Propagandafigyelő 7. nap – A sorosozás nem állhat le!

Az M1 Híradó 2023. június 12-i, 19:30-as kiadása. Az adás itt nézhető vissza.

A témák megoszlása műsoridő szerint:
A globális baloldali elit bírálata („sorosozás”): 4p 24mp
A korrupt brüsszeli elit leleplezése: 3p 6mp
Az ellenzék lejáratása: 1p 41mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 20mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 5p 27mp
Egészségügyi siker: 2p 28mp

A Híradó beszámolói

1. Elhunyt Silvio Berlusconi (4p 56mp)

2. Novák Katalin: Isten nyugosztalja Silvio Berlusconit (15mp)

3. Orbán Viktor: elment a nagy harcos! (14mp)

4. Állami tiszteletadással búcsúztatják Silvio Berlusconit szerdán Milánóban (4p 5mp)

5. Az ukránok szerint egyre több települést foglalnak vissza, az oroszok szerint sikertelen az ellentámadás (3p 14mp)

6. Brüsszeli korrupciós botrány: Eva Kaili részt vehet az EP plenáris ülésén (2p 23mp)
A korrupcióval vádolt, az Európai Parlament alelnöki székéről leváltott, de képviselői mandátumát megtartó görög szocialista politikus ügyét a múlt héten is többször feldolgozta a Híradó. Különösebb relevancia nélkül, szinte ugyanazokat a képeket használva a tudósítás ma is teljesíti feladatát: „bemutatja” a korrupt baloldali brüsszeli elitet.

7. Ripost: Balin vett luxusszállodát az Európai Bizottság főigazgatója (43mp)
A vezető kormánypárti bulvárlap, a Ripost a Politico cikke alapján arról ír, hogy a holland Gert Jan Koopman „gyanús körülmények között vásárolt meg” egy ötcsillagos luxusszállodát. A HVG is ismertette az ügyet, ebből kiderül, amiről a Híradó egy szót sem ejtett: a szálloda a megvétele idején, 2009-ben mindössze 5 szobás volt, amit a Koopman a családjával bővített. A holland tisztviselő pedig a transzparencia szabályai ellen vétett: a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel az ingatlant, amelynek irányításában is részt vett, pedig évi 10 ezer eurónál nagyobb jövedelem mellett ezt nem tehette volna meg. Ez a híranyag is jól bemutatja, hogy a hazai nézők számára teljesen irreleváns témával kapcsolatban hogyan lehet információk homályban tartásával lejáratni bárkit: ez esetben a Híradó abban segít, hogy elképzeljük a korrupt „brüsszeli bürokratákat”.

8. Origo: hivatalosan is átadta Soros György fiának a birodalma vezetését (4p 24mp)
Ahogy az előbb a Ripostot a Politico cikke nyomán hivatkozták, most a Wall Street Journal-t idéző Origot citálják. A nézőknek mindig feltűnhet a források kettős használata, s megkérdezhetik: a Híradó szerkesztőinek – ha nyári hétköznapokon hasonló hírekről akarják tájékoztatni magyarországi nézőiket – miért nem elegendő az eredeti nemzetközi forrás? Nyilván a többi kormányzati médium közvetítésére azért van szükségük, hogy a máshonnan átvett híreket olyan véleményekkel egészítsék ki, amelyek a baloldal elleni folyamatos kormányzati kampány témáival keretezik azokat. Az Origonak és a Híradónak köszönhetően például most megtudhattuk Alex Sorosról, hogy „korábban egyértelműen kiállt a magyar dollárbaloldal mellett,” vagy támogatja „az LMBTQ- és transznemű propagandát.” Ráadásul tizennégyszer járt a Fehér Házban és több közös képe is van Biden elnökkel, támogatja az illegális migrációt és háborúpárti. Az Alapjogokért Központ véleményével is megismertetik a rettegő nézőket: Soros György „visszavonulásával nem lélegezhetünk fel.”

9. Bővíti székesfehérvári gyárát a japán Denso vállalat (48mp)
A külgazdasági és külügyminiszter évek óta tartó üzemavató napi sorozata ma is folytatódik a Híradó képernyőjén.

10. Szijjártó Péter: ma még sci-finek számító eszközök fejlesztését hozza Magyarországra a Rolls-Royce (53mp)
A külgazdasági és külügyminiszter évek óta tartó üzemavató napi sorozatának mai második, bejelentő epizódja.

