Propagandafigyelő 23. – Ez egyszer tananyag lesz

Az M1 Híradó 2023. július 3-i, 19:30-as kiadása (49 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Ez a Híradó talán egyszer tananyag lesz a NER propagandájának oktatása során. A kormányzati kommunikáció összes aktuális témáját tartalmazza, annak narratíváival, frázisaival, lózungjaival együtt – ki melyik kifejezést szereti. 

Nyugat-Európában félelem, rettegés, káosz és anarchia honol a migráció miatt. A Nyugat vezető hatalmát egy alkalmatlan öregúr vezeti, zűrös családi háttérrel. Itthon azonban a főszereplő vitathatatlanul Orbán Viktor, aki a Parlamentben szenvedélyesen felmossa a padlót az ellenzékkel, miközben megvédi az országot Brüsszeltől, a migrációtól, ráadásul közben még az inflációt is letöri. A háttérben felbukkan hű fegyverhordozója, a száguldó külügyér, aki bárkivel tárgyal, mindig a migrációt hozza szóba, viszont ráér gazdasági sikereket is bejelenteni. Az adásba befért Szentkirályi Alexandra kormányzati influenszer EU-ellenes videója is a Facebookról. Az egészségügyben is jó a helyzet, jövőre növekednek a források, a betegek kiváló szakemberek kezében vannak. Az ellenzék közben a guruló dollárok miatt már egymással veszekszik.

Tizenhét perc félelem és veszély közben talán a nézők – lehet, a műsort gyártókkal együtt – nem is érnek rá olyan apróságokra figyelni a Híradót nézve, hogy például a megszólalók között a „migránslázadás” következményeiről egy fiatal francia boltos beszél, aki szemmel láthatóan maga is „bevándorlóhátterű” (Lehet, nem is mindegyik migráns lázad?). Vagy miközben egy belgrádi parkból a helyi nők és gyerekek félelméről tudósítanak, a vágóképen egy nő éppen a migránsok között sétáltatja a kutyáját.

A témák megoszlása műsoridő szerint: 

Félelem és rettegés a migránsok miatt: 17p 2mp(!)
A brüsszeli elit bírálata: 1p 7mp
Az USA elnökének lejáratása: 2p 45mp
Az ellenzék lejáratása: 4p 26mp
Ellenzéki pártok véleménye: 42mp(!)
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 2p 20mp
Egészségügyi siker: 2p 41mp

A Híradó tudósításai

1. Origo: már lincselnek a bevándorlók Franciaországban (4p 53mp)
Közel öt percen keresztül mutatja be a Híradó, hogy a „bevándorló hátterű fiatalok egész városrészeket vertek szét és gyújtottak fel.” A tudósítás rögtön az Origo cikkének ismertetésével kezdődik. Az eseményeket pedig a kormányszócső hírportál segítségével mindjárt egy véleménnyel keretezik, amely a jobboldali francia lap, a Le Figaro nyomán egyértelműen megmondja a nézőknek, mit is illik gondolniuk a franciaországi eseményekről: „nem a szegénység, nem a nem létező rendőri erőszak, hanem az engedékeny bevándorláspolitika okozza a véres és pusztító migránslázadást.” 

2. A félelem az úr Franciaországban, az embereket sokkolja a migránslázadás (2p 52mp)
A tudósítás a francia társadalom félelmét mutatja be az agresszív bevándorlóktól. „Még a vásárlóink se jönnek, az emberek félnek, szinte nullára zuhant a bevételünk” – idéznek közben egy fiatal bolttulajdonost, aki jól láthatóan szintén „bevándorlóhátterű,” ahogy a Híradó nevezi a „migránslázadás” résztvevőit. Ezek szerint vannak nem lázadó migránsok is, de a műsor ezzel nem foglalkozik, és mi is csak tippelhetünk, hogy a Híradó nézői közül hánynak tűnik fel ez?

3. Derékba törheti Franciaország turizmusát a migránslázadás (44mp)
Egy turisztikai szakértő beszél erről.

4. Elemző: a migránsok integrációja megbukott, Brüsszel most Magyarországra telepítené őket (4p 5mp)
Kontra György műsorvezető bejelenti, hogy az M1 minden hétköznap reggel fél kilenckor élő tudósítások segítségével mutatja be a migrációs helyzetet – a nézők bizonyára kevesellték a téma jelenlétét a csatornán. A munkatársaik Európa nagyvárosaiból jelentkeznek majd, hogy „bemutassák, hová vezetett Brüsszel migrációs politikája.”

