Propagandafigyelő 22.

Az M1 Híradó 2023. július 2-i, 18:00-as kiadása (26 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Csendes nyári vasárnap volt tegnap, Magyarországon – az aratáson kívül – talán nem is történt olyasmi, amely a Híradó szerkesztőit érdekelhette volna. A migránsok is inkább Franciaországban szítanak zavargást a makkhetesi erdő és a magyar határ ostroma helyett. A brüsszeli bürokraták bizonyára bezárták irodáikat és hazautaztak. Ezen a napon a guruló dollárokat se utalják talán a baloldali pénzmosodák számláira titokzatos amerikai háttérhatalmi szervezetek. Szerencsénkre ilyenkor kormánypárti politikusok és „szakértők” megmentik számunkra az esti hírműsort. Feláldozzák a hétvégéjüket, hogy beüljenek a közmédia – főleg a Kossuth Rádió – különféle stúdióiba, hogy beszéljenek nekünk a „migránsgettó” veszélyeiről, a csőd szélén lévő Európai Unióról vagy a baloldali pénzmosodáról. A műsor és a politikai napirend kipipálva.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs káosz és veszély: 8p 14mp
A brüsszeli elit bírálata: 3p 37mp
Az ellenzék lejáratása: 3p 30mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 14mp

A Híradó tudósításai

1. Migránslázadásról ír a sajtó az ötödik napja tartó Franciaországi zavargások kapcsán (4p 4mp)
Érdekes, hogy a Híradó csak a franciaországi zavargások sokadik napja után emeli ki hangsúlyosan az események migrációs hátterét, míg korábban csak röviden és visszafogottan tudósítottak a témáról. A közszolgálati hírműsor persze igyekszik őrizni a szakmaiság látszatát, ahogy most is, más lapok kommentárját veszik át. Ma nem túl meglepő módon az M1 stabil hírforrása, a Magyar Nemzet (vajon ott ki állhat a háttérben?) segít az értelmezésben: a kormánypárti lap olyan internetes videót is talált, amelyen azt kiabálják, „Allahu, akhbar!” (Ezt mint „Allah, a leghatalmasabb” fordítják, pedig akár „Isten, a leghatalmasabb” is lehetne. És akkor akár vallásos migránsok erőszakos lázadásáról is tudósíthatna a Híradó?) Ettől eltekintve a továbbiakban ez a tudósítás viszonylag tárgyszerűen számol be a franciaországi eseményekről. 

2. Kovács Zoltán: a migránsgettók létrehozása a magyar emberek akaratának és a magyar alkotmánynak is ellentmond (4p 10mp)
Viszont a történések máris kapóra jönnek a kormányzati kommunikáció számára, hogy hasonlóan veszélyes és félelemteli jövőt jósoljanak Magyarországnak. Egy normális hírműsor a következő híranyagában az új ismeretekre szomjazó nézői kedvéért elmagyarázhatná racionálisan is az események hátterét, a bevándorló hátterű fiatalok helyzetét Franciaországban éppúgy, mint a rendszeresen ismétlődő hasonló agresszív zendülések mögöttes okait. A közmédia szerkesztői úgy gondolják, a nézőik jobban szeretnek inkább rettegni és félelemben élni – amitől persze a kormány ma is megvédi őket. Erről Kovács Zoltán államtitkár és Bakondi György biztosít minket. Előttük persze a Híradó bemutatja a Belgrádban csoportosuló migránsok képeit – ahogy az EU migrációs javaslatcsomagjának elfogadása után nagyjából kétnaponta teszik. Aztán a 2015-ös nagy vándorlást idézik fel vágóképekkel, közben elmagyarázzák azt is, mi történt a Keleti pályaudvarnál. A Kovács Zoltán – Kossuth Rádióban elmondott – szavait összegző Híradóból kiderül, az utóbbi napokban a kormány megtalálta a retorikai „fogást” az EU tervezett szabályozásán. Ez a „migránsgettó” kifejezése, amit a határokon hoznak létre, és „Magyarországnak itt kellene ellátni a migránsokat, amíg a menekültkérelmüket el nem bírálják, ha pedig az elbírálás 12 hét alatt nem fejeződik be, az ott tartózkodókat be kellene engedni az országba” – riogat a műsor. Azt elfelejtik említeni, hogy ezt nemrég még jóval „barátságosabban” tranzitzónaként ismertük, másrészt mostanában is embercsempészek tömegét engedte el a börtönökből a magyar állam.

