Propagandafigyelő 39.

Az M1 Híradó 2023. július 29-i, 18:00-as kiadása (25 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Alig ért véget a tusványosi dzsembori, szombaton már az MCC-feszt beszélő kormányzati fejeit mutogatta a nézőknek a Híradó. Szijjártó külügyminiszter állandó mantráját hangoztatta a háborúpárti EU-ról, míg Gulyás miniszter okfejtését a magyar állam ősiségéről elég nehéz volt hová tennünk az esti „hírműsor” hírei között. Reméljük, a Híradó és a kormányzat rajongóinak ez jobban megy. A migránsok miatt Szabadka környéke lassan káoszba fullad, Budapesten viszont kibontakozóban a háború a vízdíjak miatt – a Fidesz alig győzi megvédeni az embereket az áremelésektől. Viszont újabb morális pánikot sikerült kitalálni a kormány agitprop munkatársainak. A hétvége legerősebb propagandaanyaga kétségkívül egy gyerekeknek szóló közéleti mobilapplikáció tervéről szól: a Híradó szerint a szélsőbaloldal ismét a magyar gyerekeket veszélyezteti.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 42mp
A háborúpárti EU bírálata: 57mp 
Az ellenzék lejáratása: 4p 34mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 12mp
A független média lejáratása: 4p 9mp

A Híradó tudósításai:

1. 10 év után világbajnokságot nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott (1p 4mp)

2. Rakétatámadás ért egy ukrán és egy orosz várost, összesen 24-en sérültek meg (28mp)

3. Szijjártó Péter: kontinensünk egyre inkább háborús pszichózisba süllyed (57mp)
A miniszter erről, azaz Európai Unió háborúpártiságáról az MCC-feszten beszélt.

4. Gulyás Gergely: nem mindegy, hogy egy államnak milyen hosszú múltra visszanyúló tapasztalatai vannak (39mp)
Gulyás miniszter gondolatát Trianonról és a magyar állam ősiségéről is az MCC-fesztről idézte a műsor.

5. Migránslövöldözések: segélyhívót vezethetnek be (3p 42mp)
A héten legalább a harmadik tudósítást láthatjuk a Szabadka melletti Hajdújárásból a migránshelyzet miatt, amelyről lakossági fórumot is rendeztek a településen.

6. Metropol: Karácsony Gergely a budapestiekkel fizettetné ki, hogy csődbe vitte a várost (3p 50mp)
Mint a héten majdnem mindennap, szombaton is feldolgozza a témát a közmédia, hiszen ezúttal Wintermantel Zsolt nyilatkozott a Metropolnak, így ismét lejárathatja a Híradó a főváros ellenzéki vezetését. Sokadszorra megtudjuk, hogy Budapest csődben, mert Gyurcsány emberei széthordták a fővárosi vagyont. Valamint az is, hogy „beindul a sarcdominó”: azaz emelték 100 forinttal a vonaljegyek árát (így éppen annyiba kerül, mint a vidéki városokban, mondjuk el mi is sokadszorra), ráadásul a fővárosi vízdíjak emelése is szóba került. Gulyás Gergely viszont a kormányinfón kijelentette, hogy a kormányzat nem támogatja, hogy a lakosságnak a jelenlegi helyzetben nagyobb terhet kelljen vállalnia. Kocsis Máté véleménye viszont az, hogy Karácsony Gergely miatt Budapest koszos és gazos város lett, amelyet elleptek a hajléktalanok – a polgármester viszont sokmilliós szerződéssel több tucat tanácsadót alkalmaz.

7. DK: durva vízdíjemelésre készülhet a kormány (21mp)
Varjú László egy mondata szerint.

8. Fidesz: Karácsony és Gyurcsány akarja emelni a vízdíjakat (25mp)
A Fidesz több mondatban megsemmisíti a vízdíjemelő „dollárbaloldalt”. Azaz Meszes Boglárka felmondta a propaganda jól ismert frázisait. „A Fidesz szerint napok óta Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldal követeli a vízdíjemelést Budapesten, miközben csődbe vezetik a fővárost. Azt is írták, hogyha csak a Gyurcsány-párton és a főpolgármesteren múlna, akkor sokkal nagyobb terhek lennének a magyar családok vállán. Elvették volna a rezsicsökkentést, hagyták volna elszállni a fogyasztói árakat, újra elvennék a 13. havi nyugdíjat, árakat és adókat emelnének.” (A „közmédia hírműsora” ezt is elmondta nekünk a Fidesz kétharmados kormányzásának 14. évében.)

9. Az LMP tiltakozást szervez Nyíregyházán az új akkumulátorgyár ellen (28mp)
Gál József sajtótájékoztatója szólt a témáról.

10. Felháborodott a Mi Hazánk, hogy vasúti közlekedés helyett több vonalon pótlóbuszokkal szállítják majd az utasokat (23mp)
Dócs Dávid beszélt erről.

11. Magyar Nemzet: gyermekek balliberális agymosása mikroadományokból (4p 9mp)
Tóta W. Árpád, a HVG újságírója ősszel a gyerekeknek szóló közéleti újságot indítana egy mobiltelefonos applikáció formájában, s ennek érdekében közösségi adománygyűjtést folytat az interneten. Ezt találta meg a kormánypropaganda, hogy a hétvégén ismét morális pánikba csomagolt lejáratókampányt indítson a független média ellen. A tudósításban elhangzó érvek: Tóta W. Árpád „szélsőbaloldali” és „Gyurcsány propagandistája”, alapítótársa, a médiatudós Polyák Gábor pedig „sorosista”. A projektet támogató L. Ritók Nóra pedig a közösségi oldalán a transznemű nők nyugdíjba vonulását megakadályozó törvényt bírálta. Szél Dávid, az újság leendő pszichológus tanácsadója ráadásul az ifjúság és a pornó viszonyával is foglalkozik. Ennyi „ismeretből” a propagandaminisztérium kreatív munkatársai könnyen összedobnak félinformációk, csúsztatások és túlzó jelzők segítségével egy olyan lejárató cikket, amelynek célja, hogy a propaganda közönsége azonnal veszélyben lássa a magyar gyermekeket. Ennek érdekében a tudósítás állításainak egy része nyilván hazugság. Például Szél Dávid blogjának egyik (szak)cikkét citálják, amelyben szóba kerülnek a pornó különféle műfajai. Az Origo írása alapján a Híradó már ki is jelenti: „Gyurcsány kedvenc propagandistája szadomazo szexet népszerűsít gyerekeknek.” (A kormánypropaganda egyes állításai mintha egyre jobban önmaguk paródiái lennének, amelyeket a Finkelstein-Rogán bullshit-generátor dobál a Fidesz szavazótáborának.) Ezután a Híradó azt próbálja beadni a nézőinek, hogy a közösségi adománygyűjtés – a baloldalon „jól ismert” – módszere azt jelenti, hogy a projekt „guruló dollárokból” fog megvalósulni.

12. Tovább pusztít a szupertájfun (1p 12mp)

13. Erdőtüzekről és a hőségről szólt az elmúlt 10 nap Európában (3p 20mp)

14. Ma rendezik a strandok éjszakáját (33mp)

15. Ma tartják az Anna-bált Balatonfüreden (25mp)

16. Ma van a nemzetközi tigrisnap, ilyenkor az emberi felelősségre hívják fel a figyelmet (29mp)

A Híradóból kimaradó témák:

HVG: Neue Zürcher-kommentár: Orbánnál nagy a szöveg, de csekély a teljesítmény

Népszava: Nem titkolhatja az Orbán-kormány, mennyit kaszált a Mátrai Erőmű eladásán Mészáros Lőrinc, ki kell adni az adatokat

Népszava: Nagyon sürgős az Orbán-kormánynak a vasútvonalak bezárása, ott is megszűnik a közlekedés, ahol éppen fejlesztések zajlanak

Portfolio: Lesújtó számokra bukkantunk Magyarország kapcsán. Ahogy minden évben, idén is közzétette az Eurostat a fontosabb és érdekesebb, európai országokat érintő statisztikai adatokat

Blikk: Szent János Kórház: elkapták a patkányt