Propagandafigyelő 35. – az erdélyi híradó

Az M1 Híradó 2023. július 22-i, 19:30-as kiadása (53 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Napok óta a hőség és a viharok uralták a Híradó első részét, de szombatra megváltozott a széljárás; Tusványos légköre telepedett rá a Kárpát-medence első számú, magyar nyelvű közszolgálati „hírműsorára”. A miniszterelnök nagyívű civilizáció- és gazdaságelméleti fejtegetéseiből kaptunk egy rövid kivonatot, majd azt is láttuk, a környéken a helyettese mindenféle magyar dolgokat avat fel. Azonban a migrációs nyomás továbbra is napról-napra fokozódik. És mintha azt is éreztetni akarná velünk a műsor, hogy hiába volt 567 éve a nándorfehérvári diadal, a belgrádi buszpályaudvar melletti park mégis migránsokkal teli. Budapesten más okok miatt nem könnyű az élet. A főpolgármester gyurcsányi megszorításokat hajt végre, hiszen 350 forint helyett 450 lett a vonaljegy. A szerkesztőknek és a Nézőpont elemzőinek bizonyára elfelejtettek szólni, hogy vidéken már régóta ennyi. Ehhez képest a „kiugró magyar államháztartási hiány” (Népszava) még mindig szóra sem érdemes a műsorban.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 59mp
Az ellenzék lejáratása: 4p 9mp
Ellenzéki pártok véleménye: 43mp(!)
Pozitív kormányzati intézkedések: 2p 36mp 

A Híradó tudósításai:

1. Orbán Viktor: a háború meteorként térítette le a pályájáról a gazdaságot, de a nehezén túl vagyunk (4p 23mp)
Meglehetősen röviden foglalkozott a Híradó a miniszterelnök beszédével. Az elején megmutatták a helyszínen ellene tüntető románokat is. Majd azzal kezdték a beszéd összefoglalóját, hogy Orbán hogyan reagált a román külügyminisztérium kérésére, hogy ne használja a beszédében román területi egységek nevét. Az összefoglaló érdemi része ezután csak két témát emelt ki a beszédből. Az első a szinte szokásos civilizációelméleti fejtegetése volt az elmúlt 80 év világrendjének változásáról, Kína felemelkedéséről és arról, hogy a „két nagy közötti összeütközés” valószínűbb, de a háború nem elkerülhetetlen, új egyensúlyt kell találni a világban. Ezután a magyar gazdaság fejlődéséről szóló okfejtését összegezték. Orbán a magyar gazdaság teljesítményének megháromszorozódásáról(!) 2010 óta és arról a vágyáról beszélt, hogy 2030-ra az ország elérje a 130 ezer milliárd forintos GDP-t. Azonban ezeket a terveket két váratlan esemény is keresztülhúzta (a „meteoritok”, azaz a járvány és a háború.), ezért a gazdaság letért pályájáról, de egy év múlva visszatérhet arra. A Híradó konklúziója: „Orbán Viktor a legfontosabb feladatokat úgy összegezte; nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket kötni, az uniós ügyekben harcolni.”

2. Reagáltak a pártok Orbán Viktor beszédére (30mp, ebből Fidesz: 8mp)
„Reagáltak a parlamenti pártok a miniszterelnök beszédére. A Jobbik-Konzervatívok azt írták, hogy Orbán Viktor alkalmatlan az ország vezetésére. A Momentum szerint a kormányfő semmit nem mondott Tusványoson. Az LMP úgy látta, hogy Orbán Viktor előadása nem a valóságról szólt, míg a Párbeszéd-Zöldek azt állapította meg, hogy nincs gondolata a jövőről. Az MSZP szerint pedig a kormányfő a Jóisten segítségét kérte, hogy egy számjegyű lehessen az infláció. A Fidesz azt emelte ki, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédében megerősítette a békére törekvő álláspontját.”

3. 30 helyszínen 500 program várta a látogatókat Tusványoson (2p)
Először az Orbán előtt felszólaló Tőkés László által elmondottakat ismertették: ő a román–magyar párbeszédet hiányolta a szabadegyetemről. Majd néhány programot emeltek ki a sok közül: például sikeres erdélyi magyar vállalkozások bemutatkozását.

