Propagandafigyelő 33. – Konzerv határkerítés

Az M1 Híradó 2023. július 18-i, 18:00-as kiadása (26 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Az idősebb generációk tagjai számára részben ismerős világot mutatott be a Híradó kedd esti 18 órás kiadása. llyen lehetett egy békebeli nyári nap a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján? A párt és a kormány vezetője baráti hangvételű és előre mutató tárgyalásokat folytatott Ecuador és Paraguay elnökével. Utóbbival közösen a béke fontosságát is kiemelték, amit külügyminiszterünk az ENSZ-ben hangsúlyozott. Továbbra is tart a kánikula, szintén a béke a témája a táborozással egybekötött nyári szabadegyetemnek. Talán csak a nézők kisebb része sejti azt, hogy vannak témák, amelyekről a műsor nem beszélhet. A külföldi sajtó a kormányzatot bírálja, a gazdasági adatok jelentős része kedvezőtlen, a tenger nélküli országnak tengeri kikötője lesz, de itthon nem jut elég pénz a vízimentőknek. Már megint hírhamisításon kapták az egyik kormánypárti tévécsatornát.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 51mp
Az ellenzék lejáratása: 5p 41mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 49mp 

A Híradó tudósításai:

1. Igazi lehűlést nem hozott a vihar, hajnalban csak 24.5 fokra hűlt a levegő (3p 5mp)

2. Csehországi buszbaleset: három magyar érintett, mindannyian jól vannak (2p 10mp)

3. Menczer Tamás: a külföldre utazók regisztráljanak a konzuli szolgálatnál (30mp)

4. Hangárépületre zuhant egy kisrepülő Lengyelországban (16mp)

5. 8 év alatt csaknem egymillió migránst állított meg a határzár (3p 17mp)
Ez az évek óta szinte naponta látott tudósítás talán már nem szól másról, mint bemutatja azt, milyen egyszerű fogásokkal lehet napirenden tartani a kormány állandó félelemkeltő kampányát a propagandában. Ehhez csak ki találni egy „évfordulót”, amely szerint (csak nagyjából) 8 éve kezdődött a határkerítés építése, ennek apropóján pedig szervezni egy eseményt, ahol a helyszínen Bakondi György és Rétvári Bence megemlékezhet erről, a kormánymédia pedig levonulhat tudósítani. Így a Híradó ezredszer is újra előveheti a félelem képeit; ezen a héten ismét bemutathatja a 2015-ös migránsvonulást, az akkori helyzetet a Keleti Pályaudvarnál, majd természetesen a röszkei csatát, az agresszív és erőszakos migránsok akcióját. Majd ezt összeköthetik a kormánypropagandának az EU új migrációs javaslatáról szóló aktuális narratívájával, azaz a „migránsgettóval.” Ha Brüsszelen és a „migrációpárti baloldalon” múlna, megint a 2015-ös helyzet várna ránk, de a magyar kormány hősiesen ellenáll és megvédi alattvalóit. Kész a mai esti mese a Híradóban.

6. Alapjogokért Központ: 8 éve védjük Európát az illegális migrációtól (34mp)
És a figyelmetlen vagy lassú felfogású nézők kedvéért a Híradó az Alapjogokért Központ rövid közleményével is megerősíti az előző beszámoló üzenetét.

7. Szijjártó Péter: itt az ideje végre felcsavarni a globális békepárti többség hangerejét (1p 1mp)
Az állandóan béketárgyalásokat követelő magyar külügyminiszter ENSZ-béli szereplésének összefoglalója is igazolja, hogy a magyar közszolgálati média „hírműsora” valójában nem a napi hírekkel foglalkozó híradó, azaz az ország és a nagyvilág aktuális történéseinek tükre, hanem a kormányzati kommunikáció állandóan ismételt (kampány)üzeneteinek a szócsöve. „Szijjártó Péter: itt az ideje, hogy a globális többség felcsavarja a hangerőt” – ez a június 13-i Híradó egyik címe volt.

8. Az ukrajnai háborúról, a konzervatív politika szerepéről is egyeztetett Orbán Viktor és a paraguayi elnök Brüsszelben (26mp)

9. Orbán Viktor Ecuador elnökével tárgyalt (25mp)
„A két vezető számba vette a kétoldalú együttműködés fejlesztésének lehetőségeit.”

