Propagandafigyelő 15.

Az M1 Híradó 2023. június 23-i, 18:00-as kiadása (30 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Csütörtökön, míg a propagandafigyelő szünnapot tartott, megtudtuk a kormányinfó jóvoltából, hogy a kormányzat az árstopokat nem megszünteti, hanem augusztusig meghosszabbítja, a családi otthonteremtési támogatásokat pedig nem szűkítik, hanem a falusi CSOK-ot bővítik. Közben pénteken a független lapok a jövő évi költségvetés problémáiról és a kormányzat rejtett megszorításairól írtak. A Fidesz kommunikációs univerzumában persze ezek nem létező jelenségek és fogalmak. Viszont a propagandaminisztériumban bizonyára veszélyt szimatolnak a gazdaság helyzete körül, s ezért elkezdtek őrült tempóban másféle veszélyt előállítani a Híradó nézőinek, nehogy eszükbe jusson saját életük problémáin aggódni. A hét eleji „csendes”, mert az ellenzék lejáratásával szinte alig foglalkozó Híradói után pénteken sikerült egy olyan félórás adást produkálniuk, amely 15 percig foglalkozott viharokkal és katasztrófákkal, majd 10 percen át a „háborúpárti dollárbaloldal” lejáratásával. Ilyet még nem tapasztaltunk közel háromhetes propagandafigyelésünk során. 

A témák megoszlása műsoridő szerint: 

A háborúpárti dollárbaloldal lejáratása: 10p 17mp
Ellenzéki pártok véleménye: 2p 6mp

A Híradó tudósításai

1. Hatalmas vihar készülődik (6p 52mp)

2. Ítéletidő Németországban (2p 33mp)

3. Hatalmas viharok pusztítanak az amerikai kontinensen (1p 55mp)

4. Már órákkal az elmerülése után megsemmisülhetett a Titan kapszula (2p 53mp)

5. Nézőpont Intézet: a magyarok háromnegyede az azonnali tűzszünet pártján áll (40mp)
Rabb Ferenc műsorvezető ismerteti a kormány kedvenc intézete kurrens felmérésének eredményét, amelynek egyetlen célja van csak, hogy elmondhassa, „hogy miközben a baloldali pártok ellenzik, még a baloldali szavazók 58%-a is helyesnek tartja a harcok azonnali felfüggesztését.” Majd az intézet nyomán levonja azt a következtetést, hogy a „baloldali pártok nem a baloldali választókat képviselik, mivel véleményük közelebb áll külföldi támogatóik álláspontjához, továbbra is a fegyverszállítások mellett érvelnek, és következetesen támadják a kormány békepárti álláspontját.” A rutinos Híradó nézők a Nézőpont hasonló eredményeit hallva már sejtik, hogy a közszolgálati hírműsorban valószínűleg következik egy tudósítás a háborúpárti baloldalról.

6. Megszerezte az ÁSZ-jelentést a Magyar Nemzet: a baloldal kampányára mentek el a guruló dollárok (4p 35mp)
Az elvileg közszolgálati Híradó ellenzéket lejárató szakújságírója, Németi Noémi folytatja oknyomozás-sorozatát a „baloldal” visszásságairól: ma a Magyar Nemzet cikkét zanzásítja a nézőknek. A lapban megjelenő számvevőszéki megállapítások és vádak súlyosan hangzanak: az (egyébként negyedik választáson a Fidesz által tönkrevert) ellenzék „guruló dollárjainak” köszönhető „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására.” (Mondjuk abba ne gondoljunk most bele, hogy mi más a célja egy választási kampánynak, mint a választások eredményének befolyásolása?) Miközben a tavalyi ellenzéki kampányesemények vágóképeit mutatják nekünk, a szerkesztő a tőle megszokott szigorú tanárnős hangfekvéssel egymás után sorolja a kampányköltések tíz- és százmilliós tételeit. Ezután ellenzéki politikusokat kérdezgetnek, akik többnyire „tagadnak” és Márki-Zay Péter felelősségét vetették fel. A riport végén Németi Noémi mindezt drámaian „az elmúlt 30 év legnagyobb belpolitikai botrányának nevezte.” Lehet, hogy ezzel a kormány üzent: megbocsátották volna az őszödi beszédet? 

Ezt nem is folytatjuk tovább, hanem várjuk a Híradó, az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzet hasonló drámai hangfekvéssel bemutatott közös tényfeltárását a közmédia ellenzéket lejárató hírműsorának a választási kampány és a választások befolyásolása során játszott szerepéről.

