Propagandafigyelő 36.

Az M1 Híradó 2023. július 25-i, 18:00-as kiadása (27 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

A Híradó kedden 18 órakor a kereskedelmi tévék hírműsoraira emlékeztetett, mert az első felében csak (időjárási) katasztrófákkal foglalkozott. Valószínűleg témahiányban szenvedtek a szerkesztők,  hiszen az ellenzéket kíméletlenül kritizáló anyagok se készültek el. Bizonyára várják, hogy a propagandaminisztérium milyen irányt szab a fővárost irányító ellenzék és a főpolgármester további lejáratásának. Keddre csak egy rövid Fidesz-közlemény jutott a fővárosi jegyáremelésekről. (Érdekes, a hétfői adás is kénytelen volt a régi lemezhez nyúlni: az autósok „háborogtak” az Üllői úti kerékpársáv miatt.) A szerkesztők nyilván nem olvassák a független sajtót, pedig az uborkaszezon ellenére a lapok tematikus felhozatala erős volt. Megtudhattuk, a nagy költségvetési hiány ellenére (amiről a közmédia nézői persze nem hallottak sosem) a kormány érdekes dolgokra szórja a pénzt: a gigantikus mértékű rezsialaptól a debreceni infrastruktúrán át a kommunikációig. Közben a kórházak adóssága csak hízik, a magántőkealapok gazdáit elrejtik, igaz, hosszas pereskedések után tíz évvel ezelőtti titkos kormánydöntések talán megismerhetők lesznek. Az ilyen témák bizonyára érdektelenek és bonyolultak a „közszolgálati hírműsor” nézőinek, akik ezért kénytelenek beérni az infláció letöréséről szóló pozitív hírrel, a miniszterelnök személyének felmagasztalásával és a külügyminiszter napi diplomáciai sikerével.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 20mp
Az ellenzék bírálata: 30mp 
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 58mp
Gazdasági és diplomáciai sikerek + a kormányfő felmagasztalása: 8p 17mp

A Híradó tudósításai:

1. Komoly károkat okozott a vihar országszerte (3p 9mp)

2. Dió nagyságú jégeső Újvidéken (18mp)

3. Orkán erejű vihar Nagyváradon (28mp)

4. Hatalmas vihar alakult ki három európai országban is (3p 9mp)

5. Ezrével menekülnek a turisták Rodoszról (2p 43mp)

6. Sok magyar a tűzvész ellenére is kiutazik Rodoszra (2p 27mp)

7. Törökország népszerű nyaralóhelyén is felcsaptak a lángok (24mp)

8. Egyelőre nem tudják megfékezni a Szicílián tomboló erdőtüzeket (1p 19mp)

9. Tűz ütött ki Dubrovnik környékén (46mp)

10. Harmincnégyen meghaltak az algériai bozóttüzekben

11. Házak között lövöldöztek a migránsok, egy ember meghalt (20mp)

12. Elemző: a kormány csökkenő pályára állította az inflációt (3p 35mp)
„Csökkenő pályára állt az infláció, amely a háború és a szankciók miatt emelkedett meg, erről beszélnek szakértők” – állította Meszes Boglárka felvezetőjében, majd az online árfigyelő szerepére utalt. A tudósításnak nyilván nincs semmilyen aktualitása, talán csak abban tér el a jól megszokott beszámolóktól, hogy nem Szilágyi Béla vezette elő a témát. Hallunk a boltokban csökkenő árakról, látjuk a grafikont az infláció csökkenő görbéjével, közben nem is gondolunk arra, hogy milyen lehetne összevetni ezt más európai országok adataival. Helyette inkább, ahogy heti átlag két alkalommal teszik, felsorolják a kormány „inflációcsökkentő” intézkedéseit. Így Gulyás Gergely június végi bejelentését is újra láthatjuk, majd természetesen az inflációt – egyébként az év eleje óta egyfolytában – „letörő” Orbán Viktort, aki a műsorban újra és újra harcol a háború és a szankciók miatt kialakult infláció ellen. A Híradó ezúttal Molnár Dánielt, a Makronóm Intézet elemzőjét állította csatasorba, hogy „hitelesítse” a kormánytagok ígéreteit és elmondja, hogy a kormányzati intézkedések hatásosak. Ehhez képest mintha önmaga se lett volna meggyőződve arról, amiről beszélt: „amennyiben csökken az infláció és fennmarad a bérek gyors növekedése, úgy a reálbérek is növekedni fognak, növekedhet a kiskereskedelem, az áruforgalom és a turizmus is kedvezően jöhet ki ebből.” A műsor itt legalább megemlítette a reálbérek csökkenését, viszont a fényes jövőt is elénk vetítette: „ez a folyamat akár már a következő hónapokban megfordulhat.” Egyetlen szám biztos a Híradó pozitív gazdasági tudósításában: háromszor sulykolták az agyunkba, hogy „a háború és a szankciók miatt” emelkedett az infláció.

