Ez egy tragédia, csak még nem tudjuk, végzetes-e

A választási eredmények megállapítása még zajlik. Nincs hivatalos végeredmény – és látva sok választási csalással összefüggő jelzést, bejelentést, kifogást, illetve nem egy körzetben a szoros eredményt – napokig még nem is lesz végeredmény. Az eddig megismert eredmények ismeretében azonban kijelenthetjük, ha újra Orbán Viktor tud kormányt alakítani az egy tragédia.

Hogy végzetes tragédia lesz-e, az nagyban függ attól, mit tesz az ellenzék a következő napokban. Sokat kell erről a következő napokban beszélnünk, de néhány alapvető dolgot már a sokk első perceiben is tisztázni kell:

1.) Az, aki szerint siker, ha nem lesz kétharmad, „csak” feles többséggel győz a Fidesz, az becsapja saját magát és a választóit is! A rendszer áll, a kulcspozíciókban lojális emberek ülnek, mindent ugyanúgy tudnak tovább csinálni, mint eddig, sőt, most vérszemet kapnak, mert újabb 4 évet látnak maguk előtt.

2.) Ez a választás – Orbán rendszerében nem először – nem volt demokratikus és tiszta, nem volt fair. A Fidesz képes volt – tisztességtelen módon és a törvényes limiteket meghaladó kampányköltéssel – az utóbbi hetekben felépíteni, és milliókkal elhitetni azt a hazugságot, hogy az ellenzék háborúba akarta vinni az országot. Az, aki ennek ellenére mindent ugyanúgy folytatna ellenzékben, mint eddig, az nem érti, vagy nem akarja érteni a magyar helyzetet.

3.) Az Országgyűlés alakuló, és a választások eredményét hitelesítő ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!

4.) Aki az előző pontban említett jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.), az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki hálátlan szerepét, és lemond a közös ellenzéki kiállás, érdekérvényesítés politikájáról.

Az ellenzéki képviselők, ellenzéki pártok közös felelőssége, hogy az országgyűlés alakuló ülése előtt közös választ adjunk választóinknak erre a tragikus helyzetre.Nincs ideje bűnbakkeresésnek! Mindannyian hibásak vagyunk abban, hogy nem tudtuk a tisztességes választások feltételeit kivívni az elmúlt években. Itt az ideje viszont az ellenzéki fordulatnak. A következő időszakban nem a felelősök keresése, hanem az ellenállás és a közös fellépés és cselekvés kidolgozása, majd megszervezése a feladat! Ez a kötelességünk. Ezt várják a szavazóink!

Végül nagyon köszönöm a zuglóiak támogatását, akik ismét megüzenték, hogy változást szeretnének. Sajnos nem rajtuk múlott, hogy ez most nem fog bekövetkezni. Én mindent meg fogok tenni, hogy a most kibontakozó tragédia ne legyen végzetes!

Oszd meg, válassz platformot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük