Propagandafigyelő 21.

Az M1 Híradó 2023. június 29-i, 18:00-as kiadása (26 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A korrupt brüsszeli elit bírálata: 5p 55mp
Az USA elnökének lejáratása: 3p
Az ellenzék lejáratása: 8p 34mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 46mp
Szijjártó Péter sikeres bejelentései: 1p 48mp 
Lángok és káosz Nyugaton: 2p 24mp

A Híradó tudósításai

1. Orbán Viktor: A csőd szélére sodorták az Európai Uniót, tudni akarjuk, kik felelnek ezért? (3p 17mp)
Ez a „tudósítás” a tegnapihoz hasonlóan tisztán a kormányzati kommunikáció Európai Unió ellenes kampányának állításait visszhangozza. Az érvek színvonala hasonló az ellenzék lejáratása esetében megszokottakhoz: támadjuk ellenfelünket egy olyan pozícióból, amelyben mi vagyunk a morálisan felsőbbrendű „jók”, őket pedig vádoljuk olyan túlzásokkal, amelyeket morálisan elítélhetünk. Orbán a csőd szélére jutó Európai Unióról beszél, amelyet értékelhetünk retorikai túlzásként, vagy akár hazugságként is. A migrációra akarnak pénzt, de nem a határvédelemre, hanem hogy behozhassák a migránsokat, és „euró milliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére” – mondja el a miniszterelnök, miközben a háttérben drámai hangulatú zene(!) szól, hiszen a Facebook-videóját látjuk. Ez az információ ugyan elhangzik a tudósításban, de vizuálisan nem tüntetik fel: (ma is) végleg összekeveredik a közmédia híradója és a kormányfő politikai marketinganyaga. A Híradó mai unióellenes kisfilmje Orbán Balázs, majd az Origo segítségével igazítja el a nézőt: „az unió elköltötte minden pénzét Ukrajnára”.

Egyébként az Európai Unió vezetése az 1100 milliárdos költségvetés 100 milliárd eurós kiigazítását kéri a tagállamoktól, amit más tagországok is bírálnak. Ezt a viszonylag egyszerű és racionális információt nem köti a magyar közmédia esti hírműsora az orrunkra, pedig akár bővebben és több szemszögből bemutatva is érdekelhetne minket. 

2. Magyar Nemzet: míg Eva Kaili ingatlanjaiban a rendőrség razziázik, ő visszatérne az Európai Parlamentbe (2p 3mp)
A mai második EU-ellenes kisfilm ismét Eva Kailit, a korrupt brüsszeli baloldali elit képviselőjét leplezi le. Ez a 21. propagandafigyelő és Kaili 4. lelepleződése a Híradóban. Újdonság az ügyben: a görög hatóságok is házkutatást tartottak nála.

3. Századvég: a korrupció övezi Brüsszelt a magyarok többsége szerint (35mp)
A Századvég máris felmérte, mit gondolnak a magyarok arról, amit a Híradóból úgyis mindennap megtudhatnak.

4. Joe Biden: Vlagyimir Putyin elvesztette a háborút Irakban (3p)
Ideje volt folytatni az USA-elnökének bakiparádé sorozatát. Meszes Boglárka elmondja: „Egyre többen gondolják úgy, hogy Joe Biden alkalmatlan az elnöki posztra”. 

5. Újra lángba borult Párizs (2p 24mp)

6. Szijjártó Péter: Válságálló magyar gazdaság (45mp)
Kína után a külügyminiszter ma már Tatabányán számolt be egy új sikerről: beruházást avatott.

7. Magyar Nemzet: Karácsony pénzes embere a kései szocializmusban internacionalista kapcsolatokat épített (4p 36mp)
A Magyar Nemzet portrécikkét foglalja össze nekünk Császár Attila, az ellenzéket leleplező közmédiás szakújságíró. Harmadik napja egyfolytában lepleződik le az ügy, persze mindig lehetnek új nézők. És új információk is: például Perjés Gábor a rendszerváltás előtt dolgozott Mozambikban és Angolában is, később pedig egy cégnél (Wallis), amely kötődik Bajnai Gordonhoz. Császár Attila levadászta a főpolgármestert a városháza kapujában, hogy orra elé dugja mikrofonját, de bizonyára futnia kellett a cél érdekében, mert a hangján hallottuk, hogy nagyon piheg. A főpolgármester nem nyilatkozik neki, egyébként persze mindent hárít arról, mennyi pénzt kaptak az amerikai „endzsiótól”. Minden hasonló anyagban látjuk ugyanazt a vágóképet, amely Karácsony Gergelyt Gyurcsány Ferenc társaságában ábrázolja. Nagy Ervin (még mindig nem a színművész!) a XXI. Század Intézettől kielemzi a témát. Császár szerkesztő győzi sorolni a különféle baloldali szereplők által elköltött milliárdokat. A titkosszolgálati és a számvevőszéki jelentés lényege: „a külföldi pénzek létezéséről az ellenzék pártjainak tudniuk kellett.” (Császár Attila az előbbi mondatában elfelejtette „baloldalnak” nevezni az ellenzéket.)

8. Hollik István: a hatóságokhoz fordulunk Karácsony Gergely 500 milliója miatt (23mp)
Hollik István a Facebookon megüzente, hogy megkérdezik „érkezett-e bejelentés a hatóságokhoz pénzmosás gyanújának ügyében?”

