Az M1 Híradó 2023. augusztus 14-i, 19:30-as kiadása (49 perc)

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 6p 58mp

Az USA és a háborúpárti Nyugat lejáratása: 5p 39mp

Az ellenzék lejáratása: 6p 50mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 9mp

NER-események: 12p 52mp

Katasztrófák, időjárás: 5p 51mp

A hétfői műsor először hét percen át figyelmeztetett a migráció veszélyeire. Aztán értesültünk az ukrán katonai toborzás és Zelenszkij elnök korrupciójáról, Biden elnök és családja zavaros ügyeiről. Természetesen az ellenzék tavalyi választási kampánya és a dollármédia, valamint az Üllői úti kerékpársáv problémája se maradhatott ki. Az előző két hónap adatait összegezve láttuk, hogy a műsoridő majdnem felét a Fidesz állandóan zajló kommunikációs kampányának hasonló témái teszik ki. De érdemes arra is figyelni, mi zajlik a Híradó másik részében? Katasztrófák, néha bűntények vagy időjárási beszámolók (Például Jordániában nagyon meleg volt!) mellett vajon érdeklik a szerkesztőket az ország gazdasági folyamatai, kulturális élete vagy netán szociális problémái? Az elmúlt napokban is láthattuk, ezek helyett a közmédiát a NER nagykutyáival kapcsolatos hírek és a rendszer ideológiáját kifejező sport vagy kulturális események foglalkoztatják. Szóval ha nem migrációról, az ellenzék lejáratásáról vagy gazdasági sikerekről tudósít a műsor, akkor a tipikus MTVA híradós téma az alábbi: Áder János új podcastjában arról beszélgetett, hogy az Ópusztaszerről Kolozsvárra tartó zarándokúton utódja, Novák Katalin kiscserkészekkel együtt átadott egy kilátót, amelyről ellátni egészen a Tátráig.

1. Migránsoknak szóló utazási irodaként működött az embercsempész hálózat (3p 56mp)

A magyar közszolgálati média „hírműsorának” fő híre 2023. augusztus 14-én négy percen át: spanyol és német rendőrök felszámoltak egy embercsempész csoportot. A tudósítás második fele a lampedusai helyzetet mutatja be. Közben elhangzik a tipikus mondat, amit nyolc éve hallunk, azaz örök feltételezés a ránk váró veszélyről: „Szakértők szerint az Európába érkező migránsáradat felerősödhet, ha…” Ezúttal a nigeri válságnak kell megoldódnia ennek érdekében. Ha a Száhel-övezet destabilizálódik, milliók indulhatnak útra – ki más figyelmeztethet a sötét jövőnkre, mint az M1-es szakértők jolly jokere, Lomnici Zoltán. A tudósító szokásos végső következtetése: a jó magyar kormány természetesen ezt felismerte, és a stabilitást hangsúlyozza a régióban, hogy „a lakosság ne induljon el Európa felé.”

2. Burundi sportolók tűntek el Horvátországban (46mp)

A kézilabda világbajnokságon szereplő fiatal burundi sportolók is megléptek „a jobb élet reményében.”

3. Szigorúbban ellenőrzi határait Ausztria, csökkent a menedékkérők száma (1p 6mp)

4. Új határátlépési lehetőséget keresnek a migránsok Szerbiában (51mp)

Sötét hajú férfiak csoportja vonul az út szélén a képen, miközben a Frontex friss adatait ismertetik: az év első hat hónapjában több mint 176 ezren próbáltak illegálisan bejutni az EU-ba. Majd Újvidékről jelentkezik be a műsor tudósítója.

5. Csaknem 1300 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén (18mp)

6. Hét ember veszthette életét a Herszon megye elleni orosz légitámadásokban (2p 51mp)

7. Komoly problémát okoz Ukrajnában a korrupció (4p 9mp)

A Híradó beszámol az ukrán katonai toborzás során zajló korrupcióról. Zelenszkij elbocsátotta az ország összes regionális toborzófőnökét. Zelenszkijt idézik erről, közben finom csúsztatás a műsorban, ahogy megszoktuk a magyar ellenzék esetében is: „Mondja ezt az az ukrán elnök, aki korábban maga is korrupciós botrányba keveredett. A sajtó szellőztette meg, hogy Volodimir Zelenszkij, egy 3.8 millió eurós, 15 szobás és medencés villát birtokol Toszkánában, amit orosz oligarcháknak adott ki bérbe tavaly nyáron.” Később másfél percen át megtudjuk a V4NA nyomán, hogy az országba érkező nyugati fegyverekkel is feketén kereskednek. „Ennek ellenére folyamatosan ömlik a nyugati fegyver Ukrajnába.” Somkúti Bálint az MCC-től szakérti a béke kérdését, a műsor pedig a háború miatt az USA-ban is növekvő elégedetlenségről beszél.

