Orosz vagy kínai vakcina? – a lényeg, hogy sokat beszéljenek róla!

Óriási a zaj a vakcina kérdésében, és ez részben szándékos is, hiszen így nehezebb tisztán látni, az meg nem érdeke a kormánynak. Mi a valódi érdeke? Hát meg akarja nyerni a 2022-es választásokat, és ennek alárendel mindent, az ország érdekeit és akár az emberek biztonságát is.

Jelenleg elég pocsékak a kilátásai: a gazdaság vergődik (valódi, sokakat érintő mentőcsomag hiányában), miközben gyűlik az elégedetlenség. Az embereknek érthető módon elegük van a korlátozásokból, de persze ennek a hangulatnak a kialakításához is volt köze a kormányzati kommunikációnak: ha tényleg olyan jó a helyzet, mint ahogy ezt sulykolják, akkor miért nem lehet levenni a maszkot, miért nem nyit ki az étterem, miért nincs munka? Ez a fajta sikerkommunikáció már nem hatékony, mert szembejött a valóság. És az Álmoskönyv szerint ez semmi jót nem jelent 16 hónappal a választások előtt.

Erre kell valami megoldást találnia a miniszterelnöknek és belső köreinek. Fenn kell tartani a  cselekvés látszatát és meg kell nyerni a „háborút”. Ehhez igazából egy út vezet, a tömeges oltás, ami viszont jelenleg még lehetetlennek látszik, és nem csak a magyar egészségügy szervezetlensége miatt: az egész világon mindenki vakcinát akar, nincs annyi gyártókapacitás, mint amekkorák az igények. Ha a kormány képes behozni akármennyi kínai vagy orosz vakcinát – legalábbis bejelenteni, hogy majd hoz –, akkor máris úgy tűnik, hogy a kormány cselekszik és megint előrébb vagyunk, mint a tehetetlen, gonosz Brüsszel.

Az mindegy, hogy ez igaz-e vagy sem, biztonságos és hatékony-e a vakcina, a lényeg, hogy győzelmet lehessen hirdetni, és a Fidesznek van már ebben gyakorlata. Kósza hírek szerint már nyomdában vannak a plakátok, amelyeken az áll majd: „Legyőztük a járványt”, és állítólag márciusra az utcán is lesznek. Ezt túl sok nyomda esetén hallom, úgyhogy kételkedem benne, hogy tényleg készen lennének a plakátok, de abban egészen biztos vagyok, hogy lesznek ilyenek.

A vakcináról szóló, nagyszerű sikereket kommunikáló politikai kampánynak ugyanakkor van egy igazán súlyos veszélye. Eltereli a figyelmet arról, hogy amíg nincs megfelelő átoltottság, a hagyományos védekezési eszközökről sem szabad lemondani. A tesztelések száma például döbbenetesen lecsökkent az utóbbi időben, és ha ezt – a gyors vakcinázás reményében – lelazuló fegyelem tetézi, az ismét sok ezer értelmetlen halálesetet okozhat!

Továbbra sem állítom, hogy Kínában vagy Oroszországban ne tudnának hatékony vakcinát gyártani. Lehet hogy tudnak, csak meg kellene vizsgálni az európai elvárások szerint! Ha a kormánynak nem kizárólag a ’22-es választásokon járna az esze, hanem az emberek biztonságát és hosszabb távú érdekeit tartaná szem előtt (csak gondoljunk bele: beengednek majd bármely nyugati országba, ha az oltási könyvben az áll: Szputnyik V?), akkor nem kapkodna ennyire. De persze őket csak a hatalom megtartása érdekli, így belementek ebbe a játszmába, sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy mindent feltettek erre a „kommunikációs” megoldásra.

Oszd meg, válassz platformot!