Propagandafigyelő 29.

Az M1 Híradó 2023. július 11-i, 18:00-as kiadása (24 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Furcsa volt a kedd esti 18 órás Híradót nézni, hiszen Orbán Viktor elmondta a nézőknek (és Facebook követőinek), hogy a NATO alapvetően egy békepárti és védekező szervezet, amely „nem küld csapatokat, nem küld fegyvereket, nem képez ki harcoló katonai egységeket”. Majd öt perc múlva a napi „hírműsor” gyanútlan nézőit ismét bevezette a kazettás bombák működésének rejtelmeibe és abba, hogy az USA bombái hogyan veszélyeztetik civilek életét. Pedig a Híradó is külön kiemelte, hogy – a Híradó által egyébként átlag három naponta lejáratott – Joe Biden a közös vilniusi fotózáson csak a magyar miniszterelnökkel fogott kezet. Reméljük, utóbbi mire hazaért, nem lett ettől háborúpárti. Megtudtuk azt is, ha a migránsgettók létrehozásáról van szó, akkor Brüsszel szokatlanul hatékony. A nap híre a műsorban mégis azt volt, hogy Császár Attila „oknyomozása” során kiderült, Budapest főpolgármesterét már szinte teljesen Gyurcsány Ferenc irányítja.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 53mp
A háborúpárti USA bírálata: 3p 1mp 
Az ellenzék lejáratása: 4p 37mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 8mp

A Híradó tudósításai

1. Orbán Viktor: fegyverek helyett békére van szükség Ukrajnában (4p 3mp)
A Propagandafigyelő olvasói talán emlékeznek arra a békés június közepi vasárnap estére, amikor a Híradó a vilniusi NATO-fesztiválról tudósított: „Miközben az orosz-ukrán konfliktusban tízezrek halnak meg, és milliók menekülnek el a harcok elől, addig néhány száz kilométerre a háborútól a litvánok az élet kioltására alkalmas eszközök között szórakoztak.” A fesztivál haditechnikai kiállítását meglátogató gyerekes családok akkor a közmédia beszámolójában a nyugati országok háborús lázát illusztrálták. Ide, vagyis a háborúpárti Nyugat egyik centrumába röppent el most békegalambként Orbán Viktor, azonban a tudósítás hangneme és retorikája egészen más volt. Orbán és hű fegyverhordozója, Szijjártó külügyér a múltkori brüsszeli út harcias és konfrontatív stílusa helyett a nyugodt és bölcs államférfi figuráját hozták. Ennek köszönhetően a tudósításból az derült ki, hogy Vilniusban voltaképpen az történik, amit a magyar kormányzat (is) akar.

A Híradó természetesen kiemelte, hogy a NATO-országok vezetőinek közös fotózásán Joe Biden amerikai elnök csak a magyar miniszterelnökkel szorított kezet – vajon a nézők emlékeznek arra, hogy a műsor hetente nagyjából kétszer mutatja be Bident egy szenilis öregemberként, aki alkalmatlan a feladatára, sőt Trump szerint a fiával még egy zacskó kokaint is elhagytak a Fehér Házban? Orbán a Facebookon videós üzenetében kinyilatkoztatta, hogy Ukrajnában nem fegyverekre, hanem békére van szükség, és béketárgyalásokat kellene kezdeni. Legjobban Orbán alábbi szavain lepődtünk meg: „A magyar álláspont most a tárgyalások kezdetén teljesen egybeesik a NATO-álláspontjával, hiszen a NATO nem küld csapatokat, nem küld fegyvereket, nem képez ki harcoló katonai egységeket, hanem a saját tagállamai védelmét próbálja megerősíteni.” A NATO tehát a mi oldalunk áll, hiszen békepárti védelmi szövetség Orbán friss interpretációjában. Egyszeri vidéki nézőként ezen most elmerengtünk kicsit, hiszen kedvenc Híradónkból hosszú ideje mást se hallunk, minthogy a NATO tagállamainak többsége – az USA-val az élen – mennyire háborúpárti és milyen mértékben uralta el őket a háborús pszichózis. 

Szijjártó Péter is megszólalt, aki az ukrán NATO-csatlakozás időpontja kapcsán intett óvatosságra, „mert egy háborúban álló ország felvétele akár világháborúra is vezethet”, és a háború eszkalációjának elkerülését hangsúlyozza. Elmondta, természetesen Svédország NATO-csatlakozását is támogatjuk, hosszú hónapokkal ezelőtt benyújtottuk az előterjesztést, a kérdés csak technikai jellegű. Nyilván ezért osztották Svédországra a külpolitikai „ellenzék” szerepét a kormányzati kommunikációban, és alázták heteken át az országot a csatlakozás elfogadásának halogatásával. Hiába zakatol erőteljesen a kormánypropaganda gőzhengere, de éppen az általa sulykolt képtelen és irracionális kommunikációs blöffök miatt néha azonban felsejlenek ellentmondások. De ezeken szemrebbenés nélkül lépnek túl a beszélő fejek, mint most Szijjártó, hiszen tudják jól, a lényeg mindig a pillanat uralása.

2. Elkezdődött a NATO-csúcs Vilniusban, a legfontosabb téma az orosz-ukrán háború (1p 47mp)
A helyszínről bejelentkező Joó Csaba a csúcstalálkozón történteket ismerteti a nézőkkel: a téma Ukrajna lehetséges csatlakozása a szervezethez.

