Kubatov emberéhez jártak a vállalkozók, de a közvetítő áll bíróság elé

Lehet ezt még fokozni: egy csütörtökön kezdődő bírósági tárgyalás vesztegetésről szóló vádirata közvetlenül Kubatov Gáborig, a Fidesz pártigazgatójáig és alelnökéig vezet. Az is nagyon durva – normális országban kormányválságot okozna –, amit a vádiratban szerepel. Még súlyosabb, ami nincsen benne, és a legnagyobb kérdés, hogy miért nincsen benne?

A vádirat szerint Kubatov titkára, Kindlovits Máté legalább öt alkalommal fogadott vállalkozókat a Fidesz Lendvay utcai székházában(!) és az FTC stadion egy irodájában. A vállalkozók azt remélték, hogy Kubatov elintézi nekik, hogy a Nemzeti Bank feloldja zárolt számlájukat, vagy állami megbízásokat kapjanak (például szennyezett ipari területek mentesítése, elektronikus villanyóraleolvasó rendszer). A vádirat szerint a vállalkozók cserébe a Fradit gondolták anyagilag támogatni… A találkozót a Kubatov fradista „biztonsági emberei” szervezték, a közvetítésért a vádirat szerint a vállalkozóktól komoly milliókat kaptak Az ötödik ilyen alkalom után azonban Kubatov titkára megvilágosodott és feljelentést tett a közvetítők ellen befolyással üzérkedés miatt.

Ez a hivatalos verzió, de az én információim nem teljesen erről szólnak. A vállalkozók valóban jártak Kindlovitsnál „lobbizni”, de a feljelentés nem a titkár „megvilágosodása” miatt történhetett, hanem azért mert néhány vállalkozó becsapva érezhette magát. Állítólag ők adtak egy piaci ajánlatot, és azt hitték, sínen van a biznisz, egyszer csak azt látták, hogy valaki más nyerte a közbeszerzést, háromszoros árral. Miután reklamálni mentek, jött a feljelentés és a büntetőeljárás.

Az ügyészség elképesztő módon kihagyta Kubatov titkárát az ügyből, pedig több információ utal arra, hogy ezt egyszerűen nem tehette volna meg, hacsak nem Kubatovék kimentése volt eleve a cél.

  • Vajon életszerű-e, hogy Kindlovits az ötödik találkozóig nem jött rá, miért jönnek hozzá a Fidesz székházba vagy a Fradi-pályára mindenféle vállalkozók, a legkülönbözőbb üzleti ügyekben segítséget kérni?
  • Mi köze volt Kubatov titkárának például ipari telkek kármentesítéséhez, villanyóra leolvasáshoz, vagy zárolt vagyonokhoz?
  • A vádirat szerint a vállalkozók a megbeszélések után fizettek a közvetítőknek. Fizetett volna épeszű ember milliókat a közvetítőnek, ha nem érzi úgy, hogy sikerült elintézni, amit akartak?
  • A vádirat szerint többen a Fradinak adott támogatással akarták megvenni Kubatov befolyását. A nyomozás ezek szerint fel sem vetette, hogy nem Kindlovits volt-e, aki ezt a „szívességet” kérte cserébe? Pedig nem lenne életszerűtlen: néhány hónapja Bige László vallott nyilvánosan a Fidesz alelnöke ellen, amikor arról beszélt, hogy Kubatov 200 millió forint támogatást kért a Fradi számára egy, Bige számára kedvező törvény elfogadásáért. (Ha az a bűncselekmény még nem évült el, akkor az ügyészségnek hivatalból kellett volna nyomoznia abban az ügyben is.)
  • A vád fő bizonyítéka a Kubatov egyik biztonsági embere, B. Imre korábbi rendőr által készített „belső vizsgálatról” készült hangfelvétel/vallomás. Csakhogy az elsőrendű vádlott erről azt vallotta, hogy ezt a „vallomást” veréssel, zsarolással kényszerítették ki Kindlovitsék. Szerinte cél az volt, hogy Kindlovitsot tisztára mossák. A vádlott ügyvédje kezdeményezte is a szembesítést emiatt Kindlovitssal és Baranyaival és Szabó „Szőke” Ferenccel, Kubatov börtönviselt „szurkolói koordinátorával”.
  • Ezt az utólagos észrevételt azonban egészen elképesztő indoklással az ügyészt nem vette figyelembe. Állításuk szerint az eredetileg nyomozó tiszt leszerelt, és az e-mail fiókját archiválás nélkül törölték, így ők nem kapták meg a vallomást… A szembesítést pedig azért mellőzte, mert állítólag nem találták Szabó „Szőke” Ferencet, pedig a vádlott szerint az minden héten kint van a Fradi-pályán. A másik indok a járvány volt…

Nagyon izgalmas tárgyalás kezdődik tehát holnap. Persze az is biztos, hogy egy normális országban Kubatov már rég, jóval a tárgyalás előtt lemondott volna. De ez nem egy normális ország. A vádiratból, dokumentumokból néhányat közzéteszek, a többit ezen a linken olvashatják, ha nem hinnék el, hogy a Fidesz alelnöke ilyen primitív maffia ügybe keveredett.

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük