Propagandafigyelő 30. – Migránsok helyett LMBTQ-veszély

Az M1 Híradó 2023. július 13-i, 19:30-as kiadása (45 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A csütörtök esti, a Propagandafigyelő 30. híradóját látva végleg megerősödött bennük az érzés, hogy a magyar közszolgálati média esténként nem egy „hírműsort” állít elő nekünk, hanem egy végtelen hosszú szappanoperát, amely ugyanazokat a sztorikat meséli el nekünk ugyanazon szereplőkkel újra és újra. Kik állhatnak ebben a jó oldalon, amely (a Híradó és propaganda szerint) a világosságot, a jót, a morális igazságot képviseli? Természetesen a magyar kormányzat képviselői. A sajtófőnök, aki ma megüzeni, hogy mindentől megvédenek minket. A fideszes EP-képviselő, aki kiosztja a korrupt bürokratákat. A külügyminiszter fáradozásainak hála fejlődik a gazdaság, és jobb lesz az életünk. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos megvédi a rezsit a korrupt bürokraták mancsai elől. A frakcióvezető-helyettes asszony fellép a jogszabályokat és a világ erkölcsi rendjét kijátszani akaró élelmes transzneműekkel szemben. És aki, ha kell, főnökével, a frakcióvezetővel együtt még az erőszakos és pedofil komplett baloldalt is helyreutasítja. Az agrárminiszter jót tesz a fiatal gazdákkal. Az államtitkár asszony felavat egy új bélyeget a csokigyárról. Egy másik államtitkár a helyi turizmus miatt lelkesedik. És még a nemzeti állatvédelmi program megújításáért felelős miniszteri biztos is kedvesen beszél témájáról. A mindig tettre kész és az ország sorsáért erkölcsileg is elkötelezett politikusok hűséges segítői az „elemzők”, akik viszont az észt képviselik, és a műsorban pedig megmutatják nekünk, egyszeri nézőknek a dolgok „racionális” oldalát. 

Ehhez képest a Híradó napi szappanoperájában a rossz oldal főszereplői általában a mindig tömegesen, hordákban vonuló, személytelen és többnyire sötét bőrű migránsok – ők valamiért ma hiányoztak a műsorból. Helyette erkölcsi világrendünket Elvira, a nyugdíjba vonulni készülő bakonybéli – és természetesen egy sorosista szervezet által felbújtott – transznemű veszélyeztette a csütörtöki adásban. Ott volt mellette Eva Kaili, aki Elvirával ellentétben egy valódi szőke démon, igazából azonban egy korrupt brüsszeli bürokrata, de ennél nagyobb bűne, hogy baloldali politikus. A legnagyobb veszély persze belülről fenyegeti a nemzet morális rendjét: itt van nekünk egyrészt a belvárosi, erőszakos, pedofil, kommunista mozgalom, amelynek alakjait a műsor szereti kitakart szemmel bemutatni, másrészt a külföldről irányított, mindenre alkalmatlan, bűnös baloldali fővárosi vezetés. Utóbbiakat ráadásul a háttérből a magyar politikai legördögibb figurája, maga Gyurcsány Ferenc irányítja. E drámai történések közben – a közszolgálati média kiegyensúlyozottságának látszata érdekében – néha feltűnnek magukat szakpolitikusoknak mutatni akaró ellenzéki figurák a híradóban, akik főleg apró-cseprő kérdésekről monologizálnak, mint például egy katódgyár működése. De be kell látnunk nézőként, nekik nem osztottak más szerepet ebben a nagy és drámai morális harcban.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

A korrupt brüsszeli elit leleplezése: 3p 8mp
Az ellenzék lejáratása: 5p 48mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 59mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 5p 37mp
LMBTQ veszély: 4p 39mp

A Híradó tudósításai:

1. A kormány Sopronban: Magyarország békét akar, és nemet mond a migrációra (26mp)
Havasi Bertalan sajtófőnök megüzente a feledékeny nézőknek a kampányszlogeneket: béke; nem a migrációra; infláció letörése; családok, munkahelyek, nyugdíjak, rezsicsökkentés megvédése.

