Propagandafigyelő 12. – Totális védelem

Az M1 Híradó 2023. június 19-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 6p 19mp
Gazdaságvédelmi intézkedések: 5p 6mp 
Az ellenzék lejáratása: 0mp(!)
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 24mp

Két hét propagandafigyelés után már jól kiismerhettük magunkat a kormányzati kommunikáció alternatív valóságában. A propaganda olyan faék-egyszerűségű történeteket próbál elhitetni velünk, amelyben mindig a kormány játssza a jó fiú, politikai ellenfelei pedig a veszélyes rossz fiú szerepét. Brüsszel és Soros támadják migránsokkal a hazát, de szerencsére a kormány és a határkerítés megvéd bennünket ettől. Az ellenzék megszorításokat akar és sanyargatni a népet, viszont a kormány és maga Orbán jóságos és bőkezűen osztogat. Az inflációt Brüsszel és a háború okozza, Orbán mindig csak „letörni” tudja. Az ellenzék, vagyis a „baloldal” háborúpárti, a Fidesz békegalamb. Tegnap viszont a propagandaminisztérium ügyeletes kreatív munkatársai vagy figyelmetlenek voltak, vagy komolyan elhiszik, hogy még azt is be tudják adni a választópolgároknak: az alapvető közgazdasági törvényeket is a kormánynak köszönhetjük. „A boltok elkezdtek versenyezni a vásárlókért” – mondta Szentkirályi Alexandra a tegnapi kormányinfón, aki mostanában az inflációtól igyekszik megvédeni a magyar népet. Vajon a jövő héten miről próbálnak meggyőzni minket a közmédia hírműsorában? Brüsszel, Soros, a baloldal, netán maga Gyurcsány felelős a jégesőért és a viharokért, Orbánnak pedig legyünk hálásak a simogató napsütésért?

A Híradó beszámolói:

1. Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány (3p 8mp)
Alighogy bejelentette Gulyás Gergely, hogy a Szép-kártyán lévő összegeket augusztustól hideg élelem vásárlására is fel lehet használni, a Híradó máris talált egy kaposvári kisboltban egy lelkes vásárlót, aki örül az intézkedésnek. A csemegebolt eladója forgalomnövekedésre számít. Gulyás Gergely ismerteti a „gazdaságvédelmi akcióterv” pozitív intézkedéseit. A tudósítás végén a minisztert a jövő évi „védelmi költségvetés” kapcsán idézik. Elhangzik a kulcsmondat, amelynek hetek óta kötelező szerepelnie a Híradó adásaiban is legalább naponta egyszer: „meg tudja védeni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, valamint a családokat és a nyugdíjasokat.” A hasonló szólamokon kívül a mai Híradóban se ismerhetjük meg a recesszió közelében lévő gazdaság valós helyzetét, például a kormányzattól független elemzők segítségével, vagy az ellenzéki pártok és a kormány véleményének ütköztetésével.

2. Szijjártó Péter: Magyarország nemmel fog szavazni az Európai Bizottság villamosenergiapiaci reformtervezetére (1p 6mp)
Brüsszel támadja a rezsicsökkentést, pedig „Európában a magyar emberek fizetik a legalacsonyabb rezsiárakat”, de a magyar kormány megvédi ezt – mondja el Szijjártó miniszter.

3. Gulyás Gergely: a migránskvóta elfogadhatatlan és veszélyes (47mp)
Brüsszel ránk akarja erőltetni a migránsokat, de a kormány „minden eszközzel és formában” fellép ez ellen” – mondja el Gulyás miniszter.

4. Nézőpont Intézet: elutasítják a magyarok az új migránskvótát (28mp)
A magyar nép 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió migránsokat küldjön az országba – mondták el a magyarok a Nézőpont Intézetnek.

