Az M1 Híradó 2023. augusztus 7-i, 19:30-as kiadása (49 perc)

Hétfőn különféle vizekkel kapcsolatos események és vízi járművek álltak a hazai közélet fókuszában, ezért a Híradó a megszokott propagandatémáival is keveset foglalkozott. Helyettük hosszasan beszámoltak a külföldi és hazai árvizekről. A szokásos miniszterelnöki Facebook-videóból értesültünk, itthon még mindig a kormányzat és Orbán Viktor a legény a gáton. Természetesen nem maradhatott ki az adásból a főváros vízdíjemelési terve. A XXI. Század Intézet egyik „elemzője” briliáns értelmezést adott elő erről a műsorban: Karácsony Gergely ezzel akarja elterelni a figyelmet a botrányáról. Ezek szerint a főpolgármester legalább két héten át sikeresen manipulálta a kormánypropaganda összes intézményét… Viszont a rossz baloldal, jó kormányzat szembenállás érdekében szükséges egy vízellátással foglalkozó pozitív kormányzati hír is. V. Németh Zsolt víziközmű ágazatért felelős államtitkár meglátogatott egy vízművet és mindenkit biztosított, hatalmas fejlesztések lesznek. S ha valaki a vízi járművet hiányolta a műsorból: a hétfői Híradó két percen át részletesen elmesélte, hogy felborult és elsüllyedt egy motorcsónak a Lánchídnál.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 2p 26mp

Az ellenzék lejáratása: 4p 22mp

Ellenzéki pártok véleménye: 2p 21mp

Pozitív kormányzati intézkedések: 2p 50mp

1. Továbbra is áradnak a folyók Magyarországon, sok helyen árvízvédelmi készültség van érvényben (4p 56mp)

2. Orbán Viktor: jól teljesít az árvízvédelem (1p 40mp)

A kormányfői Facebook-videó segítségével a tévénézők is láthatták, hogy a miniszterelnök intézkedik, szervez és koordinál.

3. Továbbra is áradnak a folyók Magyarországon, sok helyen árvízvédelmi készültség van érvényben (2p 54mp)

Itt már a Híradó tudósítói élőben jelentkeztek be az adásba.

4. Hatra nőtt a szlovéniai áradás halálos áldozatainak a száma, az ország miniszterelnöke nemzetközi segítséget kért (2p 44mp)

5. Áradnak a folyók Horvátországban, Ausztriában földcsuszamlás okoz gondokat, elverte a jég Északkelet-Olaszországot (4p 4mp)

6. Több dél-európai országban bozóttüzekkel küzdenek (2p 9mp)

7. Összeütközött két tűzoltó-helikopter Kaliforniában, többen meghaltak (20mp)

8. Heves harcok dúlnak az ukrajnai frontvonal mentén (3p 52mp)

9. Lejárt a Nigernek adott ultimátum határideje, egyelőre azonban nem történt külső katonai beavatkozás (2p 54mp)

10. Késeltek és lövöldöztek a hétvégén Palics központja közelében (2p 26mp)

11. V. Németh Zsolt: biztosítjuk az ellátás zavartalanságát és a hosszú távú üzemeltetést (1p 10mp)

A víziközmű ágazatért felelős államtitkár meglátogatta az államosított Fejérvizet, és szép dolgok terveit vázolta. A fejlesztések programját már fejlesztik.

12. Elemző: a vízdíjak emelésével Karácsony Gergely saját botrányáról akarja elterelni a figyelmet (4p 22mp)

Mivel is kezdődhetne a tudósítás: Pálfalvi Milán a Nézőpont „elemzője” elmondja, hogy a főpolgármester Gyurcsány embereivel csődbe vitte a várost és megszorításokra készül. Emelte a buszjegyeket, a vízdíj emelést szorgalmazta. „A főpolgármester-helyettes is beszállt a kampányba” – tudósít a „hírműsor”. A mindenáron vízdíjat emelni akaró városvezetést ezután a XXI. Század Intézettől Nagy Ervin segítségével leplezi le a műsor: „Karácsony Gergely saját kampányfinanszírozási botrányáról akarja elterelni a figyelmet.” Nagy felszólítja a főpolgármestert, tisztázza, honnan érkeztek a guruló dollárok, „és mit ígértek cserébe”. Közben ugyanazokat a tavalyi választási kampány alatt készült vágóképeket látjuk, amiket hetek óta mutogat nekünk a napi „hírműsor”.

