Az M1 Híradó 2023. július 17-i, 19:30-as kiadása (54 perc)

Az M1 Híradó 2023. július 17-i, 19:30-as kiadása (54 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A kánikula és különféle városok napja volt a hétfő esti Híradóban. Hódmezővásárhelyen majdnem 39 fokot mértek, Athénban, Rómában annál is többet vártak. Moszkvából Putyin üzent Washingtonba. Szijjártó New Yorkból nyilatkozott a Híradó nézőinek. Novák Katalin továbbra is a ruandai Kigaliban. A Propagandafigyelő (kánikulai szottyadt) Narancs díját azonban ma Menczer Tamásnak javasoljuk, aki a hétvégén váratlanul erősen aktivizálta magát a nyilvánosságban. Nem a Híradóból tudjuk, de előbb majdnem minden szövetséges ország – a Pride mellett kiálló – nagykövetét elküldte a fenébe, majd hétfőn már Brüsszelnek küldött üzenetet, de közben Berlinnek is. Ahogy a Híradó beszámolt róla: az államtitkár szerint „Brüsszel a BMW-t Debrecen helyett Romániába vinné”. Viszont legalább jó hír, hogy Áder János a podcastjában a mesterséges intelligenciáról beszélgetett. A nagyvárosok után majdnem fél percig pedig beszűrődött a magyar rögvalóság is a közmédia „hírműsorába”, hiszen bátran bemondták, hogy egy Bz motorvonat felforrt hűtővize – és nem Brüsszel – miatt többen is égési sérülést szenvedtek Hodásznál.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 5p 38mp

A háborúpárti USA lejáratása: 3p 35mp

Az EU bírálata: 31mp

Az ellenzék lejáratása: 8p 11mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 16mp

1. Tovább tombol a kánikula, 38.9 fokot mértek Hódmezővásárhelyen (7p)

Mórahalmon a melegben is dolgoztak a munkások, majd a Hódmezővásárhely főteréről bejelentkező tudósító mesélt a melegről, miközben láttuk, a háttérben a fagyizó már bezárt, majd Nyíregyházát is kapcsolták, ahol zápor is volt.

2. 70 fokosra is melegedhet az autó belseje a tűző napon (2p 42mp)

3. Kánikula Európában: rekkenő forróság és erdőtüzek pusztítanak Európában

A Kanári-szigeteken erdőtűz tombol, Athén utcáin a 40 fokos meleggel küzdenek az emberek.

4. 52 fokot mértek Hszincsiang tartományban (30mp)

5. Villámáradások, tornádókészültség és hőségriasztások szerte Amerikában (3p 7mp)

6. Bíróság előtt a férfi, aki megrongálta a határzárat (55mp)

Nehéz felfrissülni a Híradó stúdiójában. A műsorvezető, Rabb Ferenc is elhagyta pultját, hogy a virtuális szögesdrót mögött állva konferálja fel az első hétfői migrációs hírt. De ahogy a további tudósításokban is látszik, a mai adás bő öt és fél perces migrációs blokkja soványkább az eddig megszokottakhoz képest. A kánikula és a katasztrófák utáni első mai migrációs hírben egy szír férfiról tudósítanak, aki társával átmászott a szögesdróton, majd megrongálta azt: „egy erővágóval levágtak két fémbilincset a kamerarendszerről.” Őt közben elfogták, a bíróság pedig elítélte és kiutasította.

7. Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Európai Unió Tunéziával (2p 7mp)

„Vasárnap reggelre megint tele lett a lampedusai migránsgettó” – tudósít sokadszorra a Híradó az olasz partokhoz érkező migránsokról, de egyúttal a propagandaminisztérium morális pánikkeltésért felelős munkatársainak nyelvi leleményét is használja. A menekülttáborból, befogadó központból, tranzitzónából így lesz a propaganda nyelvében „migránsgettó”. A nézők egy része talán rettegni kezd a szavak és képek miatt, másik része pedig a közszolgálati média „hírműsorának” szerkesztői autonómiáján és finom manipulációin dohoghat: a Kunigunda utca dolgozói az általuk használt kifejezéseket se választhatják meg önállóan. Ezután a tudósítás bemutatta, hogy 2017 óta most érkezik Tunézia felől a legtöbb menekült, és milyen konfliktusok alakultak ki a helybeliek és a migránsok között: „július első hetében lincshangulat alakult ki a kikötővárosban, miután meghalt egy, a fekete-afrikai migránsokkal összetűzésbe keveredő helyi férfi”. Majd azt láttuk, hogy az EU részéről Várhely Olivér aláírta a megállapodást, amely szerint az EU pénzügyileg támogatja (első körben 100 millió euróval) az országot, amely cserében javítja a határ ellenőrzését és az embercsempészek elleni fellépést. A tudósításban a legfurcsább, hogy Meloni olasz miniszterelnök a megállapodás miatt egyszerre mondott köszönetet az Európai Uniónak és a tunéziai elnöknek. Ezután Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy „le kell csapnunk az embercsempészekre, akik kihasználják az emberek kétségbeesését”, majd a határvédelemről és a visszatoloncolásokról is beszélt. Nyilván kedvesen hangzottak ezek a szavak a Híradó szerkesztőinek és az állandóan zajló hazai antimigrációs kormánykampány guruinak, de mégis némi zavart érezhetünk a propaganda erejében. Hiszen számtalanszor hallottuk a napokban, a külügyminiszter is állandóan is ezt sulykolja, hogy az EU új migrációs javaslata és a migránskvóták gyakorlatilag „meghívólevelek” a Európát elözönleni akaró migránsok számára. „A bűnözők üzleti modellje éppen az Európai Unió bevándorláspárti politikája miatt működik” – mondta pénteken Szijjártó. Erre most az EU vezetői éppen arról egyezkednek Tunéziával, amit a magyar kormány is akar.