4. Este befejeződik az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (1p 57mp)
A Híradó tudósítója élőben beszél az utolsó este műsoráról.

5. Az MCC új erdélyi képzési központjában tett látogatást Orbán Viktor (30mp)
Kászonjakabfalván Orbán az MCC magyarországi és erdélyi diákjaival találkozott. A hír ismertetése közben fotókat mutatnak erről a nézőknek.

6. Semjén Zsolt: az anyaországnak természetes kötelessége a Kárpát-medencei magyarság támogatása (52mp)
Semjén Zsolt csillogó szemmel nyilatkozott a Híradónak Csíkkarcfalván a jégkorong-akadémia – a magyar kormány támogatásának köszönhetően felépült – sportkollégiumának felavatása után.

7. Átadták a Magyar Ügyek Házát Csíkszeredában (42mp)
Semjén Zsolt már a 293 millió forintos beruházás helyszínén beszélt: ez azért is fontos, mert többek között itt zajlanak majd a honosítások. „Akkor tudjuk belakni a Kárpát-medencét és magyar élettel megtölteni, ha vannak ilyen központok.”

8. A gabonaszállítási megállapodás újraindítását sürgeti Kína és számos afrikai ország egyaránt (2p 59mp)

9. A déli határon erősödik a migrációs nyomás (3p 30mp)
Ahogy a nemzetközi helyzet szokott fokozódni, úgy fokozódik 8 éve napról-napra a migrációs helyzet a Híradóban a déli határon. Meszes Boglárka felvezető szövege szerint: „Egyre nehezebben viselik az illegális bevándorlók jelenlétét a Délvidéken élők. A határ túloldalán sokan úgy érzik, a migránsok miatt a környékük egyre inkább a Közel-Keletre emlékeztet. Az uniós döntéshozók azonban erről mintha tudomást se akarnának venni, Brüsszel ugyanis továbbra sem a határvédelemben, hanem a kötelező kvótákban látja a megoldást.” A Híradó migrációs tudósításait már sokszor leírtuk, szinte a népmesei történetekhez hasonló állandó elemei vannak. 1. A migránsok a belgrádi buszpályaudvar melletti parkban lézengenek, közben a műsor elmondja, hogy fittyet hánynak a szabályokra: „szemetelnek, hangoskodnak és többször zaklatják a nőket.” Migránsok is nyilatkoznak, a stábot láthatóan nem zaklatták, türelmesen mondják el, hogy Nyugat-Európába igyekeznek. Ma ez az elem variálódik: a zombori menekülttábor melletti utcában is tömegesen vonulnak. 2. Megszólnak a helybéliek. Most egy fiatal nő mosolygósan beszél, állítólag – hiszen férfihang szinkronizálja – arról, hogy Teheránban érzi magát, sok a szemét és a „migránsok azt csinálnak, amit akarnak.” 3. A migránsok közti etnikai konfliktusokat hangsúlyozzák. Egy fiatal szír férfi beszél – aki inkább lelkesnek tűnik, mint veszélyesnek – arról, hogy az afgánok erőszakosak és olyanok, mint egy maffia. (Észrevehetjük, a megszólalók szerint mindig mások az erőszakosak, vajon mit mondana egy afgán migráns, ha nyilatkozna?) Az ő célja, ha átjut a magyar határkerítésen, Németország. 4. A magyar határvédelmi intézkedések bemutatása. Ásotthalom környékén fogtak el egy csoportot pénteken. 5. A 2015-ös helyzet képei és a „röszkei csata” felidézése. Közben „Brüsszel legújabb terveivel” riogatják a nézőket. 6. Magyar politikusok beszélnek, akik elhatárolódnak Brüsszeltől és megígérik, hogy megvédenek minket: ezúttal Orbánt idézik – sokadszorra – a „migránsgettókról.”

10. Csaknem száz illegális migránst mentett ki a tengerből a görög parti őrség (29mp)
Egy friss hírrel lehet fokozni a nézők veszélyérzetét.

11. Gion Gábor: a nándorfehérvári diadal emléknapja a mai keresztény világ ünnepe (55mp)
A védelmi stratégiáért felelős államtitkár emlékezett a csata 567. évfordulójára. A nézőknek bizonyára van fülük a kódolt üzenet vételére: „a keresztény világ ráeszmélt, veszélyben van kultúrája és létezése.”