2. Elemző: a NATO-csúcs eredményeként a szövetség továbbra is kimaradhat a háborúból (3p 37mp)

3. Folytatódtak a Kijev elleni légitámadások (2p 19mp)

4. Eva Kaili tartózkodott a korrupcióellenes javaslat szavazásánál (2p 8mp)
A korrupt brüsszeli bürokratákat megtestesítő baloldali görög politikus visszatért az Európai Parlamentbe és ezért a Híradóba is. Németi Noémi pedig sokadszorra elmesélheti az ügy részleteit. Jellemző, hogy Kaili bár jelen volt a teremben, az uniós képviselők új korrupcióellenes javaslatának szavazásakor nem nyomott gombot, „vagyis nem nyilvánított véleményt arról, szeretné-e, ha az EP képviselőkre szigorúbb átláthatósági szabályok vonatkoznának”. Párkányi Eszter az Alapjogért Központtól jól megszakértette a témát: Kaili visszatérése a parlamentbe az Európai Unió szégyene.

5. Hidvéghi Balázs: az európai intézményeknek nincs jogalapja kioktatni másokat a jogállamiságból (1p)
Hidvéghi Balázs erről Strasbourgban oktatta ki az EP képviselőket.

6. Szijjártó Péter: a magyar gazdaság minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét produkálta (59mp)
„A magyar emberek teljesítménye nemzetközi szinten is kiválónak minősíthető” – ez nem egy sportközvetítésen, hanem a kihelyezett soproni kormányülésen hangzott el a külügyminiszter szájából.

7. Németh Szilárd: a kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, amelyet Brüsszel el szeretne törölni (1p 10mp)
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos – mert ilyen is van – elmondta, hogy „nem tesznek eleget Brüsszel és a baloldal felszólításának, és nem szüntetik meg az ártámogatásokat”. 

8. Módosul a Nők 40 kedvezményes nyugellátásáról szóló jogszabály (4p 39mp)
Elvira miatt a kormány törvényt módosít. Mert Elvira szeretne élni a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségével, azonban Elvira férfiként született és a nyugdíjbiztosító is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a kedvezményes nyugdíjba vonulás szabályai. „Itt lépett közbe azonban a Soros György milliárdoshoz köthető Háttér Társaság” – folytatja tudósítását Császár Attila. A YouTube-ról bemutatják a szervezet munkatársának véleményét: az unió bírósága már korábban kimondta, hogy transzneműekre az „új nemük szerinti nyugdíj korhatár vonatkozik”, azonban Elvira esetében a magyar hatóságok packázása miatt a Veszprémi Törvényszék ítéletére volt szükség ennek kimondására. Ezután jogászkodás kezdődik: a Veszprémi Törvényszék közleményét ismerjük meg, amely hangsúlyozza, egyes hírekkel ellentétben az ítélet „nemváltozással összefüggő általános érvényű állásfoglalást nem tartalmaz”, s csupán a kormányhivatalt kötelezték új eljárás lefolytatására az ügyben. Ismét Párkányi Eszter mond véleményt a műsorban: szükség van a „Nők 40” jogszabály módosítására, hiszen az Alaptörvény is nőkre és férfiakra hivatkozik, másrészt a törvény célja, hogy elismerje „a nők a munka mellett a gyermeknevelésben is helyt állnak” – úgy látszik a törvényhozók, a közmédia szakértői és szerkesztői ezt például a férfiak esetében se feltételezik (a transzneműekre pedig ebből a szempontból nyilván gondolunk se szabad). Az eset ismertetése és a jogászkodás után következik a kormánypropaganda és a szerkesztő igazi erőssége: a morális igazságosztás, amitől a híradás egyoldalú lesz. A Magyar Nemzet és az ott megszólaló Selmeczi Gabriella frakcióvezető-helyettes mondta el a nézőknek, hogy mit kell gondolniuk: „az ügy durva arculcsapása a jogrendszernek” és ezzel „megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget.” A frakcióvezető-helyettes véleményét ennek kapcsán arról, „hogy igenis létezik az LMBTQ-propaganda” kevéssé értjük, hiszen Elvira esetének megismerése nyomán valószínűleg nem akarnak magyar férfiak tömegei nőként nyugdíjba vonulni. Viszont az ügy körüli habverés a kormánypropagandában kiváló eszköz arra, hogy ma ne a migránsok, hanem a transznemű emberek miatt érezzék a műsor konzervatív nézői, a „közszolgálati” Híradó célközönsége, hogy morális értékrendjük állandó támadás alatt áll. De szerencsére a kormány ettől is megvédi őket.

9. Az infláció letörését kéri a DK (26mp)
Dobrev Klára az európai minimálbér bevezetéséről, a közalkalmazottak bérének emeléséről és az adórendszer átalakításáról mondhatott egy mondatot a műsorban, de nem értjük, ennek mi köze a címhez és az infláció letöréséhez. 

10. MSZP: A legszigorúbb garanciákhoz kell kötni az ácsi katódgyár működését (25mp)
Gurmai Zita beszélt a témáról.

11. LMP: a kormányoldal folytasson érdemi vitát a természet-helyreállítási tervről (26mp)
Schmuck Erzsébet tartott sajtótájékoztatót.

12. Párbeszéd: zöld siker, hogy megszavazták a természet helyreállításáról szóló jogszabályt (20mp)
Jávor Benedeknek is jutott pár másodperc.

13. Az LMBTQ-propaganda betiltását követeli a Mi Hazánk Mozgalom (22mp)
Vékony Zsombor, a párt budapesti elnöke felszólítja a nézőket, hogy „fel kell lépnünk gyermekeink testi és lelki megrontása ellen, nem adhatunk teret a genderlobbinak semmilyen formában”. (Az eléggé ifjúnak tűnő helyi pártelnök gyermekeit nem láttuk a rövid bejátszásban.) 

14. Kocsis Máté: az erőszak erőszakot szül (4p 20mp)
A Jámbor Andrást ért halálos fenyegetés jó ürügy, hogy Császár Attila elkészíthesse újabb anyagát a témáról. Jámbor friss Facebook-posztja és korábbi parlamenti felszólalása után jöhetnek a szokásos csúsztatások. Bemutathatja sokadszorra, hogyan vertek össze nyugati Antifák békés járókelőket Budapesten februárban, hogyan „került a hatóságok látókörébe” ennek kapcsán a Szikra Mozgalom aktivistája, aki természetesen nem ártatlannak bizonyult a műsor szerint, hanem vele szemben pusztán „nem volt elegendő bizonyíték.” Most pedig az a „vád”, mert megírta egy osztrák lap, amit a Metropol szemlézett, hogy a pedofil felvételek a lakásán készültek. A nézők morális felháborodását Selmeczi Gabriella segít kiváltani, aki elmondja ezekről a Parlamentben: „Két-három-négy éves gyermekeket ütnek, vernek, szexuálisan abúzálnak.” Ráadásul Selmeczi Gabriella kérésére a baloldal azóta se határolódott el az ügytől. Jámbor András még azzal is dicsekedett a közösségi oldalán, hogy a „szélsőbaloldali mozgalom tagjait körbevezette a Parlamentben.” Végül megtudhatjuk, hogyan reagált a Facebookon Kocsis Máté az ellenzéki politikust ért halálos fenyegetésre: „ti voltatok azok, akik erőszakkal eltorlaszoltatok vállalkozásokat, erőszakkal közhivatalokat foglaltok el (munkaidőben), a te barátaid fenyegették lámpavasra akasztással a jobboldali embereket, és fantáziáltak arról, hogy vérnek kellene folynia Budapest utcáin.”

Nézőként bármennyire reménykedünk benne, a Híradóból sosem fogjuk megtudni, vajon a Szikra Mozgalom – ott tőlünk többnyire távol, Budapest belvárosában – tényleg erőszakos szervezet? A kormánypropaganda világában, ahogy a populista politikában, a hasonló ténykérdéseknek már semmi értelmük. A műsor célja annyi, hogy nézőként minden este üljünk otthon a tévékészülék előtt a kanapén, és morálisan felháborodjunk az erőszakos és a pedofíliától nem elhatárolódó baloldal képviselőinek tettei és szavai miatt.

15. Budapest már hitelből működik, a Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe vitte a várost (1p 28mp)
Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján elmondja a tudósítás elején, a főváros jelenleg hitelből működik.

