Propagandafigyelő 40.

Az M1 Híradó 2023. július 31-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A hétfői Híradóból megtudtuk, hogy a Nyugat és Zelenszkij elnök háborúpárti, viszont Putyin a békéről beszélne. Ehhez képest az emberek az USA-ban egyfolytában tömegesen lövöldöznek. Menczer államtitkár veszekszik a szlovákokkal, míg főnöke a miniszter szépeket mond róluk. 

Itthon a hatóságok figyelik az árdrágító multikat, hiszen a kormány hétfőn is letöri az inflációt és minden támogatást megad a családoknak. Az ellenzék egy része viszont nem megy be a Parlamentbe az általuk összehívott rendkívüli ülésre, mert a Balatonon jegeskávéznak. Nem tudjuk persze, ez mennyire számít nagy bűnnek ahhoz képest, hogy ez az adás is emlékeztette a nézőket sokadszorra, hogy a baloldal külföldi kampányfinanszírozása nemcsak az ország szuverenitását sérti, hanem politikai korrupció is.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A háborúpárti Nyugat és Ukrajna bírálata: 4p 17mp 
Az ellenzék lejáratása: 7p 14mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 24mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 4p 26mp

A Híradó tudósításai:

1. Vlagyimir Putyin tárgyalna a békéről, Volodimir Zelenszkij folytatná a háborút (3p 56mp)
„Az ukrán elnök nem hajlandó békéről beszélni, sokkal inkább a háború folytatásában érdekelt” – vezette fel Rabb Ferenc a tudósítást. A Híradó egyre feltűnőbben adagolja az orosz narratívát a nézőknek: ez a beszámoló arról próbálja meggyőzni a nézőket, hogy a háborút kirobbantó, Ukrajnát megtámadó Oroszország a békepárti ország. Putyin elmondja, hogy ők sosem utasították el a béketárgyalásokat, de nehéz erről beszélni, míg az ukrán hadsereg támadásban van. Ehelyett Zelenszkij „már a háború kiterjedésével fenyegetőzött.” Medvegyev pedig az atomfegyver bevetésével. Zelenszkij újabb támogatást és szankciókat akar az USA-tól. „Vagyis úgy tűnik, hiába a 310 ezer elesett katona, a polgári áldozatok tízezrei és menekültek milliói, elemzők szerint a nagyhatalmak célja nem változott, továbbra is minél hosszabb és véresebb háborút akarnak” – mondja el a „hírműsor.” Horváth József szakértőként arról beszél, az ukrán vezetés nem hajlandó tudomásul venni a realitásokat, „a Nyugat pedig számolatlanul önti a fegyvert és a pénzt Ukrajnába, arra kell felkészülni, a háború még durvább lesz.” Majd folytatja, a fegyver és alkatrészek mellett „öntik bele az ukrán vért is.” Ezután Somkuti Bálint (MCC) is elmondja, hogy idő az oroszoknak dolgozik, viszont ő úgy látja, hogy „a nyugati hatalmak lassan magára hagyják Kijevet.”

A háború napi történéseit összefoglaló tudósítás helyett a Híradó jól ismert módszerével készült kormányzati kommunikációs kampányanyagot látunk: különböző idézetek és állítások egymás mellé állításával ismét sikerült egy sztorit faragni a háborúpárti Nyugat és Ukrajna, valamint a békepárti Oroszország szembeállításával. Jöhetnek a műsorban a magyar kormányzati politikusok békét követelő nyilatkozatai.

2. Újabb légitámadások voltak Ukrajnában, az ukránok megint drónnal támadtak Oroszország területén (31mp)
Azután, hogy négy perc jutott a Híradóban a háború kormányzati narratíva szerinti értelmezésére, fél percet szántak a napi történésekre is.

3. Menczer Tamás: fegyverek helyett most már a békéről kellene dönteni (21mp)
A békét követelő Menczer Tamás és a magyar külügy még mindig a szlovák külügyminiszterrel vitatkozik a témáról.

4. Szijjártó Péter: közös sikertörténeteket kell építeni Szlovákiával (51mp)
A magyar külügyminiszter egy helyi tévének adott interjúban a szlovák–magyar viszonyt próbálta békíteni.

5. Tömeglövöldözések voltak szerte az Egyesült Államokban (2p 30mp)
Érdekes témát találtak a szerkesztők: az Egyesült Államokban idén már 418 tömeges lövöldözés volt ebben az évben – mondja el a helyszínről a közmédia tudósítója.

6. Holnaptól 15 százalékra nő a kötelező akciózás mértéke (3p 32mp)
„Elemzők szerint a kötelező akciózás és az árfigyelő jelentős versenyt generált a boltok között, amellyel a vásárlók csak nyernek” – vezeti fel Rabb Ferenc a szokásos tudósítást, amely a propagandának arra a közgazdasági szempontból nonszensz narratívájára épül, hogy a kormánynak köszönhetjük a gazdasági árversenyt és az infláció csökkenését. Ezt még Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is megerősíti. Arról nem beszélt, vagy elfelejtették kérdezni, hogy szerinte mely kormányzati intézkedések okozták a kontinensen rekordmértékű hazai inflációt.

7. Dömötör Csaba: a multiknak is kell venni a részüket az infláció elleni küzdelemben (52mp)
Az államtitkár lezserül az irodája számítógépes pultjára támaszkodik és friss kampányvideójában megüzeni egyrészt azt, hogy a jelenlegi helyzetet a háború okozta, másrészt pedig a kormány minden lehetséges támogatást megad a magyar családoknak.