A bejátszás a jól ismert helyszín képeivel kezdődik: migránsok alszanak egy belgrádi parkban, ahonnan megtudjuk, hogy sok az eldobált szemét is. „A közel-keleti fiatalok azt mondták, Németországba akarnak menni, mert ott sok a támogatás és könnyű az élet” – mondja el a tudósító. Ehhez képest egy afgán fiatalt sikerült megkérdezni, aki arról beszélt, hogy Németországban tanulni szeretne és akár félállásban dolgozni. A szerkesztő folytatja: „a helyiek ha tehetik, elkerülik a környéket, mert szerintük egy gettóra hasonlít,” – a vágóképen pedig éppen a parkban a migránsok között kutyáját békésen sétáltató nőt látunk. Pető Attila tudósító a helyszínről is elmondja, „teljesen megváltozott a környék, folyamatosan migránsokkal kell találkozniuk, ez egy problémát jelent számukra. Nagyon sokan közülük, főleg a nők és a gyermekek félnek.”

Ezután a németországi súlyos helyzetről beszélnek, mert a „baloldali kormány továbbra is ösztönzi a bevándorlást.” Noll Katalin Berlinből arról beszél, hogy „nemrég több nagyvárosban szír és libanoni klánok csaptak össze egymással.” Majd az új migrációs műsort ajánlják, utána pedig Horváth József szakért: Európa nem tudja kezelni a 2015 óta beengedett illegális bevándorlókat, „integrációjuk kudarc”. Viszont Brüsszel „azokra az országokra is rá akarja kényszeríteni migránsokat, akik nemet mondtak az illegális bevándorlásra.” A parlamenti vitát is bemutatják, ahol a jobbikos Lukács László György a kormányt vádolta bevándorlóország létrehozásával. Orbán Viktor azonban replikázik: a Jobbik pártelnöke, Gyöngyösi Márton szavazta meg az EP-ben a migránscsomagot, így a „migránsgettókat” is. „Ez ellen harcolok, maguk ellen kell harcolnom, mert maguk elárulták Magyarországot, és migránsgettót akarnak csinálni az elnökükkel Magyarországból” – mondta a miniszterelnök magából kikelve az Országgyűlésben.

5. Nem győzik a migránsok fogadását Lampedusán (2p 44mp)
A Híradó élőben jelentkező tudósítója a szigetről elmondja, hogy a helyzet lassan tarthatatlan lesz a szigeten, ahol a migránsok újabb áradatára készülnek.

6. Szijjártó Péter: Szlovákiával sokkal több köt össze minket, mint ami elválaszt (46mp)
A Híradó a külügyminiszter szavai nyomán – nem először – úgy mutatja az eseményt, mintha ott kizárólag a migrációról lett volna szó: magyarok és szlovákok közösen lépnek fel ellene. Arról viszont nem tudhatunk meg semmit, amiről a független sajtó beszámolt: mit mondott a szlovák külügyminiszter az ukrán háborúról és 1956-ról magyar kollégájának.

7. Szijjártó Péter: A terrorfenyegetés a migrációs hullámok kiváltója (58mp)
A miniszter kuvaiti kollégájával is tárgyalt, s közben nemcsak a békét szorgalmazták az ukrajnai háború kapcsán, hanem a terrorizmus és migráció viszonyáról is tárgyaltak.

8. Az ENSZ felmérései szerint a tízezret közelíti az ukrajnai háború civil áldozatainak száma (3p 7mp)

9. Szentkirályi Alexandra: a békét sürgetjük (1p 7mp)
A Híradó ismét egy kormányzati politikus reklámanyagát promotálja egy az egyben. EU-ellenes klipjében Szentkirályi Alexandra a Facebookon most nem az infláció ellen monologizált, hanem a béke és a tűzszünet érdekében. A háttérben drámai zene szól, miközben egymás után hallhatjuk a kormánypropaganda frázisait (azaz hazugságait): „Brüsszel tiltakozásunk ellenére először káros szankciókkal ingatta meg az európai gazdaságot és okozott az európai családoknak és vállalkozásoknak brutális energiaár-emelkedést. Aztán arról is döntöttek, hogy egyre több és pusztítóbb fegyvert küldenek Ukrajnába, amelyek nyilvánvalóan még több életet fognak kioltani. Most pedig ott tartunk, kiderült, Brüsszel az európaiak pénzét is Ukrajnára költötte. Ezzel a csőd szélére sodorták az EU-t, és emiatt most még több pénzt követelnek a tagállamoktól. Eközben Magyarország máig nem kapta meg a neki járó forrásokat. Helyette csak az újabbnál újabb támadást kapjuk a békepárti álláspontunk miatt.”

10. Újabb fotók kerültek nyilvánosságra Joe Biden fiának laptopjáról (2p 45mp)
A hétfői Híradó 23. percében a migrációs veszély és az EU kárhoztatása után a nézők megérdemelnek egy kis lazítást, elmerülünk a külpolitikai bulvár sűrű mocsarában. Hiszen ismét értesülhetünk „az amerikai elnök és fia körüli egyre több botrányról.” Nem elég, hogy Biden fia egy előkerült videón gyorsan (276 km/óra!!!) hajtott, de „egy másik fényképen egy kábítószerezéshez használatos eszközzel a kezében vezet.” Ráadás: az elnök fia prostituáltakat hívott egy Las Vegas-i szálloda pezsgőfürdőjébe. Felidézik azokat az értesüléseket is a Fox News segítségével, amelyek szerint Bidenék egy ukrán oligarchától dollármilliókat fogadtak el.

