Az M1 Híradó 2023. augusztus 16-i, 19:30-as kiadása (50 perc)

Találós kérdés ismét. Mit gondolnak, a szerdai adás hányadik percében és milyen témák után hangzott el a friss gazdasági adat arról, hogy 2023 második negyedévében éves szinten 2.3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye? És vajon azt elmondták, hogy ráadásul 1995 óta nem fordult elő, hogy egymásután négy negyedévben is recesszió legyen?

Amíg gondolkoznak, megmutatjuk a szerdai 19.30-as Híradó főcímeit:

1. Megint nő a nyomás;

2. JÖN A BŐVÜLÉS („Csökken az infláció, rekordszinten a foglalkoztatás. A kormány szerint az év végére ismét növekszik majd a gazdaság” – mondja a „hírműsor.”);

3. Szent István-nap;

4. Halálos késelés.

Ezután a Híradó feldolgozta a nap legfontosabb hírét és adatát: kedden 827 migránssal szemben kellett intézkedni. A tudósítás a magyar közmédia rettegésre vágyó nézőinek még azt is elárulta, „vannak olyan szerbiai falvak, amelyek már elnéptelenedtek, mert a helyi lakosokat elüldözték a migránsok.” A migrációs blokk és az orosz–ukrán háború fejleményei után a miniszterelnök a Facebookon üzent népének, majd végre a műsor beszélhetett a friss gazdasági adatról is. A propagandaminisztérium szerkesztési elveinek megfelelően szép kormányzati sikerről szóló beszámolót hoztak össze a – migránsok miatt bizonyára halálra rémült – nézőknek: „A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését.”

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 7p 5mp

A háborúpárti USA és a Nyugat bírálata: 3p 59mp

Az ellenzék lejáratása: 4p 34mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 2mp

Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 6p 18mp

NER-események: 13p 14mp

Katasztrófák: 3p 28mp

Bűnügyek, balesetek: 5p 46mp

1. Jelentősen megnőtt a napi határsértések száma, csak tegnap 827 migránssal szemben kellett intézkedni (4p 21mp)

Mi mással kezdődhet a Híradó, mint tudósítással a szerbiai helyzetről: „a migránsokat ellenőrzik a rendőrök Belgrádban.” Két perc után megtudjuk: „vannak olyan szerbiai falvak, amelyek már elnéptelenedtek, mert a helyi lakosokat elüldözték a migránsok.” Később Bakondi György azt fejtegeti, miért támadtak meg az embercsempészek Hajdújáráson kézigránáttal egy házat. Az adás ötödik percének végén hangzik el a meglepő mondat: „A migrációs nyomás egyre nő.” A határkerítésnél készült képekkel együtt a tudósítás ezzel zárul: „Ráadásul jellemző az is, hogy a migránsok 40-50 fős csapatokban támadják a határzárat.”

2. Letartóztatták a mozgó autóból kiugró, rendőrök elől menekülő román embercsempészt (2p 41mp)

3. A román határhoz közel ért orosz dróntámadás egy ukrán kikötővárost (3p 22mp)

4. Kabinetvezetői értekezletet tartott Orbán Viktor miniszterelnök (36mp)

Mi másról lehetett szó ezen, mint háborúról és békéről, „brüsszeli szankciókról” és az infláció letöréséről. És természetesen a magyar családok megvédéséről is.

5. A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését (4p 34mp)

Kontra György műsorvezető a műsor 13. percében vezeti fel a témát: „14 célzott intézkedéssel segíti a kormány a gazdaság megerősödését – erre hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter a friss GDP-adat közzététele után. Eszerint éves összevetésben a második negyedévben 2.3%-kal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye. Nagy Márton arról írt, a háború és a szankciók is károsan befolyásolták a gazdaságot, de a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a 3. és a 4. negyedévben már gyors visszapattanás várható. A Pénzügyminisztérium pedig kiemelte, a foglalkoztatottság rekordszinten van, az inflációt pedig sikerült csökkenő pályára állítani.”

