Propagandafigyelő 20.

Az M1 Híradó 2023. június 28-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A brüsszeli elit bírálata: 5p 23mp 
Az ellenzék lejáratása: 9p 5mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 34mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 1p 46mp
Lángok és káosz Nyugaton: 2p 9mp

A Híradó tudósításai

1. Nagy viták várhatók az uniós csúcson, Brüsszel a tagállamok sarcolásával pótolná az Ukrajnára elköltött pénzt (5p 23mp)
Erről a tudósításról mindent elmond Meszes Boglárka felkonferáló szövege, amelyben szépen összegyúrták a témáról kialakított narratíva összes pár szavas paneljét a minisztériumban: „Ismét nagy viták várhatók a holnap kezdődő uniós csúcson. Az állam és kormányfők napirendjén szerepel majd Brüsszel új költségvetési javaslata, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy komolytalan és még a vitára is alkalmatlan. A Magyar Nemzet arról írt, hogy Brüsszel a tagállamok sarcolásával pótolná az Ukrajnára elköltött pénzt. A lap szerint a brüsszeli elit minden eszközt bevet azért, hogy így töltse fel az uniós kasszát, amely rohamosan ürül az ukrajnai háború finanszírozása miatt. Közben az uniós bürokraták folyamatosan is emelik a saját, egyébként is sokmilliós fizetésüket.”

Az Unió ellenes kisfilm szereplői: Ursula von der Leyen, akinek nemsokára a fizetése már 12 millió forint lesz, a Magyar Nemzet, Halkó Petra „vezető elemző” a XXI. Század Intézettől, a Pesti Srácoknak nyilatkozó Kovács Zoltán államtitkár, valamint Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Facebookon megüzente: ez „felháborító.”

2. Rakéta talált el egy zsúfolt éttermet Kramatorszkban, sokan meghaltak (1p 51mp)

3. Zavargások törtek ki Párizs környékén, miután egy rendőr lelőtt egy fiatalt egy közúti ellenőrzésen (2p 9mp)
Párizst lángokban látjuk, majd bemutatják a tiltakozások hátterét, egy 17 éves arab bevándorló lelövését. 

4. Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter (35mp)

5. Több ellenzéki párt is reagált Varga Judit távozására (15mp)
Két mondat 15 másodpercig a DK, az LMP és a Momentum véleményéről.

6. Vizsgálóbizottságot javasol a Fidesz a Karácsony Gergely-féle pénzek eredetének kiderítésére (4p 54mp)
Rogán-show a budapesti közgyűlésen. Egyben ritka téma a Híradóban: a fővárosi közgyűlés üléséről tudósítanak. Kötelező show-elemként megjelentek a Fidelitas ifjú kirendelt katonái a molinójuk előtt, hogy játékpénzek osztogatásával trollkodják a nyilvánosságot. A közgyűlés kapcsán nyilván egyetlen téma érdekli a közmédiát: „a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botránya, amelyről a napokban döbbenetes részletek derültek ki.” Ezzel a témával napok óta 10 percen át foglalkozik a nem egészen 30 perces híradó is. Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi politikus a napirend előtt is erről beszél, és megkéri a főpolgármestert, vallja be, hogy Soros György finanszírozta kampányát, hogy külföldi érdekeket szolgáljon. Bemutatják a főpolgármester válaszát is, aki szerint az erről folyó vizsgálat nem tárt fel törvénytelenséget. Ezután kormánypárti lapok véleményét ismertetik az ügyről, és Perjés Gábort üldözik a riporterek. Pindroch Csaba pedig (vezető) elemzi a problémát: külföldről akartak beavatkozni a választásokba.

A Soroksárra tervezett kínai vegyianyag-feldolgozóról, amelynek tervéről a Direkt36 írt, s amelyről a közgyűlésen másfél órát vitatkoztak, egy szó sem esik. Egy éve választások voltak, jövőre választások lesznek, tehát most is minden nap, minden órában ütlegeli az ellenzéket, azaz a „baloldalt” a kétharmad elszabadult és önjáró kommunikációs szörnyetege, a propagandaminisztérium Godzillája.

