Propagandafigyelő 2. nap: Az elemző megmondja

Az M1 Híradó 2023. június 5-i, 19:30-as kiadása itt nézhető vissza.

Témák megoszlása műsoridő szerint:
– Az ellenzék lejáratása vagy az EU elleni uszítás: 16 perc
– Egészségügyi sikerek: 6 perc
– Kormányzati sikerek: 5 perc 9 mp
– Beszámoló kormánykritikus véleményekről és eseményekről: 2 perc 33 mp

A Híradó beszámolói:

1. Szijjártó Péter: Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai (4 perc)
Orbán és Szijjártó tárgyalt a Roszatom vezetőivel. A külügyminiszter a beruházás felgyorsításáról beszél, majd arról, hogyan próbálták azt nemzetközi szereplők blokkolni, támadva nemzeti szuverenitásunkat, s akiket felszólít arra, hogy ezt fejezzék be. Szerinte tevékenységük a rezsicsökkentést is veszélyezteti. Majd Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját idézik: a 13 éve egyfolytában kétharmados felhatalmazással kormányzó miniszterelnök elmondta, hogy a 9 éve aláírt beruházás a baloldal „brüsszeli áskálódása” miatt akadt meg, pedig jóval olcsóbb lehetne az energia.

2. Lantos Csaba. A kormány célja az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető energia biztosítása (35 mp)

3. Elemző: Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést, és rászabadítaná a háborús energiárakat Magyarországra (4 perc)
A tudósításban a Klímapolitikai Intézet vezetőjét idézik a Kossuth Rádióból arról, hogy „Brüsszel” „egy tollvonással el akarja törölni a rezsicsökkentést.” A magyar családok is brutális energiaárakat fizetnének, de a gázért és a villanyért a legalacsonyabb árat fizetik az Unióban. Németh Szilárd is elmondta ezt az Origónak: „a baloldal már megint azt fújja, mint Brüsszel.” A Klímapolitikai Intézet vezetője arról beszél, hogy „Brüsszel” a saját akaratát erőltetné rá a tagállamokra, amikor eltörölné a rezsicsökkentést, a családok így a „brutális nyugat-európai energiaárakat fizetnék.” Orbánt is idézik: „Brüsszel” tönkre akarja tenni a magyar gazdaságot, a nyugdíjasokat, a családokat, megszorításokat akarnak. „Elemzők” szerint míg a Gyurcsány és Bajnai-kormányok több jóléti intézkedést is megszüntettek, addig a kormány a magyarok életszínvonalának javításán dolgozik. A nyugdíjasok visszakapták a 13. havi járandóságukat, emelkedett a nyugdíj és prémiumot is kaptak. Az MCC elemzője megnyugtatja a nézőket: 2010 óta 20 százalékkal emelkedett a nyugdíjak reálértéke, és ennek növekedése jövőre is garantálható.

A Híradó négy perc hosszúságú anyaga kizárólag kormánypárti politikusok és kormányközeli „szakértők” segítségével különösebb hírérték, napi aktualitás nélkül beszél arról, hogy a baloldal és az Európai Unió tervei hogyan veszélyeztetik a Fidesz kampányok egyik központi elemét, a rezsicsökkentést. A tudósítás teljesen egyoldalú, a negatívan bemutatott ellenzéki politikai szereplők és „Brüsszel” nem kapnak saját hangot, ahogy az energiapiaci folyamatokat is leegyszerűsítve mutatja be a közmédia. A tudósítás célja, hogy az ellenzéket ismételten démonizálja a Fidesz-szavazók egyik stabil csoportjában, a nyugdíjasok között. A hasonló „elemzések” arra is alkalmasak, hogy eltereljék a nézők figyelmét olyan gazdasági kérdésekről, amelyekkel a Híradó rendszeresen elfelejt foglalkozni: például az európai rekorder hazai inflációval vagy a lassan recesszióba csúszó magyar gazdasággal.

4. Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt (2 perc 23 mp)
Orbán a keleti nyitás politikájának gyümölcseinek beéréséről beszél. Magyarország a kínai pénzintézetek számára is regionális hídfőállást jelentő pénzügyi központtá válna – ezt már Nagy Márton mondta el. A kínai bankár, Csin Li-Kun interjút adott a közmédiának: Magyarország hídfőszerepéről beszélt, és dicsérte a közös célkitűzéseket.