A rövid tudósítás természetesen ismerteti a Fidesz közleményét: „pénzmosási botrányba keveredtek”; „felelőtlen, pazarló gazdálkodás”; „Gyurcsány emberei kerültek kulcspozíciókba”. 

16. Megbénították a légi forgalmat a német klímaaktivisták (3p 1mp)

17. Áradások pusztítanak több országban (4p 9mp)

18. Nagy pusztítást okoztak a viharok (3p 58mp)

19. A fiatal helyi gazdákat segíti az új földügyi szabályozás (3p 28mp)
„Jól kötött a kukorica a gazdák szerint ezen a balatonöszödi termőföldön” – a Híradó így kezdődő tudósítása fiatal gazdálkodókat mutat be röviden, hogy majd a műsor elmondja: „egy új földügyi szabályozással most a kezdő gazdákat támogatja a kormány.” Nyilván a Híradónak teljesíteni kell célját: a kormányzat szívének kedves és fontos választói csoportokat mindig szükséges ellátni jó hírekkel. Nagy István a kék alapon sárga csillagos EU-s és a piros-fehér-zöld nemzeti zászló előtt állva mondta el a fiatal gazdáknak kedvező intézkedés részleteit. Egy kecskeméti gazdálkodó arról beszélt, milyen jó kezdeményezés ez.

20. 100 éves a Szerencsi Csokoládé – a jubileumra bélyeget hozott létre a Magyar Posta (35mp)
Ki más beszélhetett erről, mint Koncz Zsófia államtitkár.

21. Kalandtérkép készült a Szigetközben és Pannonhalma környékén járó turistáknak (55mp)
Révész Máriusz államtitkár reménykedett, hogy a térség turizmusa növekedni fog.

22. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója Sukorón: rekord mennyiségű látogató volt az első napon (1p 58mp)
Bíztunk benne, hogy ebbe a tudósításba is sikerül a szerkesztőknek becsempészni egy államtitkárt, de sajnos csalódnunk kellett. Viszont egy fiatal lelkesen várta Korda György esti fellépését.

23. Állatvédelmi szervezeteket támogat a magyar mobilszolgáltató (52mp)
A szimpatikus kezdeményezést bemutató hír viszont egy miniszteri biztos megszólalásával kezdődött. Ovádi Pétert azonban a műsorban látott felirat „nemzeti állatvédelmi program megújításáért felelős miniszterként” titulálta – valószínűleg technikai hiba miatt, s nem a kormány bővült titokban.

24. Jégnyalókával hűtik az állatokat a madridi állatkertben (32mp)

25. Lezárták az izlandi vulkánkitörés környékét a kíváncsiskodók miatt (32mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Válasz Online: Elúszik a remény, hogy 21 magyar egyetem hallgatói hozzáférhessenek az Erasmushoz

Magyar Hang: OECD-jelentés: Magyarországon estek a leginkább a reálbérek 

Forbes: Egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére

Népszava: Nem bízik az államban vagy nincs is megtakarítása, tízből kilenc ember ezért nem tervezi állampapír vásárlását

HVG: Szerencsejáték-pénzeső: 40 millió a Rogánt és Kövért is reptető családi vállalkozásnak, 5 millió Szijjártó testvére cégének

G7: A kormány nem rakott az Árfigyelőbe magyar boltot, mi megtettük, és ezt láttuk

RTL: Akár a könyvek 30-40 százalékát is lefóliázhatják, holokauszttal foglalkozó művet is elzárhatnak a gyerekek elől

444: 12 millió forintos bírságot kapott a Líra, mert nem csomagolta be homoszexualitást megjelenítő könyvet

Átlátszó: 2,4 milliárdért épít iskolát Debrecenben a közpénzzel megtolt katolikus egyház

Átlátszó: Eddig 5 milliárd forint értékben vett festményeket a Nemzeti Bank cége

Átlátszó: Titkolja a kormány, hogy mit ettek-ittak Szijjártóék 5,5 millióért a kairói repülőúton

Telex: Hárommilliós kárt okozott az Alkotás úti fasorban a Testnevelési Egyetemet építő Mészáros-cég

HVG: Ukrán hírszerzés: az orosz ortodox egyház újabb hadifoglyokat adhat át a magyar kormánynak