A Rogán-Völner-Schadl-ügy dossziéja

Az első cikket a Blikk hozta le arról, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták a repülőtéren, útban Dubajba. Igaz, még nem nevezték nevén, csak azt írták, hogy Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egyik vezetőjéről van szó.

Én 2021. november 17-én írtam először az ügyről, néven nevezve a fővégrehajtót, akinek az irodájában valamiért épp nem volt személyes ügyfélfogadás.

2021. december 1-én érkezett meg a válasz a Polt Péternek feltett kérdésemre, amelyben a legfőbb ügyész – példátlan módon – megtagadta, hogy válaszoljon egy országgyűlési képviselőnek.

Másnap az ügyészség közleményben magyarázkodott, miszerint büntetőeljárásról szóló törvény, valamint a minősített adat védelméről szóló törvény előírásai miatt nem válaszolhattak. Ezzel arra utaltak – bár le nem írták –, hogy titkos információgyűjtés folyik még mindig.

2021. december 5-én írtam elsőként arról, hogy Schadl ügyében kormánytag megvesztegetése lehet a gyanú. Az ingatlanok zár alá vételéből kiderült ugyanis, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, ami erősen leszűkíti a szóba jöhető bűncselekmények körét.

Az ügyészség december 7-én kezdeményezte Völner Pál államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. Völner még aznap lemondott

2022. január 17. A 444.hu közölt először részleteket a Schadl-ügy nyomozati anyagából. Ebből kiderült, hogy a végrehajtói kar elnöke jogi egyetemi vizsgákat intézett, egyebek mellett Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak.

2022. január 20-án mutattam be, hogy Rogán Antal a kabinetfőnöke, Nagy Ádám cége, a Nadan Kft. megvásárolta Végrehajtói Kartól (pontosabban az annak tulajdonában álló Városligetház 13 Zrt-től) a Szegedi út 35-37. alatti 1800 nm-es, alsó hangon félmilliárdot érő irodaházat.

2022. január 25. A 444.hu által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyv szerint a Völnert lefizető korrupt végrehajtó „Tónival, Barbarával és Ádámmal” is találkozott és egy rejtélyes nagy, 35 éves bizniszt akart velük elintézni. Itt már biztos volt, hogy „Völner-ügy” helyett „Völner-Rogán-ügyről” kellene beszélni.

2022. február 2-án tettem feljelentést a Tóni-gate miatt. A rendőrség ugyanis „elfelejtette” a korrupt végrehajtó lehallgatása alapján megvizsgálni, hogy ki lehetett Tóni, Barbara és Ádám, akikről és egy 35 éves bizniszről Schadl beszélgetett, és ami állítólag minden korábbi ügynél fontosabb.

2022. június 15. Egyértelmű kapcsolatot találtam Nagy Ádám és egy olyan stróman cég közt, amelytől a végrehajtói kar egy irodaházat bérel a Városliget mellett. Korábbi információm szerint nagyjából 1800 négyzetmétert bérelnek itt, havi körülbelül tízmillió forintért.

2023. január 29. Bár Varga Judit próbált úgy csinálni, mintha semmi köze nem lenne egykori helyettese, és Schadl György közti korrupt üzletekhez, nyomozás dokumentumai szerint ez nem igaz. A papírok szerint Varga Judit legalább egyszer találkozott Schadl Györggyel, és a végrehajtói praxisok pénzért történő adás-vételéről volt szó.

2023. február 3. Az egyik gyanúsított jegyzőkönyvbe mondott vallomása szerint Rogán Antal egy másik miniszternél próbálta elérni a cég vezetőinek leváltását, hogy kinevezhesse azt, akit az általa protezsált bűnözők akarnak.

2023. február 13-án mutattam be Takács Katalin, a Végrehajtói Kar hivatalvezetőjének szerepét. Takács nyakig benne volt a végrehajtók kinevezését érintő botrányban, a neve kis túlzással a nyomozati iratok minden második lapján szerepel, még sem vádolták meg. Ennek köze lehet ahhoz, hogy Takács munkáltatója közvetlenül Varga Judit miniszter (volt).

2023. február 20. A Schadl-ügyben érintett bűnszervezet egyik főnöke, a büntette előéletű R. Róbert, amolyan elintéző ember volt, mindenféle problémára tudta, kihez kell fordulni. Több, egybehangzó vallomás szerint R. Rogán Antalra hivatkozott, mint aki segít neki elrendezni az ügyeket. R. pedig kompromittáló adatokat gyűjtött más miniszterekről.

2023. február 22. R. Róbert működésének egészen morbid jele van a nyomozati dokumentumok közt: a kormany.hu egyik kinyomtatott oldala, amire R. kézzel írta fel, kiről milyen terhelő információkat tud (van közte olyasmi is, amit kitakartam, mert olyan súlyos, bizonyíthatatlan állítás).

2023. február 24-én bemutattam, hogy egy másik, kiemelt jelentőségű szakma is felbukkan az iratokban: a felszámolók. Az egyik gyanúsítotti vallomásból az derül ki, hogy R. Róbert nem csak Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét nevezte a fiának, hanem Koller Dávidot, „a felszámolók királyát” is, akiről azt mondta, „a felszámolók 90 százaléka felett diszponál”.

Schadl György csak 2023. április 27-én mondott le a Végrehajtói Kar elnöki posztjáról (ekkor még mindig előzetes letartóztatásban ült). Hogy miért csak ekkor, arról ezen a hangfelvételen beszél az egyik korábbi elnökségi tag, még korábban helyettes államtitkár.

2023. május 17-én mutattam be egy levelet, amelyen Schadl egyik közvetlen munkatársa, Petris Csaba neve szerepel, és amelyben megüzente a végrehajtóknak, hogy a minisztérium (Répássy Róbert államtitkár) utasítása szerint kiket kell egyhangúlag megválasztani az új elnökségébe.

A levél hitelességét megkérdőjelezték, de a tartalma valósnak bizonyult: a rendkívüli tisztújításon Lupkovics Beáta lett az új elnök, aki Varga Judit igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt a Miskolci Egyetem jogi karán.