5. A koreai nemzetgyűlés elnökét fogadta az Országgyűlés elnöke Budapesten (60 mp)
A dél-korai cégek sikeres befektetéseiről beszél Kövér László, akik több tízezer embernek adnak munkát. A végén megemlítette, a háború miatt nekik se könnyű.

6. Orbán Viktor a dél-koreai parlament elnökét fogadta (36 mp)

7. Szijjártó Péter: Nagy szükségünk van azokra a közel-keleti országokra, amelyek féken tartják a migrációt (56mp)

8. Kovács Zoltán: Nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek a magyar uniós elnökség ügyében (3 perc)
Az Európai Parlament többségében intézményesült a magyarellenesség, a hazai baloldal akarja megakadályozni az uniós elnökségünket – mondta el Kovács Zoltán a Mandinernek. Miközben ukrajnai háborús vágóképeket is látunk, megtudjuk, hogy a kormány háborúellenes álláspontja miatt támadják hazánkat. A háborúpárti magyar balliberális képviselők is Magyarországot támadják. Az NKE egyik kutatója is arról beszél, hogy az EP balliberálisai évek óta támadják Magyarországot.

A tudósítás végtelenül elfogult és egyoldalú, az ellenzéket és a baloldalt bírálja, akik nem szólalnak meg saját hangjukon, a Magyarországot ért uniós kritikák magyarázataként a Fidesz leegyszerűsítő narratívájával érvel.

9. Nézőpont Intézet: A többség ellenzi a külföldi kampánytámogatást (2 perc 36mp)
A beszámoló mindenféle hírérték és aktualitás nélkül beszél a Fidesz baloldalellenes állandó kampányának hónapok óta napirenden tartott témájáról: az egy évvel ezelőtti ellenzéki kampány külföldi finanszírozásáról. A bejátszásból a nézők megtudják, a Nézőpont felmérte, hogy még a baloldaliak többsége se ért egyet a külföldi kampányfinanszírozással. A Nézőpont persze sosem készít közvélemény-kutatásokat a kormányzati kommunikációs kampányokra költött összegek fogadtatásáról – vagy azt nem tartják közlésre érdemesnek a Híradóban.

10. Elemző: Gyurcsány Ferencnek próbált megfelelni Karácsony Gergely a háborús megszólalásával (3 perc 25 mp)
Újabb semmiféle hírértékkel és napi relevanciával nem rendelkező anyag, amely a főpolgármester néhány nappal ezelőtti kijelentését – arról, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal – felhasználva baloldali politikusok „háborúpárti” álláspontját citálja különféle forrásokból összevágva. A beszámoló végén a Nézőpont Intézet „elemzője”, Erdélyi Rezső Krisztián megfejti a nézőknek Karácsony Gergely „háborúpárti” álláspontjának okát: Gyurcsány Ferencnek fogad szót – közben a nézők még háborús vágóképeket is láthatnak pár másodpercig. Az anyag tisztán a Fidesz kommunikációs retorikáját szolgálja: a politikai szereplőket békepárti „jókra” és háborúpárti „rosszakra” osztja fel, miközben az utóbbiakhoz negatív érzelmeket, háborút, félelmet, veszélyt kapcsol.

11. Nagyszabású ukrán támadás visszaveréséről számolt be Moszkva, de Kijev szerint nem volt ilyen (4 perc 48mp)

12. Hatékonyabb lesz a védőnői ellátás (3perc 28mp)

13. A DK az országos mentőszolgálat főigazgatójának menesztését követeli (22 mp)
Mint a kihagyott témáknál láthatjuk, nyilvánosságra kerültek a belügyminiszter által indított vizsgálat adatai a mentők kiérkezési idejéről. Ez a bejátszás megmutatja, hogy a közmédia hogyan mímeli közszolgálati feladatát, amikor végtelenségig leegyszerűsítve, mindenféle háttér nélkül mutatja be – felkonferálással együtt 22 másodpercben – pártpolitikusok reakcióját olyan ügyekre, amelyek napok óta a nyilvánosság fontos témái, azonban a Híradóban egyáltalán nem jelenhetnek meg.

