: a jövő évi költségvetés már ebben a pillanatban életképtelen (28mp)
A „kiegyensúlyozottság” jegyében Varjú László és a DK megint kaphatott majdnem fél percet a közmédiától, hogy a büdzsét bírálja – a képminőség alapján egy Facebook-videóból.

3. LMP: a 2024-es büdzsé a jövőfelélés költségvetése (36mp)
Csárdi Antal is beszélhetett a költségvetésről.

4. Párbeszéd: a költségvetés megszorításokat jelent az egyébként is nehéz helyzetben élő emberek számára (36mp)
Szabó Rebeka is elmondhatta a véleményét.

5. Fidesz: a baloldalra nem lehet számítani az ország védelmében sem (36mp)
Persze őfelsége ellenzéke véleményére azért volt szükség, hogy rögtön a szokásos, unalomig ismert keretbe rakja azt a Fidesz és a közmédia. Hiszen felmondják a Fidesz-közleményét arról, hogy a „védelmi költségvetést” nem megszavazó baloldal visszautasította „a családok, a nyugdíjasok, a rezsicsökkentés és a munkahelyek” megvédését is (4x) – a kormánypropaganda ezen egyszerű frázisait lehetőleg minden adásban (akár többször) is hallani kell a nézőknek.

6. Orbán Viktor: Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit (4p 32mp)
Ezzel a tudósítással kezdődik a Híradó migrációs blokkja. Németi Noémi bemutatja nekünk a három jeles államférfi közti harmonikus viszonyt. Nehammer osztrák kancellár az EU menekültügyi rendszerét bírálta. Vučić szerb államfő a három ország hatékony menekültügyi együttműködéséről beszélt. Orbán Viktor a magyar menekültügyi modell hatékonyságát hangsúlyozta, majd az EU új migrációs paktuma kapcsán elmondta: „Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát.” A tudósítás végén Szijjártó külügyminiszter egyes osztrák-magyar határátkelők – Ausztria általi – korlátozása kapcsán folytatott tárgyalásairól beszél – tehát ismét egy olyan fontos témáról, amivel a Híradó az elmúlt időszakban egyáltalán nem foglalkozott.

7. A francia közvélemény szerint a migránslázadás után szigorítani kellene a bevándorlási törvényen (2p 17mp)

8. Hidvéghi Balázs: a franciaországi események világosan megmutatták, hova vezet a tömeges bevándorlás (21mp)

9. Gladden Pappin: olaj volt a tűzre a múlt heti francia rendőri túlkapás (41mp)

10. Veszélyt jelent Európának az illegális bevándorlás (4p 22mp)
A Híradó több mint négy percben beszámol arról, hogy egyes nyugat-európai országokban „no-go zónák” alakultak ki, „ahol a migrációs hátterű csoportok nem fogadják el a befogadó állam rendjét.” Marseille bizonyos negyedei, Molenbeek Brüsszelben, egyes svéd városok külső kerületei: az erőszak, a félelem és rettegés helyei ezek a közmédia péntek esti hírműsora szerint. De hogy igazán párhuzamot találjanak a magyar határon az EU által felállítani tervezetthez, elrettentő példaként bemutatják az észak-franciaországi Calais mellett 2015-16-ban létezett, majd felszámolt – a kormánypropaganda frissen kitalált nyelvi leleményével – „migránsgettót” is. Majd balkáni menekülttáborokban zajló káosz érzékeltetésével fokozzák a – rezsicsökkentés megvédése miatt lassan megnyugodni készülő – nézőikben a pánikot. Ennek érdekében emlékeztetnek minket arra, hogy nézett ki a határ és az ország 2015-ben, amikor több százezer migráns vonult át rajtunk.

11. Az Egyesült Államok több mint száz országban betiltott fegyvereket küldhet Ukrajnának (3p 39mp)
A Híradó az ukrán elnök csehországi és szlovákiai látogatását mutatja be. Ebben a műsort egyetlen dolog érdekli: a harci eszközök szállítása. Közben megemlítik, hogy az USA által szállítani tervezett kazettás bombák azért vannak több országban is betiltva, mert a „civil lakosságra is veszélyesek.” Később beszélnek a legutóbbi lvivi rakétamadás áldozatairól és a háborús helyzetről a frontról.

12. Donald Trump: Hunter Bidennek is köze lehet a Fehér Házban talált kokainhoz (3p 9mp)
„Fizikailag és szellemileg alkalmas-e egy nagyhatalom vezetésére?” – kérdezi a tudósítása végén az USA-ban zajló vitákra utalva a közmédia hírműsorának az ellenzék és az amerikai elnök lejáratására szakosodott szerkesztője, Németi Noémi, miközben éppen azt látjuk, hogy Joe Biden bukdácsol egy repülőgépre vezető lépcsőn. A Fehér Házban talált kokain témáját a Híradó azért dolgozza fel több mint három percig, mert Donald Trump erről tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán: „az Ovális Irodához nagyon közel talált KOKAINT Hunteren és Joe Bidenen kívül bárki más használhatta?” Ezután viszont Németi szerkesztő másfél percig sokadszorra felidézheti egyik kedvenc témáját: Hunter Biden zavaros ügyeit és Joe Biden bakijait. Ez jelenti a külpolitikai „újságírást” Magyarországon a közmédia hírműsorában 2023-ban.

13. A januári tetőzéshez képest már ötödével csökkent az infláció (4p 16mp)
Szilágyi Béla nagy napja volt a tegnapi, hiszen a költségvetés elfogadása mellett – sokadszorra és ismét – beszámolhatott a „szankciós infláció” csökkenéséről, azaz egy újabb szép kormányzati „sikerről”. Tele a húspult egy nyíregyházi áruházban, folyamatosan akcióznak az üzletek, mondja el a műsor, majd folytatja: „aminek meg is van az eredménye, egyre több a vásárló, akik egyre több pénzt hagynak a pénztárakban.” Szilágyi Béla így hazudik a nézők szemébe, hiszen az összes friss adat a kiskereskedelmi forgalom nagymértékű visszaeséséről tanúskodik. Ezt az összefoglalót itt abba is hagyjuk a Híradó összes szakértőjével, Nagy Márton közleményével és Szilágyi Béla adataival együtt… A tudósítás és az év végére „teljesülhet a kormány vállalása, egy számjegyűvé válhat az árindex.” 

14. MSZP: kiegészítő nyugdíjemelésre és év közbeni bérmegállapodásra van szükség (20mp)
Korózs Lajos beszélt a témáról. 

15. Mi Hazánk: teljes tisztújítás szükséges a végrehajtói karban (28mp)
Fiszter Zsuzsanna véleményét mutatták röviden.

16. Origo: pénzmosás állhat Karácsony Gergelyék félmilliárd forintos kampánypénze mögött (4p 28mp)

17. Hidvéghi Balázs: az elvakult, szélsőbalos és szélsőjobbos politika ugyanabból a kényszeres frusztrációból fakad (35mp)
A kissé frusztrált cím oka: Ferencvárosban a „baloldali” vezetés felállított egy szivárványszínű „LMBTQ-padot”. A szintén frusztráltnak tűnő fideszes politikus szerint ez az egykori magyarellenes kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar tevékenységéhez hasonlít. A Híradó persze Hidvéghi közleményének ismertetésével letudta ezt a fontos témát.

18. Metropol: Jámbor András munkatársának lakásán forgathatták a pedofil gyermekpornót (3p 15mp)
Ismét Kontra György figyelmeztet a „nyugalom megzavarására alkalmas hírre”, hogy jól felépített, kisebb részletenként adagolt, egy ellenzéki politikust kompromittáló ügyként – propagandafigyelésünk során – hatodszorra is foglalkozzanak a témával. A lényeg úgyis annyi: jó sokszor elmondják az ellenzéki politikus nevét a „magyar baloldal pedofil botránya” ürügyén.

19. Őrizetbe vették az Árpád hídi gázolót, spontán autóverseny okozta a balesetet (3p 17mp)
A Híradó bemutatja a tragikus gázolás részleteit. A tudósítás végén azért nem felejtik el hangsúlyozni: „A BRFK további négy új sebességellenőrző készüléket is vásárolt, ezeket azonban nem tudják felszerelni, mert a Főpolgármesteri Hivatal kilenc hónap alatt még mindig nem készítette elő a helyüket.” Víg András szerkesztő a Főpolgármesteri Hivatalt nem kérdezte meg az ügyről.

20. Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfőtől szerdáig (29mp)

21. A 2023-as év fagylaltja: a sütőtökös mandula dióvariációkkal (2p 32mp)

22. Hazatért Varga Csaba nagyváradi hegymászó, a sikert két elhunyt mászótársa emlékének ajánlotta fel (3p 12mp)

A Híradóból kimaradó témák:

24.hu: Egyáltalán nem akar fizetni a kormány Matolcsyéknak

444: Nyolcból öt matektanár távozik egy szombathelyi gimnáziumból

Átlátszó: Illegális akku-hulladék raktárra bukkantak Ikladon: a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult

HVG: „Szégyelljétek magatokat” – tüntetők fogadták Orbánt és Vucicot Bécsben

Napi.hu: Ez a valóság: drasztikusan csökkent a háziorvosok száma

RTL: Más városokba kell járniuk a szívbetegeknek, miután Fehérgyarmaton hálapénzzel lebukott két orvos

Népszava: Szemfényvesztés a Orbán-kormány által ígért egymilliós tanári fizetés, a tantárgytól is függhet a bér

Eduline: Egyre romlik a modellváltó egyetemek teljesítménye a felsőoktatási rangsorokban

Szabad Európa: Hulladékkoncesszió: az autóbontók kétharmada nem szerződött a Mol cégével

Telex: Már borsódzik a hátam, hogy központilag mindig ránk erőltetnek valamit, ami majd menet közben lesz kész – egy szolnoki vendéglős az új adatszolgáltatási kötelezettségről

444: 10 százalékkal vágja meg a jövő évi költségvetését Oroszország