Propagandafigyelő 38.

Az M1 Híradó 2023. július 27-i, 19:30-as kiadása (52 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Csütörtök este a Híradóban szinte minden visszatért a normális kerékvágásba, a nézők az időjárási katasztrófák után visszakapták megszokott narratíváikat. Ezt a kormányinfónak és Gulyás Gergelynek köszönhetik. Érdemes megfigyelni, milyen témákat tart fontosnak a közmédia „hírműsora” a magyar kormány ülése után kiemelni. Gulyás először tűzszünetet és békét követelt az ukrajnai háborúban, aztán „letörte” az inflációt, a háborús gondok után például arról beszélt, hogy a SZÉP-kártya a hideg élelmiszerre is felhasználható lesz. Ezt követően megvédte a rezsit, majd kitért a fővárosi vízdíjemelésre. Szóba kerültek még az Európai Uniónak küldött számlák és az is, hogy a felsőoktatási jelentkezések tükrében a pedagógus utánpótlás biztosított. És ne felejtsük: a migránsgettók ellen is meg leszünk védve. E témákat látva undok balliberális nézőnek kell lennünk, hogy azon töprengjünk, Magyarországon kormányzás helyett inkább politikai kommunikáció folyik? A műsor a kormányinfó mellett még Szijjártó külügyminiszter napi programját mutatta be. Lesz egy új akkugyárunk, viszonyunk Egyiptommal és Üzbegisztánnal jól alakul. Az MCC esztergomi fesztiválja és a közmédia tehetséggondozó programja is kapott több perc időt a propagandától, rögvest be is vezettük a „NER-kultúra” kategóriáját az elemzésbe.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 4p 35mp
Az Európai Unió bírálata: 45mp 
Az ellenzék lejáratása: 4p 23mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 46mp
Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 5p 45mp
NER-kultúra: 5p 37mp

A Híradó tudósításai:

1. Görögországban a szárazföldön, a Pelloponészosz-félszigeten is égnek az erdők (3p 30mp)
Igen, elírta a műsor a Peloponnészoszi-félsziget nevét, de mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert meg tudtuk nézni az interneten.

2. Klimatizált helyekre menekülnek az emberek a nagy hőségben (4p 24mp)

3. Még napokig éghet a kigyulladt teherhajó (3p 7mp)

4. Vlagyimir Putyin: Oroszország készen áll ingyen gabonát küldeni több afrikai országnak (3p 24mp)
Folyamatosan lövik Odesszát a gabonaegyezmény felmondása óta az oroszok, tudjuk meg a bejátszásból. A cím, amit több mint 3 percig látunk, nem ezt emeli ki.

5. Gulyás Gergely: uniós pénzből nem lehet nem uniós országot támogatni
Brüsszel újabb 20 milliárd eurót „követel a tagállamoktól Ukrajna katonai támogatására”, mondja el a felvezetőben Rabb Ferenc, amire Gulyás Gergely a kormányinfón reagált. „Több mint 310 ezer halott, közel 10 ezer civil áldozat és legalább 16500 civil sebesült. A kormány ezekkel, a szakértők szerint is visszafogott becslésekkel számol” – kezdődik a beszámoló Magyarország kormányának rendszeres sajtótájékoztatójáról a magyar „közszolgálati” média „hírműsorában.” Közben háborús vágóképeket mutatnak a nézőknek. Gulyás államtitkár nyomán a háború állását értékelik (az ukrán ellentámadás kézzelfogható eredményeket eddig nem hozott), aki tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Gulyás az Ukrajnának nyújtott magyar humanitárius segítséget is hangsúlyozta. Majd 45 másodpercig az Európai Uniót bírálják az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás miatt. A szerkesztők elővették Orbán két héttel ezelőtti péntek reggeli interjúját is: a miniszterelnök még mindig a magyarok pénzét keresi. A végén még pár mondat jut a tusványosi Orbán beszédre is: az USA hanyatlik, Kína emelkedik, a világ pedig az összeütközés felé halad.