12. Hagyományőrző fesztivállal emlékeztek a nándorfehérvári diadalra (2p 48mp)
Szegeden is megemlékeztek a nándorfehérvári diadalra. Simicskó István is beszélt.

13. DK: a párt polgármesterei nyári táborokkal segítik a családokat (19mp)
Kiss László polgármester beszélt erről a laptopja mögött ücsörögve.

14. Karácsony Gergely helyettese szerint is tragikus Budapest költségvetési helyzete (4p 9mp)
Császár Attila ma is megoldotta feladatát négy percben. Budapest csődben van, láthatjuk sokadjára Kiss Ambrus bejelentését a „hírműsorban”, amely a magyar költségvetés első negyedéves rekordhiányával természetesen sosem ér rá foglalkozni. A szerkesztő komoly szakmai sikert tudhat magának, hiszen egy fővárosi esemény előtt Tüttő Kata szóba állt vele, és elmondta, hogy tragikus a főváros pénzügyi helyzete. Ezután a tudósítás kibontja a drámát és a fővárosi megszorítás narratíváját veszi elő: áremelésekre kényszerül a város, 350 forint helyett 450 forint lesz a vonaljegy, noha a főpolgármester tavaly decemberben és a 2019-es kampányában is megígérte, hogy nem lesz jegyáremelés. (Témajavaslatunk a szerkesztőnek: helyi tömegközlekedési vonaljegyek árának összehasonlítása szerte Magyarországon.) Tüttő Kata elmondta azt, ő személyesen nem támogatta a BKK jegyáremelését. A szerkesztő nagylelkűen megosztotta velünk, hogy a főpolgármester-helyettes szerint a jegyáremelés többletbevétele úgyis a kormányhoz jut, amely azt fegyvervásárlásra költi majd. Ezt bizonyára hamar elfelejtették a nézők, hiszen Rotyis Bálint (Nézőpont) emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány is az emberek terheit növelte. Tehát Karácsony megszorító politikát folytat, hiszen a jegyáremelés mértéke még az inflációét is meghaladja. (A Propagandafigyelő neki is üzeni: például Debrecenben a [papír] vonaljegy 460 forint.) 

15. Tetőket rongált meg és fákat csavart ki a vihar (4p 57mp)

16. Fákat csavart ki a szél a Baranya vármegyei Sátorhelyen (3p 2mp)

17. Több száz turistát mentettek ki a görögországi Rodosz szigetéről (26mp)

18. Rendkívüli vihar söpört végig Európa déli részén (3p 38mp)

19. Sok országban tartja magát a hőség (3p 49mp)

20. 2032-ig biztosan rendezhet Forma–1-es nagydíjat a mogyoródi Hungaroring (2p 47mp)

21. 300 ezer látogatóval telt házas a Formula–1 Magyar Nagydíj (1p 50mp)

22. Állami gondoskodásban élő fiataloknak szerveztek Ágota-tábort Tass-Alsószenttamásiban (1p 2mp)
Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár mondott a kormány gyermekvédelmi elkötelezettségéről néhány mondatot.

23. Második alkalommal szerveznek roma kulturális művészeti fesztivált Ajkán (55mp)
Navracsics Tibor beszélt a helyszínen.

24. Újabb versenyzők jutottak be a Nemzeti Vágta döntőjébe (2p 15mp)

25. Kiégett egy autóbusz az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszán (20mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Kiugró a magyar államháztartási hiány, újabb megszorításokra lesz szükség

HVG: A most leálló tíz vasúti mellékvonalból hármat éppen Orbánék nyitottak újra

Mfor: Mészáros Lőrinc veszteséges gyárát mentette meg Orbán Viktor nagy Gyármentő Programja

Népszava: A Médiatanács vizsgálja a Hír TV hírhamisítását, a britek csak röhögnek

Telex: Tavaly ősz óta alig halad az építkezés az ország legdrágább vasúti beruházásában

Telex: Újabb durva gumilerakatot talált a Momentum képviselője

Telex: Gyerekkoporsót tett Orbán felcsúti háza elé egy aktivista

RTL: Magyarországon derítették fel a legtöbb vadvilág elleni bűncselekményt, de szinte senkit sem vontak felelősségre