Propagandafigyelő 2023. augusztus 18.

Az M1 Híradó 2023. augusztus 18-i, 19:30-as kiadása (52 perc). Az adást itt lehet visszanézni.

Promóció! – mondta Magyarország miniszterelnöke helyettes államtitkárának a péntek esti Híradóban, majd megmutatta neki új, atlétikai vébés hátizsákját. Az ország „születésnapjának” előkészületeiről szólt nagyrészt a műsor, valamint arról is, hogy a kormányzat önmagát is ünnepli eközben. Az adásban többször is elhangzott, hogy a hétvégén Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye kezdődött. De előtte még Orbán Viktor a szokásos interjújában felmondta azokat a jól ismert frázisokat a gazdaság helyzetéről, amelyeket Havasi helyettes államtitkár a hátizsák megtekintése után néhány papírlapon a kezébe nyomott, miközben reggel kiszállt a kisbuszából a közmédia épülete előtt. A gazdaság meg lesz védve, az infláció letörve, a rossz után jön a jó – persze a szerdai recessziós adatról egy szó sem esett közben. Ezután a miniszterelnök beszélt a hétvégén rá váró „diplomáciai nagyüzemről” is. Ezt később külügyminisztere is megismételte. A Híradó tudósításainak címeiben pedig az atlétikai vébé kezdődött el kétszer: a „hírműsor” a versenyszámok közül ismertette a kalapácsvetést. De mi a helyzet a migránsokkal és az ellenzékkel? – kérdezhetnénk. A válasz egyszerű: a migránshelyzet fokozódik, az ún. baloldal még mindig dollárokkal gazdagodik.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 7p 29mp 
Az ellenzék lejáratása: 3p 37mp
Ellenzéki pártok véleménye: 1p 48mp
Gazdasági, diplomáciai sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 13p 32mp
NER-események: 9p 51mp
Katasztrófák: 5p 35mp

A Híradó tudósításai:

1. Orbán Viktor: a munkahelyek megvédése, az infláció letörése és a bérek növelése a legfontosabb a gazdaságban (3p 47mp)
Szilágyi Béla tolmácsolta Orbán Viktor péntek reggeli mondanivalóját, amelyet pár papiroson Havasi Bertalan adott a miniszterelnök kezébe, miközben besétáltak a közmédia épületébe. A miniszterelnök és a szerkesztő pedig szépen felmondták a Fidesz kommunikációs frázisait, amelyet a Híradó nézői ezerszer hallottak. Az európai gazdaság a háború miatt bajban van, de ő mindent megtesz, hogy a magyar gazdaság újra erős legyen. A szerdán megjelent konkrét adat a magát híradónak álcázó fideszes kampányműsorban természetesen nem hangzott el. Az annál inkább, hogy a munkahelyek meg lesznek védve, miközben Orbán elmondja: „de a lényeg, hogy egyelőre a magyar gazdaság a magyar embereknek ad elsősorban munkát.” Aztán az inflációt is letörték a műsorban az árspekuláns multikkal szemben. Majd az infláció elleni harc után a növekedésért zajló küzdelem került szóba. A miniszterelnök a jelenlegi harmadik negyedévre ígérte a növekedési pályára visszakanyarodást, „ahonnan a háború letérített bennünket.” Szilágyi szerkesztő a tőle megszokott kincstári optimizmussal összegezte: „a kormányfő hangsúlyozta, hogy az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az első félévben történt.” (Vajon a nézők emlékeznek arra, hogy a Híradó júliusban többször is az idei 1.5 százalékos gazdasági növekedés ígéretével kecsegtette őket?)

2. Harci járműveket gyárt a Rheinmetall Zalaegerszegen (3p 40mp)
A Lynx páncélozott csapatszállító legkorszerűbbnek számít kategóriájában. A Rheinmetall legkiválóbb és legmodernebb gyára fogja ezt gyártani Zalaegerszegen, amit maga a miniszterelnök adott át. De előtte még Papperger, a cég német vezérigazgatója arról beszélt, a szabadságért és demokráciáért meg kell küzdeni. Orbán a magyar munkások és mérnökök szerepét hangsúlyozta a német vállalatok hazai gyáraiban. Persze nem felejtette el a béke fontosságát se.

3. Ukrán dróntámadások indultak orosz célpontok ellen (2p 33mp)

4. Szombaton startol az atlétikai világbajnokság (3p 52mp)
Jó hangulatban várják a szurkolók a vébé kezdetét. Fürjes Balázs pedig az esemény önbecsülésre és összetartozásra tett hatását, valamint gazdasági és városépítési előnyét ecseteli.

5. Orbán Viktor: az atlétikai vb ránk irányítja a világ figyelmét (3p 7mp)
A Híradó pénteken nem győzte hangsúlyozni, hogy az atlétikai vébé Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. A miniszterelnök is beszélt erről reggel a rádióban. Szerinte fontos, hogy az ilyen események az országra irányítják a világ figyelmét. A Híradó és a kampányvideója a Facebookról beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor atlétikai vb-s hátizsákkal érkezett a reggeli interjújára. „Promóció” – mondta, miközben kiszállt a közmédia épületénél kisbuszából. A vébé jelentősége után Orbán a saját jelentőségéről is beszélt. Arról az egy tucat találkozóról, amely rá vár: a katari emírtől a szerb elnökig, aki „régi barátunk”.

