Propagandafigyelő 27.

Az M1 Híradó 2023. július 8-i, 19:30-as kiadása (50 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Átlagos szombati Híradót láttunk, szinte nem történt semmi különös a világban, meglepő újdonságról se értesültünk a műsorból. A no-go zónákkal teli Európai Unió a háború és a szankciók miatt inflációs, gazdasági és energiaválságba került, ráadásul visszaél hatalmával és bevándorlóországgá akar tenni minden államot Európában; Magyarországon a kontinens legnagyobb méretű migránsgettóját akarja létrehozni. Ráadásul az EU az Egyesült Államokkal együtt tovább tömi fegyverekkel Ukrajnát, szerencsére Magyarország békét és tűzszünetet akar, ezért a költségvetésben rendkívüli kiadásokat fordítunk honvédelemre, hogy teljesítsük NATO-vállalásainkat, de sajnos nem számíthatunk országunk védelmében a dollárbaloldalra, amely amúgy is hülyének nézi a magyarokat, viszont a kormány szokásosan mindentől (is) megvéd minket.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migránsveszély: 11p 52mp
A háborúpárti Nyugat bírálata: 4p 29mp 
Az ellenzék lejáratása: 4p 28mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 34mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 6p 13mp

A Híradó tudósításai

1. 500 napja tart az orosz-ukrán háború (4p 29mp)
A Híradó összefoglalót készített az Ukrajnában zajló háborúról, hogy a kormánypárti narratíva összes frázisát felmondja erről a nézőknek. Beszélnek a harcok következményeiről, a háború sok civil áldozatáról, a belső menekültekről és Ukrajna gazdasági kárairól. A nézők háborús helyzetre való érzelmi hangolása után jöhet a jól megszokott brüsszelezés: „Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók elhozzák a háború végét, elemzők szerint viszont Moszkva sikeresen védte ki a büntetőintézkedéseket. Az orosz GDP négy és fél százalékkal csökkent, miközben az EU inflációs, gazdasági és energiaválságba süllyedt.” Ezután rátérnek a fegyverszállítások mértékének taglalására. Az adást figyelő tudatlan néző akár azt is hiheti, a háború egyedül az Egyesült Államok és az EU szándékai miatt zajlik jelenleg is. Főleg, ha a műsorban megszólaló szakértő, Somkuti Bálint (MCC) szavait hallgatjuk: „abban a pillanatban véget ér a háború, ha az Egyesült Államok nem támogatja tovább Ukrajnát”. Érdekes, hogy más ötletet nem említett a háború befejezésére… Ezután ugyanő az elmúlt napokban terjedő hírekről beszél, melyek szerint az Egyesült Államok már azon dolgozik a háttérben, „hogy kihátráljon a háborúból.” Majd elkövetkezik Somkuti leghajmeresztőbb állítása „a kilépési-stratégia” kapcsán: „egy háborúba csak úgy szabad elkezdeni (!!!), hogy az embernek reális háborús végcéljai vannak, és fölkészül a legrosszabbra is. Na most úgy tűnik, hogy a Nyugat és az amerikai vezetés az előző kettőből az egyikkel sem rendelkezett”. A Híradó ezután arról beszél, szokásos fordulatát használva, hogy „elemzők szerint” a Nyugat háborús lázban él, hiszen sok ország azon munkálkodik, hogy a konfliktus minél tovább tartson, ráadásul Brüsszel is több tagállami befizetést akar emiatt. A Nézőpont Intézet természetesen felmérte, hogy a magyarok ezt – vagyis Ukrajna finanszírozását EU-s forrásból – ellenzik.

A tudósítás Oroszország háborús felelősségéről, „reális háborús végcéljairól” természetesen nem beszélt. Lassan várjuk, melyik adásban mondja ki a Híradó, tavaly februárban az USA és az EU megtámadta Oroszországot.

2. Polgári lakosságra veszélyes kazettás lőszert szállít az Egyesült Államok Ukrajnának (3p 10mp)

3. Egyelőre nem számíthat NATO-meghívóra Ukrajna (3p 44mp)
Ez a külpolitikai anyag először bemutatja Zelenszkij ukrán elnök látogatását – a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri – Kígyó-szigeten, majd az ezt követő isztambuli útját, ahol Erdogan török elnökkel tárgyalt. Végül a közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt Ukrajna esélyeit elemzi a katonai szövetséghez való csatlakozásra. A tudósítás lényeges információkat közöl, informatív és több szereplő szempontjait ismerteti elfogultság nélkül – a kérdés az, vajon miért nem minden híradás ilyen a közmédia hírműsorában?

4. Szalay-Bobrovniczky Kristóf: háborús időkben is biztosítva van az ország védelméhez szükséges forrás (53mp)
Több mint 10 percig tájékoztatott minket a Híradó a háború állásáról és ezzel együtt a fegyverszállításokról, ezért afféle ravasz propagandafigyelő rókaként sejthetjük, a szerkesztők és a propagandaminisztérium kreatív munkatársai készülnek valamire. Így is történt, mert a honvédelmi miniszter videót tett közé a közösségi oldalán. Ismerjük a formátumot: szigorú tekintet frontálisan a kamerába nézve, drámai hanghordozás és háttérzene, militáns vágóképek. A miniszter elmondja, tűzszünetet szeretnénk és béketárgyalásokat, de a védelmi költségvetés forrásainak és a kormánypárti frakció támogatásának köszönhetően úgyis megvédenek minket. A kisfilmje végén halálosan komolyan hangsúlyozza: „nem számíthatunk országunk védelmében a baloldalra.” Viszont még komolyabban elfelejtett arról beszélni, kitől is védenek meg minket katonailag? Ukrajna az oroszok legyőzése után átlépi a Tiszát? Vagy…? Ebbe bele se merünk gondolni.

5. Magyarországon állítanák fel az EU legnagyobb migránsgettóját a brüsszeli tervek szerint (4p 49mp)
A pénteki adás után szombaton is foglalkozik a Híradó a nyugat-európai „no-go zónákkal” – a példák és a képek azonosak a tegnapival. Arról pedig Rétvári Bence nyomán igyekeznek meggyőzni a nézőket, hogy Brüsszel a legnagyobb „migránsgettót” állítaná fel Magyarországon, hogy itt bírálják el az EU-ba érkező menekültek harmadának kérelmét: „tízezres nagyságrendben folyamatosan”. Rétvári és a Híradó szerint: „Brüsszel visszaél hatalmával és bevándorlóországgá akar tenni minden országot Európában.” Persze a kvótanépszavazáson a magyarok ezt egyértelműen visszautasították. Bakondi György is elmondta, hogy a „migránsgettók” ellentétesek a magyar szabályozással. Szerencsére pénteken Orbán Viktor is kurucosan leszögezte: „nem fogjuk végrehajtani.”

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a Híradótól nem várhatjuk a téma racionális, alapos és tényszerű, korrekt feldolgozását, pedig egyszerű nézőként kíváncsiak lennénk rá, mi a különbség az egykori tranzitzónák és a „migránsgettók” között? Erre nem kapunk választ, csak azt tudjuk meg, Brüsszel ránk szabadítja a rettegést, a félelmet – ha a kormány nem véd meg minket a „migránsgettóktól”, akkor bevándorlóország leszünk hamarosan.

6. Elemző: nem fogadják el a francia állam szabályait azok, akik részt vettek a migránslázadásban (3p 51mp)
Ismét összefoglalják, hogy – a Le Figaro jobboldali lap szerkesztője szerint – „az engedékeny bevándorláspolitika véres és pusztító migránslázadásra vezetett Franciaországban.” Ezután Pindroch Tamás kelti a morális pánikot: „… fiatal gyerekek törnek-zúznak. Nem fogadják el a francia kultúrát, nem fogadják el az együttélés szabályait, nem fogadják el a francia állam fennhatóságát. Ez nagyon fontos: békeidőben, tehát nemcsak ebben az egy hétben beszélünk erről. A no-go zónákba nem mernek bemenni a rendőrök…”

7. A migrációs politika miatt megbukott a holland kormánykoalíció (3p 12mp)
A migrációs nyomás Hollandiában is fokozódik. A holland kormánykoalíció fel is bomlott miatta.
„A hagyományos társadalmi és erkölcsi értékeket képviselő” párt, a BBB (Gazda–Polgár Mozgalom) már a legnépszerűbb a közvélemény-kutatások szerint.

8. Több mint 3300 milliárd forintot biztosít a költségvetés családtámogatásokra (4p 13mp)
Szinte megújult a műsor, mert új vágóképek és új családok – ráadásul nem Szilágyi Béla aggódó szavainak – segítségével promotálja a rezsicsökkentést és a kormány jóléti intézkedéseit a közmédia. Például az öt gyermeket nevelő Horváth apuka nyomán a Híradótól megtudjuk, „a jelenlegi inflációs helyzetben a családtámogatások nyújtottak nekik védelmet.” A háttérben gyermekek ugrálnak egy trambulinon. Felsorolnak nekünk egy tucatnyit az elmúlt 13 évben „több mint harmincra emelt számú” családtámogatás közül: az összegek emelkednek vagy továbbra is maradnak a kedvezmények. Erről Szentkirályi Alexandra is beszélt. További perceken át sorolják, milyen családi kedvezményekre jut több a kormány jóvoltából. Közben idilli és megkapó jeleneteket látunk: anyukák tolják a babakocsit, egy kisgyermek egy macskát simogat, mindenki boldognak tűnik a játszótéren. A végén az MCC szakértője beszél röviden a költségvetés mögötti fő értékek stabilitásáról.

9. A Fidesz a 99 Mozgalom alapítóit kérdezi Karácsony Gergely pénzmosási botrányairól (4p 28mp)
Látszólag könnyű munkája van Császár Attilának a közmédia Híradójában, hiszen nekünk nézőként úgy tűnik, nincs más dolga, mint kolléganőjével váltásban kétnaponta elkészíteni ugyanazt a „híradást” ugyanarról a témáról ugyanolyan hosszúságban. Viszont mégsem irigyeljük, mert nehéz lehet ebben a monoton feladatban megtalálni a kreativitást, újdonságot és a szakmai kihívást, autonómiát. De szerencsére ebben mindig segítségére siet egy-egy kormányzathoz közeli szereplő, mint szombaton. Előbb az Alapjogokért Központ „elemzője” állapította meg az M1 egyik műsorában, hogy „ugyanaz a nyugati baloldali kör irányította és támogatta a guruló dollárok révén”  Karácsony Gergely, majd Márki-Zay Péter kampányát. Ráadásul a szombat esti adásban is össze lehet foglalni, amit kolléganője is megtett a pénteki műsorban: mit nyilatkozott a főpolgármester csütörtökön az Indexnek. A főpolgármester ennek során többször „kereste a szavakat” és „zavarba jött.” A Magyar Nemzet is megírta, hogy ez az egész csak fedősztori volt és a „dollárbaloldal” négymilliárd forintot kapott döntően a tengerentúlról. Hollik István felháborodott azon, hogy „mennyire hülyének nézi a dollárbaloldal a magyarokat.” A kormánypárt megkérdezi a 99 Mozgalom alapítóit a guruló dollárokról.

10. A Párbeszéd-Zöldek kormányra kerülve azonnal bevezetné az azonos neműek házasságát (21mp)
Barabás Richárd beszélt erről.

11. DK: az első gyerek megszületéséig kellene finanszírozni a lombikellátást (28mp)
Ráczné Földi Judit véleményét mutatták be.

12. MSZP: keveset lehet tudni a Fertő tóhoz tervezett ökoparkról (22mp)
Gurmai Zitát hallhatták erről a nézők.

13. LMP: egységes agglomerációs politikára lenne szükség (23mp)
Tetlák Örs tájékoztatta a sajtót.

14. Nemzetpolitikai és oktatási témák voltak napirenden a Rákóczi Szabadegyetemen (2p 56mp)
Könnyed nyári témára számít a naiv néző a műsor végén, azonban a kormányt képviselő megszólalók jóvoltából ebből a tudósításból is kaptunk egy kis ízelítőt a családtámogatások nagyszerűségéről vagy az ukrajnai nyílt magyarellenességről.

15. Rétvári Bence: 2010 óta több mint kétszeresére nőtt a közbiztonságra fordított források összege Magyarországon (1p 7mp)
Lakiteleken a polgárőrök országos napját tartották. Az államtitkár elmondta, hogy az új költségvetésnek köszönhetően a „biztonságra, a magyar emberek védelmére 168 milliárd forinttal több fog a következő esztendőben rendelkezésre állni.” (A 20 százalékos éves inflációhoz ezt ő se viszonyította.)

16. 211-en veszítették életüket közúti balesetben a hazai utakon az elmúlt félévben (4p 23mp)

17. Egymás után háromszor dőlt meg a globális hőségrekord (3p)

18. Dunaszerdahelyről három versenyző jutott tovább a Nemzeti Vágtára (2p 19mp)

A Híradóból kimaradó témák:

444: Százmilliókat osztott ki a múlt hónapban is pályáztatás nélkül a Miniszterelnökség

Portfolio: Fabatkát sem érnek a magyar fizetések: lesújtó EU-s jelentés érkezett

Telex: Városnéző túrával ér fel, ha végigvesszük a kormányhoz és a Fideszhez kötődő brüsszeli ingatlanokat

RTL: Szabálytalan működés miatt ismét megbüntették a bátonyterenyei akkufeldolgozót

Népszava: Úgy tűnik, elszólta magát a rendőrség, „objektumvédelmi szempontból” van körbekordonozva a Karmelita kolostor

Népszava: Orbán Viktor tizenhat hónapja magányos az EU-ban, már csak a Balkánon és Ázsiában látják szívesen

Népszava: Az ügyészség felülbírálta a rendőrséget, mégis nyomozás indul a recski sárlavina ügyében

Népszava: Csehországnak elege lett a V4-ből, egyre nőnek az az ellentétek az egyes országok között

Euronews: Az EU első meleg államfőjét Edgars Rinkevicsnek hívják – szombaton tette le hivatali esküjét Lettország új elnöke