Az M1 Híradó 2023. augusztus 12-i, 19:30-as kiadása (50 perc)

A világ egy veszélyes hely, tudjuk meg mindennap a Híradóból. A határkerítés túloldalán békés családok háza előtt gránátokat robbantanak a migránsok, a Száhel-övezet forrong, Brüsszelben szombaton is tombol a korrupció, a globalista liberális fősodor politikai szövetségeseinket üldözi. Az azeri-örmény határon is készül valami, de a magyar külügyminiszter ennek kapcsán is a békét szorgalmazta, akárcsak Trump egyik floridai rajongója (legalábbis a műsor szerint és még júniusban). A szombati Híradóban az ellenzék hibái közül nem tudtak semmit se előásni, ezért inkább azt láthattuk, ha nem lennének migránsok és embercsempészek, akik felborítják álmos kisvárosaink éjszakai nyugalmát, Magyarország is teljesen a béke szigete lenne. Ópusztaszeren a Magyarok Országos Gyűlését, Sümegen pedig végvári napokat tartottak, közben zarándoklatok zajlanak az országban, és világra szóló nagy sportesemény előkészületei is zajlanak itthon. Bizonyára a lelki békéjük érdekében kíméli meg a nézőket a Sziget Fesztivál híreivel a közmédia esti „hírműsora”.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 9p 15mp

A korrupt brüsszeli elit leleplezése: 4p 38mp

A globalista balliberális Nyugat bírálata: 4p 1mp

Ellenzéki pártok véleménye: 51mp

Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 1p

1. Gránátok robbantak egy hajdújárási háznál, a helyiek szerint elviselhetetlen a migrációs nyomás (5p 2mp)

Két gránát robbant egy háznál a magyar határ menti szerbiai településen. A Híradó vezető hírként több mint 5 percig számol be az eseményről, mert a helyi feltételezések szerint migránsok vagy embercsempészek voltak az elkövetők. A migrációs helyzet a határkerítés túloldalán 8 éve napról napra még mindig fokozódik, a helyiek már nem egyszerűen félnek, hanem, mint egyikük elmondja, „rettegésben élnek.” Megmutatják nekünk az egy hete a környéken zajlott rendőrségi razzia során elfogottfegyvereket is. Persze a migránsok azóta visszaszivárogtak, a Híradót pedig nem érdekli, mit (nem) tesznek a szerbiai hatóságok és erőszakszervezetek a hasonló helyzetek ismétlődése ellen.

2. Falugyűlést tartottak Hajdújáráson a biztonsági helyzet romlása miatt (1p 24mp)

Pethő Attila tudósító élőben jelentkezik a településről, aki beszámol a faluban a biztonsági helyzet miatt összehívott falugyűlésről. (Két hete, a július 29-i adásban is hallottunk már egy hasonló hajdújárási lakossági fórumról.) A tudósító szerint a helyiek türelme elfogyott, és ők már felvetették azt is, hogy a rendőrség nem elég hatékony, „s úgy érzik, hogy saját kezükbe kell hogy vegyék a helyzet kezelését.” Kontra György biztosítja a tudósítót és a nézőket, a műsor figyelni fogja a fejleményeket. (Egyébként ez így is volt, a vasárnapi déli Híradó„Migránsvadászat” főcímmel mondta el, hogy „ki akarják űzni a migránsokat a közeli erdőkből.” Este 18 órára ez a „Betelt a pohár” címre szelídült, miközben megtudtuk, hogy „kikergették az erdőből a migránsokat a hajdújárásiak.”)

3. Házfalnak hajtott egy embercsempész Mórahalmon, hatan megsérültek (2p 49mp)

Mórahalmon egy házfalnak csapódott egy embercsempész kisbusza, benne 21 migránssal. Az épület gázvezetéke is megsérült, a környéken lakóknak rövid ideig el kellett hagyniuk a házaikat. Az egyik, a sírás határán lévő, szomszédasszony cumizó kisgyermekével az utcán állva beszél a nagy ijedtségről, amit átéltek. „Nagyon hálás vagyok a rendőröknek, mert éjjel-nappal jönnek, és próbálják ezt a káoszt megállítani” – mondja el. (Érzelmeket, félelmet látunk a Híradó tudósításában. De nyilván arról sosem fognak racionális és tárgyilagos háttéranyagot készíteni a magyar közszolgálati média „hírműsorában”, hogy az állítólag szigorúan őrzött határzár ellenére miért fordulnak elő rendszeresen hasonló események Magyarország területén?)

4. Harckészültségbe helyezték a hadsereget a nigeri puccsisták (4p 12mp)

5. Elemző: tovább rombolják az Európai Parlament megítélését a brüsszeli korrupciós ügy gyanúsítottjai (4p 38mp)

A napokban a Híradó ismét elővette „az Európai Parlament megítélését romboló” témát. Ki más lehet ebben a műsor segítségére, mint Lomnici Zoltán, aki mindig kapható némi moralizáló jogászkodásra, ha a baloldal vagy az Európai Unió megítélését kell rombolni. Szerinte abszurd, hogy kenőpénz elfogadásával gyanúsított politikusok részt vehetnek a döntéshozó szervezet munkájában. Lomnici véleménye előtt egyrészt a műsor röviden bemutatja Mauritániát, amely nemcsak az afrikai migráció egyik fő kibocsátó országa, hanem három év alatt 200 ezer euróval vesztegethetett meg magas rangú brüsszeli politikusokat. Másrészt a tavaly decemberben kirobbant botrányt is összegzik sokadszorra: a baloldali görög politikusnő, Eva Kaili és társai – Panzieri és Giorgi – az Európai Parlament állandóan előbukkanó baloldali mumusai a Híradó nézőinek életében.

