Propagandafigyelő 14.

Az M1 Híradó 2023. június 21-i, 18:00-as kiadása (26 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A háború- és migrációpárti Brüsszel bírálata: 5p 15mp
Az ellenzék lejáratása: 0mp(!)
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 43mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 4p 38mp

A Híradó tudósításai

1. Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban (3p 20mp)

2. Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás, Tiszaalpáron volt a legmelegebb, ott 35 fokot mértek (2p 16mp)

3. Egyre többfelé lehetnek zivatarok, amelyeket jégeső és viharos erejű szél kísérhet (1p 9mp)

4. 650 ezer forintra emelkedik idén a Szép-kártya kedvezményes kerete (3p 34mp)
Egy nyíregyházi pékségben járunk a Híradó segítségével, ahol az éppen készülő virslis leveles tésztát is megvásárolhatjuk Szép-kártyára – tudjuk meg a bejátszásból, ami a kormány ún. „gazdaságvédelmi akciótervéről” szóló mai kötelező pozitív tudósítás. Mosolygós fiatal nő őrül az intézkedésnek, majd a Fornetti kereskedelmi vezetője is a rendelkezés vásárlásösztönző hatásáról beszél. A következő helyszínünk már egy zöldséges, ahol a stáb egy újabb elégedett fiatal anyát talált, aki szintén hálás „a nagyon nagy segítségnek.” Egy férfi már egy élelmiszerbolt zsemlés és kiflis polcai előtt beszél a „nagyon jó ötletről”. A szerkesztő pedig a kormány tavalyi hasonló akciójának sikerét, népszerűségét és gazdasági előnyeit fejtegeti a nézőknek. 

A Népszava viszont kedden írt arról, hogy ez az intézkedés komoly veszteséget jelenthet a szállodáknak és az éttermeknek, hiszen elsősorban onnan csoportosítja át az elkölthető jövedelmeket. Erről a problémáról természetesen a Híradó mai tudósítása nem beszélt.

5. Szijjártó Péter: 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre egy kínai cég Ácson (1p 4mp)
Több napos diplomáciai kiküldetés után a külügyminisztert ma végre itthon látjuk, hogy bejelentsen egy újabb gazdasági sikert. Beruházások szempontjából az idei év a tavalyi rekordévnél is jobb lesz – tudjuk meg.

6. Kormányszóvivő: a háború finanszírozása helyett egyedül a béke és a tűzszünet jelenti a megoldást (4p 22mp)
Ahogy a tegnapi propagandafigyelőben megjósoltuk, a Híradó tovább folytatja, azaz sulykolja a témát az EU költségvetésének bővítése és Ukrajna támogatása kapcsán. Németi Noémi kedvenc hírforrását, a Politicot idézi arról, hogy már a tagállamok is berzenkednek Von der Leyen terve ellen. Az elvileg napi hírműsor ugyanazokat az információkat, ugyanazon vágóképek kíséretében közli, amiket a hűséges nézők a tegnapi adásban is láthattak, hallhattak. Az esti kánikulában duplán üdítő volt tehát a „vezető elemző” és kormánypárti influenszer, Deák Dániel mai felbukkanása az adásban – akit egyébként a több mint kéthetes propagandafigyelés során éppen hiányolni kezdtünk a Híradóból. S akitől rögvest meg is tudhattuk (egyébként a Kossuth Rádióból), amiért tegnap még Dömötör Csaba berzenkedett, vagyis, hogy az Európai Bizottság rosszul gazdálkodik a forrásokkal: „Ezeknek a pénzeknek az európai uniós tagállamoknál lenne a helye, mégsem ott van, hanem küldik Ukrajnába.” Egy célpontját éppen támadó vadászgép pilótafülkéjéből készült vágókép segítségével a Híradó átvezet minket a háború eszkalációjával szemben békét követelő Szentkirályi Alexandra gondolataihoz: „Ne felejtsük el, a harctéren folyamatosan halnak meg emberek, minden egyes nappal gyerekek maradnak árván, félárván, szülők temetik el gyermekeiket.” A végén a kormányszóvivő nyomán a Híradó nyomatékosítja, hogy „morálisan egyetlen elfogadható álláspont a béketárgyalás.” Vajon vannak olyan közmédia nézők, akiknek eszükbe jut egy ilyen meggyőzőnek és nyilvánvalónak tűnő érv ellenére, hogy lehet, hogy morálisan még elfogadhatóbb álláspont az lenne, amit a Híradóban sosem vetnek fel kormánypárti politikusok: Oroszország vonja ki csapatait Ukrajnából.

7. Németh Zsolt: A háború nem szolgálhat ürügyül arra, hogy az emberi és kisebbségi jogokat korlátozzák (2p 58mp)
Németh Zsolt Strasbourgban beszélt erről az Európa Tanács ukrajnai kisebbségek helyzetéről szóló konferenciáján. Az ukrajnai magyar kisebbséget ért sérelmek ellenére nem tudunk arra gondolni, hogy a részletes tudósítás célja hasonló az előző híradáshoz: azt próbálják sugallni a nézőknek, hogy a háborúzó Ukrajna mindenféle szempontból morálisan a rossz oldalon áll.

8. Szijjártó Péter: Brüsszel migrációs politikája nehéz helyzetbe hozza az európai és észak-afrikai országokat (53mp)
A külügyminiszter a magyar-tunéziai gazdasági vegyes-bizottság ülésének alkalmát használta ki arra, hogy utána az Európai Unió „erőszakos migrációpárti politikáját” bírálja. A magyar-tunéziai viszonyról nem tudtunk meg semmit, azon kívül, hogy nemcsak az Európai Uniót, hanem az észak-afrikai országokat is „el fogják árasztani a migránsok.”

9. Az LMP változtatást kezdeményez az új pedagóguséletpálya-törvényről szóló javaslaton (34mp)
Horn Krisztina véleményét ismertük meg az óvodapedagógusok kötelező órakeretének emelési tervéről. 

10. A Mi Hazánk a végrehajtási szabályok módosítását javasolja (32mp)
Fiszter Zsuzsanna beszélt erről.

11. A Párbeszéd feljelentést tett a recski sárlavina miatt (37mp)
Tordai Bence véleményét hallhattuk a témáról.

12. Kevesebb mint egy napra elegendő oxigén maradhatott a Titanicnál eltűnt  merülőhajóban (3p 10mp)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Tizenegyedik alkalommal is megszavazta a magyar kormány az Oroszországgal szembeni szankciókat

Átlátszó: Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

Népszava: 10 ezer vendégmunkást toboroznak a Fülöp-szigeteken magyarországi munkára

Mérce: A „háborús veszélyhelyzet” miatt máris megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön: hangpostán és emailen keresztül  

Telex: Balog Zoltán is aláírta a levelet, amelyben a református közösség érdemi béremelést követel a tanároknak

24.hu: Magyarországon nyolc évig dolgozhatott, Szlovákiából kiutasították a kémkedő orosz diplomatát