8. Szijjártó Péter: a migrációs válságok megelőzése érdekében a vízválságokat is meg kell előzni (56mp)

9. Románia schengeni csatlakozásának legfőbb gátja a migrációs nyomás (51mp)

10. Továbbra is népszerű a nyugat-balkáni útvonal az illegális migránsok körében (49mp)

11. BBC: Ukrajna áll a híd felrobbantása mögött (1p 49mp)

12. Vlagyimir Putyin: Oroszország válaszolni fog, ha kazettás bombákkal támadják (3p 35mp)

„Amerika továbbra is üzletet lát a háborúban” – hangzik el Rabb Ferenc felkonferáló szövegében, ahogy napok óta ismét sulykolják az amerikai kazettás bombák témáját, azok veszélyességét „évtizedekkel a használatuk után.” De előtte az ukrán ellentámadás kudarcáról beszélnek a New York Times cikkét szemléző Mandiner nyomán, majd a kiürülő nyugati fegyverraktárakról. Ezért kénytelen az USA kazettás bombákat szállítani, amelynek „elemzők szerint a legnagyobb nyertese az Egyesült Államok, amely így kiürítheti az elavult fegyvereket a raktárakból, és nem kell fizetnie a megsemmisítésükért”. Sokadszorra bemutatják Moszkva és Putyin reakcióját erre, aki elmondta, nekik is jelentős készletük van ilyen fegyverekből. A Híradó pedig sokadszorra hallgatja el, hogy ezeket eddig is használták az oroszok a háborúban. Ismét egy teljesen egyoldalú tudósítást láttunk, amely az USA-t vádolja a háború elnyújtásával és azon való nyerészkedéssel, s ebben Oroszország passzív félnek, s nem a háború kirobbantójának tűnik fel. Egyre nyíltabb Oroszország-párti nézőpontja miatt a műsor soha nem hangsúlyozza az orosz fegyverek hasonló veszélyeit a civil lakosságra.

13. Megérkezett az első táborozó csoport Ukrajnából Magyarországra (3p 25mp)

A tudósítás bemutatja a Magyarországra Zaporizzsja környékéről táborozni érkező gyermekeket. Megszólal egy édesanya és egy kislány is. Megtudjuk, a magyar kormányzat friss döntésének köszönhetően összesen 400-an táborozhatnak majd hazánkban. Egy méltánylandó kormányzati gesztusról tudósít a műsor – zárhatnák a rövid összefoglalót. Ha ezután nem Szijjártó külügyminiszter venné át a szót ismét New Yorkból és mondaná el: „A háborúnak a gyermekek is az áldozatai, sőt igazából, a gyermekek az igazi áldozatok.” S ne láttuk volna a műsor előző tudósítását a háborúpárti és azon nyerészkedő Egyesült Államokról, amely a civil lakosságot veszélyeztető fegyvereket szállít Ukrajnába – szemben a békepárti magyar kormánnyal, amely gyerekeket táboroztat az országban.

Jól ismerjük, hogy a nyilvánosság szereplői hogyan használják fel a gyerekeket – akikhez mindig pozitív jelentéseket társítunk – saját üzeneteik megerősítésére: kezdve a reklámipartól a választások előtt óvodákban előszeretettel kampányoló politikusokig. Másrészt a gyerekek védelme az erkölcsi, morális pánikok kialakításának is bevált eszköze. Ezekben már az ellenféltől való elhatárolódás és azok démonizálásának eszközei lehetnek. Például ahogy bizonyos társadalmi csoportok, szereplők állandóan a gyermekeinket „veszélyeztetik”: rendezzünk hát népszavazást a védelmük érdekében. Egy friss példa lehet a gyerekekkel való manipulációra, ahogy a szombati Híradó esti kiadása röviden tudósított a Prideról. A fél nyolcas adás szerkesztői már megtalálták a Mandiner egyik képét az eseményről, amiből kiderült, „hogy kisgyermekek is részt vettek a Pride-on. Sok szülő a rekkenő hőség ellenére kivitte a gyermekét, akik szivárványos zászlóval vonultak a forró aszfalton.”

14. Novák Katalin: a cél, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a munka és a család között (55mp)

Novák Katalin Kigaliban a nők jogaiért, a nemek közötti egyenlőségért küzdő konferencián vesz részt.