3. Fokozott veszélyt jelenthet a civilekre nézve, ha lejárt szavatosságú lőszereket küld Amerika Ukrajnába (3p 1mp)
„Elemzők szerint ugyanis a most felajánlott készletek feltehetően régebbi gyártásból maradtak meg és lejárhatott a szavatosságuk. Ez pedig azzal járhat, hogy bevetéskor még kevesebb robban fel belőlük, minthogyha újak lennének. A fel nem robbant bombák pedig a háború után az arra járó civilek életét veszélyeztethetik.” Ez az idézet Meszes Boglárka felkonferáló szövegéből való a 2023. július 11-i 18 órás Híradó hetedik percéből. Ezután a műsor bevezeti nézőit a kazettás bombák működésébe. Horváth József szakértett az M1-nek: „antihumánus fegyverről van szó.” Geopolitikai elemző kollégája, Koskovics Zoltán pedig arról beszélt, hogy a nyugati országok többnyire nem a legújabb, hanem a lejárt szavatosságú fegyvereiket passzolják el Ukrajnának. Hiába mondta el Orbán Viktor öt perce az adásban, hogy a NATO védelmi szövetség, nem szállít fegyvereket a háborúba, nem képez ki katonákat, azért átlag kétnaponta megtudjuk az egyik minisztériuma által irányított „hírműsorból”, hogy az USA és a nyugati országok fegyverei civilek életét veszélyeztetik. Témajavaslatunk a Híradó szerkesztőinek: hogyan és milyen eszközökkel mentesítik az orosz aknáktól földjeiket az ukrán gazdák.

4. Újabb tárgyalási fordulót tartott Brüsszel a kötelező kvótákról és a migránsgettókról (3p 53mp)
„Elemzők szerint az Unióra egyébként nem jellemző rekordgyorsasággal haladnak az ügyben” – emelte ki bevezetőjében Meszes Boglárka. Nagyjából ennyi volt az „új információ” a kötelező napi migránsgettózás során. Címszavak: migránsok tömege; erőszak; nyugati országok; lövöldözések; háború; párhuzamos társadalmak; no-go zónák; bevándorláspárti országok; kötelező szétosztás; büntetés; minimális szám; több tízezer bevándorló; legnagyobb migránsgettó; Orbán; harc; brüsszeli döntés; uniós bürokrácia; rekordsebesség.

5. Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely pénzmosásgyanús botrányáról: a pénzek előnyhöz juttathattak egyeseket (4p 12mp)
Eltelt két nap, a nézők visszakapták Császár Attilát, aki ismét zanzásíthatja a témáról beszélő fejek megállapításait. Először a Nézőpont Intézet ifjú üdvöskéje és „elemzője”, Rotyis Bálint M1-es szereplése nyomán vetett fel „újabb és újabb kérdéseket” a „balliberális pártok” botránya miatt, majd igazán fajsúlyos figura, Gyurcsány Ferenc megszólalása következett az ATV-ből. A lényeg Császár Attila szerint: „Karácsony Gergely hamar beállt a sorba”, vagyis szinte teljesen Gyurcsány irányítja. A „vezető elemző” (Deák Dániel) szerint a botrány „még nagyobb alkupozíciót teremtett Gyurcsány Ferencnek a főpolgármesterrel szemben”. A Magyar Nemzet szerint már a Párbeszéd is tagadja, hogy köze lenne a 99 Mozgalomhoz, „már a baloldal és médiája is válaszokat vár a főpolgármestertől.”

6. DK: az árstopok kivezetése az élelmiszerek drágulásához vezet (21mp)
Molnár Csaba elmondja, hogy fájni fog minden családnak.

7. Fidesz: Gyurcsányék álszentek és háborúpártiak (25mp)
És itt a Fidesz magvas válasza is. Ha az ellenzék „pártfinanszírozási botránya” bohózat, akkor a Híradó e rovatában a Fidesz állandó kiskakaskodása, gyurcsányozása, háborúpártizása vajon mi?

8. MSZP: A kormány emelje meg a multik és a nagyvállalkozók adóterheit (20mp)
A haját éppen igazító Kunhalmi Ágnes egy mondata szerint.

9. Az LMP garanciát vár arra a vonatkozóan, hogy nem jön több akkumulátor-újrahasznosító (28mp)
Süveg Anna tájékoztatta a sajtót akkumulátorgyarmati helyzetünkről.

10. A Párbeszéd-Zöldek feljelentést tett az Ikladon talált illegális hulladék miatt (26mp)
Gér Mihály videójából láthattak a nézők pár másodpercet, ismét egy olyan probléma miatt, ami a Híradóban eddig nem létezett.

11. A Mi Hazánk markáns lépéseket sürget az illegális migránsokkal szemben (33mp)
Novák Előd a Parlament előtti sajtótájékoztatóján javasolja, hogy elrettentésként több milliós bírságokat kellene a migránsokra kiszabni és elkobozni mobiltelefonjaikat.

12. Tombol a kánikula, holnap tetőzik a hőség (2p 52mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Jövőre, de még 2025-ben is Magyarországon lesz az egyik legmagasabb infláció az Unióban

HVG: A kormány ágyazott meg a hatalmasra duzzadt élelmiszer-inflációnak

Telex: Kritikus pillanatban váltották le a Paksi Atomerőmű szakmailag elismert vezetőjét, hogy helyet csináljanak egy ősfideszesnek

444: Nő a nyomás a Műszaki Egyetemen, hogy álljon be a modellváltók közé

444: Felújították egy kaposvári iskola tetőszerkezetét, de amint befejezték, beomlott

24.hu: Fideszes politikusok is elkísérték a francia Riviérára szervezett tanulmányútra az iskolaigazgatókat

RTL: Megbírságolták Törley Katalint, mert egy tüntetésen azt mondta a résztvevőknek, ragasszanak ki matricákat

Népszava: „Ha számít a mi véleményünk, István bácsit akarjuk” – Távozó iskolaigazgatók miatt tiltakoznak Csepelen