13. Kiemelten foglalkoztak a külföldi lapok Orbán Viktor tusványosi beszédével (3p 42mp)
„Gyakorlatilag az egész világsajtó a magyar miniszterelnökre figyelt a hétvégén” – mondja el a műsor, miután néhány lap véleményét idézik erről, de legalább egy tucat újság oldalának képét mutatják meg nekünk. „Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, akinek lehetősége és képessége van, hogy reálisan és őszintén értékelje a világ politikai és gazdasági összefüggéseit” – laudált ifjabb Lomnici a Kossuth Rádióban. Utána Orbán Balázs is röviden összegezte főnöke beszédét. A Híradó szerkesztője pedig megállapítja, hogy a magyar miniszterelnök tulajdonképpen egyedülálló politikus Európában – ez persze „szakértők és publicisták” szerint van így. (Aki esetleg kritikus véleményekre is kíváncsi a beszédről, kénytelen lesz például a Szabad Európához fordulni. Akár a „régi szép időkben”.)

14. Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely ne hozzon egy személyben döntést a jegyárakról (30mp)

15. A DK szerint az infláció felfalja a fizetéseket (22mp)
Barkóczi Balázs a realbérek csökkenéséről beszélt.

16. Jobbik: több zöldséget és gyümölcsöt a családok asztalára (22mp)
Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatója.

17. Párbeszéd: a közösségi közlekedést kell támogatni (22mp)
Szabó Rebeka beszélt erről.

18. MSZP: tűzijáték helyett tüzelőt (25mp)
Korózs Lajos javasolta ezt. 

19. Az LMP növelné az életkor szerinti pótszabadságot (27mp)
Kanász-Nagy Máté szerepelt a műsorban.

20. Szijjártó Péter: az olimpiának béketeremtő küldetése van (1p)
Nem csalódtunk a műsorban, ez az adás se maradt külügyminiszteri szereplés nélkül. Szijjártó Japánban találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. Élő bejelentkezése előtt a friss Facebook-posztjából megtudhattuk, hogy „egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok békés rendezésében.” Fukuokából pedig lelkesen bejelentette a „sportdiplomáciai sikert”, hogy Budapestre költözik a vizes sportokat tömörítő világszövetség.

A Híradóból kimaradó témák:

Népszava: Közel ezermilliárd forint állami támogatást kapott az MVM idén az állami „rezsicsökkentés fenntartására.” Ennek, illetve a hatalmas rezsialap fenntartásának indokoltsága erősen kérdéses.

24.hu: Brutális gázszámlát kaphattak az átalánydíjasok, akkor is, ha átlag alatt fogyasztottak

HVG: Tíz évig titkolt döntések tucatjai derülnek ki, miután jogerősen is pert nyert a hvg.hu a kormányzattal szemben

Népszava: A kormány százmilliárdos fejlesztése csak mézesmadzag a debreceni akkugyárakért

Napi.hu: Brutális tartozás: egy hónap alatt 14 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Media1: Több mint 21 milliárd forint ment el kommunikációra Rogán Antal hivatalából három hónap alatt

G7: 9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az infláció

Átlátszó: Nincs pénz a szegedi gyermekklinika bővítésére, hiába szerződtek a volt kormánybiztos cégével 4,3 milliárdért

Telex/Direkt36: Törölték az óriási vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdáit az állami adatbázisból, miután a Direkt36 cikket írt róluk

Napi.hu: Lefagyott a rendszer, annyian akartak virtuális sétát tenni a NER által kisajátított Balatonparton

Index: Romániai tanár az Indexnek: Magyarországon kicsinálják a pedagógusokat

Euronews: Nem szűnnek az összecsapások Izraelben az igazságügyi reform miatt