Korrupcióinfó Extra: A nagy lélegeztetőgép-biznisz

Online sajtótájékoztatónkon Babosi György nyíregyházi momentumos képviselővel bizonyítékokat mutattunk be arról, hogy a lélegeztetőgépeket horribilis, két-háromszoros túlárazással vették meg a közvetítő cégektől.

A Külügyminisztérium hónapokig tartó huzakodás után kiadott három szerződést, amelyikből kiderülnek konkrét adatok a beszerzett készülékről, a vételárról és a beszerzés körülményeiről. Azt azonnal láttuk, hogy a készülékek típusát a keresőbe beírva pillanatok alatt rengeteg ajánlatot kaphatunk az ár töredékéért, de a kormány védekezhetett azzal, hogy tavasszal nagyobb volt a kereslet, így drágábban lehetett a gépekhez jutni. Babosi György nyíregyházi momentumos képviselő azonban civilben orvosi eszközök kereskedelmével foglalkozik és tavasszal ő is kapott ajánlatokat a kínai készülékekre. Így dokumentumokkal tudja igazolni, hogy az általam megkapott szerződésekben két-háromszoros áron adták a cégek a készülékeket. Ami még elmondható:

  • A három, általam kikért szerződésben szereplő cégből csak egy foglalkozott eddig orvosi műszerek beszerzésével, de abban sincs köszönet: a Gazdasági Versenyhivatal által elkaszált gigakartell egyik résztvevője volt korábban.
  • A cégek semmilyen kockázatot nem vállaltak és úgy tűnik, a szerződésükből, a túlárazás tiszta haszonként jelenhetett meg: a készülékeket vámraktárba kellett letenniük, így a vámot és adót is megspórolhatták. A szállítást a Wizzair gépekkel az állam végezte. Tőkére sem volt szükség, az állam előlegként odaadta a teljes vételárat.
  • Bónusz: a Babosi György szerint tavasszal 700 forint/db áron vásárolható FFP2 maszkot 2700 forintért adta tovább az államnak a Medirex Kft.
Az online sajtótájékoztatón elmondtam: Orbán nem véletlenül szereti a járványt háborúhoz hasonlítani. Ugyanúgy titkol el adatokat, mint a háborúkban szokás és ugyanúgy gazdagodik néhány gazember a „hadibeszerzéseken”, ahogyan háborúban szokás. A dokumentumok itt találhatóak.

Oszd meg, válassz platformot!