Propagandafigyelő 9. nap – Kérdésekkel provokálnak

Az M1 Híradó 2023. június 14-i, 19:30-as kiadása. Az adás itt nézhető vissza.

A témák megoszlása műsoridő szerint:
Migránsveszély: 4p 43mp
A bűnös USA leleplezése: 8p 14mp 
Az ellenzék lejáratása: 9p 16mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 18mp
„Gazdaságvédelmi” intézkedések: 4p 2mp
Egészségügyi sikerek: 5p 1mp 

A Híradó tudósításai:

1. Végső búcsút vettek Silvio Berlusconitól Milánóban (6p 13mp)

2. BBC: nyugat-afrikai migráns követte el a késes gyilkosságokat Nottinghamben (3p 18mp)
A Híradó migránsügyi blokkjának első anyaga tovább folytatja a tegnapi angliai gyilkosságok bemutatását, miközben Horváth József szakértőként elmondja, hogy a nyugat-európai rendőrségek „politikai nyomás” alatt vannak, ezért próbálják elkerülni, hogy terrorcselekménynek nyilvánítsák a hasonló eseteket, azért, hogy megnyugtassák a társadalmat, és azt mondhassák, nincs probléma az illegális bevándorlással és az iszlám radikalizmussal.

3. Több tucat migráns fulladt meg, miután hajójuk felborult és elsüllyedt Görögország közelében (32mp)

4. Gál Kinga: Magyarország számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta (53mp)
A műsorvezetői felkonferáló szöveg és a meglehetősen rövid tudósítás célja az Európai Parlamentben lefolytatott vitáról nem a probléma árnyalt bemutatása, hanem az, hogy a magyar kormány kampánycéljainak megfelelően leegyszerűsítse és polarizálja a kérdést: „A baloldali képviselők még az illegális bevándorlók védelmében hozott határozatot is keveslik, mert szerintük az nem veszi figyelembe a migránsok emberi méltóságát. A Fidesz EP-képviselője, Gál Kinga viszont arról beszélt, Magyarország számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta, ami újabb meghívót jelent majd a bevándorlóknak.”

5. A magyar baloldali politikusok tagadják vagy nem kommentálják Brüsszel döntését a kötelező kvótáról (4p 25mp)
A tudósítás elején Németi Noémi, az ellenzéket leleplező híradós szakújságíró ismerteti az Origo cikkét arról, hogy ez elmúlt években az ún. „dollárbaloldal” hogyan tagadta a „brüsszeli terveket” a migránskvótáról és a „kötelező betelepítésről” – közben a jól ismert vágóképeket látjuk a határkerítés ostromáról. Majd másfél perc múlva azt látjuk, hogy a közmédia újságírói – kedvelt szakmai kifejezésükkel – „kérdésekkel provokálják” az általuk következetesen „baloldalinak” nevezett ellenzéki politikusokat, akik többnyire nem állnak szóba velük, ezért a Híradó rajongói futni láthatják őket. A nekik feltett „Mi az álláspontja a migránskvótáról?” kérdés a kormány politikai kommunikációs céljainak megfelelően végtelenül leegyszerűsített világot illusztrál, amelyet csak „jók” és „rosszak” alkotnak. A Híradó célja, hogy minden nap megmutassa, az utóbbiak a migránspárti, sorosista, baloldali ellenzék tagjai, akik nem válaszolnak vagy egyenesen elfutnak a közmédia kérdései elől. Ebben a végtelenül leegyszerűsített világban nincsenek árnyalatok, minden fekete és fehér, nem léteznek olyan bonyolult problémák, mint a migráció jelensége, amelynek összetettségéről éppen a közmédia feladata lenne tájékoztatni. Persze csak akkor, ha komolyan venné feladatát, hogy a társadalmat érintő közügyekről sokoldalúan tájékoztatja az állampolgárokat. Így ma a Híradó helyett azok, akik valóban érdeklődnek az EU-s tagállamok szakminisztereiből álló testület múlt csütörtöki, és még nem hatályos döntéséről, a HVG cikkéből tájékozódhatnak a problémáról.

6. Lengyelül szólalt fel az EP-ben Hidvéghi Balázs, aki azt mondta, kiállunk lengyel barátaink mellett (55mp)
Hidvéghi Balázs Lengyelország esetében is alkalmazza a jól ismert érvet: az otthon vesztes baloldali politikusok az Európai Parlamentben radikális baloldaliakkal szövetkezve támadják saját országukat.

7. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő ellen (4p 27mp)
A friss hír jó alkalmat adott a Híradónak, hogy a napi aktualitásoktól elszakadva összeállítást készítsen arról, hogy a Jobbik politikusai az elmúlt években hogyan falaztak Kovács Bélának. A bejátszás legérdekesebb pillanata az volt, amikor Németi Noémi arról beszélt, hogy Kovács tagadta bűnösségét és a „sajtó kérdései elől rendszeresen elmenekült”, miközben vágóképen azt láttuk (19:20), Kovács éppen a Híradónak, az RTL-nek és az ATV-nek nyilatkozik. A Híradó a Magyar Nemzet nyomán azt is bemutatja, Gyöngyösi Márton hogyan változtatta meg véleményét az orosz-ukrán viszonyról az elmúlt évek alatt – valamint részt vett az amerikai nagykövetség széderestjén.