6. Gulyás Gergely: az inflációt le fogjuk törni (3p 25mp)
Ahogy hónapról-hónapra töri le az inflációt a kormány, úgy látjuk ezt a tudósítást is szinte napról-napra. Címszavakban: leárazások; nő a verseny; kötelező akciók; online árfigyelő; csökkenő árak; infláció letörése; elemzők szerint. Másfél perc felvezető után Gulyás Gergely is megígérte ugyanezeket, plusz a rezsit is megvédik. A műsor itt hangsúlyozza, „a megtakarított pénzből pedig olyanra is futja, amire egyébként csak nehezen lenne lehetőség.” Egészen abszurd, de a nappalijában állva itt megszólal egy idős úr, Szabó László, aki valószínűleg a Századvég mérései szerint a tipikus Híradó nézőt és Fidesz-szavazót testesíti meg: „Van hat unokánk és azoknak is szoktunk segíteni, nyaralásban vagy strandra elvisszük őket, megvendégeljük itthon őket.” Ezután az M1 Gulyás nyomán megerősíti, hogy augusztustól maradnak a csökkentett energiaárak és sávhatárok. A Híradó elmondja, az éves megtakarítás így jóval több mint kétmillió forint.

7. Gulyás Gergely: a kormány nem támogatja, hogy a jelenlegi helyzetben a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni (4p 23mp)
A műsor természetesen nem hagyja ki, hogy Gulyás reagált a fővárosi vízdíjemelési tervekre. Előtte azonban Császár Attila megmutatja nekünk, hogy 2002-ben Lendvai Ildikó hogyan kampányolt a gázáremelés tagadásával, majd később „tizenötször emelték az energiahordozó árát”. A szerkesztő a tőle megszokott hangütéssel elmondja, „egy másik balliberális vezetés most ugyancsak megszorításokra készül a fővárosban.” Ezután Császár szerkesztő négy percen át stabilan hozza a kötelezőt: elfogultság és csúsztatások a népet sanyargató hazug balliberálisokról és a jó kormányról, amely megvédi az embereket az áremeléstől. Az egyre leromlottabb állapotú, alulfinanszírozott közműhálózatokról természetesen szó se esik a tudósításban. 

8. Gulyás Gergely: a kormány elküldte az első számlákat Brüsszelnek (1p 7mp)
202 millió eurót szeretnénk lehívni a Bizottságtól, mondja el a miniszter, aki az EU támadása helyett most a bürokratikus részletekkel foglalkozik inkább.

9. Kihirdették a 2023-as felsőoktatási ponthatárokat (3p 38mp)

10. Gulyás Gergely: az Európai Bizottság 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak (1p)
Gulyás miniszter arról beszélt, milyen sokan jelentkeztek pedagógusképzésre a felsőoktatásba, az „utánpótlás biztosított”.

11. Szijjártó Péter: az idei év eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Nyíregyházán (1p 2mp)
Magyarország az autóipari zöld átállásnak nemcsak az európai, hanem globális éllovasa lett – mondta el a külgazdasági miniszter.

12. Szijjártó Péter: különleges ipari övezetet hoz létre Üzbegisztán a magyar beruházók számára (58mp)
Ez a magyar-üzbég gazdasági együttműködési kormányközi bizottság 8. ülése után derült ki. Taskent mellett egy új ipari zónában kifejezetten a magyar vállalatok beruházásait várják majd.

13. A magyar és az üzbég gazdaság szempontjából igenis van igény az együttműködés fejlesztésére (20mp)
Üzleti fórumot is tartottak a külügyminiszter részvételével.

14. Szijjártó Péter: Egyiptom nélkül a mostaninál is súlyosabb lenne a terrorveszély a térségben (58mp)
Szijjártó napi 4. programja: az egyiptomi külügyminiszterrel találkozott. Elmondta, az országnak fontos szerepe van az illegális migráció megállításában.