6. Külügyminiszter: diplomáciai csúcsüzemet hoz az atlétikai világbajnokság Budapestre (1p 4mp)
A miniszter beavatja a nézőket a hétvégi diplomáciai sikereinkbe, amelyről előtte már főnöke is beszélt. Ő is kiválóan képes elsütni pár másodperc alatt a kormányzati kommunikáció összes frázisát a migrációtól a szankciók hatásáig.

7. Új sportösztöndíjról állapodott meg a kormány és a Nemzetközi Úszószövetség (1p 2mp)

Szép sportdiplomáciai sikerről is értesít minket a miniszter.

8. Szombaton startol az atlétikai világbajnokság (2p 34mp)
Másodszor is elkezdődik a vébé a hírműsorban, amely mindennap bemutat egy számot a verseny programjából. Pénteken a kalapácsvetést.

9. Jelentős forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén (2p 54mp)

10. Elkezdődtek az augusztus 20-i programok a fővárosban (3p 25mp)

11. Megnyílt a Mesterségek Ünnepe a budai várban (38mp)

12. Koncerttel ünnepli harmincéves fennállását a Mándoki Soulmates (43mp)

13. Megújult a Házsongárdi temető főúri sírboltja, a Mikó-Rhédey kripta (53mp)

14. Szijjártó Péter: mérföldkőhöz érkezett a Paks II. beruházás (52mp)
Aláírták az atomerőművel kapcsolatos szerződések módosításait, amely azért szép eredmény, mert ezzel a beruházás az előkészítési szakaszból átlép a megvalósítás, az építkezés fázisába – közli velünk a miniszter.

15. Döntött a lengyel parlament: népszavazáson mondhatnak véleményt a migránskvótáról a lengyelek (3p 7mp)
Szép ünnepnap és „diplomáciai nagyüzem” előtt áll az ország, de a migrációs blokk akkor se maradhat ki a Híradóból, hiszen a migránsok nem nyugszanak, a helyzet fokozódik. És lengyel barátainknak is exportáltuk a migrációs veszélyen alapuló félelemkeltő kampánytechnika módszertanát.

16. Egyre gyakoribbak a tömegverekedések a németországi migránstáborokban (46mp)

17. Naponta átlagosan több mint 500 illegális bevándorló akar bejutni az országba (3p 36mp)

18. A DK csökkentené a benzin és a dízel árát (22mp)
Varju László kapott egy mondatot a közszolgálati Híradóban.

19. Az MSZP a vasúthálózat fejlesztését sürgeti (26mp)
Varga László állt ki a kötöttpályás közlekedés mellett.

20. A Párbeszéd a KRESZ megújítását sürgeti (29mp)
V. Naszályi Márta beszélt erről.

21. LMP: csökkenteni kell a szintetikus növényvédő szerek használatát (31mp)

Tetlák Örs sajtótájékoztatója.

22. Magyar Nemzet: kaszáltak a dollármédia főszereplői a tavalyi bukott választásokon (3p 37mp)
A párt hivatalos napilapjának tényfeltárást mímelő lejáratócikke bemutatja, hogy az Oraculum Kft. 2022-ben hogyan ért el 25.6 millió forintos nyereséget. A nézőknek nagyjából 25. alkalommal is elmagyarázzák a „guruló dollárok” útját a magyar közszolgálati média „hírműsorában.” Zila János, az Alapjogokért Központ „elemzője” megállapítja, hogy az ellenzék célja az volt, hogy „befolyásolja a választókat”, és voltaképpen bábkormányt akartak az ország nyakába ültetni.

23. 40 éve nem látott erdőtűz pusztít Tenerifén, de a java még hátravan (3p)

24. Mindenüket hátrahagyva menekülnek az emberek Kanadában az erdőtűz elől (2p 35mp)

25. Beszüntetik a pónilovaglást a párizsi közparkokban (1p 48mp)

A Híradóból kimaradó témák:

Átlátszó: Ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája

444: Óriási lyuk van az államkasszában, a vágtató infláció ellenére is nőtt az államadósság az idei első félévben

HVG: Majdnem háromszor akkora a magyar infláció, mint az EU-é

HVG: 15 naponta visznek el egy tiszai álomhajót, százmilliós a veszteség, ezért B-tervhez nyúl a Mahart

RTL: Pesty László: „Tehetségtelen, büdös lábú, végtelenül ostoba emberek zsarolás útján ráteszik a kezüket sikeres vállalkozásokra”

Telex: Publicus: A magyarok felét nem érdekli a budapesti atlétikai vb

HVG: Címoldalán kellett beismernie a Magyar Nemzetnek, hogy valótlanságokkal akart lejáratni egy bírót