Propagandafigyelő 13. Szerb, magyar két jóbarát

Az M1 Híradó 2023. június 20-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A korrupt, háború- és migránspárti Brüsszel bírálata: 6p 46mp
Az ellenzék lejáratása: 41mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 5mp
Megbonthatatlan szerb-magyar barátság: 6p 

A Híradó tudósításai

1. Másodfokú hőségriasztás lép életbe holnaptól (2p 9mp)

2. Orbán Viktor: Szerbia fontolja meg, hogy szabadon engedi a három koszovói rendőrt (1p 21mp)

3. Megalakult a magyar–szerb stratégiai együttműködési tanács (4p 39mp)
Palicson megjelent a teljes magyar és szerb politikai elit, hogy aláírjanak 12 különböző megállapodást, az elégedett politikusokat látva mi pedig arra gondolhassunk, hogy Magyarországnak vannak még barátai a külpolitikában. „Ezekben a nehéz időkben mindenkinek ilyen barátokra lenne szüksége” – ezt már Vucic szerb elnök hangsúlyozta.

4. Több mint ötezer vállalkozást szabadít ki a kormány az extrém magas áron kötött áramszerződéséből (37mp)
Szimplán megismétlik a kormány tegnapi „gazdaságvédelmi” bejelentését.

5. Elemzők: Brüsszel Ukrajnára költötte a pénzt és most még többet akar (2p 36mp)
„Hatalmas összegeket szedne be Brüsszel a tagállamoktól, hogy tovább támogathassa Ukrajnát” – kezdi Meszes Boglárka a hírt Von der Leyen bejelentéséről, miután felülvizsgálták ez EU-költségvetését. Azt tervezik, hogy az EU az elkövetkező négy évben 50 milliárd eurós pénzügyi tartalékot képez Ukrajnának. A tudósítás a bizottsági elnök javaslatáról beszél, közben vágóképeken háborús képeket látunk. Megtudjuk azt is, további költségvetési bővítést kért a migráció támogatására is: különböző célokra összesen 66 milliárd euró értékben. A Die Welt nyomán a tervet ellenző német pénzügyminiszter véleményét ismertetik.

6. Dömötör Csaba: Az Európai Bizottság pénzt kér, miközben az eddigi forrásokat se kaptuk meg (48mp)
Dömötör Csaba szokásos videóüzeneteinek újabb darabjában szigorú kormányzati pedellusként igazítja helyre az Uniót: „Egy petákot sem kaptunk meg a nekünk egyébként járó uniós forrásokból, pedig azok is szerepelnek a költségvetésben, és azokat is szerződések rögzítik.” Feltételezhetjük, hogy a téma nem kerül le a következő napok Híradóinak napirendjéről se. Talán megfigyelhetjük majd, a propaganda milyen narratívát sző a háborúzó pénzéhes Ukrajnáról, a költségvetését felelőtlen célokra elszóró – és egyébként korrupt – brüsszeli elitről, s velük szemben az igazságtalanul megbüntetett Magyarországról.

7. Összeférhetetlenségi gyanú miatt visszalépett a brüsszeli korrupciós ügy vezető bírája (3p 22mp)
Németi Noémi a mai Híradóban ismét a korrupt brüsszeli elitet leplezi le, ehhez a Politico és a Le Soir cikkeinek információt használja, amiket az Origo véleményét citálva keretez újra. Nem biztos, hogy egy ilyen kánikulai nap estéjén a melegtől megfáradt átlagnéző teljesen követni tudja az „oknyomozást”. Eszerint az unió „legnagyobb korrupciós botrányának” vizsgálatát vezető belga bíró visszalépett elfogultság miatt. Ezt az egyik vádlott ügyvédje vetette fel. A lényeg: a bíró fiának és az ügyben szintén érintett Marie Arena portugál képviselőnő fiának közös vállalkozása van, amely CBD tartalmú termékeket forgalmaz. Ez jó apropót ad a szerkesztőnek, hogy az elmúlt két hétben harmadszorra is összefoglalhassa a Híradó Eva Kaili korrupciós botrányát is. És azt is elmondhassa újra, hogy az ülésterembe visszatért a korrupcióval megvádolt Tarabella EP-képviselő is, aki többször is elítélte Magyarországot éppen korrupció miatt. A végén ismét a brüsszeli korrupcióra mindig feltűnően érzékeny Origo cikke adja meg a kegyelemdöfést az EU-nak:„Velejéig korrupt brüsszeli politikus a korrupciós helyzetre hivatkozva szavaz Magyarország ellen.”

