Propagandafigyelő 4. nap

Az M1 Híradó 2023. június 7-i, 19:30-as kiadása itt nézhető vissza

Témák megoszlása műsoridő szerint:
Amerikai/balliberális háborúpárti összeesküvés: 7p 37mp
Az EU bírálata: 6p 4mp
Pozitív kormányzati intézkedések: 3p 28mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 28mp
Az ellenzék lejáratása: 55mp

A Híradó beszámolói:

1. Az ukrajnai front mindkét oldalát elöntötte az ár Herszon megyében (3p 43mp)

2. Felrobbantották az orosz-ukrán ammóniavezetéket Harkivnál, Moszkva és Kijev egymást vádolja szabotázzsal (40 mp)

3. Washington Post: hónapokkal korábban tudhatta az Egyesült Államok, hogy az ukránok az Északi Áramlat elleni támadásra készülnek (4p 34mp)
A tudósítás a WP cikke mellett bemutatja az eddigi teóriákat a gázvezeték felrobbantásáról. A cikk állításaira Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója reagál: szerinte az amerikai kormányzatot és magát Joe Bident is morális felelősség, a német és az ukrán kormányt pedig közjogi felelősség terheli a terrortámadás miatt. (Az orosz kormányzat háború miatti morális felelősségéről nem beszélt.) George Beebe, a CIA Oroszországgal foglalkozó korábbi igazgatója is elmondta az M1-nek, hogy az akció Ukrajna érdekében áll.

Lomnici megszólalása és a tudósítás mögött nyilván hallgatólagosan az a jobboldali – és közvetetten orosz – narratíva húzódik, hogy az ukrán-orosz háború a – baloldal által vezetett – USA érdeke, s ezért feláldozza Európát is.

4. Az Európai Unió sokat veszíthet az orosz-ukrán háborún (2p 37mp)
Ma is folytatódik az MCC békefórumáról való tudósítás. A megszólaló szakértők az energiahelyzettel foglalkoznak. Egyikük megállapította, hogy az orosz földgáz nem váltható ki teljesen LNG-vel az infrastruktúra hiánya miatt, s ezért az EU a felelős. Egy másik szakértő szerint, az Oroszországgal való kapcsolatot nem szabad megszakítani, mert az onnan érkező energiát csak drágábban lehet pótolni: a „brüsszeli” szankciók ártottak Európának, „az európai vezetők mintha hipnózisban élnének”, „öngyilkosságra készülnek”. 

A tudósítás véleményeket közöl, s a szerkesztőknek eszükbe se jut, hogy a megszólaló szakértők állításait összevessék az energiaárak alakulásával és az orosz energia pótlásának – különböző uniós országokból származó –  példáival az elmúlt egy év során. 

5. A háború folytatásáról írt Soros György (3p 3mp)
A magyar közmédia esti hírműsora adásának 14. percében azt találta fontosnak 2023. június 7-én, szerdán, hogy Soros György interneten megjelent friss véleménycikkét szemlézze. A szerkesztők kiemelték, az Amerikában élő magyar „spekuláns” „igyekszik beleszólni a háború folytatásának lehetséges forgatókönyveibe”, miközben cikkében „a gazdasági gondokat és a geopolitika átrendeződéseket taglalta, de az elveszett emberéletekre nem tért ki.” A Híradó Soros kijelentéseit Orbán Viktor békepárti véleményével ütköztette. Orbán a békepártiak morális fölényéről beszélt, és a háborús spekulánsokra is utalt. Majd tűzszünetet javasolt. 

6. Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre (43mp)
Meglepően tömör és tárgyszerű hír az eseményről, az EU kárhoztatása nélkül.

7. Svájcban és Lichtensteinben tárgyal Novák Katalin (3p 4mp)

8. Szijjártó Péter: rendkívüli mértékben meg fog nőni a francia részvétel a magyar nukleáris iparban (1p 15mp)
A külügyminiszter Párizsban a francia energiacég, az EDF vezetőivel tárgyalt, és biztosította a Híradó nézőit is az ország energiabiztonságának megőrzéséről és a rezsicsökkentés vívmányainak megvédéséről. A paksi beruházás ennek érdekében felgyorsul, növekvő francia jelenléttel.

Ez az első olyan tudósítás ma, amely olyan kormányzati intézkedéseket mutat be, amelyek célja, hogy a nehéz és bizonytalan időkben „megvédjék” a lakosságot.

9. Agrárminisztérium: szigorúan ellenőrzi a hatóság a gabonatárolókat (56mp)
A tudósítás végén Nagy István miniszter egy gabonatároló udvarán frontálisan a kamerában nézve megnyugtatja a nézőket, hogy „a magyar családok asztalára csak biztonságos és jó minőségű termékek kerülhetnek”. Közben háttérzene szól, amely a híradós műfajtól meglehetősen szokatlan formai eszköz – viszont jól illik egy kampányvideóhoz.

10. Kormányszóvivő: háborús időben is megvédjük a családokat (1p 17mp)
Szentkirályi Alexandra friss videóját összegzik a családtámogatások megvédéséről a háborús helyzetben, és szembeállítják a 2010 előtti időkkel, amikor a megszorításokat választották. A kormányszóvivő hosszasan sorolja a jóléti intézkedéseket.

11. Érthetetlen a modellváltó egyetemeket az uniós Erasmus és Horizont programokból kirekesztő nyilatkozat (3p 27mp)
Tudósítás az EP témával kapcsolatos üléséről. Előtte egy hallgató panaszkodik Erasmus+ tervei meghiúsulásáról. Merkely Béla, a SOTE-rektora bírálja az uniós szándékot. Más egyetemi szereplők nyomán a tudósítás a modellváltó egyetemek megmaradó autonómiáját bizonygatja. Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszel kettős mércéjét emlegeti és azt, hogy az egyetemeket a kormány békepártisága miatt büntetik. Az előző fideszes narratívával szemben a tudósítás nem mutatja be a modellváltó egyetemekkel kapcsolatos érdemi uniós kritikákat.

12. Elkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségik (3p)

13. Az árak helyett a béreket és a nyugdíjakat kell emelni (30mp)
Varjú László beszél a fizetések elértéktelenedéséről.

14. LMP: Szabó-Kellner Katalin a párt XX. kerületi polgármesterjelöltje (25mp)
Ungár Péter bejelentése.

15. Momentum: az uniós források kifizetését kössék a tanárok követeléseinek teljesítéséhez (33mp)
Donáth Anna beszélt erről.

16. Nacsa Lőrinc: a baloldal miatt késik a pedagógusok béremelése (55mp)
Ezzel tegnap hosszasan, két anyagban is foglalkozott a Híradó. Nyilván a szerkesztők ma is aktuálisnak gondolták a témát, hiszen a Momentum előző véleményét jól lehet ellenpontozni – egyben a kormányzati narratívát sulykolni – Nacsa Lőrinc megszólalásával.

17. Több településen is károkat okozott az özönvízszerű eső (3p 51mp) 
A mai Híradó szokatlan, mert az utolsó 20 percben nem foglalkozott politikával. Sajnos olyan rendkívüli események kellettek ehhez, mint az esőzés vagy egy földrengés. A nézők viszont akár azt is érezhették közben, hogy egy normálisan működő hírműsor beszámolóit követik.

18. 5.2-es erősségű földrengés volt Románia nyugati részén, Magyarországon is érezni lehetett (2p 56mp)

19. Egyre többen vesztik életüket Ázsia történetének legsúlyosabb hőhullámában (3p 17mp)

20. Illegális autóalkatrészek kockázataira figyelmeztet a NAV (2p 13mp)

21. Idén is több tucat lovas mérkőzött meg az Állatorvostudományi Egyetem fogathajtó versenyén. (2p 57mp)

22. Ma van a csokifagyi napja, féláron lehetett fagyizni az ország számos pontján (1p 51mp)

23. Először próbálták ki az úszómedencéjüket a londoni állatkert tigriskölykei (31mp)

Az adásból kimaradt hírek:

Óriási visszaesés a magyar iparban: három éve nem volt ennyire gyenge hónap a KSH szerint.

Uniós forrásból két év alatt másfél milliárd forintot oszthat szét az uniós értékek védelme és képviselete érdekében dolgozó magyar civileknek az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium.

A pedagógus státustörvény parlament elé terjesztett javaslata több olyan pontot is tartalmaz, amelyekről a korábbi egyeztetések alkalmával szó sem esett.

Nyilvánosságra hozta a 2022-es évre vonatkozó jelentését az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Magyarország két nem túl hízelgő listát is vezet.

34 hektár szőlőt vásárol Orbán Ráhel Tokajban.

Ahogy a „Vox Populi választási kalauz” bemutatja, a friss Eurobarometer felmérésből az is kiderült, hogy kétharmaddal támogatják a magyarok az Ukrajna melletti EU-s kiállást.

A magyar lakosság relatív többsége, 37 százaléka az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját tartja a hazai magas infláció közvetlen kiváltó okának – derül ki az IDEA Intézet kutatásából.