15. A migráció ösztönzése nem váltotta be a hozzá fűzött gazdasági várakozásokat (4p 35mp)
Az Origo „tényfeltáró riporton” járt Lampedusa szigetén és megírta, hogy a helyi turizmus tönkrement a migráció miatt. „Egyes vélemények szerint Lampedusa a példa arra, hogy milyen migránsgettók jöhetnek létre, ha Brüsszel tovább erőlteti bevándorlóbarát politikáját” – vezeti fel a tudósítást Rabb Ferenc. Másfél perc után hangzik el először a Híradó hasonló híranyagainak kötelező megállapítása: „a helyiek félnek” (vö. tényfeltárás). Két perc után vált a téma a vajdasági helyzetre. További 45 másodperc múlva megjelenik Bakondi György, aki elmondja, a magyar kormány megvédi a magyar határt és küzdeni fog Brüsszel és a migránsgettó ellen. Fél perc múlva Gulyás Gergely is megerősíti ezt a kormányinfón. Ráadásul szerinte a migrációs nyomás egyre fokozódni fog, az EU pedig nem téríti meg rendesen az ezzel kapcsolatos költségeinket.

16. MSZP: szabályozni kell a környezetszennyező gyárak felelősségbiztosítását (44mp)
Gurmai Zita beszélt erről. 

17. Az LMP határozati javaslatot nyújt be az akkumulátorgyárak körüli ingatlanok értékcsökkenése miatt (29mp)
Schmuck Erzsébet sajtótájékoztatóján a Hír TV és az M1 mikrofonjába beszélt.

18. Mi Hazánk: átlátható és igazságos adósságbehajtásra van szükség (33mp)
Fiszter Zsuzsanna vetette fel ezt a problémát.

19. Fej-nyaki daganatok elleni küzdelem világnapja (2p 50mp)
Az Országos Onkológiai Intézet munkatársai figyelmeztetik a nézőket a rákmegelőzés fontosságára.

20. Elkezdődött az MCC Feszt (1p 14mp)
Szalai Zoltán főigazgató promotálja az esztergomi rendezvényt a Híradó nézőinek, akik a rezsipánik és a migránsgettók miatti rettegés után bizonyára örömmel látogatnak el a programra, ahol akár élőben is láthatják, hallhatják Szijjártó Pétert vagy Sebastian Kurzot. Kovács Ákos nagy koncertet ad szombaton.

21. Még egy hétig, augusztus 4-ig lehet jelentkezni a közmédia tehetséggondozó programjára (4p 23mp)
A Híradó szerkesztői mentorként várják a fiatalokat a közmédia tehetséggondozó programjába. A résztvevők a hírterület mellett más rádiós és televíziós műsorok, a híradástechnika, a távközlés és a műsor-informatika területén is versenyképes tudást szerezhetnek. Az oktatás gyakorlatorientált lesz. A legjobbakra munkalehetőség is vár a közmédiában.

A Híradóból kimaradó témák:

G7: Közpénzmilliárdok is vannak a Tiborcz István felé áramló vagyon mögött

HVG: Vitézy: 2034-ig várhatunk arra, hogy a MÁV-ot nyomás alá helyezze a piaci verseny

24.hu: Lázár minisztériuma vizsgálja a zéró toleranciát, a BM ellenzi, hogy alkoholfogyasztás után lehessen vezetni

RTL: Mészáros Lőrinc cége egy természetvédelmi területen vágott ki fákat a Samsung gödi gyárához vezető új vízvezeték építése miatt

RTL: Az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli parlamenti ülést hívott össze Kövér László

Népszava: Magyarok az FBI listáján: Budaházy György és a Hunnia-per szinte összes vádlottja felkeltette a terrorizmussal foglalkozó amerikai szervek érdeklődését

Media1: Letiltotta az MTI a Rogán államtitkárának testvéréről szóló közleményt

Szabad Európa: „Nincs még egy ilyen tagállam” – az Európai Bizottság az életben tartott magyar rendeleti kormányzásról