Propagandafigyelő 25.

Az M1 Híradó 2023. július 5-i, 18:00-as kiadása (27 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A Híradó szerda esti 18 órás kiadásának újdonsága: a 27 perces adásidő leghosszabb témája az ellenzék lejáratása lett. Császár Attila még mindig nagy elánnal igyekszik leradírozni Budapest főpolgármesterét a politikai térképről. De vajon milyen érdekek állhatnak mögötte, ez további kérdéseket vet fel – kérdezhetnénk a tőle megszokott stílusban. A műsorban sikerült „bemutatni” három és fél percig Budapest költségvetésének csődközeli helyzetét anélkül, hogy bármilyen konkrét pénzügyi, szakmai részletet hallottunk volna az ügyről. Budapest és „Brüsszel” a napokban végleg testvérvárosok lettek: hol a pénz, kérdezi az alkalmatlan vezetőiktől a Fidesz nyomán a közmédia.

A keddi adásból a brüsszelezve migránsozás és a gyurcsányozva migránsozás mellett hiányoltuk a migrációs narratíva régi és klasszikus variánsát, a sorosozva migránsozást – a szerda esti 18 órás adásban ez is visszatért. 

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 7p 14mp
Harc az EU ellen: 1p 42mp
Az ellenzék lejáratása: 9p 23mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 18mp
Gazdaságdiplomáciai sikerek: 2p 33mp

A Híradó tudósításai:

1. A francia társadalom döbbenten áll a migránslázadás előtt (3p 53mp)

2. Elindultak a bírósági meghallgatások a franciaországi migránslázadás kapcsán (1p 4mp)

3. Alapjogokért Központ: számos kapcsolódási pont fedezhető fel a nyílt társadalom hálózata és a francia migránslázadás között (35mp)
A közmédia hírműsorának kedd esti fél nyolcas kiadása több mint húsz percig foglalkozott a migráció veszélyeivel. A migráció az a téma, amelynek segítségével a kormánypropaganda magabiztosan démonizálja politikai ellenfeleit. Általában mindig Brüsszel szabadítja ránk a gonoszt, de a „baloldal” is könnyű préda ebből a szempontból: a keddi adásban azt is láttuk, hogy a gyurcsányozás és a migránsozás teljesen kompatibilisek lehetnek egymással. Viszont akkor hiányoltuk a klasszikus sorosozva migránsozást. Ennek példájaként ma Meszes Boglárka rövid részletet olvas fel az Alapjogokért Központ friss „elemzéséből”: Sorosék a nemzetállamokat akarják gyengíteni olyan migránsok tömeges beáramoltatásával, akik nem tisztelik a befogadó államok hagyományait és kultúráját. 

4. Folyamatosan érkeznek a migránsokat szállító hajók Lampedusa szigetére (1p 42mp)
A magyar közmédia a szigetre telepített stábja pedig folyamatosan szállítja a híreket erről.

5. KTK: annak ellenére, hogy a kormány minden vállalását teljesítette, Brüsszel folytatja a nyomásgyakorlást (1p 5mp)
A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye elmagyarázza a Híradó nézőinek, amit ők maguktól is tudnak: Brüsszel támadja hazánkat, mert nem állunk be a háborúpártiak sorába. Kovács Attila véleménye az Alapjogokért Központtól: „a brüsszeli jelentés célja, háborúba sodorni Magyarországot.” A Híradó rendszeres gyakorlata, hogy olyan témákról közöl kormányzati reakciókat, amelyeket elhallgat a nézők elől. Ma az Európai Bizottság kiszivárgott jogállamisági jelentésének tervezetét.

6. Fidesz: Brüsszelnek a tagállamok kioktatása helyett a saját háza táján kellene söprögetnie (37mp)
Hidvéghi Balázs véleményét ismertetik röviden az uniós jogállamisági jelentésről. Címszavak: brüsszeli korrupció, hiteltelenség, kettős mérce, álcivilek.