Rabb Ferenc felkonferálása: „A DK az országos mentőszolgálat főigazgatójának menesztését követeli. Komáromi Zoltán azt mondta, a szolgálatnál szakmai alapú átszervezésre lenne szükség.” Komáromi Zoltán elmondta: „Az embereket nem az érdekli, hogy hány perc alatt megy át a mentőkocsi a városon, vagy ér ki a baleseti helyszínre, hanem, hogy hány perce belül számíthatnak segítségre.”

14. A külügyminiszter kairói útjáról útjáról tett fel kérdéseket az MSZP (25mp)
Komjáthi Imre álláspontját ismertetik.

15. A normális bérekért indított akciót a Jobbik (28mp)
Lukács László György sajtótájékoztatója egy mondatban.

16. LMP: Veszélyes anyagokat mutattak ki a talajvízben Győrszentivánon (29mp)
Keresztes László Lóránt beszél.

17. Párbeszéd: Nagy a bizonytalanság a jövő évi adóbevételekkel kapcsolatban (24mp)
Mellár Tamást idézik.

18. Újabb tüntetést tartottak Budapesten (57mp)
Röviden beszélnek a mai tüntetésről a pedagógusok helyzete miatt, és még Tarnai Katalin, a PDSZ választmányi tagjának felszólalásából is részletet mutatnak.

19. Új cég kezeli júliustól a hulladékot – a cél, hogy a legtöbb hulladékot újrahasznosítsák (2 perc 56mp)
Áder János beszélgetett erről a podcastjában Hernádi Zsolttal, a Mol vezérével.

20. Elektromos autókat kapott a budapesti Szent Ferenc kórház (2p 32mp)
Pozitív hír az egészségügy világából az Energiaügyi Minisztérium jóvoltából. A kórház főigazgatója és Koncz Zsófia államtitkár beszél. Mosolyogva átadnak, és a nézők megtudják, hogy még a klímapolitikai célkitűzések is fontosak a kormánynak. Lesznek még további zöld fejlesztések a kórházban.

21. Navracsis Tibor: Magyarország kiemelkedően jól teljesít az EU-s források lehívásában (1 perc)
Egy fehérgyarmati ipari csarnok átadásán megtudtuk, hazánk élmezőnyben van az EU-s források lehívásában.

22. Nagy István: A magyar kormány számára a vidékfejlesztés az egyik elsőrendű feladat (30 mp)
Szalagátvágás, felújítottak egy útszakaszt.

23. Külön sávokban ellenőrzik mától az uniós és nem uniós állampolgárokat a röszkei autópálya határátkelőhelyen. (1perc 39mp)

24. Irány az űr – mostantól folyamatosan követi a Kossuth Rádió a magyar űrhajósjelöltek felkészülését (3perc 12mp)
Vörös András püspök felszentelte a rádió megújult stúdióját. Első vendégek a Hunor program űrhajós-jelöltjei voltak.

25. F-16-os vadászgépek üldözték, majd lezuhant egy kisrepülő az Egyesült Államokban (2 perc 30mp)

Az adásból kimaradt hírek:

Szabályosan meghamisította egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát a közmédia

A kínai gazdasági kapcsolatok sikerének bemutatása mellett a közmédia Híradója elfelejtett azzal foglalkozni, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építése során áron alul sajátították ki egy család lakóházát

Ma sem volt téma Schadl György pere

A pozitív egészségügyi hírek mellett nem jutott idő beszámolni arról, hogy megjelentek a belügyminiszter által indított vizsgálat adatai a mentők kiérkezési idejéről

A közmédia nem tartotta azt se fontosnak, hogy Észak- és Közép-Magyarország területén a hétvégén egyetlen orvos látta el a gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletet

Az ellenzék és az Európai Uniós politikusok háborúpárti álláspontjának részletes bemutatása mellett nem volt idő arra, hogy bemutassák a háborút kirobbantó orosz hadseregen belüli viszonyokat: a Wagner-csoport egy orosz főtisztet ejtett foglyul, aki részegen rájuk lövöldözött

A gazdaságdiplomáciai sikerek és szalagátvágások mellett nem fért be a Híradóba, hogy Magyarországon mégis van olyan üzem, ahol sztrájkolnak

Ma kiderült az is, hogy a szívhangrendelet után még nőtt is az abortuszok száma

Félmillióan tüntettek Varsóban vasárnap a PiS-kormány ellen

Az Európai Unió bírósága szerint a lengyel igazságügyi reform ellentétes az uniós joggal