Propagandafigyelő 31.

Az M1 Híradó 2023. július 14-i, 19:30-as kiadása (51 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A pénteki nap az utcai politizálás szempontjából kordonbontással kezdődött, s a fémhulladékkal foglalkozó vállalkozók demonstrációjával zárult a MOL új székháza előtt. A magyar közszolgálati média Híradójának ezek nem voltak fontos témák, hiszen diplomaosztó volt az NKE-n, Novák Katalin Ruandában jótékonykodott, Kovács Zoltán és Navracsics Tibor vadászati kiállítást nyitottak meg. Kövér László pedig az idegen megszállottság veszélyére figyelmeztetett. Minden további a szokásos: a Nyugat még mindig háborúpárti, Brüsszellel harcban állunk a migránsok miatt, viszont az online árfigyelő siker. Az ellenzék finanszírozása továbbra is napirenden. Orbán Viktor is beszélt a rádióban: ugyanezekről. Plusz még szerinte, ha Zelenszkijen múlna, kirobbanna a harmadik világháború.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A háborúpárti Nyugat bírálata: 6p 2mp
A migránspárti Brüsszel bírálata: 1p 40mp 
Migrációs veszély: 4p 57mp
Az ellenzék lejáratása: 4p 39mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 41mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 4p 58mp

A Híradó tudósításai:

1. Harmadfokú hőségriasztás lép életbe éjfélkor, akár 38 fok is lehet a következő napokban (3p 10mp)

2. Egész Európában rendkívüli a hőség, jövő héten a 48 Celsius-fokos rekord is megdőlhet (3p 33mp)

3. Orbán Viktor: a nyugatiak a háború folytatását akarják (3p 36mp)
Ahogy az egyik internetes újság említette tegnap, Orbán sokáig beszélt péntek reggeli rádióinterjújában, de nem mondott semmi újat. A Híradóban Németi Noémi most nem az ellenzéket lejárató anyagot készített, hanem kedvelt miniszterelnöke gondolatait foglalta össze a nézőknek – azaz az ukrajnai háború oroszpárti narratíváját. Egyrészt fellélegezhetünk, mert a harmadik világháborút sikerült megelőzni, hiába szerették volna egyes országok, hogy támogatják Ukrajna felvételét a NATO-ba (a szokásos orbáni és híradós csúsztatás: nyilván a háború közben senki se akarta). Majd Németi megértően összefoglalja nekünk Putyin friss interjúját, amelyben ellenzi Ukrajna NATO-tagságát és a nyugati fegyverszállítások kapcsán a háború eszkalációjáról beszél. Ezután Orbán elmondja: „ha az csinálnánk, amit az ukrán elnök kér, akkor benne lennénk a harmadik világháborúban.” (Valójában Zelenszkij nyilván nem azonnali csatlakozást szeretett volna elérni, hanem ennek világos ütemtervét.) Németi is megerősíti: „ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene.” Majd Orbán folytatja: „azt azonban meg kellett akadályozni, hogy Ukrajna felvételével a NATO is háborús fél legyen.” Jól láthatjuk, hogy az orbáni propaganda teljesen hasonló túlzással, azaz blöffel „érvel”, mint a tavalyi választási kampányban: Ukrajnára osztották most a világháborúpárti politikai ellenfél szerepét. Ezután Orbán a háborúpárti Nyugat kritizálásával folytatja, ahogy a szerkesztő összefoglalja: „ha az Egyesült Államok azt mondaná, hogy kezdődjenek béketárgyalások, és legyen tűzszünet, ez már holnap bekövetkezne, mivel Ukrajna elvesztette szuverenitását, nincs pénze és saját hadiipara. A Nyugat azonban továbbra is küldi a fegyvereket és elsöprő a háborúpártiak aránya.” Orbán keresztényként az áldozatok miatt aggódik és hangsúlyozza, hogy a kárpátaljai magyarok közvetlen életveszélyben vannak. A tanulság, azaz a narancsszínű „farok” a végén: „Ne fogadjuk el azt a nézőpontot, ahonnan a Nyugat és Ukrajna látja a világot, mert ha így teszünk, belesodródunk a háborúba.”

4. Megérkeztek Ukrajnába az amerikai kazettás lőszerek (2p 26mp)
Tudósítás a hadi helyzetről; persze ma is kiemelik a kazettás lőszerek témáját, s ma se mondják el, hogy eddig is használták már a háborúzó felek.

5. Egy ember meghalt, többen megsérültek egy holland egyházi központban, amikor egy férfi késsel támadt az ott dolgozókra (28mp)
Nyilván semmi hírértéke nem lenne egy hollandiai késelésnek a magyar közszolgálati hírműsorban, ha nem mondanák el közben, a „rendőrség egy sötét bőrű, rövid hajú szakállas férfit keres.” A Híradó dörzsölt nézői már nyilván tudják, ki lehet a tettes. Mi pedig ismerjük a hasonló témák kezelését a műsorban: ha migráns követte el a késelést, holnap vagy holnapután következik a téma részletes feldolgozása két-három percben. A Híradó vajon miért nem vonzódik a holland fehérgalléros bűnözés eseteinek bemutatása iránt? 

6. Orbán Viktor: ha engedelmeskednénk Brüsszelnek, akkor migránsgettókat kellene létrehozni Magyarországon (4p 29mp)
Orbán rádióinterjújának második témáját ismerteti a műsor: harc a brüsszeli migránskvóták és migránsgettók ellen. Meszes Boglárka felvezetője: „a miniszterelnök azt mondta, ha engedelmeskednénk Brüsszelnek, migránsgettókat kellene építeni Magyarországon. Hozzátette, egyetlen megoldás van, a magyar modell, amely szerint csak az léphet be Európába, akinek a menekültügyi eljárását lefolytatták és pozitívan bírálták el”. Nem foglaljuk össze ezt a tudósítást a Szerbiában gyülekező migránsokról és a magyar miniszterelnök gondolatfutamairól, hiszen ezerszer láttuk, hallottuk azokat. Másrészt Orbán állításainak vizsgálata jelentős részben egy tényellenőrző oldal feladata is lehetne. Röviden csak annyit: az EU új migrációs terve éppen a magyar modellre hasonlít, amelyet Orbán 2015 óta állandóan követelt – erről ajánljuk röviden a Szabad Európa videóját. A „migránsgettó” tulajdonképpen a korábbi magyar tranzitzóna átcímkézése a propagandaminisztériumban, hasonló kommunikációs blöff, mint a „háborúpárti ellenzék” volt a tavalyi választási kampányban. Ebből is látszik, hogy Orbán elsősorban nem ügyeket akar megoldani, hanem propagandát folytatni – mert azt gondolja, hogy ez, vagyis a „brüsszelezve migránsozás,” az állandó veszély és pánikkeltés tartja részben hatalomban.

7. Kormány: Európa határait védtük, amikor több mint 2600 embercsempészt börtönbe zártunk (39mp)
A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált „Brüsszel kötelezettségszegési eljárására” – ismét egy történés, amit a kormányzati reakcióból tudhattunk meg a „hírműsorból”. „Brüsszel nem ad pénzt határkerítésre” és Magyarországot bünteti, ha tele vannak a börtönök. A Híradó természetesen nem veti fel a kérdést, hogy került ennyi embercsempész a határkerítés másik oldalára?

8. Szijjártó Péter: az embercsempészet legnagyobb támogatója maga Brüsszel (1p 1mp)
Szijjártó Péter is jól odamondott Brüsszelnek: „a bűnözők üzleti modellje éppen az Európai Unió bevándorláspárti politikája miatt működik”. 

9. Leszorította az árakat az online árfigyelő, a vártnál hamarabb lehet egy számjegyű az infláció (3p 51mp)
„Az árverseny napról napra fokozódik” – hangzik el a tudósításban. A sok negatív hír után jöhet végre a szokásos pozitív hírek egyik fajtája: beszámoló az árfigyelő sikeréről, a hatására beinduló piaci versenyről, amit a kormány is előre megjósolt, így az infláció letöréséről. Régen volt szó erről a Híradóban: utoljára két napja, a szerdai adásban. Orbán is elmondta a rádióban, hogyan töri le az (amúgy már magától is csökkenő) inflációt, amely akár egy-másfél hónappal korábban is egy számjegyű lehet.

10. Szijjártó Péter: 2027-től a katari földgáz is hozzájárulhat Magyarország biztonságához (57mp)
Összeült a magyar-katari gazdasági vegyes-bizottság, a külügyminiszter felvázolta a röviden biztató gazdasági jövőt.

11. Szijjártó Péter: Magyarország mindent megtesz Bosznia-Hercegovina stabilitásának megőrzéért (50mp)
A fáradhatatlan külügyér bosnyák kollégájával is tárgyalt.