3. Kovács Zoltán: az a kérdés vetődik fel, hogy a csőd felé tart-e az Európai Unió (3p 37mp)
Az államtitkár erről is beszélt a Kossuth Rádióban. A Híradó harmadik napja legalább újra elmondhatja, hogy a brüsszeli bürokraták mennyi pénzt akarnak adni az ukránoknak, a migránsoknak és saját fizetésük megemelésére. „Hol a magyarok pénze, hol a lengyelek pénze? Attól tartok, Ukrajnában” – aggodalmaskodik megint Orbán, miközben összefoglalják pénteki(!) rádióinterjúját. Kovács Zoltán is az EU költségvetésének zavarai miatt aggódik.

4. Elkezdődött az aratás, a gazdák jó termésre számítanak (3p 42mp)
Bács-Kiskun vármegyében kézzel kaszálják a gabonát a hagyományoknak megfelelően – ezzel az aratónapi képpel indít Szilágyi Béla termelési riportja. Megtudjuk, jó eredmény lesz a tavalyi évhez képest árpából, és a búza esetében is így lehet akár, ha nem lesz addig komoly eső. Egy hódmezővásárhelyi gazda már a búzát vágja gépével, ő sem panaszkodik. De sajnos a „nyomott árak” és a „beszűkült piac” miatt az összkép nem ilyen pozitív: a „szankciós inflációk” és az ukrán gabona okozza ezt, amiből még mindig sok van a magtárakban. Az árak még a költségeket se fedezik.

5. A köztársasági elnök is ellátogatott a balatonszárszói Stipi táborba (1p 12mp)

6. MSZP: köztulajdon tűnhetett el Aligán egy kikötőfejlesztési beruházásnál (38mp)
Erről Gurmai Zita nyújtott be kérdéseket Lázár Jánosnak.

7. LMP: rendbe kell tenni Magyarországon a párt- és kampányfinanszírozást (36mp)
Tetlák Örs tájékoztatta a sajtót a témáról.

8. Kocsis Máté: világos, hogy Karácsony Gergely pénzmosási ügybe keveredett (3p 30mp)
A csütörtöki Híradó szerint ezt még csak a Facebookon vetette fel Hollik István, hogy szombaton egy újabb Rogán-show keretében a Fidelitas ifjú pártkatonái rendezzenek egy mosógép társaságában erről politikai performanszt a budapesti városháza előtt, ezért a vasárnapi Híradóban is lejárathatják az ellenzéket. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozó kormánypárti szereplőknek köszönhetően a szerkesztőknek van mivel megtölteni a hétvégi műsort. Vajon Németi Noémi számolja, hogy Császár Attilával eddig hányszor foglalták össze a guruló dollárokról szóló titkosszolgálati jelentést? Szerencsére a vágóképek majdnem mindennap azonosak. „Teljesen világosan látszik, hogy Karácsony Gergelyt most már pénzmosási ügyekre használják Gyurcsányék” – mondta Kocsit Máté, miközben elfelejtette Soros György szerepét megemlíteni az ügyben. Lomnici Zoltán alkotmányjogászként megerősítette az M1-en a pénzmosás gyanúját, amit büntetőeljárás vizsgálhat ki.

9. Legkevesebben ketten meghaltak egy tömeglövöldözésben Baltimore-ban (29mp)

10. Felgyújtotta iskoláját egy pozsonyi diák, a tűzben ő is életét vesztette (26mp)

11. Varga Csaba elérte a Nanga Parbat csúcsát (34mp)

12. Hamarosan kiderül, ki nyeri a 101. Magyar Derbyt a Kincsem Parkban (49mp)

13. A Liverpool bejelentette Szoboszlai Dominik leigazolását (41mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: Bajnai: A titkosszolgálati jelentést lássuk annak, aminek megrendelői szánták – politikai propagandakiadványnak

HVG: Bajnai reagált a titkosszolgálat jelentésére: Hazugság és politikai megrendelés

HVG: Tízmilliókat húz ki a kormány a csok és a Babaváró szigorításával egy városi lakásvásárló család zsebéből

HVG: Kiderülhet végre, hogy szállt be az állam a Vodafone-ba, a szerződést 20 millióba kerül magyarra fordítani

24.hu: Reggeltől estig tartó tüntetés lesz a parlament előtt a státusztörvény szavazásának napján

24.hu: Tíz év alatt jelentősen nőtt a melegházasságot elfogadó magyarok aránya – derült ki az Ipsos friss felméréséből.

RTL: Jámbor András: 490 ezer végrehajtás zajlik az országban

RTL: Az utak örökbefogadásával javítana állapotukon a II. kerület, miközben kátyúk és bokrokkal benőtt táblák nehezítik a közlekedést

Euronews: Kémkedés gyanújával negyven orosz diplomatát utasított ki Románia