11. Bemutatták Berlinben Kónya Imre Vissza Európába című könyvét (54mp)

12. Tovább csökkenhet az infláció a júliusban induló online árfigyelő rendszerrel (3p 46mp)
A globális baloldali elit leleplezése, az aktuális üzemavatás után a Híradó ezzel a mai híranyagával elért a kormányzati kommunikáció – a múlt héten is állandóan napirenden tartott – újabb fontos paneléhez: különösebb napi hírérték nélkül „elemzők” beszélnek ismét a csökkenő inflációról. Az MCC elemzője szerint „ez támasztja alá, hogy a kormányzati inflációellenes intézkedések jól működnek.” A Híradó arra sosem tér ki, hogy ennek szintje mégis miért jelent(ett) európai rekordot?

13. DK: a kórházak lassan képtelenek beszerezni a friss alapélelmiszereket a betegek számára (27mp)
Meglepő, de a Híradó legalább itt elmondja, hogy Varga Zoltán arra reagál, az egyik kórházban romlott ételt kapott az egyik beteg. 

14. Mi Hazánk: küldjük Afrikába a ránk erőszakolt migránsokat! (25mp)
Toroczkai László sajtótájékoztatója.

15. LMP: a kormány függessze fel az akkumulátorstratégia végrehajtását! (28mp)
Schmuck Erzsébet beszélt erről.

16. Szeméremsértés és testi sértés miatt egymillió forint pénzbüntetésre ítélték első fokon Donáth Lászlót (1p 41mp)
A Híradó a tárgyalóteremből tudósítva bemutatja a bíró ítéletét, majd az ügyet összekapcsolja a vádlott lánya, Donáth Anna politikai tevékenységével, „aki a nőket ért zaklatások elleni küzdelem egyik legharcosabb szószólója volt.”

17. Hatalmas károkat okozott az újabb vihar, volt, ahol mogyoró nagyságú jég esett (3p 50mp)

18. Sikeres a magyarországi robotsebészeti program (2p 28mp)
A tudósítás az Országos Onkológiai Intézet eszközének működését mutatja be. Újabb kórházak használnak hasonló eszközöket.

19. Mintegy 300 millió forintra pályázhatnak a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek (2p 34mp)

20. Négy napot töltöttek haldokló anyjuk mellett az esőerdőből kimentett gyerekek (2p 47mp)

21. Tíz halálos áldozata van egy ausztráliai buszbalesetnek (2p 56mp)

22. Kigyulladt egy sétahajó a Vörös-tengeren (1p 50mp)

23. Négy év után újra megválasztották Magyarország szépét (1p 32mp)

A Híradóból kimaradt témák:

Titokzatos orosz tudományos intézet nyitott irodát tavaly nyáron Budapesten – számolt be róla a 24.hu.

A szexbotrányba keveredett egykori fideszes politikus, Borkai Zsolt a Heti Napló vasárnap esti adásában elmondta az ATV-n, hogy jövőre független polgármester-jelöltként indul az önkormányzati választásokon Győrben.

Féltik a NER-t a botránytól, elrejtik a gazdagodást egy törvénymódosítással – a Népszava az elmúlt napok során a Híradóból kimaradó, az ingatlan-nyilvántartási adatok hozzáférhetőségével kapcsolatos híreket foglalta össze cikkében.

A tanári kar egyharmada távozni készül az iskola igazgatója miatt, aki a falu fideszes vezetése miatt leválthatatlan – a 444.hu cikke.

Penészes kenyér, romlott felvágott a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán – írta a Magyar Hang hétvégén, amire a Híradó a DK reakciója után csak homályosan utalt. 

Mint a Direkt36 nyomán a 444 megírta, a börtönbüntetését töltő Kocsis István kormányzati megbeszéléseken vett részt tavaly.

600 tonna akkumulátort raktároztak tűzvédelem nélkül Salgótarjánban, majd kitették a szabadba – az Átlátszó cikke szerint.

10 ezer példányban járatja jövőre a Nemzeti Sportot a kormány – közölte a K-Monitor nyomán a 444.

A szakmai bizottság egyhangú szavazattal az Operából időközben elbocsájtott Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a főigazgatói posztra a mindössze két szavazatot kapott Ókovács Szilveszterrel szemben – ez az információ még az Indexbe is befért. Közben a Magyar Narancs arról számolt be, hogy Ókovács igazgatása alatt az intézmény folyamatosan megszegte a Munka törvénykönyvét.

Ahogy a Telex tudósított róla, a román kormány megegyezett a szakszervezetekkel, azok elfogadták a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig keddtől befejezik a sztrájkot.

A múlt héten a Híradó a Fox News egy információja nyomán a Joe Bidennel szembeni korrupciós vádakról számolt be. Arról viszont hétfőn is elfelejtettek tudósítani, hogy a Donald Trumppal szemben pénteken beterjesztett vádiratot egykori igazságügyi minisztere, William Barr úgy értékelte: ha a vádak valóban megállnak, a volt elnök politikai karrierjének befellegzett.

#stoppropaganda #hadházyákos