8. Elemző: úgy tűnik, az Egyesült Államok számára természetes, hogy lehallgatja szövetségeseit (4p 28mp)
A tegnapi hírt – Fillon egykori francia kormányfő véleményéről – az Alapjogokért Központ elemzőjének segítségével bontják ki, hogy a mai Híradó is elkezdje az Egyesült Államok elleni kampányát. Fillon állítása szerint őt és Sarkozy elnököt az amerikai titkosszolgálat öt éven át hallgatta le. A beszámoló ahogy tegnap, úgy ma se jutott el olyan konkrétumok boncolgatásáig, hogy a francia politikus konzervatív és demokrata amerikai elnökökkel párhuzamosan is szolgált miniszterelnökként. A Híradó célja a hasonló félinformációk sugalmazásával egyszerű: az Egyesült Államok morálisan a rossz oldalon áll.

9. Szijjártó Péter: Mi Trump mellett állunk (32mp)
A külügyminiszter a Newsmax csatornának nyilatkozott arról, amit a Híradó napok óta elhallgat: a Trump elleni vádemelést. Így a nézők rögtön az ő értelmezése alapján tudhatták meg: Trumpot „össztűz alá veszi a balliberális fősodor”. 

10. Svéd ügyész: állami szereplők állhattak az Északi Áramlat felrobbantása mögött (3p 18mp)
A nézők több mint három percen át értesülhettek az amerikai-ukrán támadásról az európai infrastruktúra ellen, amit a nyugati lapok vagy elhallgatnak vagy eltorzítanak.

11. Megérkeztek Fehéroroszországba az első atomrakéták (3p 7mp)

12. Holnap kezdődik a harmadik kötelező akciós hét a boltokban (46mp)
Szentkirályi Alexandra friss videójában egy áruházláncból jelentkezik be, hogy kormányzati hoszteszként a kötelező akciókat promotálja, és a mai adásban is elhangozhasson a bűvös mondat: „nem engedik, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók árát a magyar családok fizessék meg.”

13. Dömötör Csaba: a rezsitámogatás a jövő évi védelmi költségvetés egy fő pillére (3p 16mp)
Az előző anyaghoz hasonlóan a Híradó most a rezsivédelmet propagálja. A vágóképek még mindig ugyanazok: ugyanaz a postás meghozza ugyanannak az asszonynak a nyugdíjat, idős házaspárok a gázórát és a számlákat ellenőrzik, a ruha bekerül a mosógépbe, miközben Szilágyi Béla empatikus, érzékeny és aggódó hangon „a szankciók okozta költségekről” és a rezsivédelemről beszél. Dömötör Csaba biztosítja a bizonytalan nézőket: az ellenzék mindezt eltörölné, de „mi nem akarjuk.” Szilágyi szerkesztő pedig elmondja, hogy a magyar energiaárak a legolcsóbbak az Unióban.

14. A DK 3400 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a jövő évi költségvetésben (30mp)

15. Fidesz: Gyurcsányék nem védelmet, hanem háborút és megszorításokat akarnak (21mp)
A kormánypárt közleménye.

16. Párbeszéd: a fenntarthatóságra és a társadalmi igazságosságra kell költeni (38mp)
Tordai Bence véleményét ismertetik.

17. Ki kellene vizsgálni, hogy van-e összefüggés a recski sárlavina és a közeli bánya újranyitása között (30mp)
Kanász-Nagy Máté beszél. Ismét egy olyan hírre reagálhat egy ellenzéki párt, amely aznap a kormánytól független sajtó címlapjain szerepelt a 24.hu riportja nyomán, azonban a Híradó elhallgatta. 

17. Közös konferenciát szervez a Parlamentben a Mi Hazánk és a Vitézi Rend (40mp)
Duró Dóra tartott sajtótájékoztatót erről.

18. Elkezdődött a járóbetegeket segítő elektronikus időpontfoglaló rendszer tesztje (2p 11mp)
Az adás végére jutott két tudósítás is egészségügyi sikerekről. 

19. Egyedülálló tünetellenőrző alkalmazást fejlesztett ki a Semmelweis Egyetem (2p 50mp)

20. A véradókat ünnepelték országszerte (2p 37mp)

21. Felelős és tudatos döntés a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcs fogyasztása (3p 7mp)
Az agrárminiszter a magyar termékek fogyasztását szorgalmazza.

22. Több mint egymilliárd forint úthasználatidíj-tartozást halmozott fel egy fuvarozással foglalkozó vállalkozó (2p 31mp)

A Híradóból kimaradó témák:

TASZ: Magyarország bukhatja az uniós pénzeket, ha a parlament elfogadja az Orbán-kormány tanárokat sújtó státusztörvényét – írja a Népszava.

Telex: Áprilisban lejárt a tűzoltók baleset- és életbiztosítása, a Belügyminisztérium azóta sem kötött újat

444: 735 millió dolláros fegyvereladást akadályoz Magyarországnak egy republikánus szenátor a svéd NATO-csatlakozás gáncsolása miatt; Index: A magyar kormány szerint „politikai lufi” a HIMARS rakétarendszerek ügye

24.hu: Mutatjuk, miért kamu a háborús infláció

Telex: Tovább drágulhatnak az élelmiszerek a zöld termékdíj miatt, vagy a gyártók profitja bánja

HVG: Gigantikus autópálya-bírságok: ennél lehúzásszagúbb hungarikum nincs

Népszava: Módosították a kormányrendeletet, ahogy csúszik a Citadella erőd felújítása, úgy automatikusan nő a beruházás költsége 

A múlt heti esőzések során Recsken a NER-közeli bányából kiömlő iszap is elöntötte a falu végét – a 24.hu riportja.

Telex: Trump ellen hivatalosan is vádat emeltek, ártatlannak vallotta magát

Forbes: Egy szerző már távozott is a Libritől, a könyves szakmát váratlanul érte a kiadó átvétele