13. Kormányzati Tájékoztatási Központ: nem épül vegyianyag-elosztó Magyarországon (2p 6mp)

A baloldali lapok és politikusok, a Direkt36-tal az élen, álhíreket terjesztenek a témáról, nyugtatja meg a nézőket Németi szerkesztő, pedig nemrégen Orbán miniszterelnök is cáfolta a hírt a parlamentben. „A balliberális hírportálok ennek ellenére folytatták az álhírterjesztést,” a műsor pedig a 444, a 24.hu, a Telex, a HVG és Népszava kis képernyőfotóit mutatja nekünk. E médiumok nyilván csak akkor kerülhetnek szóba a Híradóban, ha álhírek terjesztésével lehet őket vádolni. A Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig ismét mindent cáfol. Vagy tagad – mondhatnák, ha a közmédia hírműsora és a populista politika szerint álhírterjesztő balliberális médiumok lennénk. Viszont ismét láttuk, a Híradó ahelyett, hogy több szemszögből feldolgozna egy fontos témát, szimplán ismerteti és elfogadja a kormány álláspontját és a tőle független médiára irányuló vádjait.

14. DK: amíg marad a kormány, addig infláció lesz és megszorítások várnak a magyarokra (26mp)

Barkóczi Balázs beszélt erről.

15. MSZP: folytatjuk a küzdelmet a balatoni strandok ingyenesség tételéért (42mp)

Molnár Zsolt Berhidáról, egy parkból fejtette ki véleményét.

16. LMP: emelje a kormány az otthonápolási díjt a minimálbér szintjére! (41mp)

Gál József szóvivő szerint.

17. Mi Hazánk Mozgalom: ne korlátozzák a készpénz használatához való jogot! (32mp)

Pércsi Viktória, a Mi Hazánk ifja követelte ezt.

18. Mabisz: milliárdos nagyságrendűre rúghatnak a hétvégi vihar okozta károk (3p 26mp)

19. Számos program közül lehet választani a Balaton térségében (2p 54mp)

Idén nyáron a Híradó és a kormánypropaganda egyik mániája, hogy pozitív turisztikai termelési riportokat készítsenek a Balatonról. A bevezetőjében Kontra György ismét az hangsúlyozta, hogy „felmérések szerint a külföldi látogatók száma nőtt a korábbiakhoz képest”, arról pedig nem beszélt, hogy a hazaiaké csökkent. A riportban természetesen mindenki mindennel elégedett. Jó turisztikai hírekhez jó módszertan kell – erről írt cikket szerdán a 24.hu.

20. Felborult és elsüllyedt egy motorcsónak a Lánchídnál (2p 3mp)

Víg András két percig ecseteli a műsorban, hogyan borult fel a csónak a Dunán, hogyan érkeztek a mentésére, és az hogyan zajlott. „A hajó a Kis-Duna felől tartott észak felé a Lupa-szigethez. Az Erzsébet-hidat elhagyva a hajó vezetője látta, hogy nem tud megbirkózni az erős sodrással és a viharos széllel, ezért a budai oldalon egy lépcsőnél megpróbált kikötni. A manőver közben egy hullám a motorost az oldalára borította. A hajó vezetőjének és a két gyereknek szerencséje volt. A partfal tövében derékig ért a víz, így ott meg tudták várni a segítséget. Mindhárman jól vannak, pár óra múlva autóval folytatták a kirándulást.” Majd látjuk magát a pórul járt járművet is és 20 lóerős, kétütemű motorját is. A propaganda figyelőjeként pedig csak azt kérdezhetjük, ez a hír vajon fricska a magyar nyilvánosság kormánytól független felének, vagy pedig a sorok és képkockák közötti rejtett utalás? Mi is tudjuk, de ti is tudjátok, hogy nem beszélhetünk róla.

21. Közúti razziában bünteti a rendőrség a gyorshajtókat országszerte (2p 52mp)

#stoppropaganda

A Híradóból kimaradó témák:

444: Mészáros Lőrinccel a fedélzeten lefotóztuk a NER szolgálatába állt legújabb szuperjachtot

24.hu: Publicus Intézet: a vízdíj még a fideszeseknél is vízválasztó

444: Beázott a Magyar Nemzeti Galéria, Gulácsy-festményeket kellett leszedni

Népszava: Pénzt kérnek az istentiszteletre igyekvő hívektől Balatonaligán, ahol egy kis templom éppen a NER-közelbe került területen fekszik

24.hu: Elszálló üzemanyagár: öngólt rúghat a kormány az adóemeléssel