9. A Jobbik népszavazást kezdeményezett a kötelező kamarai tagdíjról (21mp)
Lukács László György mondta el ezt.

10. A kiemelt beruházásokról szóló törvény megsemmisítését kéri a Párbeszéd (21mp)
Szabó Rebeka beszélt erről.

11. MSZP: a kormány duplázza meg a családi pótlék összegét (20mp)
Szabó Sándor ismerteti pártja álláspontját.

12. LMP: A soroksári polgármester kezdeményezzen helyi népszavazást a vegyianyag-elosztóról (25mp)
Ismét olyan problémára reagál egy ellenzéki párt képviselője (Schmuck Erzsébet), amit a Híradó elhallgatott a nézői elől.

13. Költségvetési átalakítást javasol a Mi Hazánk (21mp)
Novák Előd beszél az M1 mikrofonjába, háttérben a Parlamenttel.

14. DK: Három inzulinkészítményből hiány van Magyarországon. (18mp)
Komáromi Zoltán tájékoztat minket erről.

15. Belügyminisztérium: Magyarországon nincs inzulinhiány (26mp)
Máris reagálnak a DK kritikájára: három készítményt ugyan kivonnak a forgalomból, de a betegek kezelése más szerekkel folytatható.

16. Metropol: szélsőbaloldali Antifa-aktivista volt az öngyilkos pedofil (3p 35mp)
„A nyugalom felkavarására alkalmas hír következik” – kezdődik Meszes Boglárka felkonferáló szövege. Viszont, ha megnézzük Császár Attila tudósítását (azaz Metropol lapszemléjét), rájövünk, mindez a gyomrot és a jó ízlést kavarja fel elsősorban – de nem abban az értelemben, ahogy a szerkesztők szánták. Hiszen amit tudunk a kormánysajtótól függetlenül: Jámbor András munkatársnőjének élettársa öngyilkos lett, miután pedofil képeket találtak a számítógépén – mindentől függetlenül, ez az érintetteknek szomorú és tragikus esemény. Amit látunk a kormánysajtóban: felpörög a karaktergyilkos lejárató gépezet, a propagandaminisztérium kommunikációs Godzillája ismét elszabadul. Előképei: a gusztustalanul lejárató szennysajtó és az elnyomó rezsimek – a politikai ellenséggel leszámoló – propagandája. A tudósítás lényege, ahogy Meszes Boglárka folytatja: „A februári budapesti utcai erőszakos akciókat végrehajtó Antifa aktivistája volt az a férfi, aki azután követett el öngyilkosságot, hogy a rendőrök élettársa lakásán megtalálták a laptopját rajta több ezer szadista, pedofil felvétellel. Erről ír a Metropol. A lap több erre utaló bizonyítékot is összegyűjtött. A portál most azt írja, a történtekért kizárólag az öngyilkosságba menekült élettárs a felelős.” Az utóbbi mondat ellenére a Híradó célja teljesen nyilvánvalóan a – tudósításban ismét megjelenített – Jámbor András (és mozgalma) elleni karaktergyilkosság. Különösen érdekes, hogy a Metropol hogyan, illetve – ha nyilvánosan elérhető volt – miért csak most jutott hozzá az elhunyt férfi közösségi médiás bejegyzéseihez, amin az egész beszámoló alapul, s amivel bizonyítani igyekeznek annak Antifa kötődését.

17. Átadták a Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között közlekedő kompot, amit egyelőre ingyen lehet igénybe venni (1p 3mp)
Csak összejött a Híradó mai második anyaga is a külügyminiszterről.

18. Emberi maradványokat is találtak az összeroppant Titan roncsai között (28mp)

19. Beborította a füst Torontót (25mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Portfolio: Foglyul ejtheti a magyar kormány az egész EU-t, de nem lett fizetésképtelen Brüsszel

Telex: Magyarország pénzügyi helyzete nehéz, ezért kell hetente toldozgatni-foltozgatni a költségvetést

HVG: Elveszik az új igazságügyi minisztertől az európai ügyeket

Euronews: Eddig nem látott ellenállásba ütközött az ácsi katódgyár építtetője. Csütörtökön újabb 3 önkormányzati képviselő jelentette be lemondását a Komárom-Esztergom megyei Ácson, az épülő kínai katódgyár miatt.

Telex: Most mondott fel a sógorom a komáromi aksigyárban, nekünk ide Ácsra nem kell ilyen

RTL: Saját tűzoltóságuk lesz az épülő akkumulátorgyáraknak, nagyobb bérekkel csábítják az embereket

Népszava: Túladóztatják az autósokat, az Orbán-kormány több mint 40 forinttal emel

24.hu: A felhasználók töredéke lehet jogosult a kétszázezres SZÉP-kártyás extrapénzre

RTL: Riasztó adatok: tömegesen kezdik mínuszban a hónapot a magyar háztartások

Népszava: Hitelesített két oktatási népszavazási kérdést a Kúria, indulhat az aláírásgyűjtés

24.hu: BM: Több mint félmilliárd forint támogatást kell visszafizetnie a roma önkormányzatnak

Népszava: Felújításra szorul több budapesti villamospálya, de idén már erre sem jut elég pénz