A bíróság magyarázta el Gajda polgármester úrnak: egy induló nem verseny

Újabb pert nyertem meg jogerősen. Ezúttal – a Kispesti Önkormányzat mögé bújva – Gajda Péter polgármester perelt be és vesztett velem szemben, az úgynevezett menzaügyben. Az örömöm nem teljes, mert egy dolog biztosan nem következik ebből: nem lesz olcsóbb és jobb minőségű az étel a gyerekek vagy az idősek tányérján.
A Pécsi Ítélőtábla ítéletének ugyanakkor van néhány fontos üzenete:
1) A bíróság megállapította, hogy ha egy közbeszerzésen csak egy induló van, az nem verseny. Ez sajnos a magyar politikusok számára nem egyértelmű…
2) A bíróság valós tényként, illetve tényeken alapuló következtetésként fogadta el, hogy az önkormányzat verseny nélkül adta oda a 10 milliárdos bizniszt jelentő közétkeztetést egy olyan cégnek, amelyik gyakorlatilag nem rendelkezett referenciával.
3) Az egész per ténye – a nyilvánvaló eredmény ellenére – végtelenül elszomorított. A szocialista polgármester ugyanis pont úgy kezelte és kezeli a nyilvánvalóan korrupciós vagy versenykorlátozó kispesti ügyeket, mint bármely fideszes kollégája tenné. A részletes és valódi vizsgálat, valamint a politikai és jogi következtetések levonása helyett agresszív kommunikációval hazugsággal vádolja a tényeket feltárókat és megpróbál a bíróságon is jogi csűréssel-csavarással valahogy legalább egy-két mondatba belekötni.
4) Talán jó ötletnek tűnne az ellenzéki vezetésű önkormányzatok botlásait megpróbálni a szőnyeg alá söpörni, de nem az. Megindokolhatnánk azzal, hogy ezek az ügyek eltörpülnek a fideszesek rendszerszintű, sok ezer milliárdos lopásaival szemben. Ez azonban több dolog miatt is nagy öngól lenne. Egyrészt ezeket az ügyeket csak akkor lehet eltussolni, ha Fidesz is akarja. Ha az lesz az érdeke, akkor a propagandagépezet a választások előtti hónapokban mindenhol ezeket az ügyeket fogja ordítani. A kispesti ügyek miatt öt nyomozás is folyik, és ha a Fidesz bajban lesz, Gajdát vagy barátait egészen biztosan vezetőszáron fogják elvinni és hetekig erről fog szólni minden. Ha akarjuk, ha nem. Az a védekezés semmit nem fog érni – pedig igaz –, hogy ezek az ügyek eltörpülnek Orbánék gigantikus lopássorozata mellett.
Az ellenzéknek egyetlen esélye van nyerni 2022-ben, ha az emberek elhiszik rólunk, hogy nem csak ígérgetjük, hogy gyökeres változás lesz végre a korrupcióhoz való hozzáállásban, hanem ez a változás be is fog következni. Ez a néhány svindler és mohó ellenzéki politikus sok-sok ezer tisztességes ellenzéki kollégája munkáját teszi zárójelbe, hosszútávon is veszélyeztetve ezzel hazánk sorsát. Az eredeti állításaim itt olvashatóak.

Oszd meg, válassz platformot!