12. Pusztai Erzsébet bevallotta, hogy Karácsony Gergelyt külföldről támogatták (4p 39mp)
Nincsen Híradó négy és fél perc baloldali kampányfinanszírozás botrány nélkül. Most az Index interjúja szállította az „újdonságot”: a 99 Mozgalom egyik tagja, Pusztai Erzsébet bevallotta, hogy „valószínűleg ezek külföldi támogatók, akik euróban támogatták a mozgalmat”. Ráadásul Márki-Zay Péter is beszélt erről csütörtökön az ATV-ben. A Nézőpont új elemzőt, Pálfalvi Milánt dobott be a témába, aki az M1-en a baloldal politikai korrupciójára utalt az ügy kapcsán. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reagált: „zsoldosok ülnek velünk szemben”; bár szerinte a téma nem egyszerűen politikai korrupció („pénzt adtak nekik valamiért, és a korrupció mindenhol bűncselekmény”), hanem inkább „szuverenitáskérdés.” Császár Attila megint mindent összefoglalt az ügyről.

13. DK: minden fürdőző számára legyen elérhető a Velencei-tó (22mp)
Kocsis-Cake Olivió beszélt erről a műsorban.

14. Jobbik: zavarok mutatkoznak a rezsitámogatás rendszerében (30mp)
Lukács László György mutatott rá erre a problémára utcai sajtótájékoztatóján.

15.  LMP: csökkenteni kell a mezőgazdasági vegyszerhasználatot (27mp)
Tetlák Örs mondta el a véleményét a témáról röviden.

16. Mi Hazánk: fordulatra van szükség a gazdaságpolitika terén (22mp)
Lantos János beszélt a párt képviseletében.

17. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzősei megkapták a diplomájukat, 480-an zárták le tanulmányaikat (3p 53mp)
A közmédia saját magát is ünnepli az eseményről szóló tudósításában, hiszen röviden bemutatja az NKE-vel közös újságíró továbbképzését és két hallgatóját.

18. Ma nem idegen megszállás, hanem idegen megszállottság veszélyeztet bennünket (44mp)
Kövér László mély értelmű bölcsességei második alkalommal szerepelnek egy általunk látott adásban. A református egyház zsinatán a házelnök azt is elmondta, hogy az Európai Unió vezetését „globális magánhatalmak” ejtették túszul politikai értelemben.

19. Inkubátorokat vitt egy ruandai kórháznak Novák Katalin köztársasági elnök (1p 31mp)

20. Mostantól Várpalotán, a Thury-várban látható a Nimród 111 kiállítás (2p 32mp)
A kiállítást természetesen a jeles vadász, vadászati újság főszerkesztő és nem mellesleg államtitkár, azaz Kovács Zoltán nyitotta meg. De utána még Navracsics Tibor is beszélt.

21. Hatalmas erdőtűz pusztított a horvát tengerparton, 600 hektárnyi terület leégett (3p 40mp)

22. Jégeső pusztított a Vajdaságban és Székelyföldön, két férfi villámcsapás következtében halt meg (3p 8mp)

23. Leáll a filmgyártás Hollywoodban (3p 7mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: A Mol-toronynál tüntettek a fémesek, százötvenen átvonultak az Energiaügyi Minisztériumhoz  

Telex: Már új rendszerben gyűjtik a fémhulladékot, a szakmának három fő kritikája is van  

Népszava: A szlovákok és a csehek még futnak az orosz kémbankban ragadt pénzük után, az Orbán-kormány mélyen hallgat a 74 milliárdról 

RTL: Nyáry Krisztián: A magyar könyvkereskedelem történetében ez a valaha volt legmagasabb büntetés 

Magyar Hang: Közös nyilatkozatban állt ki a magyar LMBTQI+ közösség mellett közel 40 nagykövetség 

Telex: A Momentum lebontotta a kordont a Karmelitánál, Pankotai Lili is a helyszínen van 

HVG: Kordonbontás után temetés – elbúcsúzott a Momentum a magyar oktatástól

HVG: KSH: Óriási mélyrepülésben van a magyar építőipar

Átlátszó: Csak a (vár)megye-táblák cseréje 36 millió forintba került, de az átnevezés teljes árát még a kormány sem tudja

Telex: Ismert volt a villámárvízveszély Recsken, mégis megkapta az engedélyt a kőbánya

Szabad Európa: Így segítik hatalomban tartani a Fideszt a félelemkeltő kampányok

444: Nem kérnek a Puskás Akadémia elleni felkészülési meccsből a Fortuna Düsseldorf ultrái

24.hu: Novák Katalin megsértődhetett Zelenszkijre