7. Kábítószert találtak a washingtoni Fehér Házban (21mp)
Noha elmondják, hogy mindez a turisták által látogatott szárnyban történt, de ennek a hírnek a helye és hírértéke meglehetősen érdekes a Híradóban.

8. Szijjártó Péter: megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái (1p 13mp)
A magyar külügyér az orosz egészségügyi(!) miniszterrel tárgyalt a témáról és szokásához híven, „sikert” jelentett be: az Oroszország ellenes szankciókban nem lehet olyan, amely a nukleáris ipart sújtja. Az nem hangzik el a beszámolóban, hogy a háború kitörése óta először látogatott el orosz kormánytag egy EU-s országba.

9. Budapesten tartják az Egészségügyi Világszervezet VII. Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciáját (55mp)
Kis hazánkat Pintér Sándor képviselte az eseményen…

10. DK: a jövő évi büdzsé megbukott (22mp)
Varjú László elmondhatott egy mondatot a kormányzati „megszorításokról” a családtámogatások csökkentése kapcsán a Híradóban.

11. Fidesz: egyedül Brüsszel és a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal akar megszorítást (29mp)
A jól ismert szerkesztői trükk alapján rögtön érkezik a fideszes reakció a DK véleményére: a brüsszelezve gyurcsányozás. Felsorolják a 2010 előtti baloldali kormányok összes megszorító intézkedését. Működik a vélemények „kiegyensúlyozottsága” a közmédiában.

12. Az MSZP a 91 éve született Horn Gyulára emlékezett a Fiumei úti sírkertben (24mp) 

13. Az LMP az új magyarországi akkumulátorgyárak helyszínére kíváncsi (32mp)
Kanász-Nagy Máté szól az akkumulátorgyarmatosítás ellen.

14. Egyre több a kérdőjel a Karácsony Gergely mozgalmához érkezett százmilliókkal kapcsolatban (4p 10mp)
Császár Attila a közmédia ellenzék leleplezéséért felelős mai ügyeletes szakújságírója szigorú hangon sorolja a soha véget nem érő ügy friss fejleményeit, azaz a Magyar Nemzet által megírtakat: nem stimmelnek az összegek a pénzügyi beszámolókban. Elhangzik a hasonló leleplező híradások kedvenc fordulata is: „újabb kérdéseket vet fel…” Ezek bizonyára holnap is folytatódnak, talán egészen a jövő évi választási kampányig. Addig viszont már nemcsak Császár Attila üldözi a főpolgármestert, hanem Bohár Dániel is a 99 Mozgalom egykori tagjait. Keresztes László Lóránt pedig felszólította az M1 stúdiójában a főpolgármestert, tegye világossá a pénz eredetét. Erről posztolt Kocsis Máté is a Facebookon: „mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek?”

15. Fidesz: Karácsony Gergely mutassa meg az adománygyűjtő ládát (1p 10mp)
Hollik István monologizál a témáról.

16. A Főpolgármesteri Hivatal augusztusra várja a csődöt (3p 34mp)
Császár Attila folytatja a főpolgármester körüli ügyek bemutatását. Budapestet „a baloldali városvezetés csődközeli helyzetbe kormányozta” – olvassa fel a szerkesztő a Mandiner cikkét. Ez a témák bemutatásának megszokott módja az elvileg közszolgálati hírműsorban: kormánypárti lapok cikkeinek kivonatolása. Még akkor is, ha a szerkesztő „balliberális” lapnak nevezi a Mandinert szemléző Indexet, amit ő is szemléz. A másik „szakmai” eszköze is a megszokott: az archívumból ellenzéki politikusok egymásnak ellentmondó vagy egymást bíráló – abból a bizonyos kontextusból jól kiragadott – pár szavas kijelentéseit rakosgatja egymás mellé, hogy hazugságokon kapja őket. Végül megismerhetjük Wintermantel Zsolt, fővárosi fideszes politikus reakcióját is az ügyről a Facebookról, aki a „haveri kör” milliós fizetéseiről és „két kézzel szórt milliárdokról” vádaskodik, miközben bevágják Mártha Imre képét. Kész is a tudósításszerű kollázs a közmédia módjára: mixeljük össze az archívumban talált nyilatkozatokat a kormányzati kommunikáció által irányított lapok állításaival és fideszes politikusok vádjaival a Facebookról.