5. Újabb lövöldözés volt a magyar-szerb határnál (2p 46mp)
A hétvégén a migránsok a zombori befogadóközpontban csaptak össze egymással – tudósít a közösségi médiára feltöltött videók segítségével a Híradó. „Hallani a fegyverropogást és a kiabálást, a rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre,” mondja a szerkesztő, a nézőknek pedig kék villogókat mutatnak a sötétben. A Híradó szerbiai tudósításaiban mindig elhangzik a jól ismert mondat: „most már viszonylagos nyugalom van a környéken, de ez csak átmeneti, mert rendszeresek a balhék”, miközben férfiak csoportjait látjuk a fűben heverészni vagy fák alatt álldogálni. (A vasárnapi Híradó a makkhetesi erdőben szétdobált szemetet mutatta képi illusztrációként e mondat mellé.) A következő információ is azonos a vasárnapi tudósítással: több ezer migráns van a telepen, az utánpótlás folyamatos, a taxisok állandóan hozzák őket. A második percben menetrendszerűen megszólalnak helybeliek, akik megerősítik a riportban elhangzottakat. „Félelemben és rettegésben élünk, hogy mi lesz ezután, mert ami most van, az már minden határon túlmegy. Vigyék vissza a migránsokat oda, ahonnan jöttek” – mondja egy zombori férfi. Végül egy percben összefoglalják a vasárnap bemutatott makkhetesi eseményeket, és megmutatják nekünk, hogy a magyar határ folyamatos ostrom alatt áll.

6. Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe Pakisztánban a múlt heti görögországi hajószerencsétlenség kapcsán (2p 18mp)

7. Súlyos veszteségek miatt szünet állhat be az ukrán ellentámadásban (39mp)

8. Szijjártó Péter: az emberi életek megmentése csak békével lehetséges (1p 11mp)
A külügyminiszter békét követel az Európa Tanács strasbourgi ülésén. A bejátszás természetesen nem foglalkozik azzal, hogy milyen reakciót kapott erre a felvetésére.

9. Szentkirályi Alexandra: a boltok elkezdtek versenyezni a vásárlókért (52mp)
A kormányinfó során megtudtuk, hogy a kötelező akciózásnak köszönhetően a boltok versenyezni kezdtek egymással. „Nem érdemes trükközni, mert a szabályokat kőkeményen szamon kérik a hivatalok” – mondja el Szentkirályi Alexandra.

10. Kék bolygó: a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot mutatja be a korábbi köztársasági elnök (1p 6mp)
Lázár miniszter az egyszerre podcast és vlogcast tartalmakat gyártó volt köztársasági elnököt látta vendégül a Ménesbirtokon, ahol az agráriumról beszélgettek. Lázár János – aki Áder János kedvéért zöld zakót húzott – a vidéki életforma fontossága és a hagyomány mellett az alkalmazkodást és a modernizációt is hangsúlyozta.

11. DK: Csak egy összetartó ország tud jólétet teremteni (29mp)
Dobrev Klára beszélt egy konferencián az európai minimálbérről.

12. Az MSZP 5 százalékra javasolja csökkenteni az élelmiszerek és a lakossági energia áfáját (27mp)
Tóth Bertalan szorgalmazta ezt.

13. LMP: A lakosság érdekeit az önkormányzatokban is képviselni kell (28mp)
Kanász-Nagy Máté beszélt erről.

14. Megérkezett az idei első hőhullám (2p 46mp)

15. Elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat a meleg miatt (58mp)

16. Jégeső okozott károkat Franciaországban (25mp)

17. Trópusi ciklon és hőhullám sújtja Indiát (2p 28mp)

18. Halálos vihar söpört végig Brazília déli államán a hétvégén (2p)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Itt a felmérés, még a fideszes szavazók 43 százaléka szerint sem tudja csökkenteni az inflációt a boltok akcióra kényszerítése

24.hu: Kileng a krízismutató: megugrott a problémás hitelek száma

Portfolio: Hivatalos: nagy bajba került a kormány, hiányzik több száz milliárd forint a 2024-es költségvetésből

24.hu. Nyolcévnyi nyomozásba nem fért bele, hogy miért rakott az állam egy halom pénzt a Fidesz-közeli milliárdos megroggyant bankjába

Népszava: Újra összeül a pedagógus sztrájkbizottság, újabb pontokkal egészítették ki követeléseiket a szakszervezetek

444: Szétrohadt a több százezer euróból épített tanösvény és kilátó a Hajdúságban

Blikk: Alpakák, lámák és tevék közt él a milliárdos csalással vádolt fideszes politikus, Simonka György