Ezután elkezdődik a „gazdasági” tudósítás, amelynek első képe: egy tüzérségi löveg. A „hírműsor” pedig nem a friss gazdasági adatot mutatja be és elemzi, akár európai összehasonlításban, hanem a háborúról beszél és a brüsszeli szankciók kudarcáról: „újabb ütést mérve az európai gazdaságra.” A háború és a szankciók miatt mérséklődött a hazai GDP is a Híradó, az MTI és a gazdaságfejlesztési miniszter szerint. Majd megtudjuk, a kormány a bolti akciókkal és az online árfigyelővel küzd az infláció ellen, amely már csökkent is. Augusztustól a reálbérek is növekedhetnek ezért akár. A rezsivédelem is megmarad, amely „havonta 180 ezres megtakarítást jelent a családoknak.” A kormány politikai marketingje folytatódik: év végéig biztosan marad a kamatstop is. Ráadásul a kormány a Szép-kártya keretét is emelte. A műsor megígéri a munkahelyek megvédését, amelynek érdekében a vállalkozásoknak kedvező hitel- és tőkeprogramot indított a kormány. Sebestyén Géza az MCC-től „kielemzi” a gazdasági helyzetet: a kormány intézkedései megteremtik a jövő gazdasági növekedésének alapjait. A Pénzügyminisztérium is közölte, a gazdaság jövőre ismét az uniós átlag felett teljesít, hiszen az alapjai stabilak, a foglalkoztatottság rekordon. Hiába rontja a hazai gazdaság teljesítményét azzal az Európai Bizottság, hogy visszatartja a nekünk járó forrásokat, „a magyar gazdaság teljesítménye még így is négy százalékkal haladja meg a járvány előtt szintet, miközben az uniós átlag csak 3.1%.” (Vajon a Híradó nézőinek hány százaléka hiányolja a kormánytól független elemzők és politikai szereplők véleményét ebből a propagandisztikus gazdasági beszámolóból?) 

6. 740 millió forint értékben hirdetnek pályázatot szociális területen (1p 8mp)

A nehéz helyzetben a kormány védi azokat a forrásokat, amelyeket a szociálisan rászoruló honfitársaink kapnak – mondja el Fülöp államtitkár.

7. Szakértő: kettős fegyverként használják az amerikai igazságszolgáltatást a demokraták (3p 59mp)

A Magyar Külügyi Intézet vezetője, Gladden J. Pappin az M1-en beszélt arról, hogy az „amerikai baloldal mindent megtesz, hogy eltakarja Joe Biden elnök és fia, Hunter Biden piszkos ügyeit, miközben Donald Trump volt elnököt folyamatosan össztűz alatt tartják.”

8. A szülők megtévesztésére is tízmilliók jutottak a dollármédiában elköltött milliárdokból (4p 34mp)

Folytatódik a műbalhé a tavalyi ellenzéki kampányról a párt és a kormány hivatalos lapjának segítségével. A bombasztikus és pánikkeltő cím a „Gyerekkel vagyunk” című Facebook-oldalra utal, amellyel állítólag az ellenzék a szülőket megtévesztve kampányolt. A Magyar Nemzet szerint 13 millió forint értékben tett közzé 970, nagyrészt politikai tartalmú hirdetést. Látjuk az oldalról készített képet a monitoron: kedvelőinek száma 6700… Természetesen szóba kerül még a Datadat, Soros György pénze, és a „guruló dollárokról” megszólal Lomnici Zoltán. (A közmédia vajon mikor tárja fel a tényeket az Alapjogokért Központ finanszírozásáról?)

9. Négypontos cselekvési tervet javasol az LMP a klímaváltozás hatásainak enyhítésére (33mp)

Ezúttal Schmuck Erzsébet vendégeskedett az M1 stúdiójában.

10. A Mi Hazánk az elévülés szabályainak módosítását javasolja (29mp)

Fiszter Zsuzsanna tájékoztatta a sajtót.

11. Javában zajlanak az Szent István-napi ünnepségsorozat előkészületei Budapesten (2p 44mp)

12. Sportnap, kézművesvásár és Petőfi-dokumentumfilm a Kolozsvári Magyar Napokon (4p 16mp)

13. Fotókiállítás mutatja be Magyarország szépségeit az atlétikai vb látogatóinak (2p 49mp)

14. Három nap múlva kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság (2p 21mp)

15. Tenerifén és Dél-Franciaországban is ezreket kellett menekíteni az erdőtüzek miatt (3p 28mp)

16. Megölték az ökölvívó válogatott egykori edzőjét egy hotelben (3p 22mp)

17. Vádat emeltek az eddigi egyik legnagyobb magyarországi drogfogás ügyében (2p 24mp)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Igazi gyomros a KSH-tól: két és fél éves mélypontjára került a magyar gazdaság

Portfolio: Európában is dobogós a magyar gazdaság visszaesése

Portfolio: A gödör alján a magyar gazdaság – Rekordhosszúra nyúlt a recesszió

Szabad Európa: Sok családnak okozhat gondot a dráguló iskolai étkezés

Népszava: Az Orbán-kormány a hiányzó 30 milliárdból kettőt fizetne ki most a fővárosnak, a többiről tárgyalnak

HVG: Ha nincs elég háziorvos, akár a körzeteket is összevonná Pintér Sándor új rendelettervezete

Átlátszó: A bűzös hordókat elvitték, de továbbra is hegyekben áll a veszélyes akku-hulladék Ikladon

HVG: Billie Eilish csúcsformában, mosolyogva zárta a Szigetet

RTL: Zúgott a Szigeten a „mocskos Fidesz” – videó

#stoppropaganda