11. Gyöngyösi Márton: hol van a pénz? (4p 26mp)
A Jobbik-Konzervatívok elnöke az M1 stúdiójában járt, hogy összefoglalják szavait: „Az MSZP-nek, Korányi Dávidnak és Karácsony Gergelynek is választ kellene adnia bizonyos kérdésekre.” Az ellenzék lejáratásáért felelős mai ügyeletes szakújságíróként Császár Attila taglalja a témát 4 percen át. Persze történtek újdonságok is: Kanász-Nagy Máté már pénteken az M1 stúdiójában beszélt arról, hogy „a főpolgármesternek el kell számolnia a választók felé a fontok és eurók eredetéről”, míg Gyöngyösi Márton Bajnai Gordonnak írt nyílt levelet ennek kapcsán. A téma a Parlamentben is napirenden volt. Kálmán Olga az inflációról kérdezte a miniszterelnököt, azonban az „röviden visszaszúrt a baloldalnak”: „az infláció az ellenzéket nem érinti, mert ők dollárban számolnak”. Megtudjuk a Magyar Nemzetből: Tényi István már költségvetési csalás miatt is feljelentést tett.

12. Orbán Viktor: az év végére az infláció egy számjegyű lesz (1p 2mp)
A miniszterelnök a Parlamentben is megígérte, hogy „letörik” a már magától is csökkenő inflációt: „ellenszélben is teljesítjük a vállalásunkat, az infláció az év végére egy számjegyű lesz”.

13. Gulyás Gergely: Bóka János lesz az európai ügyekért felelős miniszter (1p)

14. Rétvári Bence: az emberek egészségének megőrzése háborús időben is kiemelt feladat (2p 41mp)
Rétvári államtitkár a Semmelweis-nap alkalmából beszélt, a Híradó pedig a kitüntetett orvosok egészségügyi sikereit mutatja meg nekünk. A dolgozók fizetésemelésére is kitér a műsor Takács Péter államtitkár segítségével. Megtudjuk azt is, jövőre bővülnek az egészségügyre fordított költségvetési források, 2010 óta hétezerrel több orvos dolgozik az országban, és az orvostanhallgatók száma is jelentősen nőtt.

15. Új irodát nyit Debrecenben a Delaware nemzetközi tanácsadó vállalat (1p 18mp)
Szijjártó Péter ismét egy szép gazdasági sikert jelenthetett be.

16. LMP: Magyar képviselők is szavazzák meg a természet-helyreállítási rendeletet (42mp)
Schmuck Erzsébet tartott sajtótájékoztatót a témáról.

17. Varga Csaba leért az alaptáborba, sikerrel zárult a Nanga Parbat expedíció (3p 2mp)

18. Minden eddiginél sikeresebbek a nyári táborok (3p 26mp)
Ifjak horgásznak a Deseda-tónál Kaposvár mellett. A zalaegerszegi népzenei tábor dudaszótól hangos. A városban kárpátaljai gyerekek is nyaralhatnak. Az adatok szerint idén rekordlétszámot hozott a vakáció a táborozók száma alapján. 

19. Indul a közmédia tehetséggondozó programja (58mp)
Lesz mit oktatni valószínűleg.

20. Áder János: a jövővel összefüggő alapvető kérdés, hogy alakíthatjuk vagy alkalmazkodnunk kell hozzá (2p 28mp)
A nyugdíjas köztársasági elnök Kék Bolygó podcastjának friss adása a jövőkutatásról szól.

21. Özönvízszerű eső zúdult Chicagóra, Amerika déli államaiban pedig extrém hőség tombol (2p 29mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Telex: Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt, a Libri felülvizsgálja a kínálatát

G7: A kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáit

Népszava: Az egészségügyi beszállítók többségének hitelt kell felvennie, hogy finanszírozni tudja az állam által ki nem fizetett számlákat

Népszava: Az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem keresetét, hatályban marad az Erasmus finanszírozását tiltó határozat

HVG: Újabb uniós támogatási listáról húztak le két magyar egyetemet

Szabad Európa: Leállította Mészáros Lőrinc cége a Szeged–Röszke vasútvonal felújítását

444: Vitézy: Kérdéses, hogy az idei nyári szezont hogyan fogja kibírni a MÁV távolsági járműflottája

444: Hétszázmilliót ad az állam a Demjén Rózsi-musicalre

24.hu: Megszüntette a nyomozást a rendőrség Gálvölgyi János ügyében

24.hu: Ezzel magyarázta Orbán Ráhel a tokaji szőlővásárlást

Media1: Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb veszélyben a média függetlensége és sokszínűsége a Media Pluralism Monitor friss jelentése szerint

444: 1956-hoz hasonlította az ukrajnai háborút a szlovák külügyminiszter, Szijjártó csak hallgatott

Népszava: Jött a moszkvai beismerés, hogy 700 ezer ukrán gyermeket hurcoltak a háború kezdete óta Oroszországba