15. Szijjártó Péter: a világ ismételt blokkosodása akadályozza a legégetőbb globális kihívások megoldását (52mp)

16. Menczer Tamás: Brüsszel a BMW-t Debrecen helyett Romániába vinné (31mp)

Hétfőn is nagyot ment a közösségi médiában a külügyi államtitkár, aki feltalálta a „brüsszelezve románozást”, mert az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke (pontosabban: „a szélsőségesen háborúpárti és bevándorlópárti Európai Parlament”) óvatosságra intette a német cégeket a magyarországi befektetések kapcsán. (Ha nem Brüsszel BMW-t, akkor Moszkva Moszkvicsot? – kérdezhetnék olcsó poénnal az államtitkártól.)

17. Az LMP is magyarázatot vár a főpolgármestertől, honnan jutott félmilliárdos kampánytámogatáshoz (3p 25mp)

Ezúttal Tetlák Örs járt a közmédia stúdiójában, hogy utána megint mindent összefoglaljanak az ügyről – bizonyára az új nézők kedvéért. A szokásos újdonságok: az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása, Simicskó István interjúja a Magyar Nemzetnek.

18. Ki vagy kik a külföldi adományozók és mit kértek cserébe? (56mp)

Mindig csodáljuk Hollik Istvánt, ahogy évek óta sokadszorra képes kiállni a pulpitusra és kamerába nézve felszólítani – közben gondosan deklamálva, ahogy bizonyára a beszédtechnika tréningen kiokosították – a „dollárbaloldalt”, most konkrétan Karácsonyt és Gyurcsányt, hogy valljon színt bűneiről.

19. Tarlós István: érthetetlen, hogy lehetett csődközeli helyzetbe hozni a fővárost (3p 50mp)

A kormánypropaganda az elmúlt napokban Tarlós Istvánt is aktiválta, aki végig turnézta a kormányközeli médiát, hogy Karácsony Gergely pénzügyi alkalmatlanságáról beszéljen, Császár Attilla pedig másfél percben szemlézhesse ezt nekünk. „Tarlós István szerint a balliberális vezetés kommunikációs trükkökkel operál, nem pedig a valós számokkal” (Ez mintha ismerős lenne valahonnan. Hiába, nincsenek új érvek és gyakorlatok a politikai beszédben.) A „híranyag” további két és fél percét már képről képre, mondatról mondatra sokszor láttuk korábban: Karácsony mögött Gyurcsány áll.

20. Az LMP a TikTok mellőzését javasolja az állami készülékeken (25mp)

Kanász-Nagy Máté javaslata.

21. DK: lehetővé kell tenni, hogy mindenki telepíthessen napelemet (25mp)

Kocsis-Cake Olivio vetette fel a témát.

22. Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd (26mp)

Tordai Bence a közmeghallgatásról szóló rendelet megsemmisítéséről beszélt.

23. Új Airbus-helikopterek érkeztek Franciaországból (36mp)

24. Több utas is égési sérülést szenvedett egy motorvonaton Hodásznál (27mp)

Nagy bátorságra utal a szerkesztők részéről ennek a hírnek a közlése, hiszen a „sorok között” a MÁV lepusztult gördülőállományára utal. Reméljük, a szerkesztőségben senki nem üti meg a bokáját miatta.

25. Aratás: 3 ezer kombájn dolgozik a földeken (4p 2mp)

Szilágyi Béla összefoglalja az aratás állását, minőségi és mennyiségi szempontból is. Beszél az árak alakulásáról is, majd szóba kerül a kukorica és a napraforgó helyzete. De a végén – a szerkesztő szokásos optimizmusa jegyében – fontos hangsúlyozni, hogy a jó termés hozzájárulhat a gazdaság idei eredményéhez, ami „a háború és a szankciós intézkedések ellenére is legalább másfél százalékkal növekszik 2023-ban.”

26. A mesterséges intelligenciáról beszélget podcastjában Áder János (2p 6mp)

A Híradóból kimaradó témák:

444: Orbán megmondta, így is lett: a választás óta egymást érik a megszorítások – csak épp ők csinálják

Portfolio: Újra súlyos munkanélküliség fenyeget néhány magyar megyét

24.hu: Nem kell már megvédeni a rezsicsökkentést, behozta a magyar kedvezményt a holland tőzsde

Transtelex: Már Facebook-csoportokban is szervezik Magyarországon a romániai bevásárlásokat

RTL: Novák Katalin szinte minden külföldi útjára különgéppel utazott

RTL: Magyarország 18 milliárd forinttal segíti ki Ruandát

HVG: Idén már nem üdülhetnek az akadálymentes agárdi hotelben a beteg gyerekek, mert az egy akkugyár munkásszállója lett

444: Hatalmas összeget költene autóvásárlásra az állam

Átlátszó: „Nemzetbiztonsági okokból” nem írták ki, mennyiből épül a József főhercegi palota a Várban

Telex: Vitézy: A magyar kormány elkaszálja a vasúti beruházásokat, míg az osztrákok pont hogy felpörgetik azokat

G7: Nem csak a diplomások arányát nézve maradt le csúnyán a magyar felsőoktatás