7. Bennfentes: Sorosék kiadták az ukázt a baloldalnak, hogy még több médiát és influenszereket kell finanszírozni (57mp)
A Híradó szerkesztői ezen a nyári pénteken ismét azt találták ki, hogy folytatják napi hírműsoruk nézőinek ideológiai képzését 57 másodpercig, és a liberális és globalista elit összeesküvéséről olvasnak fel egy „hírt” (Szaniszló Ferenc egykori műsorába illő módon). Ennek egyik fele abból áll, hogy ismertették Alex Soros kijelentését arról, hogy évente 500 milliárd forintnál is többet fektetnek politikájuk terjesztésébe. Ezután az Alapjogokért Központ egyik – bizonyára ügyeletes – elemzője elmondta, hogy „a közbeszéd leuralása az az eszköz, amivel Alexander Soros ránk kényszerítené ízlését, véleményét, akaratát. Ebben támogatják őt a magyar baloldali pártok és a sajtó munkatársai.”

Csakhogy érzékeltessük a nagyságrendeket. A Soros guruló dollárjai által finanszírozott dollármédia szerint a kormányzat kommunikációs beszerzéseit intéző Balásy Gyula cégein 2016 óta 450 milliárd forint folyt át. Az MTVA idei költségvetése több mint 125 milliárd forint.

8. Elemző: a dollárbaloldal azért háborúpárti, mert a nyugatot másolja, és pénzt is kap érte (4p 5mp)
A Híradó tudósítása a kezdő vágóképük elmagyarázásával indít: „Egykedvűen dohányzik egy katona az út mellett, miközben a túloldalt egy másik katona holtteste fekszik.” Ezután az ukrán háború áldozatairól szóló adatokat ismertetik. Majd Orbán békepárti és tűzszünetet követelő javaslatait idézik, hogy utána bejátsszák a kormány egyik videójának részletét és a békepárti kampányáról beszéljenek. Majd szinte szánkba rágják: „a dollármédia azonnal támadni kezdte a kormány békepárti hirdetéseit.” Végül ellenzéki politikusok „háborúpárti” nyilatkozatait idézgetik, amiket az elmúlt egy évben több tucatszor bemutattak már. Nagy Ervin (Apropó, neki nem kellene nevet változtatnia, mielőtt Rákay Kálmán Philip összekeveri valakivel?) a XXI. Század Intézet „elemzője” mondja el végül, hogy a baloldal a külföldi támogatóinak akar megfelelni az állampolgárok helyett.

Ez az anyag nem egyszerűen manipulatív, hanem az első kép miatt ízléstelen is. 

9. DK: Hőhullám idején veszélyes leereszteni a Balaton vízét (22mp)
Kocsis-Cake Olivió szerint.

10. LMP: Meg kell becsülni a közalkalmazottakat (21mp)
Tetlák Örs beszélt erről.

11. A Párbeszéd-Zöldek több akkumulátorgyár hatósági engedélyeit visszavonná (35mp)
Szabó Tímea mondta el véleményét.

12. A Mi Hazánk ellenzi, hogy a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola kínai tulajdonba került (26mp)
Binder Csaba a Mi Hazánk Ifjai képviselője tiltakozott a képernyőn.

13. Jobbik: Több fizetést az embereknek (22mp)
Bencze János Pakson beszélt erről.

14. 90 rendőr és a TEK csapott le a drogbandára (33mp)

15. Fesztiválon akarta eladni a drogot (27mp)

16. Kecskeméti Animációs Fesztivál (55mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Sokkoló adatok érkeztek, ezért van bajban a kormány – számolt be róla a Portfolio még csütörtökön.

Az előző hír nyomán pénteken már a Népszava is összeszedte, hogy a kormány milyen rejtett megszorításokra kényszerül: Az igénylők kétharmadát kizárhatja az Orbán-kormány az új szabályokkal a babaváró hitelből; Nem lesz csok a városokban, áruhiány fenyeget, újabb megszorítások jöttek az Orbán-kormánytól

A lap arról is írt: Pénzosztó központokat jelölnének ki a magyarországi városoknak az EU-s támogatások kezelésére

444: Egymásnak feszült a bírósági rendszer két NER-es csúcsvezetője

A Válasz Online még csütörtökön a Facebookon tette közzé ezt a hírt, amit szintén feldolgozott másnap a Népszava: Levetette az Orbán-kormány az orosz metrókocsikat karbantartó céget az EU-s szankciós listáról

Népszava: Kiss Ambrus: A hónap végére kiürül a fővárosi önkormányzat kasszája

RTL: Beperelte Hadházy Ákost a lepsényi polgármester, lepattant

HVG: Várhelyi Olivér: Ukrajna jó úton halad az uniós tagság felé