Propagandafigyelő 28.

Az M1 Híradó 2023. július 10-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Hőségriasztás itthon és melegrekord Spanyolországban, sajnálatos vonatbaleset Magyarországon és kerékpáros tüntetés Budapesten. Ismét egy unalmas nyári Híradót láthattunk hétfőn este 18-kor – csak máshogy, mint a szombat esti adás esetében. A Híradó szerint mintha nem is lett volna önkormányzati választás Nagykőrösön. Sok ezer milliárdnyi forint sorsa se érdekli a nézőket, ha nem a családtámogatásokhoz kapcsolódnak, hanem a költségvetési deficithez. Nem került adásba, mert nem a Századvég vagy a Nézőpont, hanem az Eurobarometer mérte fel, hogy a magyarok 59 százaléka támogatja az uniós szankciókat. Talán szabadságolások zajlanak a propagandaminisztériumban, mert ebben a Híradóban se a migránsgettóra, se a migránslázadásra nem szántak egy másodpercet se. (Az esti hosszabb kiadás is csak annyit bírt kiizzadni magából, hogy „Guy Verhofstadt ismét kiállt a migráció mellett”.) A Híradó szerkesztői szerint a magyarok bizonyára szeretnek dög meleg vonatokban utazni, ezért nem foglalkoznak ezzel se, különben a lósport is fontosabb. Viszont éppen a Telex hétfői cikkének köszönhetően ismét találtak okot arra, hogy nagyjából huszadszorra feldolgozzák a baloldal guruló dollárjainak témáját – mi mindenre jó egy kattintásvadász cím az ellenzéki „bohózatról”.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A háborúpárti USA bírálata: 2p 2mp 
Az ellenzék lejáratása: 4p 41mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 18mp
Külgazdasági és lovas sikerek: 2p 10mp

A Híradó tudósításai:

1. Életbe lépett a vörös kód és a hőségriasztás (4p 2mp)

2. Európa nagy részén kánikula van, Spanyolországban megdőlhet a melegrekord (3p 33mp)

3. Vonatbaleset Kétpónál – megkezdődött a műszaki mentés

4. A biztonságosabb közlekedésért tüntetnek a kerékpárosok Budapesten (29mp)

5. NATO-csúcs: napirenden a bővítés és az orosz ukrán háború  (3p 23mp)

6. Amerikai hírszerző: Ukrajna semmire se megy a kazettás lőszerekkel (2p 2mp)
Biden kijelentései nyomán a Magyar Nemzettől megtudjuk, hogy nemcsak az ukránok, hanem lassan az amerikaiak is kifogynak a lőszerekből. A Híradó ezúttal nem Trump, hanem David Sacks közösségi médiás bejegyzését találta meg: mégse Oroszország gyengült meg a háborúban, hanem az USA? Össze is foglalják nekünk az „újabb és újabb” fegyverszállítások mértékét: az USA már 43 milliárd eurót költött el erre. Találtak egy Twitter-bejegyzést arról, hogy „fel kell tenni a kérdést, az ukrán hadsereg folyamatos támogatása kivitelezhető-e?” Bemutatnak néhány Biden elnök kijelentését bíráló véleményt is az amerikai sajtóból – az elnök mintha még mindig össze-vissza beszélne. Majd általában a kazettás lőszerek használatáról szóló kritikákat foglalják össze.

Propagandafigyelő kommentár: a Híradó az információelhallgatás klasszikus manipulációs eszközét használja ebben a tudósításban. A műsor egyetlen hasonló témájú beszámolójában nem hallottuk eddig azt a tényt, hogy az Ukrajnának szállított amerikai fegyverszállítások értéke az USA 800 milliárd dollár körüli éves katonai kiadásának csak pár százalékát tette ki. Másrészt azt se említették ma, hogy az ukrán-orosz háborúban már mindkét hadviselő fél korábban is használta ezt kétes a megítélésű, sok állam által betiltott fegyvert.

7. Szijjártó Péter: a Hell Energy több mint 200 millió dolláros gyár építését tervezi Azerbajdzsánban (1p 15mp)
Nemcsak egy szép magyar gazdasági sikerről számoltak be a nézőknek Bakuból, hanem a száguldó külügyminiszter szavait tolmácsolva hangsúlyozhatták, hogy „a racionális és kölcsönösen előnyös együttműködés a Nyugat és a Kelet között elkerülhetetlen.”

8. A DK bírálja a családtámogatási rendszer átalakítását (27m)
Ráczné Földi Judit beszélt erről.

9. Fidesz: Gyurcsányék most sem támogatták a családtámogatások, a nyugdíjak, a rezsicsökkentés védelmét (18mp)
Hétköznapok a Híradóban: a DK a kormány jóléti intézkedéseit bírálja, a Fidesz pedig jót gyurcsányozhat ennek ürügyén. „A dollárbaloldal most is azt fújja, amit Brüsszel kér tőlük. El akarják törölni a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat és háborúba akarják sodorni az országot.”

10. Az MSZP ellenzi a CT- és az MR-vizsgálatok államosítását (24mp)
Gurmai Zita szólhatott a közmédia nézőihez.

11. LMP: minden magyar EP-képviselő szavazzon igennel a természet-helyreállítási rendeletre (27mp)
Gál József tartott sajtótájékoztatót.

12. Telex: bohózatnak tartják Karácsony Gergely megszólalását az ellenzéki pártok (4p 23mp)
Kisebb csoda a közmédiában, hiszen egy független lapra hivatkoznak forrásként, ráadásul – szokásukkal ellentétben – még nem is hívták „balliberális” hírportálként (Igaz, nem Császár Attila volt a szerkesztő most). Furcsa látni, de először összefoglalják a Telex cikkét, ahogy a Magyar Nemzet vagy az Origó írásaival szokták, aztán jönnek a napok és hetek óta ismert részletek a főpolgármester Indexnek adott múlt heti interjújától kezdve egyes ellenzéki pártok elhatárolódásán át Nagy Ervin (XI. Század Intézet) vezető elemzéséig: a főpolgármester magyarázkodása már a szövetségeseinek is kínos.

13. Nagy István: kiemelten támogatja a kormány a lovas rendezvényeket, a lovassportot és a lósportot (55mp)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Lezajlottak az utolsó időközi választások, Nagykőrösön megverték a Fideszt

444: Félév alatt összejött az éves hiánycél 85%-a, majdnem 2900 milliárd forint a deficit

HVG: Vonatozni fog a nyáron? Készüljön rá, hogy a MÁV négy vonatból egyet tud rendesen lehűteni

24.hu: A jobboldali nagyvállalkozó ma már maffiának látja a NER igazságszolgáltatását

24.hu: Több tízmillióval drágább lesz a lakásvásárlás csok nélkül

Mfor: Kaszinóbiznisz után sportfogadás: a Habony-Garancsi páros lett a Szerencsejáték Zrt. kihívója

Szabad Európa: A történész szerint Orbán a „sunyi rókázással” üzent az ellenzéknek: Nem fogtok engem levadászni

Népszava: Ingyenes magyar közoktatás csak papíron létezik, az iskolák már alapítványokat hoznak létre, hogy segítséget kapjanak a karbantartáshoz is

Telex: Eurobarometer: A magyarok 59 százaléka támogatja az uniós szankciókat

Népszava: „A kisgyereknek fogalmuk sincs arról, hogy ki vagy mi az a Soros György vagy baloldal, csak azt hallják, hogy harcolni kell.” Hat a propaganda, 2019 óta emelkedik a szorongásról, tartós félelemről beszámolók aránya