6. Szijjártó Péter: nyugtalanítóak az azeri-örmény vita kiújulásáról szóló hírek (33mp)

Napok óta nem láttuk az örökmozgó külügyminisztert a Híradóban, bizonyára szabadságát tölti. A gyárátadások és üzemavatások is szünetelnek ezért talán az országban. Viszont mégse lehet nélküle Híradó, hiszen őt vagy kommunikációs munkatársait különböző külpolitikai események nyugtalanítják. Közben azt is megüzenik: „Magyarország a béke pártján áll.”

7. Szijjártó Péter: világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben (4p 1mp)

A miniszter figyelme arra is kiterjed, hogy a Facebookon odacsapjon a nemzetközi liberális fősodornak egy közleménnyel, mert a magyar kormányzat olyan elvbarátait üldözik, mint Trump, Fico vagy Dodik. Németi szerkesztőnő ma nem Karácsony Gergelyt leplezi le, hanem Donald Trumpot dicsőíti, akit még júniusban floridai birtoka előtt lelkes rajongói vártak. Egy nő tátog a kamerába, de csak az első szavainál látjuk és értjük: „Donald Trumpra szavaztam, fantasztikus elnök volt.” De a szerkesztő még gyorsan hozzácsapja: „Nagyszerűen működött a gazdaságunk és béke volt” – mintha a magyar kormányzat frázisait hallanánk az USA-ból, amit az agitprop osztály budai várban székelő munkatársai írtak. Az Egyesült Államok elnöke börtönbe akarja záratni első számú politikai ellenfelét – mondja el a műsor Trump nyomán. „Sokak szerint” – a Híradó kedvelt fordulatával szólva – Szlovákiában is politikai hátterű büntetőügy robbant ki egy politikussal, Fico szövetségesével szemben. (Egyszerű a Híradó világképe: a baloldal korrupt, a jobboldali korrupció pedig politikailag motivált igaztalan vád csak. Persze mindig „szakértők”, „elemzők” vagy csak „sokak” szerint.) Rövid szlovák nyelvleckére is sor kerül a műsorban: a 23. percben a képernyőn Fico Facebook-posztját látjuk eredeti nyelven kiemelve. Szijjártó külügyminiszter is hol máshol, mint éppen a Facebookon aggódik a liberális fősodor által üldözött külföldi elvtársai iránt.

8. Az LMP új vállalkozói Start-program indítását sürgeti (26mp)

Tetlák Örs beszélt erről.

9. A Jobbik a duplájára emelné a családi pótlékot (25mp)

Z. Kárpát Dániel tájékoztatta a sajtót.

10. Folyamatosan apad a Dráva, de a veszély még nem múlt el (2p 22mp)

11. Legalább nyolcvan ember halt meg a Hawaii-szigeteken pusztító tűzvészben (3p 28mp)

12. Potápi Árpád János: megtízszerezte a kormány a nemzetpolitikai támogatásokat (1p)

Az államtitkár Ópusztaszeren a „Magyarok Országos Gyűlésén” beszélt erről. Ősszel jönnek a Hazaváró Irodák is.

13. Néptánctalálkozóval kezdődött el a 14. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata (3p 40mp)

14. Ezrek vettek részt az 1úton zarándoknapon, határon innen és túl (4p 42mp)

15. Navracsics Tibor: szükség van azokra az erényekre, amelyeket az ősök és a hősök tanítottak nekünk (55mp)

A miniszter a sümegi végvári napokon járt és beszélt. A történelem sűrítetten jeleníti meg azokat a problémákat, amiket a hétköznapi életben mi kicsiben élünk át – mondta el a több mint egymilliárd forintnyi európai uniós támogatásból a közelmúltban felújított várban.

16. Több százan úszták és evezték át a Tisza-tavat (3p 32mp)

17. Egy hét múlva kezdődik a budapesti atlétikai vb, külön programokkal várják a szurkolókat (4p 28mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Egyszerre kell majd érettségiztetniük és órákat tartaniuk a tanároknak, ha meghosszabbítja a tanévet az Orbán-kormány

24.hu: Tompos Márton: A Fudan már kapott 6 milliárd forintot, pedig nincs egyeteme, nincs ingatlanja

RTL: „Gyűlölik a NATO-t” – brit írónő csodálkozott rá Orbán Viktor ötletgyárának működésére

HVG: Megkérdezték a kormánytól, tudtak-e arról, hogy Budaházyék az FBI tiltólistáján szerepelnek, mellébeszélést kaptak válaszul

Népszava: Minden eddiginél több magyar dolgozik Ausztriában, egy Győr nagyságú várost megtöltenének már

24.hu: Akad olyan vármegye, ahol százezer magyarra egyetlen új lakás jutott

Telex: Másfél órába is telhetett kijutni a Szigetről péntek este

RTL: Putyin felszámolja a szabad internetezést Oroszországban