10. A DK az Európai Bizottsághoz fordul az agárdi hotel ügyében (25mp)
Gy. Németh Erzsébet beszélt arról a problémáról, amivel természetesen a Híradó nem foglalkozott tegnap. (Egy EU-s támogatásból megújult, akadálymentessé vált agárdi szálloda, ahol rendszeresen izomsorvadásban szenvedő gyerekek táboroztak, idén munkásszállás lett.)

11. Az MSZP szerint vidékellenes a kormány (29mp)
Harangozó Gábor tartott sajtótájékoztatót erről.

12. Az LMP garanciát vár a márkói bánya ügyében (22mp)
Keresztes László Lóránt beszélt a témáról.

13. A Jobbik rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az egyetemekért (33mp)
Brenner Koloman sajtótájékoztatója.

14. A Párbeszéd-Zöldek a glifozát növényvédő szer használatának kivezetését szorgalmazza
Jávor Benedek vetette fel ezt a problémát.

15. Tarlós István: 200 milliárd forintos megtakarítással adtam át Budapestet (3p 32mp)
A kedd esti Híradóban Németi Noémi készítette el ugyanazt a beszámolót, amelyet hétfőn még Császár Attila szerkesztett a nézőknek. A város a csőd szélén, Gyurcsány áll Karácsony mögött, aki elköltötte a megtakarításokat, pedig a Budapest iparűzési adó bevételei nagyobb mértékben növekedtek, mint a szolidaritási adó. (Nyilván, ha szakszerű tudósítást akarna Németi Noémi készíteni, akkor bemutatná Budapest költségvetésének helyzetét részletesen, például az energiaárak megugrása, az infláció hatása és egyéb kiadások felől, de az ellenzékkel szemben állandóan lejárató kampányt folytató újságírótól és műsortól ezt nyilván nem várhatjuk.) A beszámoló egyetlen napi aktualitása: Tarlós most nem a Kossuth Rádiónak, mint hétfőn, hanem az Indexnek nyilatkozott.

16. Momentumos politikus: a Fradi ultrák fasiszta hópihék (2p 9mp)
Nem tudjuk, a hazai közvéleményt mennyire érdekli, hogy a momentumos Bedő Dávid a közösségi oldalán a ferencvárosi LMBTQ-pad kapcsán tett közé bejegyzést. Mindenesetre a Híradó szerkesztői úgy gondolják, hogy erről két perces anyagot érdemes készíteni, hiszen a baloldal „az egyik legpatinásabb magyar fociklub szurkolóit” sértegeti: Bedő lefasisztázta a Fradi ultráit. Bizonyára Kubatov Gábor is megharagudott ezért. A tudósítás fő „érvét” már láttuk korábban: a kordonbontó Momentum kordont épített az egyik korábbi rendezvényükön.

17. A béke a fő témája az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek (3p 20mp)

18. Elkezdődött Tusványos, beköltöztek az első táborlakók (1p 28mp)

A Híradóból kimaradó témák:

G7: Sorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?

Népszava: Az Orbán-kormány még többet vasalna ki a fővárosi önkormányzatból, már Budapest hitelkeretét fosztogatja

Magyar Hang: Az osztrákok arról írnak, hogy az Orbán-kormány zaklatja a külföldi befektetőket

Népszava: Alakul az európai médiatörvény, szabályoznák az állami reklámköltést és ellenőriznék a közszolgálati média pártatlanságát

24.hu: Teljesül a kormány álma, tengeri kikötője lesz Magyarországnak

Transtelex: A NER-kedvenc üzletember az általa építtetett székelyföldi reptéren fogadta az első Budapestről érkező utasszállító gépet

Népszava: Az életmentés pénzszűke miatt átmenetileg szünetel, alig tudják kigazdálkodni vízimentőkre a pénzt a balatoni települések

Átlátszó: Körömben is közpénzmilliárdokból építhet iskolát a katolikus egyház

Átlátszó: Pont a koronavírusról nem tud semmit a koronavírusra hivatkozva fejlesztett kormányzati chatrobot

Media1: Hamisítás a HírTV-n: 7 éves futballszurkolói felvételekkel illusztrálták a kercsi híd felrobbantásáról szóló tudósítást