8. Origo: Gyurcsányék a Balatonon buliznak, miközben ők kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülést (2p 33mp)
Az Origo segítségével a Híradó bemutatja a propagandaminisztérium friss sajtóanyagát az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülésről. Valószínűleg elhallgatták volna a témát, azonban több ellenzéki képviselő is hiányzott az ülésről, ez pedig magas labdát jelentett a kormány agitprop munkatársainak. A tudósítás elmondta, hogy napirend előtt egyes ellenzéki képviselők az ülés fontosságáról beszéltek, mások azonban nem mentek el arra. Először Kanász-Nagy Mátét hallottuk, aki a kormányt bírálta, mert nem veszi komolyan a parlament működését. Aztán Gelencsér Ferenc kereste „munkanapjukon” a kormány képviselőit. Majd Varju László inkább az ukrajnai háború miatt kárhoztatta az oroszokkal üzletelő kormányt. Ezután Toroczkai László mondta el, hogy az ülést összehívó „balliberális pártok nyilván parancsba kapták gazdáiktól, hogy beszéljünk Svédország NATO-csatlakozásáról.” Majd a műsor ismertette, hogy Kocsis Máté és Simicskó István kormánypárti frakcióvezetők megírták levélben, pártjaik nem vesznek részt a szavazáson – ennek okaival a Híradó természetesen nem foglalkozott. Azzal annál inkább, hogy az Origo azonnal megírta, hogy összesen 17 ellenzéki képviselő nem jelent meg az ülésen: a 16 fős DK-frakcióból ráadásul kilencen hiányoztak. Erről persze ezúttal se kérdeztek meg az ellenzéki képviselőket vagy a frakciókat. Helyette a biztos forrás, a Facebook nyomán rögtön meg is mutatták a nézőknek a képet: „Kálmán Olga és Arató Gergely a Gyurcsány-párt által szervezett nyári egyetemről posztolt jegeskávézás közben, háttérben a Balaton-parttal és egy billiárdasztallal.” Svédország NATO-csatlakozása várhat, ez nyilván a nézőket se érdekli, hiszen ennél a problémánál a propagandának fontosabb egy jó kis ellenzéki bohózat megalkotása.

9. Az LMP Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját sürgeti (27mp)
Csárdi Antal beszélt a témáról.

10. A Mi Hazánk Mozgalom szerint óvni kell a termálvízkészletet (30mp)
Kovács Koppány Zoltán tartott sajtótájékoztatót a párt nyíregyházi szervezetétől.

11. A DK választ vár a kormánytól a Debrecenbe tervezett újabb akkumulátorgyárról (27mp)
Varga Zoltán szólt a nézőkhöz.

12. Magyar Nemzet: a Bajnai Gordon-féle Datadat a baloldal bukott kampányának a nyertese (3p 43mp)
Császár Attila, a Híradó ellenzék lejáratásával foglalkozó szakújságírója a Magyar Nemzet nyomán ismét „leleplezi”, hogy „a tavalyi baloldali kampány agya és legfőbb haszonélvezője a Datadat volt.” Vajon a szerkesztő számolja, hogy az elmúlt több mint egy évben hányszor tette meg ezt a leleplezést? És vajon mikor tudósít az állandóan zajló, évente több tízmilliárd forintos kormányzati kommunikációs kampányok agyáról és haszonélvezőiről hasonló vehemenciával a „közmédia”? 

13. Nacsa Lőrinc: Bajnai Gordon kedvezményezettje volt a baloldal politikai korrupciójának (58mp)
Nacsa Lőrinc kampányvideója azt mutatja be leginkább, hogy a magyar kormány ellenzékellenes állandó negatív kampánya hogyan üresít ki fogalmakat – s ezzel értelmetlenné teszi az ezekről szóló normális, racionális társadalmi vitát is. Császár Attila előző tudósítása – Orbán Viktor korábbi kijelentéséhez hasonlóan – így tett a szuverenitás kifejezésével. Hiszen a propaganda azt próbálja elhitetni velünk, hogy az ellenzék külföldi kampánytámogatása sérti az ország „szuverenitását.” Nacsa képviselő ugyanígy lúgozza ki most a korrupció fogalmát: „Ha már Bajnai Gordon ekkora kedvezményezettje volt a dollárbaloldal politikai korrupciójának, árulja el, hogy honnan érkeztek a milliárdok a cégéhez, és kitől kapta a dollárbaloldal a külföldi pénzeket?”

14. Ítéletidő pusztított az olaszországi Dél-Tirolban (1p 49mp)

15. A divatipar környezetszennyezéséről szól Áder János podcastjának legújabb adása (1p 3mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Portfolio: Belengette a rezsicsökkentés átalakítását a kormány

RTL: Megtudtuk, mennyibe kerültek Orbán Viktor külföldi útjai – a látogatások több mint harmadában különgéppel ment

Népszava: Rengeteg elsős bukott meg a többi évfolyam diákjaihoz képest, az ok egy sokat vitatott kormánydöntés lehet 

Népszava: Újabb 371 milliárd forintot égetett el az Orbán-kormány tavaly vagyonkezelés címén 

HVG: KSH: Földbe álltak a lakásépítések Magyarországon

HVG: 25-27 forinttal drágulhatnak az üzemanyagok hat nap alatt

444: Nem Balásy Gyulán spórol az állam: közel 34 milliárdot kaptak a cégei állami rendezvények szervezésére 3 hónap alatt