A tudósításban mellékesen elhangzott az is, hogy az unió „legnagyobb korrupciós botránya” tulajdonképpen 600 millió forintnyi készpénzről szól. A Híradó ma sem tudósított például Schadl György peréről…

8. Tovább erőlteti a kötelező kvótát Brüsszel (28 mp)
A Bizottság közleményét ismertetik, amelyet a menekültek világnapján adtak ki. A vágóképeken a jól ismert sztereotip képeket látjuk, amelyeken mindig férfiak csoportosulnak tömegesen, vagy fel-alá mászkálnak egy tábor udvarán, esetleg félközeli képen a telefonjukat nyomkodják. Gulyás Gergely tegnapi véleményét is elmondják: „Brüsszel visszaél a hatalmával.”

9. Karácsony Gergely nem akarja visszaállítani az autós forgalmat a Lánchídon (50mp)
A bejátszás meglepően tárgyilagosan foglalja össze a főpolgármester sajtótájékoztatóján elhangzottakat, de mielőtt meglepődnénk, az ellenzéknek járó szokásos 29 másodperc után következik az ellenpontozás. Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatását összegzik, amely szerint a budapestiek úgy gondolják, hogy fontos, „a főpolgármester együtt tudjon működni a kormánnyal.” A kutatás kérdése a nemzeti konzultációkhoz hasonlóan evidenciára kíváncsi: ki ne szeretné, hogy együttműködjön a kormány és a főváros vezetése? De közben megpróbálja elhitetni a nézővel, hogy mindez cáfolja, érvényteleníti a főpolgármester véleményét. Ellenzéki véleményeket mindig előszeretettel ellenpontoz a Híradó egy-egy „közvélemény-kutatással” vagy gyors Fidesz-közleménnyel. Valamiért a kormányzati bejelentések esetében ezt elfelejtik megtenni a szerkesztők.

10. DK: a kormánynak csökkenteni kellene a gáz árát (28mp)
Varju László javaslatát mutatja be a műsor.

11. Az MSZP áfacsökkentést sürget az élelmiszerek és az energiaszolgáltatások esetében (30mp)
Varga László tájékoztatta erről a sajtót. 

12. LMP: csökkenteni kell Magyarország energiakitettségét (38mp)
Süveg Anna erről az M1 műsorának vendégeként(!) beszélt.

13. Magyar Nemzet: kisgyerekek szexuális sanyargatásáról készült fotók kerültek elő a Szikra Mozgalom aktivistájának lakásából (41mp)
A kormánypropaganda jól alkalmazza a lejárató kampányok egyik fontos alapelvét: mindig csöpögtessünk valamilyen apró részletet, újdonságot az ügyről, amivel fenn tudjuk tartani aktualitásának látszatát.

14. Terrorcselekményre készülő norvég férfit fogtak el Budapesten (3p 7mp)

15. Továbbra is keresik a Titanic roncsainál eltűnt kis merülőhajót (2p 18mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Nincs megegyezés, az Európai Bizottság több jelentős módosítást sürget a tanárok státusztörvény-tervezetében

Telex: Schadl azt mondta, a kenőpénz felét tovább fogja adni Völner Pálnak, állította a koronatanú a bíróságon

HVG: Banális hiba miatt – egy kutya vizsgálatáról forgattak filmet – mehetett tönkre a Semmelweis Egyetem több százmilliós MR-készüléke

Népszava: Komoly veszteséget jelenthet az új SZÉP-kártya szabályozás a szállodáknak és az éttermeknek, változtatást kér a szövetség

Telex: Az MTA volt elnöke szerint a kormány aljas hazugsága, hogy a nyugati urántartalmú fegyverekből atomfegyvert lehet készíteni

444: Ízléstelennek tartja az ukrán fotós, ahogy a magyar kormány felhasználta a fényképét

444: Azért kell szabadkoznia a portugál miniszterelnöknek, mert beugrott Budapestre Orbánnal EL-döntőt nézni

RTL: Bíróság elé állt Udvaros Dorottya és a Greenpeace aktivistái egy 2021-es Fertő tavi akció miatt