7. A baloldali politikusok többsége kitért a válaszadás elől, amikor Karácsony Gergely mozgalmának pénzeiről kérdezték (4p 9mp)
A Rogán-show második felvonásában Németi Noémi – az ellenzék lejáratásáért felelős közmédiás szakújságíró – bemutatja négy percig, hogy a „főpolgármester szövetségesei egymás után tértek ki a válaszadás elől.” Azért Schiffer András Facebookon megosztott véleménye is befért a tudósításba. Bárcsak egyszer látnánk középületek előtt és irodák folyosóin Németi Noémit vagy Császár Attilát, a Megafon influenszer csapatával együtt, ahogy fideszes politikusokra vadásznak, hogy a Schadl-Völner párosról kérdezzék őket. 

8. LMP: Nagyvállalatoknak kedvez a jövő évi költségvetés tervezete (29mp)
Kanász-Nagy Máté tájékoztatta erről a sajtót.

9. Jobbik: normális bérekre van szükség (27mp)

Lukács László György beszélt.

10. Varga Mihály: Csaknem 3200 milliárdos adóemelést jelentenének a baloldali pártok költségvetési javaslatai (46mp)
Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere 2023 nyarán egy hivatal üres folyosóján áll, a falak faburkolatúak, mögötte vörös szőnyeg húzódik, az égő fali lámpák csak diszkrét félhomályt teremtenek, ő pedig a kamerába nézve szónokolva beszél arról, hogy a „jövő évi költségvetés a védelem költségvetése”, közben felmondja a kormányzati kommunikáció pár szavas, jól betanult és ezerszer elhangzott paneljeit a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés megvédéséről. 

Néhány perccel korábban még ellenzéki politikusokat láttunk a közszolgálati média riporterének provokatív és lejárató célú kérdése elől „futni”, hogy utána pár ellenzéki párt megkapja a maga majdnem 30 másodpercét a műsorban egy marginális közéleti témáról. Most pedig Varga miniszter szigorú tekintetű pénzügyőrként jól megfeddte őket a meggondolatlan javaslataik miatt. Mi pedig nem tudunk arra gondolni, hogy a Híradóban (is) végképp megszűntek a társadalmi és közéleti viták, nincsenek normális témák, kérdések és válaszok, évek óta csak egyenesen a kamerába bámuló politikusok hasonló monológjait látjuk.

11. Szijjártó Péter: a kínai BYD tízmilliárdos forintos beruházása száz új munkahelyet hoz létre Fóton (1p)
Nincsen Híradó a külügyminiszter kínai beruházást bejelentő napi jó híre nélkül. Még egy akkugyár, de itt csak összeszerelnek. Ez is egy monológ vezető gazdasági szerepünkről a folyamatban. A jövő legfontosabb iparágában újabb kapacitásokat vonzunk magunkhoz.

12. Mi Hazánk: legyen készpénzre váltható a repohár (23mp)
Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjai alelnöke próbál utat találni a fesztivállátogató szavazópolgárok szívéhez.

13. Novák Katalin női polgármesterekkel és vezetőkkel találkozott a Nógrád vármegyei Terényben (48mp)

14. Átadták a Miss World Hungary dobogósainak nyereményeit (47mp)
Bulvárfigyelésünk következik: a szépségkirálynőknek díjakat átadó személyek között feltűnt pár másodpercig a Híradóban a propagandaminiszter egykori felesége is. (Viszont akit az is érdekel, mit mondott az eseményről Rogán-Gaál Cecília, nézze meg a 19.30-as kiadást 46.15 másodperctől.)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Nem kér a főváros az esetleges soroksári vegyianyag-elosztóból, még a Fidesz is megszavazta Karácsony javaslatát

444: „Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztóközpont nem fog megépülni”

HVG: Feljelenti a Momentum a Fideszt a nekik kampányoló Megafon és CÖF miatt

Népszava: Egyre kevesebb a tűzoltó Magyarországon, a hivatásosok inkább a vállalatokhoz menekülnek az alacsony fizetés és a veszélyes munka miatt

Népszava: Matolcsy György nem spórol, kétmilliárdért nyaralnak az MNB-sek. Kétszer annyiba került tavaly az MNB-székházak fenntartása, az új luxusnyaraló is viszi a pénzt, miközben a veszteség óriási.

24.hu: Schadl György édesanyja betört a felszámolói piacra

444: A huxit a fideszes szavazókat is csak módjával izgatja

Magyar Hang: Újabb tízmilliókat költenek a Mészárost gazdagító felcsúti étteremre

Szabad Európa: Három hónapja próbál szerződést kötni egy hulladékszállító a Mol cégével

Portfolio: Visszaeső gazdaság, elcsúszó költségvetés, újabb kiigazítások – Mi vár Magyarországra?