Alkotmánybírósághoz fordulunk a függetlenek jogfosztása miatt

A mai napon alkotmányjogi panasszal fordulunk az Alkotmánybírósághoz a független képviselőket törvénykezdeményezési joguktól megfosztó országgyűlési határozat miatt. A beadványt Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs, Bencsik János és Bana Tibor független képviselők jegyzik.

Egy 2020. szeptember 21-én elfogadott országgyűlési határozat szerint a független országgyűlési képviselők javaslatai tavaszig csak frakcióvezetői közbenjárással kerülhetnek a kijelölt bizottságok elé. Az egészségügyi válsághelyzetre hivatkozva elfogadott szabály valójában csak egy plusz adminisztratív kört jelent a frakcióban ülő képviselők számára, míg a független képviselők törvénykezdeményezési jogát érdemben korlátozza. Azt, hogy a szabályozás kifejezetten a függetlenek ellen irányul, és nem célja az egyenlő képviselői mandátum elvének megtartása, az is jól mutatja, hogy Kocsis Máté fideszes frakcióvezető nem volt hajlandó napirendre kérni a függetlenek javaslatait.

A kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal elfogadott határozat sérti az Alaptörvényben foglalt egyenlő mandátum elvét és a törvénykezdeményezéshez való jogot, amiről az Alkotmánybíróság is kimondta korábban, hogy „az országgyűlési képviselői jogállásból közvetlenül fakadó legfontosabb jogosultságok egyike.” Alkotmányjogi panaszunkban kérjük a határozat sürgős, soron kívüli tárgyalását és az alkotmánysértő határozat visszamenőleges hatályú megsemmisítését.

Oszd meg, válassz platformot!