Az M1 Híradó 2023. augusztus 11-i, 19:30-as kiadása (51 perc)

Összegeztük a júliusi (pontosabban a július 5. és augusztus 4. közötti) propagandafigyelésünk eredményét. Ahogy látható az ábrán, júniushoz képest az ellenzék előretört, a migráció visszaszorult némileg. A magyar kormánypárt propagandájának fő témája a(z elvileg) közszolgálati média híradójában 2023 júliusában az ellenzéki ármánykodás bemutatása volt (14%), amit némileg lemaradva követnek a gazdasági sikerekről és pozitív kormányzati intézkedésekről beszámoló híradások (11%).

Amúgy pénteken eléggé tipikus Híradót láttunk, nagyjából a megszokott témákkal és szereplőkkel. Hőseink az inflációt letörő kormányzati beszélő fejek, a korábban érkező családtámogatásoknak örvendező anyák, a hadsereget fejlesztő miniszter és a balatoni turizmust – az „álhírekkel” szemben – megvédő turisztikai főfejes voltak. Antihőseink kik lehettek mások, mint a nyerészkedő multik, a korrupt brüsszeli politikusok, az álhíreket terjesztő média és természetesen az autósok életét bosszantó budapesti főpolgármester.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 3p 30mp

A korrupt brüsszeli elit leleplezése: 3p 8mp

Az ellenzék lejáratása: 4p 10mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 39mp

Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 10p 11mp

1. GFM: az online árfigyelő hatékonyan segíti az élelmiszerárak csökkenését (3p 14mp)

„Nyerészkedő multik” – hirdette a Híradó első főcíme az adás elején. Az első beszámoló pedig megpróbálja ezt elhitetni a nézőkkel. Ennek érdekében a versenyhivatal elnökét idézik, aki a drágulás mögött a multikat „gyanítja”, de szerencsére a kormány intézkedései és az árfigyelő megtörték az inflációt. Rigó Csaba a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában beszélt a nyerészkedő multikról, de a legfontosabb üzenete mégis ez: „számunkra a magyar emberek és a magyar családok az elsők.” (Ki nem értene vele együtt?) A műsor ezután részletesen tárgyalja az alapélelmiszerek árának csökkenését, mintha a nézők teljesen elfelejtették volna a kormányzat által elrendelt árstopot. Sebestyén Géza (MCC) is megerősíti az M1 stúdiójában, hogy az infláció az év végére egy számjegyűvé csökken. Sőt, ahogy kormánypárti „elemző” kollégái szokták ilyenkor, a reálbérek emelkedését is előre vetíti.

2. Korábban érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások (3p 15mp)

Több mint egymillió család iskolakezdését könnyítik meg a két héttel korábban érkező családtámogatások, tudjuk meg a felvezetőből. A Híradó először egy kilencgyermekes családról tudósít: a harmadikos Kincső új tolltartót szeretne, majd anyukája bevezet minket az iskolakezdés praktikáiba. A következő helyszín Gyula, ahol egy háromgyermekes családanya beszél arról, hogyan készülnek már most az iskolakezdésre. Ezután a riporter egy írószer boltban faggat egy vásárló édesanyát, aki meglepő információt oszt meg a nézőkkel: írószereket vásárol. Majd azt is megtudjuk, nemsokára érkeznek a bankszámlákra már a szeptemberi családtámogatások. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is megosztja velünk: mindez nagy segítség a családoknak. Ráadásul azt is kiemeli, hogy érezhető a csökkenő infláció is. A Híradó összefoglalója: 1 075 000 családnak jelent ez nagy segítséget a tanévkezdés előtt.

3. Orbán Viktor meghívására munkalátogatásra Budapestre érkezik Recep Tayyip Erdogan török államfő augusztus 20-án (26mp)

4. Újabb dróntámadást hárítottak el az oroszok, három napon belül a harmadikat (3p 57mp)

5. Mauritánia is érintett lehet a brüsszeli korrupciós botrányban (3p 8mp)

A Politico cikke nyomán a Híradó ismerteti, hogy Katar és Marokkó mellett Mauritánia is lefizetett „brüsszeli” politikusokat.

6. Ha Száhelben átszakad a migrációs gát, az végzetes lehet Európára (3p 30mp)

A tudósítás első felében összefoglalja a nigeri helyzetet, majd a Mandiner cikke és az abban megszólaló miniszteri biztos, Máthé László Eduárd segítségével migrációs keretbe rakja a témát: „a Száhel-övezet az európai kontinens külső végvonala, és ha ez megszűnik, akkor afrikai migránsok újabb tízmilliói áramolhatnak Európa felé.”

7. Szalay-Bobrovniczky Kristóf: embert várunk a vasra! (2p 46mp)

Toborzásba kezdett a Honvédség, a Híradó a szentesi toborzónapról tudósít. „A felnőtteket és a gyerekeket egyaránt ámulatba ejtette a harckocsi” – hangzik el a műsorban a Lynx típusú harcjárműről, de ez most nem a helyiek háborús pszichózisának példája, mint próbálta elhitetni a műsor júniusban a vilniusi NATO-fesztivál kapcsán, hanem a fejlődő magyar hadiipart és az ütőképes hadsereget illusztrálja. A hódmezővásárhelyi laktanyába kiemelt illetménnyel keresik az újoncokat, mondja el a miniszter (úgy látszik, az új katonák bére nem Brüsszeltől és az áskálódó baloldaltól függ); egy kezdő őrvezető bruttó 737 ezres fizetést is kaphat majd.

8. Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy nyissa újra a bezárt vasúti mellékvonalakat (23mp)

Varga László mondta el ezt.

9. Jobbik: a kormány keleti migránsmunkásokat akar betelepíteni (24mp)

Brenner Koloman aggódott a nagy létszámú keleti népesség megjelenése miatt.

10. Mi Hazánk: a magyar munkahelyek védelméhez nem kellenek vendégmunkások (25mp)

Lantos János beszélt erről.

11. LMP: A 45 év felettiek pótszabadsága is növekedjen háromévente (27mp)

Gál József fejtette ki véleményét az ügyről.

12. Magyar Nemzet: a Magyar Autóklub cáfolja Karácsony Gergelyt (4p 10mp)

Ma ismét Németi szerkesztő cáfolja a főpolgármester kijelentéseit és tevékenységét a Magyar Nemzet szinkronhangjaként. A téma mi lehetne más, hátha valaki nem unja: az Autóklub a Lánchíd autómentesítését, a Mentőszolgálat pedig az Üllői úti kerékpársávot bírálja.

13. Több mint ezer épület veszett oda a tűzben Lahainában, Maui szigetén (3p 31mp)

14. Világszerte szélsőséges időjárásról számolnak be (3p 20mp)

15. Tartós apadás várható (2p 24mp)

16. Kannabisz palántákat nevelő testvérpárt fogtak el a rendőrök a TEK közreműködésével (26mp)

17. Rekordfogás: több mint 8 tonna kokaint foglaltak le Rotterdam kikötőjében (1p 41mp)

18. 57 rendőr részesült elismerésben életmentésért országszerte (1p 58mp)

19. Évről évre egyre többen használják ki a Balaton turisztikai lehetőségeit (3p 41mp)

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője interjút adott az Indexnek, amelyben reagált „azokra a sajtóhírekre, amelyek a forgalom visszaeséséről szólnak”. A tudósításban elégedett szállásadók, turisták, kerékpáros, turisztikai szakember nyilatkozik, miközben halljuk, a kerékpáros turizmus is erőteljesen növekedett. Azt már Guller mondta el, hogy az országos adatok is egyre jobbak, szerinte a „Balaton sikere valamennyiünk ügye.” Az országos turisztikai vezető szerint ezzel szemben a média egy része negatív híreket és álhíreket terjeszt, amelyek kárt okoznak a turisztikai vállalkozásoknak és „ezzel együtt nekünk magyaroknak.” (Guller szavai az Indexben és a Híradó állandó balatoni tudósításai kiválóan bemutatják, hogy a közszolgálati média „hírműsorát” hogyan keverik össze hazai politikusok – ha éppen nem a politikai propaganda, akkor – a turisztikai marketing eszközeivel.)

20. Átadták a Mátyás Király kilátót Putnokon (2p 42mp)

Örülnek a turisták ezen a helyszínen is. Nagy János államtitkár is beszélt.

21. Németh Balázs szerint az atlétikai vb nemzeti ügy; a megnyitóra végül Karácsony Gergely is elmegy (3p 43mp)

Budapest várja a vb-re érkező vendégeket, a stadionban végső simítások folynak, Németi szerkesztőnő pedig ezúttal nem Soros György vagy a baloldal ármánykodásáról szemléz egy nemzetközi cikket, hanem arról, hogy „Youhuu is készen áll a vendégek felvillanyozására.” Sebastian Coe, a nemzetközi atlétikai szövetség vezetője Budapest főpolgármesterénél járt, aki közölte, örömmel elmegy az esemény megnyitójára. Egy kis fricska azért belefér a tudósításba: Karácsony korábban ellenezte az atlétikai vb megrendezését. Németh Balázs a közmédia „hírműsorának” egykori celeb műsorvezetője, az esemény szervezőbizottságának mai vezetője pedig elmondta, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseménye számunkra egy nemzeti ügy. A tudósítás végén a szerkesztő hangsúlyozza, rászoruló gyermekek ezrei követhetik a helyszínről az eseményeket.

A Híradóból kimaradó témák:

Szabad Európa: Új magyar tulajdonos tűnt fel a korábban ismert NER-es jachtok mögötti cégben

HVG: 12 év után derültek ki Orbánék titkos pénzosztásai

24.hu: Lehúzta a rolót a 700 millió forinttal megtámogatott fideszes propaganda-influenszer cége

HVG: A DK feljelentést tesz pénzmosás gyanújával a Megafon-influencer cége miatt

24.hu: Karácsony Gergely: Gulyás Gergely írásba adta, hogy a kormány betartja az atlétikai vébéről kötött megállapodást

Népszava: Fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat

Népszava: Rétvári Bence elárulta, miért kellenek kordonok a Karmelita elé, majd külföldi receptek alapján szervezett akciókat emlegetett

Népszava: Olyan vasúti mellékvonalakat is bezárhat az Orbán-kormány, ahol nemrég újították fel az állomásokat

#stoppropaganda