8. Benyújtották a közjogi felelősségre vonásról szóló indítványt Joe Biden ellen (4p 4mp)

Egy republikánus képviselő vádemelést nyújtott be az amerikai elnök ellen. Ezt most nyilván nem politikailag motivált támadásként mutatja be a „hírműsor”, mint Trump kapcsán tette szombaton. Bident a tudósítás elején kikapcsolódni látjuk, majd a családja ellen kétes ügyekben folytatódó nyomozásokról értesülünk. Az amerikai elnök és családja körül lassan elfogy a levegő a sorozatos vizsgálatok miatt, sulykolja nekünk a műsor – ellenérvek természetesen nincsenek, hiszen nem Donald Trumpról van szó ezúttal.

9. Magyar Nemzet: a dollármédia négymilliárdból, hamis recept- és Covid-oltás-oldalakkal próbálta befolyásolni a magyar választókat (3p)

Kontra György felvezetője tényleg nem egy paródia, hanem a magyar közszolgálati média „hírműsorában” hangzik el. És nyilván a Fidesz és a kormány kreatív politikai kommunikációs munkatársai írták: „A dollármédia hamis recept és Covid-oltás oldalakkal próbálta befolyásolni a magyar választókat. Erről írt a Magyar Nemzet. A lap cikke szerint a 2022-es országgyűlési választások utolsó heteiben többek között a Vicc Magazin, a Humor Magazin, a Receptek.ma, az Idézetek.ma vagy a Covidoltas.Info portálok is kormányellenes tartalmakkal árasztották el az internetet. Ezekre a Magyar Nemzet szerint több tízmillió forintot költöttek a baloldalon.” Vajon a Magyar Nemzet mikor dolgozza fel, hogy a(z elvileg) közszolgálati MTVA Híradója milyen típusú politikai tartalmakkal árasztja el a magyar tévénézők készülékeit és agyát?

10. LMP: legyen átlátható a magántőkealapok tulajdonosi köre (26mp)

Gál József beszélt a témáról.

11. A DK újranyitná a bezárt vasútvonalakat (21mp)

Varju László sajtótájékoztatója.

12. Tűzijáték helyett lézershow-t akar a Párbeszéd augusztus 20-án (22mp)

Jávor Benedek javasolta ezt.

13. Egyre többen ellenzik a Karácsony Gergely-féle Üllői úti kerékpársávot, felháborodtak a taxisok is (3p 50mp)

A főpolgármester kerékpársávjaitól a „belváros közlekedése szinte azonnal összeomlott”, mondja el a Híradó, mert a kormányzati kampányguruk évek óta azt gondolják, ennek a témának az állandó sulykolásával nyernek majd Budapesten önkormányzati választásokat. Új Üllői úti kerékpársáv „az ott élők napi közlekedését is ellehetetleníti.” A műsorban egy elégedetlenkedő gyalogost(!) is sikerült megszólaltatni erről. További tiltakozók: mentők, autóklub, taxisok. És Rétvári Bence is megszólal: „Karácsony Gergely újabb sávokat zár le a fővárosban szakszerűtlenül.” Ellenérveket most sem hallunk. És ahogy a Fidesz-kampányt, úgy nyilván a Híradót se érdekli az, hogy a kortárs nagyvárosokban hogyan kezelik az autózás és a közterek problémáját.

14. Ismét szögekkel tűzdelt kolbászt találtak egy 18. kerületi parkban (2p 8mp)

15. Meggyilkolta anyját egy férfi Budapesten (29mp)

16. Öt nap múlva kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság (6p 5mp)

17. Folyamatosan zajlanak a 14. Kolozsvári Magyar Napok programjai (3p 34mp)

18. Okoseszközökről szól Áder János Kék Bolygó podcastjának új adása (3p 13mp)

19. Visszatér a hőség (24mp)

20. Rendkívüli hőség Jordániában (2p 32mp)

21. Kutyákkal keresik a hamuban az áldozatokat Hawaiin (2p 30mp)

22. Külügyi szóvivő: két magyar van még Mauin, biztonságban vannak (25mp)

A Híradóból kimaradó témák:

G7: Megalapította első cégét, rögtön kapott 8 milliárd állami támogatást, most a kormánymédiában promózzák balatoni “topszállodáját”

RTL: A BKK szerint nem lett több dugó amiatt, hogy kerékpársávokat csináltak az eddigi buszsávokból

HVG: Lázár a vasúti vonalak megszüntetéséről: ez csak egy próba, majd decemberben kiértékelik az eredményeit

Népszava: Az Orbán-kormány kedvenc őrző-védő cége lezárta a Lánchíd járdáit, Karácsony Gergely a rendőrségtől kért segítséget

Szabad Európa: Nem kaptak fizetést a 175 milliós inkasszó után az Iványi Gábor vezette Oltalom munkatársai

Szabad Európa: Recski sárlavina: újra sárban úszott a bányához közeli utca

Népszava: Már az is kérdéses, vizsgálja-e a recski katasztrófa okait a bányahatóság

Válasz Online: Sírásónak állt a fizikatanár – azt mondja, megérte a váltás

Népszava: Felnyomták a Sziget Fesztivál promóvideóját, vizsgálatot indított a fideszes Sára Botond vezette budapesti kormányhivatal

444.hu: Terjed a magyar innováció – a lengyel kormány is kamukérdésekről tartana népszavazást a választással egy napon

#Stoppropaganda