Az egész híranyagot az a prekoncepció, hallgatólagos morális keret szervezi, amelyet Wintermantel nyíltan kimondott: a Híradó szándéka, hogy bemutassa a nézőknek a Budapest pénzügyi tartalékait felélő, felelőtlenül gazdálkodó és a városvezetésre alkalmatlan főpolgármestert. A tudósítás a racionális és objektív szerkesztői munka tökéletes hiányát tükrözi: a szerkesztő szándéka tisztán politikai célokat szolgál, célja Karácsony Gergely lejáratása. A közmédia hírműsorának szerkesztőjétől elvárható módon egyáltalán nem is próbálja azt körüljárni, milyen pénzügyi okai vannak Budapest csődközeli helyzetének? Hogyan járultak hozzá ehhez a kormányzat egyes fővárossal kapcsolatos intézkedései, vagy mégis milyen konkrét költségvetési, gazdálkodási hibákat követett el a városvezetés? Mi a – Facebook bejegyzéseken és archív felvételeken túli – véleménye Budapest pénzügyi helyzetéről baloldali és jobboldali helyi politikusoknak, esetleg gazdasági, pénzügyi szakembereknek? A hazai nyilvánosság – az állandó kormánypropaganda miatt – teljesen szétroncsolt állapotában szinte elképzelhetetlen, hogy a közmédia Híradójában valódi kérdésekre valódi válaszokat keressenek.

17. Szijjártó Péter: a kormány újabb 6.5 milliárd forintos támogatási programot indít Bosznia-Hercegovinában (1p 20mp)
A száguldó külügyér már a Boszniai Szerb Köztársaságban van, ahol először Milorad Dodikkal meglapogatták egymás hátát, majd újabb fantasztikus külgazdasági sikerként előadta a nézőknek, hogy hat és fél milliárd forinttal támogatjuk a helyi mezőgazdaságot abban, hogy magyar eszközöket szerezzenek be.

18. Németh Zsolt: a béke ideje a jelmondata az idei Tusványosnak (50mp)
Tehát lesz bizonyára nagy békeharc is, tudjuk kikkel szemben.

19. Novák Katalin: Mádl Ferenc fektette le a konzervatív köztársasági elnökségnek az alapjait (48mp)
A volt köztársasági elnökről szóló monográfiát mutatták be. 

A Híradóból kimaradó témák:

Portfolio: Páros lábbal beleáll Magyarországba az Európai Bizottság, kiszivárgott a jelentés

Népszava: Az Orbán-kormánynak nem sikerült a harc a korrupció ellen, megint egy sor brüsszeli ajánlást kapunk

Népszava: Luxusházat vett Brüsszelben az Orbán-kormány, csak a felújítása bő kétmilliárd forintba kerül

Szabad Európa: Demonstrációra készülnek a fémkereskedők: teherautókkal vonulnak a Mol-székház elé

RTL: 3,8 milliárdért rendeztet Demográfiai Fórumot a kormány, furcsa időzítéssel

24.hu: Szijjártó újdonságként jelentette be a fóti akkugyárat, pedig a helyiek már be is perelték a BYD-t

Index: Nagy maflás a Balatonnak, aki megteheti, inkább külföldön nyaral

Népszava: 70 millió forint állami támogatást kap szállásfejlesztésre a neonáci-nyilas Kitörés túra szervezője

HVG: Újabb uniós támogatást buknak az alapítványi egyetemek

Szabad Európa: Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja